Jump to content

6.12.11. Шпионите на тайното министерство.


Recommended Posts

6.12.11. ШПИОНИТЕ НА ТАЙНОТО МИНИСТЕРСТВО

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 40, 2 септември 1870, с. 316-317.

рубрика: Известия из България

Цариград, 18 август

... В по-първите си дописки аз писах за преобразованията и за новосъставеното или за явното министерство, а сега ще да говоря за тайния комитет или за тайното министерство.

Писал ви бех едно време, че Доротей иска воля, за да отиде в някой монастир, а това Дорчово старание имаше своето значение. Той искаше с това да плаши българите, че ще да разваля сичко, защото той отдавна вече бил нареден от Али-паша на особна служба.

Известно е на читателите, че Турция държи цели рояк шпионе, които изпраща в Румъния и Сърбия, за да открият българските революционни комитети, но като видяха, че няма нищо не сполучиха, а напротив, с тия свои старания самото правителство стана за нищо и никакво. Защото то изказа своята слабост и неспособност, и за това днес Али-паша обърна вниманието си на вътрешните работи. Той отреди пак ония низки души, за да извършат неговата мисия, т. е. Доротея, Арнаудова и Геновича (защото от тех по-привързани към падишаха не са намерили) и изпроводи ги да шпионират.

Дорчо отиде уж по Сливенско, като посланник от синодът, за да попи попове и не зная още защо, но истинната му мисия е шпионлукът. Ще видите, че той ще да обиколи сичка Турция, за да прегледа и да изпогори светът, защото той другояче и в ад не може живя.

Арнаудов отива за Солун в Македония, а г. Генович - за Русчук в България.

Тия троица шпионе са известни вече секому и самото правителство това разбира, но както вече казах, правителството нема по-подли и по-низки мекерета ни в европейска, ни в азиятска Турция. Тия дни сторих из един верен източник, че Арнаудов казал на Али-паша и на полицейския министър Хюсни-паша, че българите немат към неговата фамилия поверение, защото баща му бил некога си турски шпионин и сичко Габрово знаело, че той в 1856 год. предал дедовата Николова работа, а в 1862 много съдействувал, за да се открият и изловат съзаклятниците. А високите министри на султана му казали едно „аферим” и го уверили в своето благоволение като му прибавиле:

„Ние ще ти дадем пари, а ти само намери способни хора и нареди ги на работа. Нека струва, щото ще, само да се открият тия инфериални съзаклятия, а ти ще бъдеш богато награжден!”

И така Арнаудов се улови по работите. Най-първото предателство Арнаудов направи чрез Светослав Сапунов, като предаде Гълъб войвода. Гълъб никога не би влязъл в ръцете на турците, ако да не беше поверил свойта тайна Сапунову, който вече беше станал орудие Арнаудово. Гълъб дохождаше три години в Цариград и ако правителството и да го търсеше строго, но не беше възможно да го улови, защото беше твърде осторожен и най-после той стана жертва на такъв един човек, когото сички считаха за патриот и за честен човек. ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...