Jump to content

6.12.8. Интригантът отец Доротей.


Recommended Posts

6.12.8. ИНТРИГАНТЪТ ОТЕЦ ДОРОТЕЙ

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 27, 14 май 1870, с. 212.

рубрика: Известия из България

Цариград, 3 май

...Но имаме право да кажем неколко думи за тия интриги, които произхождат между цариградските българе и които щат да затруднят ходът на работите.

Един от главните интриганти е отец Доротей, и неговите привърженици, които правят твърде много пакост на народът. Главните неудоволствия на Доротея произхождат от това, че българският синод се отказва да го приеме за свой член и не му доверява никакво обществено дело. Кой е тука прав и кой е крив? Може ли нашия синод да приеме в числото на своите членове такъв един човек, който секога се е отличавал с непостоянство и злоупотребления.

Доротей в своя живот е направил сичките пакости каквито съществуват на светът.

Какво искаме от такъв един човек, който и в Ерусалим на поклонение е ходил на крадени пари? Доротей разкрил дисагите на Станя Ботуле в Чорапчи-хан, откраднал 30,000 гроша и бегал с тех в Ерусалим да стане Хаджия.

Но Доротей не се прие за член на синодът, щото раздразни неговата партия, която е така също достойна, както и той и служи за пари и на турци и на гърци и на българе. Ние благодарим Богу, че тая партия не е голема; тя е съставена из 5-6 хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...