Jump to content

6.17. Публикации: 1875 година. 6.17.1. Опасни престъпници - изпратени от Диарбекир в Мардин.


Recommended Posts

6.17. ПУБЛИКАЦИИ:

1875 година

6.17.1. ОПАСНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - ИЗПРАТЕНИ

ОТ ДИАРБЕКИР В МАРДИН

Шест години без присъда затворени

В: Знаме (Букурещ). Г. 1, бр. 5, 12 януари 1875, с. 20.

Също и в: Ботев, Христо. Събрани съчинения, в 3 тома. Т. 3.

[2. изд.]. София: Бълг. писател, 1979, с. 211-212, 568.

рубрика: Български известия

Цариград, 5 януари 1875

... Но да оставим и това на кефът на агите и да ви разскажа едно скърбно и твърде важно и за вас, и за нас произшествие.

Вам е известно, че д-р Миркович, заедно с тримата свои другари, отдавна вече е изпроводен в Деари-Бекир. При сичките прошения и гаранции от страната на тамошните православни араби и на нашите нещастни заточеници, тие и до сега още не са освободени из тъмницата. Даже и повече нещо: тие се намират сега в друг, още по-отдалечен град и търпят не само затвор, вериги и мъки, но и страшна сиромашия. Да ви разкажа как се е случило това нещо.

Когато нещастните пристигнали в Деари-Бекир, то тамошните араби и българе подали на правителството прошение и молили го, да ги пусне под гаранция, но то отговорило, че в сентенцията на „тие завераджие” било написано следующето варварско решение:

„Защото тие четирмата души комитаджие са начело на Софишкото съзаклятие, то да се не пущат из градът и да се не оставят да се срещат с другите осъдени престъпници.”

И така тие си останали пак в несносната темница.

След 11/2 месец нашите подали друго едно прошение и измолиле докторът и другарите му да се преместят в заптийската стая и да се пущат из градът под пазенето на няколко заптии. Това се е продължало още 11/2 месец.

В това време нещастните подале сами друго едно прошение, на което съдържанието е следующето:

„Като ни не оставяте да излазяме из града и да се виждаме със своите братя, то или ни изпроводете в други некой град, или по-добре ни избесете, за да се отървем от тоя несносен живот. Ето, тая е шеста година, от както гнием в черните темници, без да бъдеме съдени и без да знаеме даже каква ни е вината.”

Това прошение се е изпроводило тука в Цариград и на 14 ноември по 2 часа през нощта в Деари-Бекир е пристигнала из столнината една телеграма, която е съдържала следующата заповед:

„Четирмата да се изпроводят на часът в Мердин”, т. е. 18 часа по-далеч от Деари-Бекир.

Заповедта била изпълнена със сичката точност, която се въобще употреблява н асекъде в отношението към гяурите. Часът по 4 при нещастните дошли заптие, придружени с няколко мекерета, и вдигнали ги.

В това време и природата сякаш се била въоружила против нещастните мъченици: дъжд валял като из ръкав, вятърът ревел свирепо, а нощта била до толкова темна и грозна, щото човек би помислил, че небето и земята са се слепиле.

Напразно нашите плакали и се молиле да ги оставят барем до заранта; зверството и деспотизма не търпяле никакво противоречие.

От тогава до сега има близо два месеца, а аз едва преди един час узнах тая скръбна и плачевна новина. А сиромашията? - Тя ще да умори тие наши братя! ...”

- Нашият цариградски дописник, като описва плачевното състояние на д-р Мирковича и на другарите му в темниците на Мердин, между другото говори:

„Няма ли нейде някоя българска душа, която да въздъхне за тие нещастни мъченици и която да им окаже барем такава малка помощ, която да облекчи донейде техните страдания?

Освен теглилата, мъките и притесненията, които тие приносят с неимоверна твърдост и които ние не можеме да им отнемем, тие наши братия търпят глад, въшки и сякакви нечистотии.

Докторът е живял в Бессарабия и в България, имал е приятели хора богати и състоятелни - какво би било, ако тие пожертвуват 10-15 наполеондора, за да могат нещастните да си купят барем по една риза на гърбът?

Нашият Ерусалим и нашата Света гора тряба да бъдат оние свещени места, в които са сложили костите си толкова души наши братия и в които въздишат толкова души живи същества!”

- При тоя позив ние не можем да не поканиме нашите читатели, а особено болградските учители, които познават докторът, да изпълнят своята християнска и човеческа длъжност.

- Пригледайте затворените в темницата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...