Jump to content
Ани

Глава VII – Ревност

Recommended Posts

Глава VII

Ревност

Между любовниците често се среща ревността. Състоятелните хора също така са ревниви за техните собствености, опитват се да ги задържат до края и се мъчат че трябва да ги оставят на наследниците си. След смъртта си, те понякога се връщат в домовете и земите си, към които са прилепени и които е трябвало да изоставят, продължават да се опитват да ги защитават и да се тревожат за тях. Тъй като те не могат да скъсат връзките със света, не могат да се издигнат до по-високи области и продължават да кръжат около техните имущества, негодувайки срещу настоящите собственици.

Ревността между любовниците е дори по-странна. Тя е причина за множество недоразумения и тревоги и прави живота им мизерен. Колко много двойки идват да ме видят, мъжът обвинява жена си, а тя обвинява мъжа си – в изневяра! И когато проверя как стоят нещата, аз виждам че всичко е чисто въображение. И за какво е цялата тази суетня? Те се страхуват да не изгубят любимия си, и в същото време с каква само наслада и упоритост мъчат другия! „Изтезавам те защото те обичам, скъпи!…” Каква логика! Често съпругата е нещастна и недоволна, защото мъжът и не я ревнува. Тя може да вижда, че той я обича, не я лишава от нищо, дава и пълна свобода, но вместо да бъде щастлива, тя се тревожи и го подозира, че има любовница. Значи за да я направи щастлива, той трябва да я държи в окови и да се държи като дракон? Човешката природа няма никога да бъде задоволена, повярвайте ми. Ако той и даде свобода, тя ще плаче: „Защо не се безпокои за мен?” Сигурно си има друга.” А ако той е тиранин и деспот, тя тръгва да си търси някой, който да я освободи.

Ревността се появява тогава, когато се страхуваме да не загубим нещо, искаме да го задържим само за себе си, да не го даваме на никой друг. Но къде е казано че вашата жена или мъж ви принадлежат? Вие ги познавате от две или десет години, но те са били създадени дълго преди това. Те си имат родители, имат Създател и вече са съществували хиляди години. Те не ви принадлежат. Съпругът може да каже: „Тя ми е жена. Ако искам, мога да я убия.” Да, тя ти е жена, но докога ще бъде? Бог знае. Вие сте свързани, това е всичко. Ако искаш да избегнеш сериозни недоразумения и дори нещастия, мисли за вас като за другари – доброволни или не, кой знае? Вие имате приятели, които да ви помогнат да свършите определена работа, например, да построите къща. Да създадете дете е като да построите къща. То е дух, който идва отдалече и вие трябва да му построите къща, тухла по тухла.

Страхът да не загубим притежанията си е причина за всички наши недоразумения. Страх ви е да не загубите някой, когото обичате и си мислите че той е ваша собственост, но всъщност той не ви принадлежи. Вие използвате всяко възможно средство, за да го задържите, тормозите го и го тероризирате, опитвате се да му наложите волята си, но всичко, което постигате е безпорядък. И какво всъщност постигате като се държите по този начин? Да речем че имате красива жена. Можете ли да спрете погледите на другите мъже, тяхното възхищение и дори тяхното ухажване? Възможности съществуват навсякъде, на улицата, в театъра, измежду приятели, в обществото, навсякъде. Целият свят ще се взира във вашата жена и ако не сте разумен, ще пострадате. Вие сте като градинар, който има красиви уханни цветя в градината си: Той не може да спре хората да не вдишват парфюма им и да им се наслаждават. Всъщност, това което вие толкова ревниво пазите, е само обвивката, черупката, тялото на вашата любима … Това което съставлява истинското, реално богатство на човешкото същество, неговата есенция, тоест неговите мисли и чувства никога не може да бъде приковано. Огромна илюзия е да си мислим, че някой може да окове човешката душа. Това е като да се опитаме да вържем пясъка или вятъра. Не можете да командвате душата. Може и да успеете да контролирате физическото тяло, но не и мистериозното същество, което живее в тялото.

Имало е хора, които са успявали да задържат мъж или жена с магия, което е възможно. Има всякакви видове формули и магически процеси, проклятия и какво ли не, но аз не съветвам никого да се възползва от тях. Защо? Да кажем че с помощта на магията бъдете способни да накарате жена да ви обича. Тя дори би могла да се влюби във вас до полуда, всичко под слънцето е възможно. Но когато тази жена ви целува и ви дава това, което искате, вие не знаете какво още тя би могла да ви даде. Вие не знаете какво още има вътре в нея, не знаете какви сили и същности сте провокирали. Трябва да знаете, че посредством вашите формули вие сте призовали духове, които са се заселили в нея. Не е тя тази, която ви обича, но ниските същности, които, ако можехте да видите, щяха да ви се изправят косите и бихте се молили на Небето да ви освободи. Използването на магия върху хората не е добър способ. разбира се, вие може и да сте способни да придобиете каквото искате, но докато си мислите че пиете Любов от нейните устни, вие всъщност пиете отрова, която ще ви унищожи. Вие можете да призовете духове от низшия астрал и да ги накарате да вършат каквото искате, но Духът е свободен и никога не може да бъде вързан и задържан.

Така, че какво е страха от загубата на черупката, на тялото, на къщата на човека, пред радостта от спечелването Духа на някого на ваша страна? Ще кажете, че по-добре е да имаме и двете, и Духа, и тялото. Да, така е, но начините за постигане на това трябва да бъдат други. Нито гневът, нито насилието ще ви помогнат, напротив, чрез тези средства вие ще загубите и двете. Вие трябва да възприемете различен подход, така че този свободен Дух да бъде така прикрепен към вас, че нищо да не може да ви раздели. Знанието за Любовта започва оттук. Има само един начин да накарате някого да ви обича по негово собствено желание, без да го насилвате и това е никога да не мислите нищо лошо за него, да не му изпращате нищо друго, но само най-чистите, възвишени и светли мисли. Даже ако той е инат и опак, допуснете всичко, бъдете много търпеливи и продължавайте да му помагате и го обичате. Ако наистина го искате, рано или късно той също ще започне да ви обича и тази Любов също ще бъде чиста и Божествена.

Много е трудно да бъде победена ревността и това не може да бъде постигнато само чрез усилие. Както ви казах вчера, нищо не може да бъде направено срещу сила, която вече е била освободена, тя ще продължи да следва програмата си и ще преобръща всичко по пътя си. Не се опитвайте да променяте течението на реката, когато шлюзовете са отворени, това е прекалено опасно, реката носи всичко по пътя си. Единственото, което можете да направите е да не отваряте шлюзовете. Тогава вие сте господар на положението. Единственото, което може да победи ревността, е интелигентността, тъй като ключът към всичко лежи в начина на мислене.

Някой може да възрази: „Да, но ако не си ревнив и не я държиш изкъсо, тя ще затъне в прегрешения.” Не го вярвайте. Точно когато я следиш прекалено внимателно, когато я ревнуваш постоянно, тя ще направи най-много грешки. Можете ли да кажете какво става в сърцето и главата й? Жената е толкова умела в лъжите, че може да надхитри и самия Господ Бог, а някакъв идиот съпруг мисли, че може да я задържи! Ако има нещо, което не вярвам, то е, че какъвто и да е мъжът, не може да задържи жена против волята й. Тя може да контролира самата себе си, но съпругът й не може да я спре. Ако той я заключи в кула както в приказките, тя ще призове самия дявол и ще се развлича с него, за да накаже съпруга си.

Ревността винаги носи катастрофа като резултат. По силата на това, че постоянно слуша: „Ти си невярна, ти си невярна … „, накрая тя си казва: „Нека опитам, може би е интересно!” Дотогава тя е била вярна и е нямала намерение да мами съпруга си, но подозрението на съпруга й е създало подходящи условия на астрален план, които я подтикват към изневяра и веднъж решила да го направи, тя не само че го мами, но и се превръща в експерт по разсейване на съмненията му: „Мили, можеш да разчиташ на мен, аз никога няма да те излъжа … „И сега той, който не й е вярвал, когато тя е казвала истината, сега й вярва.

Ревността означава липса на интелигентност. Ние пазим толкова строго нашият партньор, тъй като не виждаме, че освен тяло, което така ревнуваме, той има още има душа и Дух, които са абсолютно свободни. Ако видим, че има нещо по-тънко и фино в хората, които обичаме, тогава ще израснем и отношението ни към хората, които обичаме, ще стане по-интелигентно и чувствително. Тогава човекът ще бъде много по-привързан към вас, тъй като ще види че сте разумни, не му се налагате и може да ви има доверие. Когато страха си отиде, вие преставате да сте напрегнати, вулгарни, лицемерни и отмъстителни. Ставате по-тихи и спокойни и се учите да се справяте с проблемите, които възникват.

Да речем, че жена ви вече не ви обича. Кажете си, че това е свободна душа, че тя не ви е дадена вечно, че преди вас тя е обичала хиляди съпрузи и за в бъдеще ще обича хиляди други. Защо да се безпокоите, ако тя не ви обича повече? А вие винаги ли ще я обичате? Винаги ли сте я обичали, от самото начало на Творението? Не. Добре, тогава се успокойте и знайте че не е честно да искате от нея нещо което не можете да очаквате от себе си.

Ревността е ужасно чувство, което помрачава Духа. Тя е зъл съветник и тласка Духа към адски действия, за които те по-късно съжаляват, но тогава вече е прекалено късно. Вие може да убиете вашата любима в пристъп на ярост, после да плачете над нея и да свършите и със себе си.

Сега ще добавя нещо което вие вероятно никога не сте забелязвали. Ревността влачи хората надолу към ниските области на чувствеността. След сцена на ревност винаги следва експлозия на чувственост, много по-силна от преди. Ако не искате да попадате под влиянието на подобна чувственост, не се поддавайте на ревността, защото ще бъдете въвлечени в страсти, без дори да го забележите. Колко мъже след чудовищна сцена на ревност с тяхната съпруга или любовница, след клетви и заплахи че ще ги напуснат, се предават на неустоимото сексуално желание, което се появява вследствие на ревността, и се унижават, за да получат една единствена милувка!

Ученикът трябва да изостави ревността зад себе си, той не трябва да влачи със себе си същите тревоги и грижи както преди. Ако съпругата му го напусне, той трябва да си каже: „Много ми е мъчно за жена ми, знам, че без нея ще страдам и ще ми е тежко, но освен нея аз имам цялото Небе, Бога, светлината на Учението, Учителят … та аз съм богат!” Ако имате само един самун хляб, не можете да бъдете много щедри, но ако имате няколко, можете спокойно да ги раздадете и за вас ще остане. Ревността е признак на бедност. Ако сте вътрешно богати, няма да ви е страх от самотата и даже всички да ви напуснат, и даже ако всички ви напуснат, вие знаете че стотици и хиляди духове ще си идват на гости.

Един от най-ефикасните начини за освобождаване от ревността е издигане на Любовта до по-високо равнище. Защо жената, която обича мъжа заради неговия характер, познания, Дух и нежност, иска целият свят да знае за него? Защо тя е толкова щастлива, когато всички се тълпят около него? Защото тя го обича с друг вид любов, далеч по издигнат от обикновената, физическата любов, която кара жената да обича мъжа заради изящния му мустак или големите му мускули. Каквото наистина има значение, е как да трансформираме нашата любов. Ако тя е чувствена, трябва да знаете, че ревността е неразделна част от нея. Да, ако обичате някого чисто физически, ако искате той да бъде само ваш, ревността не е далече. И колкото по-духовна е вашата Любов, толкова по себеотречена е тя.

Жените никога не трябва да се омъжват за по-млад от тях мъж, освен ако не си търсят белята. Много по-нормално е младо момиче да се омъжи за по-възрастен мъж, тъй като мъжете не се променят така бързо физически. Ако жената не е достатъчно мъдра и се залюби с по-млад мъж, един ден той ще я напусне и ще тръгне да търси нещо по-младичко, и така тя ще страда. Ние не трябва да попадаме в такава ситуация.

Нека не ви учудва това, че аз често говоря на същите теми. Те трябва да бъдат разбрани не само теоретично, но и да бъдат приложени на практика. Седем години говоря с вас за същите неща, осветлявам ги от различни страни, особено предмета за Любовта, защото виждам, че винаги страдате от същите трудности. Когато видя, че сте разрешили проблемите си, ще обърна страницата и ако видя, че колективното съзнание е повдигнало нивото си, ще разбуля нови неща, но дотогава повече знание не ви е нужно. Вземете дори една само беседа, в която са заложени принципите на Учението и дори ако през целия си живот не работите върху нищо друго, той ще стане по-ясен и по-светъл. Докато търсите само факти и теория, винаги ще имате същите проблеми. Сега трябва да се опитате да приложите всичко което сте научили на теория, и един нов свят ще се отвори пред вас.

Севр, 24 Март, 1945 г.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×