Jump to content
Ани

Глава II – Хващане на Бика за рогата – Кадуцеят на Хермес

Recommended Posts

Глава II

Хващане на Бика за рогата –

Кадуцеят на Хермес

I

Третирайки темата за алхимичното състояние, което трябва да придобием, за да получим Философския камък, символизиран от Меркурий, работата трябва да бъде започната в момента, когато Слънцето навлиза в съзвездие Овен, а Луната в Телец, защото при знакът Овен Слънцето е най-интензивно, а Луната е най- интензивна при Телец. Следващият знак, Близнаци, е дом на Меркурий. И така: Овен(Слънцето), Телец(Луната) и Близнаци(Меркурий) … Тези три знака следват един след друг, показвайки ни, че от обединението на Слънцето и Луната, идва детето, Меркурий. Същата група, Слънцето, Луната и Меркурий са заедно навсякъде в Зодиака, но днес ще вземем само трите най-значителни знака: Овен, Телец и Близнаци.

Символът на Меркурий Mihail_Ivanov_249.jpg е формиран от Слънчевия диск, над който е разположен полумесецът на Луната , за да бъде показан техния съюз, знакът „+” е символ на събиране. Символът на Меркурий илюстрира обединението на Слънцето и Луната.

Слънцето и Луната раждат дете, Меркурий, Философския камък. Но Философският камък, представен от алхимиците, е символ на трансформацията в мъжа. Те работят със Слънцето и Луната, които са двата принципа, въображението и волята и благодарение работата на тези два принципа, те са способни да трансформират тяхната собствена материя и да станат като Слънцето и Луната, лъчисти и чисти. Не е случайност това, че Овен е дом на Марс, докато Телец е дом на Венера ... Чрез работа със Слънцето и Луната, с други думи, с двата принципа, мъжки и женски, чрез изфиняването на половия нагон (Венера), и активната, динамична сила на волята (Марс), алхимикът може да достигне всички алхимични сили, символизирани от Меркурий, магическият агент. Храмовниците представят магическия посредник (агент), а чудовищната фигура на Бафомет ги обвинява в дяволопоклонничество. Други наричат магичния посредник Азот, дума, образувана от буквите: А, на латински; алфа, на гръцки; алеф, на хибру; И последната буква от трите азбуки: З на латински; О, на гръцки; и Т на хибру. Думата означава, че магическият елемент е Алфата и Омегата, началото и края.

За да получат магическия елемент, алхимиците са се трудили много, често без успех, защото не са знаели, че работата на волята и въображението трябва да бъде извършена не само на физическия план, но и на духовния. Тази работа е символизирана чрез израза: „Да хванеш Бика за рогата”. Да хване бика за рогата, означава, че ученикът трябва да предприеме, да започне вътрешната работа, която ще му донесе контрол над всичко вулгарно, насилническо и бунтовно в него. За съжаление в тези дни хората не хващат бика за рогата, а му дават пълна свобода да тъпче всичко. Ще видите колко разрушителен е този бик, особено когато става дума за млади хора.

Хващането на бика за рогата представлява работата, която трябва да извърши нашата воля над въображението ни. Тази работа е свързана с чувствеността и похотта. Тези, които имат необуздано въображение притежават тенденция към мързел и чувственост. Луната и Венера винаги вървят заедно. Но ако Слънцето се намеси с неговата светлина и насочи силите в правилна посока, Луната може да стане необикновено полезна поради способността си да материализира нещата. Говорил съм ви за различните периоди, през които е преминавала земята, - период на Сатурн, период на Слънцето, Лунен период и съм ви обяснявал, че периода на Слънцето е бил период на цъфтеж и растеж, докато Периода на Луната, напротив, е било време на материализация, конкретизация. Слънцето и Луната също са символи на двата процеса, наречени в алхимията: „Solve at Coagula“: разтваряне и уплътняване, одухотворяване и материализиране.

В символа на Меркурий слънцето е представено чрез кръг, а луната като част от кръга, част от слънцето, което обяснява казаното в генезис, че Бог взел едно ребро на Адам и сътворил Ева. И за да покажа че съчетаването, съзнателното обединяване на двата принципа е произвело Меркурий, Посветените го представят като Слънцето и Луната, обединени от символа на земята, който още е символ на събирането в аритметиката. Символа на Меркурий изразява науката на Посветените, които са я създали. Един от многото му варианти е Кадуцея на Хермес, който още е използуван в медицината.

Днес, същият символ е използуван от учените под формата на лазер.

Mihail_Ivanov_252.jpg

Mihail_Ivanov_248.jpg

Рубинов Лазер и Кадуцеят на Меркурий

(тъй като в превода на български няма картинки,

са взети картинките от френското и руското издания на книгата)

Рубиновия кристал е обградена искрова тръба, която ще достави необходимата енергия, за да бъде произведен „лазерния ефект”. Когато устройството работи, наситен сноп от червена светлина изтича от края му. Този лъч представя Меркурий, роден от дата принципа. Но сега въпросът е да намерим лазера в нас. Той ще произведе най-съзидателните си резултати вътре в нас.

От най-отдалечена древност окултните учени са осъзнали всички тези неща, които науката сега разкрива в себе си: Радиото, телефона, телевизията. Учените пренасят на физическия план законите които съществуват на духовния план. Всичко трябва да бъде осъзнато на физическо ниво и поради тази причина всички учени са предишни Посветени, алхимици, магове, мистици и кабалисти, дошли да осъществят в материята това, което вече е реализирано на духовен план. Без духовния план не би съществувала никаква възможност за изобретяването на каквото и да било на физически план. Всичко долу е подобно на това горе: Всичко, което е горе в психическия свят, трябва да бъде материализирано на физическо равнище.

В създаването символа на Меркурий посветените от миналото са възнамерявали да учат бъдещите поколения как да работят със сексуалната сила чрез волята и въображението, така че да достигнат магическата сила. „Най-могъщата сила от всички сили „, за която говори Хермес Трисмегист, е силата на Любовта. Само Любовта дава живот и нищо не е над Любовта. От нея произлиза всичко. Господ ни е дал силата на Любовта, за да се научим да я сублимираме чрез интензивен живот и по този начин да придобием духовна сила, да станем силни като Бога. Както казах, символа на Меркурий е комбинация от Слънцето, Луната и Земята. Но ако отстраним Луната, остава символа на Венера, Любовта. Символът на Меркурий още е магическия жезъл на Хермес, кадуцеят, символ на притежаваните от него сили на всички нива.

В знака на Меркурий, Луната, която представя въображението, е изобразена като съд, пълен с вода, тъй като Луната, женският принцип, е тясно свързана с водата. Под Луната е Слънцето, или Огънят, който осветява въображението и още по-долу е Земята, символ на реализацията на физическия план. Когато Посветен разбере този символ, той е способен да създава, да помага на другите, да ги освещава, съживява и ги защитава, тъй като той е безкрайно силен. Ако са му дадени подходящите условия, той може да обърне земята с главата надолу, тъй като е разбрал основното: работата на волята върху въображението. Точно както жената е способна да кондензира живот в гърдите си, Луната има силата да конкретизира, да материализира нещата, да ги уплътнява на Земята, тоест да ги реализира на физическия план. Както виждате, за да накарате символите да говорят, трябва да ги хванете за гърлото и да викнете: „Парите или Живота!” Тогава те ще разбулят тайните си. Трябва да ги изтръгнете от тях! Ученика трябва да се защити от бика, което значи да доминира, да подчини тази брутална, животинска сила, дивата сила на чувствеността и да погълне нейната мощ. Да се преодолее бика не означава да се убие. Ако го убиете, вие убивате вашия източник на енергия. Трябва да хванете бика за рогата и да се справите с Луната, въображението, което е неразделно от чувствеността, освен за онези, които вече са хванали техния бик за рогата. Посветените, философите, хората на изкуството са дали друга насока на въображението си, като творят, създават, правят открития и осветяват остатъка от света. Тези, които не успяват да хванат бика за рогата, позволяват на въображението си да галопира навсякъде, точно като проститутка, която спи с всеки, всичко и навсякъде и после дава на света чудовища и уроди. Ние трябва винаги да сме сигурни, че въображението ни има определена работа, така че да произведе само най-добрите, най-светлите и красиви идеи. Ученикът не трябва да позволява на жена си да ходи наляво, надясно и да спи с никой друг, той трябва да я пази само за себе си. Да, мили братя и сестри, нашето въображение е нашата жена, тя ражда нашите деца в света.

Ако потърсим обяснение на кадуцея на Хермес, ще осъзнаем, че той е обобщение на човешкото същество. Преплетените змии, навити около жезъла, представляват двете течения, които се спускат от мозъка. Започвайки от дясното или ляво полукълбо, те се пресичат в основата на врата, преминават през левия и десен бели дробове, пресичат слънчевия сплит, преминават през черния дроб и далака, пресичат се в пъпа, преминават през бъбреците, пресичат се в центъра Хара и накрая преминават през половите жлези на мъжа и яйчниците на жената. Жезълът изобразява гръбначния канал. Посветените от Индия твърдят, че в основата му спи силата кундалини, чакайки да бъде събудена.

Започвайки от Муладхара чакра, Кундалини се издига през централния канал Сушумна. Тласкана нагоре от Ида и Пингала, двата потока от двете страни на Сушумна и подпомогната от дишането, Кундалини се издига през целия път до върха, до Хилядолистния Лотус, наречен Сахасрара чакра.

Mihail_Ivanov_254.jpg

Mihail_Ivanov_250.jpg

Чакрите

(тъй като в превода на български няма картинки,

са взети картинките от френското и руското издания на книгата)

Йогите и Посветените, които са способни да работят със Слънцето (Позитивното течение Пингала) и Луната (Негативното течение Ида), събуждат силата Кундалини и я карат да се издигне до върха. Ето го още веднъж феномена на лазера. Човешкото същество е жив лазер. За да достигнем силата на всички сили, магическия агент на Вселената, трябва да бъдем способни да приведем лазера в действие.

От тези няколко думи запомнете, че трябва да се научите да работите с Луната, с въображението, но пазейки го неопетнено. Луната, в истинското си духовно разбиране е свързана с чистотата на въображението. За да сте в състояние да достигнете съвършените резултати, които търсите, трябва също да можете да работите със Светлината, с огъня на Слънцето, с безпристрастната Любов на Венера и най-накрая със справедливостта на кръста, на Земята. Меркурий е символ на съвършеното човешко същество, чиито две течения текат в такова равновесие, толкова хармонично, че той плува в мир и се превръща в радииращ център, способен да устремява всички същества нагоре към доброто.

Картинка с ида, пингала и сушумна и органите в чов. тяло през които преминават ида и пингала…

Mihail_Ivanov_251.jpg

Чакрите

(тъй като в превода на български няма картинки,

са взети картинките от руското издания на книгата)

 

 

 

Когато Луната е извън контрола на Слънцето и Марс, тя подтиква хората да намерят начини да бездействат, да разчитат на машините и устройствата, които ги освобождават от всякаква работа. Точно обратното, символа на Меркурий ни учи, че активността и усилията са абсолютно незаменими. Няма нищо лошо в използването на машини и съоръжения, но при условие, че те освобождават човека от материални задачи, като по този начин той може да се посвети на нов вид дейност, духовна, на огромна работа с волята и въображението, за създаване на Божествени творения. За съжаление, засега не това е целта, за която човек работи. Хората предпочитат да отстранят Слънцето и Марс, всички дейности и усилия и да останат под влиянието на Луната и Венера. Те не разбират, че това е най-добрият начин за упадъка им.

Имам чувството, че още нищо не съм ви казал, но всъщност всичко съм ви казал. Вие сте пред океана, пред вас e Небето, дадено ви е да пиете и ако останете същите като преди, това означава, че сте получили толкова, колкото можете да приемете в зависимост от вашето развитие, не повече; това е тъжното. Но като живеете в тази атмосфера, в тази Светлина, Любов, Хармония и Знание, вие ще еволюирате и един ден ще бъдете способни да предприемете и най-необикновените задачи. Даже и да не разбирате, продължете, защото въпреки това винаги ще има нещо блестящо, което ще се отпечата във вас.

Севр, 27 Декември, 1970.

II

Много малко са хората, които знаят как, какво и защо да работят, когато става въпрос до духовния, психичния или вътрешния живот. Дават се на хората всички видове познания, така че те да могат да усвоят всеки земен занаят или професия, ходят на училище, учат се на занаят… но вътрешно са слаби и безсилни и при най-малката трудност са поразени.

Аз знам, че най – различни източни методи са представени днес на западния свят: Йога, Зен и прочее и хората се нахвърлят върху тези практики, защото чувстват, че трябва да направят нещо с волята си. Те желаят да се научат на концентрация и медитация, да развият психични сили. Аз нямам нищо против всичко това, дори понякога това може да доведе до чудесни резултати, но относно болшинството, аз се съмнявам, тъй като това са древни методи, които са били добри в миналото и са били предназначени за ориенталци. За западната психика има други, по-добре приспособени методи и това са точно методите на Великото Всемирно Бяло Братство. Хората, които се хвърлят в източни практики без водач, се подлагат на голям риск. Ориенталците никога не са без ръководство. Те имат Учител, който ги наблюдава, както доктора наблюдава пациентите, които лекува, за да може да се намеси, ако е необходимо. Хората, които предприемат тези практики по тяхно собствено усмотрение, с незадоволително познание и тренировка, застрашават здравето си. Сега все повече и повече хората ще осъзнават, че трябва да изследват вътрешния си свят, но те трябва да бъдат запознати с наличните методи, много от които са опасни.

Вътрешната работа със Слънцето и Луната, т.e. с волята и въображението, които Посветените познават, са вечно в сила , защото волята и въображението са два основни принципа в човека. Затова и книгите по алхимия са пълни с изображения на Слънцето и Луната, на Краля и Кралицата … Под най различни форми срещаме само това: Слънцето и Луната, мъжът и жената, които създават царско дете: философският камък, еликсирът на безсмъртието, универсалното лекарство, магическият жезъл, кадуцеят на Хермес …

Мисията на човека е да реализира Небето на земята, да се уподоби на Небесния си Баща, Създателят. Тази величествена мисия не може да бъде постигната наведнъж. Човек трябва да познава необходимите фактори за тази работа: двата принципа, активния и пасивния, мъжкия и женския, Слънцето и Луната, волята и въображението, като по този начин Луната ще придобие всичко благородно и светло съдържащо се в Слънцето, и ще отрази и разпространи качествата му.

Луната е под всяко влияние, всеки може да се прояви чрез нея, тя няма избор, както водата, която приема формата на съда, в който е излята. Водата, Луната и въображението са твърде сходни. Ако Слънцето не се погрижи да въздейства на Луната (въображението), тя също така ще отразява и Ада. Посветеният се уверява че Луната, неговата жена, не е свободна да шета наоколо и благодарение на Слънцето тя получава едновременно светлина и вечен живот. Тогава Луната се превръща в необикновена и възхитителна съпруга и Божествените закони се реализират на физически план, който се формира от въображението. Това е и значението на кръста в основата на знака на Меркурий. Кръстът е квадратният камък, който обозначава земята. За алхимиците квадратният камък е девствената земя, на която те трябва да построят зданието.

Ученикът трябва всеки ден да прави благородни и грандиозни планове в съзнанието си, за да ги осъществи впоследствие на земята. Преди всичко, той трябва да работи с въображението си и след това да впрегне волята и сърцето си на работа, за да постигне това, което си е представял. Не е достатъчно само да строим въздушни кули, без да правим нищо, за да ги материализираме. Проектите на Ученика трябва да бъдат отразени в неговото поведение и действия на физически план, така че целият свят да види, че това, което е създал горе, го е вкоренил долу, на земята.

Дали духът работи върху нашата душа или волята върху въображението ни, дали Слънцето опложда жената или мъжът жената, резултатът винаги ще бъде създаването на дете. И какво е това дете? Когато сложите съд с вода на огъня (тук съда е Луната!), водата се превръща в пара. Най-силната от всички сили е тази пара, тази разширена вода. Поради това, че волята работи върху въображението, защото Духът работи върху душата, Слънцето върху Луната, мъжа върху жената, се ражда сила, дете, Меркурий, който притежава силата да изпълнява и най-фантастичните проекти. Разделени един от друг, Слънцето и Луната не могат да постигнат много. Веднъж отделен, огънят изгаря всичко, а водата наводнява всичко. Но когато са обединени, те произвеждат сила, философския камък, който има способността да превръща всеки метал в злато. В „Трапезата на Емералда” за тази сила се казва: „Слънцето е бащата, Луната е майката, то беше носено в утробата (на Луната) от вятъра, и земята е негова бавачка.” Земята е кръста, кубическия камък.

Библията казва: „Плодете се и се множете”. Хората са приложили тази заповед само на физическо ниво, където това създава много усложнения: сега на земята повече няма нито място, нито храна и тази заповед вече дава отрицателни резултати. Не казвам това защото искам да я поправя, но просто защото тя е вече невалидна за настоящата епоха ; хората са искали да увековечат тази заповед, но сега тя не дава добри резултати. Тя трябва да бъде разбирана в символичното й значение, което винаги ще бъде валидно. Ученикът трябва да мисли за работата, която трябва да върши с неговите воля и въображение, и тази работа засяга мъжете и жените. Ученикът трябва да оплоди собствената си жена на духовен план и да създаде деца, хиляди ангелски деца, които да излетят в пространството и работят за него. Знаете как винаги завършва историята: „И те заживели щастливо и имали много деца” . Имай много деца, добре, но не само на физически план. Какво е посветеният? Той е баща на голямо семейство с много деца около него, които вървят след него, дърпат му дрехите и бъркат в джобовете му, но го обичат, те го обичат толкова много, че никога не го смущават и никога не са му в тежест. Когато желае, той вика децата си и им казва: „Ето вземи занеси тези подаръци на този и този, … а ти иди и издърпай ушите на онзи … „и те се подчиняват. Те са деца от неговата собствена плът и кръв. Обикновения човек е самотен и без деца, няма кой да му помогне. Повечето от вас не знаят това, но то е факт, познаван и живян от Посветените.

На бъдни вечер говорих за раждането на детето Христос. Младенецът Христос е Меркурий. Всички знаем, че Исус е роден в Палестина преди 2000 години, но трябва да разберем идеята зад това събитие. То има космични измерения и е от Вселенско значение. Това раждане трябва да се състои и във всеки един от нас. Младенецът Христос е силата, която спи в нас и която ние трябва да пробудим.

Преди да дойде на земята, мъжът работи върху физическото си тяло и както обясних вече, физическото тяло е кадуцеят на Хермес с двете течения, спускащи се от двете страни на тялото, като започват от мозъка и се пресичат на равнището на органите. Човекът е продукт от работата на волята и въображението, на Духа и душата, въплътени на физическо ниво. Той е кадуцеят на Хермес и може да създава в трите свята. Засега той създава само на физически план и трябва да се учи как да твори и в другите светове.  

Кадуцеят на Хермес е силата на всички сили, той е живота в най-високата му степен на проява. Когато човек развива кадуцеят на Хермес в себе си, тази сила ще премине във всички създания във Вселената и ще се издигне високо до звездите. Това е по-висша степен на живот, истинска сила, живот, който блика и е над жизнеността. Жизнеността е бикът … всички хора притежават живот, това е ясно, но в повечето случаи той се изразява като разрушителна сила. Когато хората имат прекалено много сила, те не могат да се контролират, те я използват да поглъщат, насилват и избиват другите. Жизнеността трябва да бъде насочвана, концентрирана и одухотворявана, така че да бъде превърната в Божествен живот.

Ето защо вие трябва ден и нощ да желаете да одухотворите своя живот, за да го дадете, така че навсякъде във Вселената да оживи и освети всички създания. Това е идеята която стои зад древния символ на Хермес, показан с крила на стъпалата си. Стъпалата имат особени важни центрове и ако ги развиете, ще можете да се движите в пространството духовно и дори физически.

Кадуцеят на Хермес е висш живот. Когато излъчвате този живот, вие имате необикновена сила. Ако жизнеността ви не стига по-далеч от няколко сантиметра извън тялото ви, вие сте слаб и хилав, неспособен да действате. Но ако вашето излъчване се разпространи на километри наоколо, тогава можете да действате над всички създания. Колкото това, което излъчвате е по-наситено и се разпространява надалеч, толкова повече способности щe притежавате.

Обяснявам значимостта на тази работа, за да я приемете сериозно и оставите многото други безполезни занятия, тъй като те не могат да ви донесат нищо друго, освен страдание. Работете над себе си, докато най-великата сила на всички сили започне да се проявява във вас.

Севр, 3 януари, 1971 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×