Jump to content

6.16.7. Помощи за затворниците, намерение за убийство, пътя за Диарбекир и още за Дорчо-ефенди.


Recommended Posts

6.16.7. ПОМОЩИ ЗА ЗАТВОРНИЦИТЕ, НАМЕРЕНИЕ ЗА УБИЙСТВО,

ПЪТЯ ЗА ДИАРБЕКИР И ОЩЕ ЗА ДОРЧО-ЕФЕНДИ

В: Независимост (Букурещ). Г. 4, бр. 47, 7 септември 1874, с. 382.

Русчук, 29 август

Известих се из достоверен източник, че ония пари, които бяха събрани за българските мъченици в Мадем, и които бяха изпроводени до г-на Минчова в Цариград, са добиени от пострадалите и разделени са на развни части. Секи добил своята част и помолил се Богу да даде здраве и живот на великодушните пожертвователи. ...

... Научих се още, че онзи сърбин, който някога си е имал намерение да убие Мидхат паша и който беше изпроводен в Деари- Бекир заедно със свищовците, е побегнал. Името на тоя сърбин е Иван. Той бил оженен за една православна арабка и имал две деца. Преди малко време той отишел с жената и с децата си на баните и побегнал от там.

Известих се още, че Д-р Миркович, Васил Ганчев, Георги Манчов и Брайко Коприщенинът не са пристигнали още в Деари-Бекир. Брайко е бил слуга на Дорча-ефенди, който го е предал, за да му изеде хакът571.

Да ви кажа неколко думи и за тоя изрод.

Той се е оплакал на тукашния валия, че в Скопие се е появила една доволно силна партия, която има бунтовнически дух и която насмалко щела да го утрови. Тая партия г. Дорчо нарича сръбска, ако и да говори, че сърбите немат в тия крайове никакво влияние.

„Сърбежите пропагандатори, говори той, които доволно често посещават македонските епархии са научили тукашните (скопските) жители да не уважават правителствените закони и да не се повиняват на началници(?).”

Разбира се Дорчо-ефенди счита себе си за един от най-първите турски началници, а особено за един от първите началници на тайната полиция. Разказват, че тоя изрод са не срамува даже да говори, че ако сичкият български народ, да би се решил един ден да се потурчи, то той би са потурчил първи.

Нека говори кой що ще, а аз ще да ви кажа още веднъж, че ако дедо Антим и неговия Синод се не постараят да изчистят тия боклуци, колкото се може по-скоро, то и над тяхната глава ще да се струпат големи и важни нещастия. Освен това Дорчо-ефенди рано или късно ще да насоли на екзархията така също, както той беше насолил преди няколко година и на своите братя и покровители...

___________________________________

571) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Хак (ар.-тур.: hak) - възнаграждение; дял, част; право, заслуга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...