Jump to content

Който изпълнява Волята Божия той владее магическата пръчица


Recommended Posts

3. КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА БОЖИЯТА ВОЛЯ, ТОЙ ВЛАДЕЕ МАГИЧЕСКАТА ПРЪЧИЦА!

 

Който изпълнява волята Божия, той владее магическата пръчица. Достатъчно е да тропне с нея по масата, за да получи всичко, каквото му е нужно. Той ще вдига и слага пръчицата си и ще благодари на Бога за всичко, което му се дава. – „Къде е тази пръчица?“ – Навсякъде в живота! Богатството не е ли тази магическа пръчица? Знанието не е ли тази магическа пръчица? Вярата, надеждата, Любовта в човека не са ли тази магическа пръчица? Обаче, не показвайте магическата си пръчица на никого! Ако някой ви попита в какво вярвате, отговорете му: „Вярвам във въздуха, който дишам. Вярвам във водата, която пия. Вярвам в хляба, който ям. Вярвам в светлината, която възприемам с очите си. Вярвам в земята, върху която стъпвам.“ – „И аз вярвам в същото!“ – Щом и ти вярваш в същото, ние си приличаме – едно сме. (168, с. 62)

 

Божието благословение се дава отвътре, а не отвън. Придобие ли това благословение, човек постепенно се изявява навън... Истински вярващият е богат, силен, способен човек. Докато е живял в безверие, той е бил беден, слаб, неспособен човек. Вярата придава ценни качества в човека. Тя е подобна на магическата пръчица в ръката на великия маг. (45, с. 167)

 

Какъв смисъл има вярата, ако не се приложи в трудни времена? Това положение е подобно на онзи, който носи тояга, а когато го нападнат кучета, бяга. Щом имаш тояга, трябва да се браниш с нея. И Мойсей имаше тояга, но докато Бог не я освети, нищо не можа да направи с нея. Когато Бог му каза, че трябва да отиде между евреите, да ги освободи, Мойсей се почувства недостоен. Той отговори: „Господи, не мога да изпълня тази мисия!“ – „Хвърли тоягата си на земята!“ – му каза Господ. В същия момент простата овчарска тояга на Мойсей се превърна в змия. – „Хвани змията за опашката! Докато си свързан с Мене, всичко можеш да направиш с тази тояга“ – му каза Господ. Какво представлява тоягата? – Тя не е нищо друго, освен разумната човешка воля. Прилагайте волята си разумно, както Мойсей – своята тояга, за да постигнете всичко, каквото желаете. Жива е била тоягата на Мойсей, жива е и вашата воля. Тя показва правата посока на движението. Разумната човешка воля, т.е. магическата пръчица или правата линия показва на човека как трябва да мисли, чувства и действа, как и накъде трябва да се движи. (91, с. 172)

 

Много окултни школи на запад и на изток пропадат, защото нямат приложение. Учителите говорят, а учениците не прилагат. Най-после един след друг напущат школата. Всеки човек иска да има резултат от това, което работи. Никой не обича да си губи времето. Някои изучават висшата математика, без да я прилагат. Защо им е тази математика? Ще изчисляват квадратурата на кръга, без да могат да я разрешат. Квадратурата на кръга подразбира познаване на условията, при които квадратът никога не губи силата си. Магията е в квадрата. С него си служат всички маги. Магът, който знае силата на квадрата, си служи с неговите линии. Затова именно учените търсят онези линии, които правят кръга, т.е. органическия живот, издръжлив. Това са правите линии. Те определят истинския морал. Да бъдеш морален, това значи да издържаш на голямото налягане, на големия огън – 35 хиляди градуса, без да изгориш. Да се стопиш може, но не и да изгориш. Защо трябва да се изчислява квадратурата на кръга? – За да се намерят елементите на безсмъртието. Тази идея е скрита в органическия живот. Дали знаят това учените или не знаят, не е важно. Важно е, че и досега още не са я открили, а трябва да я открият и разрешат. Може да кажете, че кръгът е затворена фигура – това е друг въпрос. Кръгът е фигура, която постоянно се развива. В кръга човек лесно губи силите си. Казват за някого: „Попаднал е на крив път“… Ако кръгът не се определи от квадрата, няма да имаме никакъв резултат. С други думи казано, в кръга ще имаш едно определено верую, на което всякога ще разчиташ. То е все едно да имаш телефон, чрез който да се съобщаваш. Ще вземеш дръжката на телефона, ще я туриш на ухото си и ще започнеш да говориш. Каквото искаш, ще ти се даде. Лошо е, ако не знаеш да говориш. Обаче и да не знаеш, ще се научиш. Важно е да имаш телефон! Всеки от вас има телефон, чрез който може да се съобщава с всички станции. (63, с. 214)

 

Като не може да си достави доброкачествена вода, човек се оправдава с нямане на време. Нищо не е в състояние да оправдае човека. Има ли желание човек да направи някакво добро за себе си или за ближните си, времето за него се продължава. Не желае ли човек да направи някакво добро, времето му се скъсява. От човека зависи да продължи или да скъси времето си. Човек има възможност и условия каквото каже, да го направи. Що се отнася до доброто, в това отношение човек е маг. Каквото пожелае, той може да го направи. (169, с. 81)

 

Повечето хора искат с малко труд да имат големи постижения. Това е все едно да имат силата на магическата пръчица. И това е възможно, но магическата пръчица се дава само на онзи, който знае изкуството да спи правилно. Магическата пръчица не се придобива на Земята, но в духовния свят. На всеки човек е дадена магическа пръчица, но малцина съзнават това. Магическата пръчица – това е разумната воля на човека. Който може да въздържа езика си от обиди и огорчения; който може да въздържа ръката си от удряне; който може да огради сърцето си от лоши желания и който може да отправи ума си от низходяща във възходяща посока, той разполага с магическата пръчица, той е по-силен от генерала на бойното поле. Разумният свят възнаграждава щедро всеки, който е придобил въздържанието. За въздържанието именно се говори в Писанието като един от плодовете на Духа. Въздържание от Любов, а не от страх пред закона. Желая ви да бъдете въздържани и търпеливи не от страх и срам, но от Любов и съзнание. (177, с. 50)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...