Jump to content

6.10.6. Недоволство в Русе за нечестното отношение към д-р Миркович.


Recommended Posts

6.10.6. НЕДОВОЛСТВО В РУСЕ ЗА НЕЧЕСТНОТО ОТНОШЕНИЕ

КЪМ Д-Р МИРКОВИЧ

В: Дунавска зора550 (Браила). Г. 1, бр. 26, 13 май 1868, с. 99.

... Размишления .. внушени от следващите редове, които ни отправят от Русчук:

„Преди няколко месеца, доктор Миркович се наименова за лекар в града ни. Българите се възблагодариха много, че тази служба се въведе на един от техните съотечественици. Но техната радост не беше за много време. Хартиите (позволителните писма и пр.), които се отнасят до наименованието на доктор Миркович се проводиха в Русчук; и той сам дойде; но като пристигна той се намери заместен от един гръцки лекар.

Това дело произведе връх българите едно досадно впечатление, толкова повече, че удвоили платата на гръцкия лекар, спротив желанията на жителите, които не щат да си налагат тази излишност на разноски.”

Българите имат право за дето ги докачиха с това нечестно наименование направено във вреда на един от техните съотечественици, с когото са обходиха съвсем неучтиво: това им се види, че искат да ги дръжат в една степен на низост с другите християни, които обаче са много по-малочислени от тех.

Миналата седмица в неделя, Държавния съвет се състави; членовете му се заеха от християните и мюсулманите. Всичките общини се представляват в този съвет. Членовете на които се състоят от 28 турци, 5 арменци, 4 гърци, 2 евреи, 1 мароялит, 1 българи (Иванчо ефенди русенц). Наименоваха се членове на Висшият съвет на Правосъдието: 8 турци, 3 арменци, 1 грък и 1 българин (Гавраила ефенди).

________________________________________

550) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: ДУНАВСКА ЗОРА (Браила). Вестник на волните българи. Г. 1, бр. 1 (1867) - г. 5, бр. 17 (1879). Редактори: Добри Войников, Димитър Дучевич, Ангелчо Савич. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адреси: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий'. Дигитална библ. Периодични издания. Продължаващи издания 1844-1878 г. ; Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Каталози и ресурси. Електронен каталог COBISS+ [прегледан 13.02.2020]

http://82.147.128.134/prd/public;

https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1124324580

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...