Jump to content

6.1.2. Българските ученици в Бебешкото френско училище.


Recommended Posts

6.1.2. БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ

В БЕБЕШКОТО ФРЕНСКО УЧИЛИЩЕ

В: България (Цариград)431. Г. 1, бр. 35, 21 ноември 1859, с. 138-139.

рубрика: Изглед на българските работи

Почти преди един месец ние съобщихме на нашите читатели, че в Балкапан, няколко Българе, на които войводата е един хаджия Търновец, правяха интриги, писаха писма, разпращаха манифести, насам на татък, за да нагрозят Бебешкото училище432 и да извадят нашите българчета, които следват тия курсове и приимат твърдо възпитание. От тогава до днес интригите им се вършеха и ние чакахме да видим краят им.

Прочее с последния си лист „Цариградски вестник“ ни известява, че тия неприятели на нашите съотечественици срещнали препятствия в интригите си. Защото ето, според нашият събрат, отговорът, когото те приели от управителът на Бебешкото училище и когото ни излага с едри слова: „Тескере на г. Цанкова треба да ми донесете, инак не бива.”

Истина да кажем - и сякой може да съди - тия няколко души тържествено докладват добрият чин, добрата нареда, изрядното управление, които владат в Бебешкото училище. И това волно или неволно признание от страна на гонителът, е едно блескаво свидетелство за доброто внимание, което Бебешките учители имат за възпитанието на децата.

Но има още повече. Ние имаме обичай да даваме за сяко нещо очевидни и веществени доказателства.

Ще попитаме прочее г. Ексархаса, колко години има от както входът на това училище е станал свободен и за нашите българчета!

Е, добре. От тогава има пет-шест години почти и ние можем да прочетем доста Бебешки ученици, които днес занимават високи положения между българите и които при това са много по-патриоти от г. Ексархаса.

Без да говорим за сътрудника ви, ние ще напомним, че в Сливен г. Т. доктор Миркович е Бебешки ученик, че г. Симеон Янчев, учител в истият град е Бебешки ученик, че г. Добри Попов, учител в Шумен е Бебешки ученик, че г. Д. Бракалов433 в Балкапан е Бебешки ученик.

Ето прочее, за пет-шест години Бебек ни даде петима младежи снабдени с учение за полза на българите. И ние се надяваме, че след малко, още повече ще ни даде. Ами Халки, какво ни е дала!!!

Редът е ваш г. Екзархасе да отговорите!

____________________________________

431) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: БЪЛГАРИЯ (Цариград). Вестник за българските интереси. Г. 1, бр. 1 (1859) - г. 4, бр. 50 (1863). Управител и издател Драган Цанков. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адрес: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания [прегледан 19.01.2020 г.

432) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Бебешко училище, училище в Бебек - стар квартал в Истанбул, разположен на брега на Босфора. Буквалният превод от турски на думата бебек е бебе - детето на Босфора или по-свободно - окото на Босфора.

433) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова\ Димитър Тодоров Бракалов (1840-1903)-юрист, участник в Униатското движение. Член на настоятелството на Българското общинско народно читалище в Цариград, подпомага Драган Цанков при издаване на в. „България”. Един от основателите на самостоятелна българска община (1868 г.), на българска църква „Св. Св. Кирил и Методий“ и българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ (1869 г.) в Бургас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...