Jump to content

Яденето като свещенодействие


Recommended Posts

2. ЯДЕНЕТО КАТО СВЕЩЕНОДЕЙСТВИЕ

 

Новата култура ще започне с правилното хранене... Посветените в Индия започват именно с правилното възприемане на храната, водата, въздуха и светлината. Така те стават адепти, йоги. (198, с. 91)

 

От колко грама хляб се нуждае човек? Индусите минават със 100 грама ориз на ден. Една десета от килото му стига. Едно кило ориз за десет дена му стига. Стига му, но този индус яде с онази свещена мисъл и придобива сила, която един килограм дава. Ако си по-напреднал, и с 50 грама може да минеш, а те са дошли до 100 грама. При тия условия, при които сте вие, 650 грама не стигат. (18, с. 194)

 

Тези, които много ядат, не обичат живота. Ядеш малко – сладко ядеш. Ядеш много – не си доволен, без Любов е. Здравословното състояние е, като седнеш пред една храна – не бързай да я изядеш, но бъди доволен. Намери храна, от която да си доволен. Най-първо влез във връзка с хляба, който е жив. Хлябът не е умрял. Влез във връзка с хляба вътре, тогава ще придобиеш тази енергия. Има много индуски адепти, които прекарват на ден с по сто грама ориз и са здрави. Дъвчат дълго време, здрави зъби имат. Ние имаме 400 грама хляб и пак не можем да извадим тази енергия. Та казвам: ако ние от въздуха не можем да извадим тази енергия, която е потребна за нашата мисъл; ако ние от хляба не можем да извадим тази енергия, която е потребна за чувствата и ако не можем да извадим материал и за тялото, тогава в какво седи знанието ни? (12, с. 115)

 

В Истината човек се обновява и възкръсва. Казвате, че трябва да стане коренен преврат. Един англичанин за много работи питал Ганди и най-после го запитал откога има тези идеи. Ганди отговорил, че две книги му направили силно впечатление: на един английски писател и на Толстоя – като ги прочел, той изменил живота си. Англичанинът работел във фабрика и печелел на година по два милиона. След като разбрал смисъла на живота, всичко раздал на бедните хора и започнал да изпълнява програмата на Ганди. И той, Ганди, му показал с какво се храни – малко и много скромно се хранел, дни наред взимал само по един плод на ден. Преврат трябва да стане в твоята душа! Ако ти не се освободиш от сегашната храна, която ядеш, как ще влезеш в Царството Божие?... Това, което Ганди яде, не можем да турим като пример за един европеец, но казвам, че ние може да си направим едно отлично меню, при което да има по-малко излишъци. (74, с. 180)

 

Новата култура ще започне с особеното правене на хляба и начина на храненето, защото яденето е цяла наука, която досега не е разбрана добре. След яденето иде пиенето на вода, после ще учим правилно да дишаме и да възприемаме светлината. Ако не приложим всички тия неща в живота си, ще почнем да се оплакваме от лошата си съдба. Индуските посветени, които знаят тази дълбока наука, започват с правилното възприемане на храната, водата, въздуха и светлината. И които следват техните школи и научат тези работи, стават адепти, посветени, йоги, а които не ги научат и разберат, стават факири. (4, с. 158)

 

В Индия индуските йоги на ден ще изядат по 100 грама ориз, някои и по 50 грама, но той ще извади от него десет пъти повече хранителни вещества, отколкото един човек, който яде пет пилета на ден. Той седне, че дъвче – всички хранителни вещества се асимилират. Съвременните европейски народи седят и ядат и мислят за друго. Никога не се позволява като ядеш, да мислиш за други работи. Ще мислиш само за хляба, понеже имаш едно свещено нещо. Христос казва: „Аз съм хлябът!“ (139, с. 54)

 

Имаш едно ядене, което индусите употребяват. Хората ядат без да мислят и вследствие на това идват много болести. Вземеш една хапка хляб, помисли малко откъде е дошла. Тази хапка хляб е дошла от Слънцето. Колко хиляди разумни Същества са работили за туй, което тебе ти е необходимо в този живот! (18, с. 181)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...