Jump to content

6.3. Публикации: 1861 година. 6.3.1. Униатските предводители - предатели.


Recommended Posts

6.3. ПУБЛИКАЦИИ: 1861 година

6.3.1. УНИАТСКИТЕ ПРЕДВОДИТЕЛИ - ПРЕДАТЕЛИ

Из „ Последни известия по наш свещен въпрос:

 ...дописка от 28 декемвриа 1860 ...“

В: Дунавский лебед450 (Белград). Г. 1, бр. 16, 7 януари 1861, с. 67.

... Народная наша комисия и сички знамянити и почестни българи търговци и еснафски главатари тутак си са издали едно обширно известие под надслов: „Папищашка Святокрадна измама” и са го разпроводили по цела България да известят Българскому народ, каква е тази папищашка постъпка и от каква лица се е подигнала.

Тамо в него известие се описват чинно двигателите й Гиков син, прекръстен Цанков, познат века от сички Българи за предател отечества; Манол от Загря, който три пъти до сега е излязъл мюхлюзин451 и потънал от дългове до уши; Миркович от Сливен, празна една глава, която като не е можала да изучи нищо в Франция и се е върнала назад като неузрела тиква, прилепен в това от недостойнство да се прехрани другояче; Никола Ефтимов от Габрово, кому също име е Калпазанов и който е безчестно изгонен от Габрово. И други некой си, които и не стои да споменем имена.

Това е успеха Изуитски и тия са техните почтени лица, които тия разгласяват по света на целия Български народ!!! Нашите Българи са видели народното известие и не е нужда да се продължаваме више от тому, защото нас сега занимава друго по-важно нещо, което е да даден на В. Порта да разбере за тая нейна слабост, чи не ё за полза. Същевременно же явим Европейскому ученому свету, че тая пасмина не е такава каквато тия разгласяват лъжовно във вестниците си т. е. че била общонародна и нихна радост не ще им принесе некаква полза!

___________________________________

450) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: ДУНАВСКИЙ ЛЕБЕД. Граждански, любословни и забавни вестник (Белград). Г. 1, бр. 1 (1860) - г. 2, бр. 52 (1861). Редактор Георги Стойков Раковски. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адрес: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания. Продължаващи издания 1844-1878 г. ; Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Каталози и ресурси. Електронен каталог COBISS+ [прегледан 27.01.2020]

451) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Мюхлюзин (ар.-тур.: müflüs) - изпаднал търговец, който не си плаща дълговете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...