Jump to content

3.6.9.2. Значението на Болград за другите колонии.


Recommended Posts

3.6.9.2. ЗНАЧЕНИЕТО НА БОЛГРАД ЗА ДРУГИТЕ КОЛОНИИ

Другите колонии поради това, че били заселени от хора земеделци, орачи, хора без занаят и неграмотни, отначало, както и досега, трябвало да ходят на пазар в Болград. Там те купуват и продават, вземат пари в заем, за което плащат съответен процент, а така също към болградчани се обръщат за наставления и съвет. Освен това тук още се намирал окръжният началник и управлението на цялата колония, към които според нуждите си при съдене волю-неволю трябвало да се обръщат.

И още друго, че Болград, както казахме по-горе, е населен от хора търговци, които по търговски сделки обикалят околните колонии, в които продават своите манифактурни и бакалски стоки. Те откриват кръчми, в които продават вино и ракия (тези две неща са любимото занятие на болградчани, върху които те притежават по-особени способности и познания), закупуват вълна, сирене, жито и добитък.

Освен това със своите много или малко книжовници те задоволяват и другите села с попове, даскали и писари. И така читателите могат да се уверят, че Болград с тези свои качества е могъл да има и сега има голямо значение за другите колонии, както и нравствено и материално влияние над тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...