Jump to content
Ани

XVIII. Образи, които да ни съпътстват в живота

Recommended Posts

ОБРАЗИ, КОИТО ДА НИ

СЪПЪТСТВАТ В ЖИВОТА

Изградете си навика да наблюдавате и слушате живота на Природата: камъните, растенията, животните, но най-вече - Четирите стихии и различните форми, под които ни се изявяват те: скалите, пясъка, дъжда, снега, вятъра, Слънцето, звездите... Има толкова много неща, които да наблюдаваме и тълкуваме! Ала вие изобщо не насочвате своето внимание към тяхната истинска същност - и именно затова живеете в един свят, в който Реалността остава напълно непозната за вас. В своето ежедневие, вие сте потопени в Живота, но той остава за вас непознат, чужд - не разбирате неговия език.

Погледнете само облаците, техните форми, техните багри: понякога човек би повярвал, че вижда в тях препускащи коне, битки, празненства... А всъщност това са духовете на Въздуха, които си вършат работата - защото там, горе, кипи живот, който се изразява чрез многобройни форми: лица, птици, животни на цели стада, пейзажи... Там има написани дори неща, които все още не знаем как да разгадаем. Ала същественото е съзнателно да се проникваме от всички тези образи, съзнателно да ги оставяме да попият в нас.

Именно така Древните са узнавали тайните на Природата: край някой извор например, дълго съзерцавайки го как блика - жив, бистър, хладен и свеж, заслушани в неговия ромон. По този начин, малко по малко, те са влизали в общение с Душата на водата, с Душата на извора. Същото важи и за огъня: научете се как да го съзерцавате. Дори и да оставате с впечатлението, че нищо не разбирате - това няма никакво значение: важното е да се отворите, защото така подготвяте фините центрове, които ви свързват с живота на Природата.1

Впечатления, чувства, усещания, образи -всичко се записва и оставя следи вътре в нас. Всеки ден нашият психичен живот бива извайван от силите и влиянията, които позволяваме да проникват и да работят в нас. Ето защо е от съществена важност да намерим образи, към които можем често да се връщаме - образи, които да ни съпътстват ден и нощ, за да бъде мисълта ни свързана с всичко най-възвишено, най-чисто, най-свято. А какво по-красиво, по-поетично, по-изпълнено със смисъл от Водата и Огъня, както и от разнообразните форми, чрез които ни се изявяват те?

Целият ви живот може да бъде изпълнен с тези образи - така че и най-малката ви клетчица да бъде проникната от тях. Дори и утре да не разполагате с нищо друго освен с присъствието на Огъня и Водата, за да храните и поддържате своя духовен живот, то ще е напълно достатъчно... Щом всеки ден сте съсредоточени в тези образи, вие ставате все по-оживотворени, пречистени, озарени, просветлени.

Бележки:

1. Виж Les secrets du livre de la nature, колекция „Извор“ № 216, гл. XII: „Lire et écrire“.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×