Jump to content
Ани

Глава XVIII – По-широк Възглед за Брака – Част I

Recommended Posts

Глава XVIII

По-широк Възглед за Брака

I

Повечето хора са толкова ограничени в разбиранията си за Любовта, че освен съпруга или съпругата си, те забравят целия свят, нищо друго не съществува за тях. Поради това те се губят някъде из пространството. Хората не са свикнали да разбират Любовта по-широко, на по-висш план. Вместо това те я принизяват, изопачават и отслабват. Това вече не е Божествената Любов, която тече и напоява всички създания. Истинската Любов обгръща всички, без да пренебрегва някой за сметка на друг, без да ограничава никого. Но какво ще каже мъжът или жената на половинката си, която реши да обича целия свят? Ще каже, че Учението окуражава всички ненормалности и вместо да се освободят, те ще останат приковани към овехтелите си идеи. Добре, нека продължават по този начин.

Това Учение е за онези, които търсят новия живот, които виждат, че старият начин на живот не може нито да ги защити, нито да ги направи щастливи или да ги насочи към светлината. Новият живот вече е намерен, той отдавна очаква хората, но те не са били готови да го възприемат. Имало е времена, когато е било по-добре хората да бъдат оставени приковани към невежеството си, защото иначе биха направили твърде много щети с тези откровения. Докато хората са в тяхното примитивно, грубо състояние, не може да им бъде дадена свобода. Вместо това им е даден партньор, за да бъдат предпазени от причиняването на прекалено много щети. Това Учение не е за всички. То е за тези души и съзнания, които няма да злоупотребят със свободата си.

Не ме разбирайте погрешно, никога не съм казал, че не трябва да се жените и да имате деца, а само, че мъжът и жената трябва да имат по-широко разбиране за Любовта, да се отнасят един към друг с по-малко чувство за собственост и по-малко ревност. Съпругът трябва да се радва като види, че целият свят обича жена му, а съпругата трябва да бъде щастлива, че мъжът й има такова широко сърце, отдадено на всички … но и двамата трябва да бъдат мъдри и чисти. Тогава бракът, с неговите прекрасни закони и традиции, ще бъде защитен, а мъжът и жената, с техните широки съзнания, ще разберат, че дотогава са били твърде ограничени, че трябва да разширят сърцата си и Любовта им да обхване всички създания, без престъпване закона на верността и мъдростта.

Това е истинското решение. Ние не сме против брака, ние не проповядваме против брака в полза на свободното съвместно съжителство, както се практикува в някои страни. След известна опитност те разбраха, че новия начин не е по-добър от стария и се върнаха обратно към традиционния модел, вместо да намерят третото, вярно решение. Хората са смешни, те се люшкат от крайност в крайност, но никога не намират третото решение. За всеки проблем съществува трето решение, което аз винаги търся … същото важи и за Любовта, как да се отнасяме към нея, как да се държим. Докато хората не знаят за това решение, те винаги ще бъдат недоволни. Тези, които са решили да не създават семейство чувстват, че нещо липсва и съжаляват за това, че не са се оженили. Тези, които са семейни, обаче, също са нещастни и съжаляват, че са се оженили. Нито едните, нито другите са намерили вярното, третото решение. Когато хората намерят това трето решение, каквото и да правят, семейни или не, те винаги ще имат щастие и изобилие.

Бракът не трябва да бъде премахван. Той е съществувал толкова милиони години, че е създал атавизъм и премахването му ще повлече всякакви неприятности. Да предположим че някой каже: „Семейството не струва нищо, мъжете и жените трябва да правят каквото пожелаят, да имат пълна свобода!” Много скоро нещата ще бъдат до такава степен извън контрол и извън установения ред на нещата от всякаква гледна точка: психическа, социална, икономическа и физическа, че хората ще се върнат към семейството както преди. И тогава отново ще им омръзне семейния живот и пороци, упадък и свободия от всякакъв вид ще вземат връх, докато отново за пореден път, изтощени и отвратени, хората ще кажат: „Не, не, семейството беше по-добро” … и така нататък, непрестанно, от едната крайност в другата, докато не намерят третото решение. Третото решение не може да бъде намерено в семейството или в свободната Любов, то се съдържа в интелигентното разбиране, че съществуват други форми Любов, много по-чисти и чудни начини на нейната проява, когато съпругът и съпругата имат по-благородни и възвишени схващания един за друг, което ги води към взаимна свобода.

Повечето хора не могат да приемат идеята за такава Любов, прекалено много техни стари склонности протестират и се борят против всяка промяна. Но в брака на двама наистина еволюирали личности присъства такава взаимна свобода. Всеки един от тях се радва на Любовта към всички същества, без да се впуска в чувственост. Жената разбира мъжа си и мъжа разбира жена си, те се издигат на по-висок план и съвместно крачат към небесата, като постепенно се просветляват все повече и излъчват все повече светлина, тъй като живеят истински живот, живот без ограничения. Това е най-доброто разрешение. Ако не можете да намерите съпруг или съпруга, които да ви позволяват такава свобода, но искат винаги да ви ограничат, по-добре въобще не се женете, бъдете свободни да обичате всеки, без прекалено приближаване. Ако някой е до такава степен тесногръд и себичен, че иска да ви превърне в негова собственост, не си струва да се привързвате към него за цял един живот, изпълнен с мъка.

Бонфен, 15 август, 1962.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×