Jump to content

6.2.5. Проблеми на Болградското централно училище.


Recommended Posts

6.2.5. ПРОБЛЕМИ НА БОЛГРАДСКОТО ЦЕНТРАЛНО УЧИЛИЩЕ

В: България (Цариград). Г. 2, бр. 71, 27 юли 1860, с. 257, 258.

рубрика: Секакви неща и новини

Болград, 20 юния 1860 г.

Познато е вече на нашите братя българи, какво в малоизвестния до сега Болград се устроява по учебната част нечто трайно, което скоро ще възкрепне българщината и в този край, който през малко време беше я потъпкал Русизмът. Добре помнят и ще помнят на всегда тукашните жители думите на Г. Арендоренка, че „Болгаром достаточно знат Богу молиться”!

И действително аз видях в много Болградски домове - обесени по стените дълги дипломи с големи Московски орли, дадени за четение, писмо и молитви.

Като ми се случи да проведа почти цял месец в този град (чрез нетърпимите горещини) и да се опозная добре със състоянието на тукашните учебни заведения; то бързам да ви съобщя ясни и подробни сведения за тях, като предварително кажа на читателите, какво не съм намерен да описвам местоположението на града, тукашните обичаи и пр., което би съставило дълго описание, а ще обърна внимание само връх училищата.

И тъй скоро, после моето пристигане в Болград, настъпи неделя и аз отидох във великолепната Болградска черкова, за да се помоля Богу. Тука благочинното стоение сред самият иноностас на 30-40 момичета и големите им шляпи (капели) ни наумиха за девическото училище, което на другия ден побързах да нагледам (придружен от о. арх. Максима, г. Коланджиева, юдин от членовете на комитета и няколко почтени граждани.)

Девиците, които са до 60 се помещават в два класа. Учат ги: четене, писмо, молитви, св. История, Аритметика и Катехизист. - Сичко се преподава на руски език. - Преподават им още: Молдавский език, начало от француский и ръкоделие. Из ответите на някой въпроси, зададени на девиците от моите другари, забелязах, че между тях има твърде способни девици. Даже и на самите им лица се изобразяваше особена живост.

Наставницата е Руска, из Кишинев, която има и помощница из истия град. И двете са 18 годишни девици. Кога трудно може да се ввери445 управление училищно на 18 годишно момче: то какво може да се чака от 18 год. девица, на която в умът е съвсем друго!!

Кой Болградски слушател не е забележил, че главното занятие на г-жа Мария Баранова състоя [се] в постоянна премена на тънките летни рокли и ......... Впрочем никой не препятствува на г-жа Баранова да продава руският си аристократизъм по широките Болградски улици и в прелъстимата езда. Това доставя даже удоволствие на младите Болградски контета, макар и да се презират от нея, че не произхождат от дворянски род.

Главното, което треба да се забележи е, че нейно високоблагородие презира Българския език и при старанието на некой благонамерени хора, за да се преподава сичко на Български език. Нейна милост въоръжи сичкия град против них. Нашите братя в Турско се стараят да се избавят от слепотата, в която ги е въвлекъл гръцкия език, а тука с пари си купуват простотата!!

Сега за сега Болградчани немат здание за девическо училище, защо, което имат едва помещава 50-60 девици. Следователно то само удовлетворява нуждите на по-богатите граждани, а за сиромасите е недостъпно.

В Болград има и две взаимни училища, в които се помещават до 260 деца и им се преподава сичко на български език. Упоменатите училища се съдържат от Болградски суми. Взаимните учители получават по 300 рубли сребърни в годината; наставницата - 400, а помощницата - 200 рубли сребърни.

За централното училище в Болград е казано подробно в Хрисовулта, който е поместен в 13-й брой на книжиците от първата година; за това ще кажа що годе за сегашното му положение, знам, че интересува мнозина.

- То се състои от два класа и се преподават следующите предмети: Закон Божий, Българска граматика, Георграфия, Аритметика, Геометрия, Естествена История, чистописание и езици: молдовский, руский и греческий.

- Наставници по упоменатите предмети са пет:

Директор г. Мутев преподава - Естествена история; г Радулов преподава - Българска граматика, Аритметика, Геометрия и Гръцки език; г. Гетрован - Молдавският език; св. Отец Михаил Казанлъкли - Закон Божи и Руский език; а г. Баранов - чистописание.

Централното училище и другите училища в 40-те колонии се управляват от един комитет, когото съставят три члена (избираеми от сичките колонии), директорът и колониалният началник.

Членовете са обязани да се събират по два пъти в неделята да разсъждават за устройството на училищата446. Въз това трябва да се забележи, че има назначен въз колониалните училища и един външен надзирател, по видимо съвсем ненужен, а натурен от началника, за когото в някои от чл. се съзваваха [оплакваха]. Този надзирател е известният г. Павел Кьорчоглу (прекръстен после на Грамадов).....

Централното училище, или Гимназия в Болград, като всяко подобно ново учебно заведение, още не може да има надлежащото си устройство, но от ден на ден се устройва по-добре и според средствата и положението си, дава надежди да принесе благи плодове, не само на тукашните, но въобще на сички българи.

С жалост се известих тук, че другата половина от българските колонии, не само, че не могат да бъдат полезни за своите братя, но и за себе си, защото у них в училищата не устроен матерният им език, когато тука, в българските колонии на Молдовската страна се учат на матерният, понятен за тях език.

Най-прясната новина, които имам чест да ви предам от тука е, че Болградското централно училище скоро ще си открие и Българска печатница, в която изведнъж ще почне да се издава и едно периодическо списание, което ще носи наименование Преселенец. Сичко това имайте предвид, защото отдавна вече е дало воля Молдовското правителство за типография. Най-голямата мъчнотия състои в това, че няма такъв българин, който да поеме управлението на типографията. Не мислете, че и болградци са като нашите търговци! На последните само е дадено да обнародват сичко що им блесне във фандастическите447 глави, че било се извършило после, или не, все едно им струва!

Прощавайте сега за повече, че тръгнувам за Измаил.

Един пътник

____________________________________________

445) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Вверявам, введа - поверявам.

446) В тяхното събрание, според христовулът, трябва да участвуват и учителите, но това не се изпълни.

447) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Фандасам (гр.) - главозамая се, надуя се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...