Jump to content

6.11.3. Залавянето на Васил Ганчев, предаден от владиката Доротей.


Recommended Posts

6.11.3. ЗАЛАВЯНЕТО НА ВАСИЛ ГАНЧЕВ,

ПРЕДАДЕН ОТ ВЛАДИКАТА ДОРОТЕЙ

В: Дунавска зора (Браила). Г. 2, бр. 43, 5 октомври 1869, с. 171.

рубрика: Из Българско

Т. Мъгурели552, 29 септември

Ако и да чувахме преди 2-3 седмици, че в Берковската кааза, уловили са от Правителството турско един българин именем Васил Ганчев, но като не познавахме на верно как е била работата до днес премълчахме. Сега като дойде тук от България един пътник, разказа ни следующето за улавянето на Василя Ганчева:

Той като се намирал в Берковската област, по Балкана, по работата си, наумил си, че в Берковица се намира Дядо му владика Доротей, българин от Копривщица, бивший Епископ Врача-Плевненский, с когото се познавали. Той като решил даже и отишел, като при добрий Пастир, а дедо му Владика Дорчо, според както е познато всякому, каква пасмина е, т. е. че той, първо биде изпъден от Враца, Плевен и Орехово, по неговите подли работи, и второ, пак преди 7-8 години, с камъни биде изгонен из София, защото беше уловил едного свещеника тамошнаго, и като му обръснал брадата и отрязал косата, наложил му и фес, по причина, че слушал народа, а не него, за да върши работи, каквито той искал.

И тъй, речений В. Ганчев, от както се изповедал добре на дедо си Дорчо, тоя му казал един ден да не стои вече в града у него, но за по-свободно негово желание, да го препоръча до едного Егумена, негов человек, от един мънастир, който е 2-3 часа далеч от града, при полите на Балкана, и като му направил писмото, провожда го там.

После това, отива на конака и казва: „аз за благоденствието на честното ви правителство, всякогаш бодърствувам, и тъй узнах че еди в кой си мънастир, намира се пашо, един от българските завераджии, да проводите за да го уловите; и покрай него, ще се уловят още много такива”, като прибавил да не отиват другояче тамо, освен да се преоблекат в български селски дрехи, като поклонници и да не влизат в одаята върху му, защото не могат го улови, ами да го вардят, като отиде някоя сутрин в нужника, само там могат да го уловят по за сигур, а иначе е неприближим, ако би да вземе известие.

Правителството без да губи време, провожда 10 души, по него начин, и в една сутрин, като станал той рано и отишел в нужника, тогава наречените Поклонници, отиват върху му ненадейно и го улавят без да пострадат нищо, вързват го добре в железа, вземат му всичкия багаж и коня, и го завеждат във Видин. Там след много мъки, които му наложиле, ознали още за 20-25 души Врачане, които и закарали вързани във Видин, и сега са под страшни тирански мъки. От това какво ще излезе, Бог знае!

__________________________________

552) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Турну Мъгуреле (рум.: Turnu Măgurele) - град в окръг Телеорман, Влашко, Румъния.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...