Jump to content

Recommended Posts

8. АУМ

 

Според мен думата Бог не е толкова съдържателна. Най-силната, най-съдържателната дума днес за всички народи е думата „ум“, „аум“, „ом“. Индусите имат думата „аум“ или „ом“, която считат като свещена дума и само посветените я произнасят по няколко пъти на ден. Българите са нарекли своя ум със същата дума, но тя е най-силната дума, която в днешни времена съществува. Ако хората биха разбрали само какво нещо е тази дума, какво нещо е умът – цялата култура щеше да се измени. Като се произнесе тази дума както трябва, тя ще произведе светлина в човека. (59, с. 217)

 

„Духът е онова, което дава живот.“ Та това, което организира света, което движи света, това е Разумното в света. На санскритски имате една дума „ом“, от която излиза нашата дума „ум“. Значи, ом и ум имат един и същ произход, те имат един и същ корен. Те означават това, което съдържа всичко в себе си. В Природата се съдържа всичко. Или, казано на друг език: Духът е онова, което носи живот, което съдържа всичко в себе си. (24, с. 293)

 

Индусите имат свещената дума Ом. „О“-то се произнася и отникъде не е ограничено, то излиза свободно. Ако произнесеш някои от буквите, все ще има някое допиране до небцето или до зъбите. Но на „О“-то гласът излиза свободно. И при буквата „А“ пак е свободен гласът. Та казвам, някой път да произнесете думата Аум. Тогава може да произнесете думата Аум, ще вземете сол на цигулката. Втората нота ще бъде до, а третата ще бъде ми. Сол, до, ми. Ако искате, да го вземете. (Изпяхме Аум.) Сега вижте какъв е законът – ако вземете „О“-то, то намалява. Тъй както пеем Аум, ще обръщаш внимание на малките добродетели. Всяко нещо в твоето съзнание – за най-малките добрини, и микроскопическите, които Бог ти дава – трябва да се радваш. Виждаш цветец – да се радваш. Когато идваш до големите работи, пак да се радваш... В „О“-то винаги се показва, че ти си свободен. „О“-то показва една величина, която нито може да се увеличи, нито да се намали. „О“-то показва, че никой не е в състояние да ти направи зло или добро. Буквата „А“ показва, че ти си бременен с известна идея, ти си бременен с нещо. Бременни са само ония хора, които имат известни идеи. „М“-то в дадения случай е условията, при които тази бременност може да е развие. „М“-то съставя първичната материя, от която формите са направени. В света има две неща, които постоянно функционират – „М“-то и „О“-то. „О“-то индусите го наричат прана. Праната е силата в света, която изпълня пространството. И в потенциално отношение съществува, и в кинетическо отношение съществува. Прана или жизнен еликсир го наричат. (18, с. 228)

 

Индусите хиляди пъти произнасят думата Ом и не могат да пеят. Ако идете в Индия, тази дума е тяхна – малко хора ще намерите, които могат да произнесат думата Ом. От непроизнасянето на тази дума има едни резултати, когато произнесеш думата както трябва, има други резултати. В пеенето, ако не пееш както трябва, ще ти се втръсне, а ако пееш както трябва, ще има едно постоянно разширение. (18, с. 262)

 

Най-старият език е бил ватанският. Българинът казва „вата“, т.е. памук, подплата на нещо. В песента „Аум“ думите ом и аум са ватански. Те са свещени думи, носят доброто в себе си. Пише се „аоум“, а някои го пишат „ом“. Ние казваме „дом“ – същият корен. Ом е свещена сричка. Велика наука е да знаеш как да произнасяш аум! Цяла школа трябва да минеш, за да се научиш правилно да произнасяш думите. (85, с. 245)

 

И египтяните имали думата амин. В това време имало някои фараони с това име Амен. Индусите имат една свещена дума Аум. Тя е една свещена дума от една възвишена култура. (199, с. 149)

 

Какво означава думата „разумност“? Според египетската митология частицата „Ра“ означава Слънце, „зу“ – живот. „Ом“ на санскритски означава качества и сили, които действат в Природата. Значи, в разумното трябва Слънцето да грее, да внася живот, а между силите на живота да има единство. Когато в сричката „ом“ буквата „о“ се замести с „у“, имаме думата ум. Значението на тази дума е познато на всички славяни. (145, с. 177)

 

Имате на санскритски език аум. „У“-то, тази буква е сложна. Аум е превърнато в ом. Тогава в славянски имате думата дом. Туй, в което Разумното работи. Дом е мястото, дето Бог създал Разумното. (121, с. 113)

 

Кажете ли думата „аз“, в нея ще видите Божието присъствие. Дойде ли човек до това съзнание, той се е обърнал към Бога. Който не разбира значението на тази дума, той още не се е обърнал към Бога... Свещена е думата „аз“ и трябва правилно да се произнася! Думата „аз“ в българския език е така свещена, както е свещена в индусите думата „аум“, обаче и те не могат правилно да я произнасят. Само техните адепти могат правилно да я произнасят, но те не съобщават този начин на непосветените. Думите ом, ам, аум, ум имат едно и също значение. Коя от тези думи е най-права, точно не се знае. Възможно е всички да са прави, а възможно е всички да не са прави. Когато се научите да любите, да мислите правилно и да говорите Истината, вие ще можете да произнасяте правилно думата „аз“. Докато сърцето ви не затрепти, докато умът ви не светне и докато не придобиете необходимата свобода, вие не можете правилно да произнасяте тази дума. Тя трябва да се произнася в нейната широта и смисъл. (106, с. 196)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...