Jump to content

6.5. Публикации: 1863година. 6.5.1. Откриване на интернат към Болградското централно училище. Дописка.


Recommended Posts

6.5. ПУБЛИКАЦИИ:

1863 година

6.5.1. ОТКРИВАНЕ НА ИНТЕРНАТ

КЪМ БОЛГРАДСКОТО ЦЕНТРАЛНО УЧИЛИЩЕ

Дописка

В: Съветник469 (Цариград). Г. 1, бр. 7, 6 май 1863, с. 3.

Болград, 18 април

... С епохата на развитието на нашата народност се брои, макар и малко по-късно развитието и на преселените българи. И едно по-добро щастие дойде до такие успехи и просвещението в Болградските колонии: присъединяването на тия колонии на Молдавия 1856 г.

Днес и останалата част на колониите в Руссия съревнувават на туй развитие, и тяхното правителство, Руссия, уже е обърнало внимание да ощастливи и по тая част Българските колонисти.

Да не бъдем пророци, но твърде положително можем да предскажем, че не след много време и в Руските колонии ще се учредят: централно училище народе [народна] гимназия, типография, подобни и по направлениета и по целта на Болградските заведения.

Много и доволно е писало за тукашното централно училище, за комитета, за професората и пр. Повторението е не нужно. ...

Ний сега толкос само да кажем за него в допълнение наколкото досега се е казало, и минуваме да съобщим на читателите нещо по-прясно нещо още повеч похвално за тукашний край.

Пособията, които централното училище има, достаточните му приходи даваха възможност за съдържанието на 5 - 6 ученика от България. Това похвално дело тукашното общество можело да го направи с малка економия по-обширно. Работата беше да се открие един интернат и вместо 5, 6 ученика да се съдържат в едно 25 ученика.

Приготовлението за откритие такъв интернат при централното тукашно училище отдавна бе отредено да се постави в действие; но по причина на някои недостатъци то се убави до 3-й март, ден в когото Болградското общество има щастие да се види и с едно такова заведение, в което ще се съдържават 25 до 30 млади и способни възпитаници на обща съдържание.

Това дело действително отдава голяма хвала и чест на тукашното общество. Само по важност на това заведение, откритието му, по наше мнение, не стана с тържественото си точно приличие ...

Най-почтените граждане, както и местния управител били в присъствие на тая церемония, която се почна с изречението на едно слово от г. до. к. Г. Мирковича и се свърши с едно друго слово от архимандрита нашаго Българина ...

Един задунаец

_____________________________________

469) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Вестник СЪВЕТНИК (Цариград). Народен българский вестник. Г. 1, бр. 1 (1863) - г. 3, бр. 1 (1870). Редактори: Никола Михайловски, Тодор Стоянович Бурмов, Киро х. Петров, Петър Христович. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адреси: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания. Продължаващи издания 1844-1878 г.; Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Каталози и ресурси. Електронен каталог COBISS+ [прегледан 12.02.2020]

http://82.147.128.134/prd/public;

https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1254753508

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...