Jump to content
Ани

Глава XXV – Значението на Отречението

Recommended Posts

Глава XXV

Значението на Отречението

Учителят чете мисълта на деня:

„Когато бутилката е пълна, възможно ли е да се добави повече течност? Не, първо трябва да бъде изпразнена. Същото е и с хората. Ако човек не се освободи от неговата поквара и порок, от вредните си навици, как тогава Божествените качества и добродетели ще могат да дойдат и се внедрят в него? Той вече е пълен! Това е смисъла на отречението: да се освободим, да се отречем от определени навици, например да спрем цигарите, или маменето и злословието, за да освободим пространство за нещо друго. Веднага след като се освободим от даден порок, дадено качество идва да го замести. Това е физичен закон. Как можем да се изпълним с добродетели ако вече сме пълни с пороци? Няма начин! Човек може да живее до най-великия Учител на човечеството през целия си живот, но ако не се е освободил от миналото си, така че да може да бъде отново напълнен, той ще си остане същия.”

Тези които са разбрали значението на отречението, знаят че се отричат от самите себе си, от низшата си природа, за да създадат празнина, в която могат да бъдат излети Божествените качества. Докато човек не осъзнае това, той ще си мисли: „Ако не пия, не пуша, не ходя по жени, ако не мога, когато си искам да отида на бар или нощен клуб, какъв живот ще е това, по-добре да лягам и умирам.” Точно обратното, ако човек е в състояние да се откаже от тези малки удоволствия, те ще бъдат заменени от много по-големи удоволствия, принадлежащи на по-висш план.

Толкова е просто. Не може да напълните бутилка, ако тя вече е пълна. Разбира се, ако тя е пълна с еликсира на Безсмъртния Живот, не трябва да я изпразвате, но ако съдържа само кал и плесен, защо да я пазите? За съжаление, хората знаят само как да се пълнят с гадост, но не знаят как да се освободят от нея. От самото им детство те са обкръжени от хора, които не са за подражание и които им предават техните навици, модели на мислене и действие, които са напълно грешни. И сега, за да се опразнят от всичко това, за да се обновят и подмладят, за да променят съзнанието си и да разкъсат веригите си, те трябва да потърсят други модели, трябва да намерят хора, които са като Слънцето, които са като малки Слънца. В света всеки се стреми към кариера, семейство, комфортна къща и тази суета им стига, те са задоволени от този посредствен живот. От време на време те ще прочетат няколко книги, ще прослушат няколко диска, ще се раздвижат малко или ще отидат на парти и толкова, това е техния живот. По този начин те не прогресират, не добавят нищо ново в техните животи, нищо важно и светло. Но те не знаят колко опасен за Духа е такъв спокоен живот на бавни обороти. Всички психически и физически болести само чакат удобния момент да се промъкнат и нахвърлят върху тях, да ги разкъсат и унищожат. Космическата интелигентност не си е правила труда да създаде такова чудно същество като човека, за да му позволи да проспи безгрижно живота си в приятни блянове. Природата му е отсъдила неспирен напредък по пътеката на еволюцията, предопределила му е един силен живот, който отхвърля всички нечистотии. В противен случай тинята се натрупва и той затъва в тресавището.

Хората често ме питат за това, кога Любовта е чиста и кога не. Отговорът е лесен. Погледнете Природата: всичко нечисто, мръсно и тъмно има склонността да потъва надолу, а всичко чисто се издига нагоре, към височините. Същото се отнася и за човека. Всичко грубо се трупа в по-ниските части от тялото му, а всичко светло, чисто и блестящо се покачва до главата му. Ето защо неговият мозък, очи, уста, уши и нос са горе, а други части са ниско долу. На тези две части на човека, по-ниската и по-високата, отговарят двете му естества, низшата и висшата му същности, личността и индивидуалността. Любовта, така както бива проявявана от личността, не може да бъде чиста, тъй като е свързана с подземния свят, пълен с егоистични елементи, плътен и мрачен. Любовта на личността мисли само да доминира и взема и поради това тя не може да бъде чиста. За слепия всичко е чисто, но не и за Посветения, който вижда цветовете, излъчванията и еманациите на всяка една мисъл и чувство. Чувствената, примитивна и груба любов не може да бъде чиста. Докато Любовта на индивидуалността е чиста, тъй като съдържа други елементи: щедрост, безкористие, милосърдие и интелигентност.

Чрез тяхната така наречена любов хората си предават всякакви видове мръсотия, които не им позволяват да виждат ясно и да преживеят небесните усещания. Те си създават прегради, направени от слоеве егоистична и чувствена любов. Хората са свободни да следват наклонностите си, но това не означава че са прави. Посветените, които са ни оставили правила и предписания, не са се опитвали да спрат хората да се обичат и да ги разболеят, но са се опитвали да ги защитят от спускане прекалено ниско в пъклените региони, където те биха загубили всичко. Когато човек си позволява да бъде доминиран от личността, кръгът на възприятието му се ограничава и не само че ослепява и оглупява, но вече не получава благословиите и чудесата на Божествения свят.

Егоистичната любов винаги е нечиста. И така, както е разбирана и практикувана понастоящем от повечето хора, любовта е нечиста и обмените между мъжете и жените в правенето на любов са пълни с болест и поквара. Всички знаят как да живеят този общоприет вид любов, но хиляди години са нужни за да обясним другият вид, хората не разбират, нямат ясна идея за това и колкото повече им се обяснява, толкова по-неясно им става, тъй като нещо вътре в тях липсва, не са готови.

В езотеричната наука се казва, че всъщност отричането не е отричане, а замяна, придвижване в друг свят. Същите дейности продължават, но с толкова чисти и светли материали, че няма никаква опасност. Например, някой се отказва от физическата любов, за да преживее Любовта на по-Висшите Планове. Кое е по-доброто? По-нататък, ако човек се откаже от нещо, но не го замени с друг източник, ще се получи потискане. Когато се говори, че трябва да се отречем и лишим от нещо, това е само начин на изразяване. Всъщност, човек не трябва да се лишава от нищо, а просто да се придвижи към по-висшите региони, където да продължи да върши същото като по-долу, но в по-фина форма. Вместо да пие блатна вода, пълна с болести, трябва да отиде до извора, откъдето да пие кристално чиста вода. Но да спре да пие напълно, означава да покани смъртта. Не, не трябва да спрем да пием въобще, но да заменим каналната вода с Небесна.

Всъщност, Посветеният не се лишава от нищо. Той яде, пие и обича, но в царства и състояния на съзнанието неизвестни на обикновения човек. Когато чуят думата отречение, хората се плашат и си казват: „Ако се откажа от това и това, ще умра.” И те са прави, ще умрат. Ако не разберат, че трябва да се откажат от нещо, за да получат друго, много по-добро, те ще умрат. Трябва да пием, ядем, спим, дишаме и създаваме деца, но трябва да правим всички тези неща по по-добър начин. И за да се научим на това, съществува цяла съкровена наука. Виждате колко просто е всичко, не е нужно да потискате и задържате, но трябва да сублимирате.

Всички низши тенденции трябва да бъдат заменени от други тенденции, други навици и нужди с по-висше качество. Начина по който повечето хора се опитват да се освободят от навиците си, такива като пиенето, пушенето, от нуждата си от жени, е като потискат желанието без да го заменят с нещо друго. Това е крайно опасно, тъй като те се спускат в празнотата и неминуемо губят равновесие. Тази празнина трябва да се компенсира, мястото на низшото желание да бъде заето от висше желание. Ето защо тези които се въздържат от любов, не са разбрали нещата. Вместо да се потискат, те трябва да заменят обекта си на любов с друг, по-светъл обект, в противен случай те зоват смъртта. Природата е организирала всичко по най-добър начин. Ние ядем, пием и дишаме и нищо не трябва да бъде потискано, но да бъде рафинирано и преобразувано в по-висша степен.

Преди да решите да се откажете от нещо много силно във вас, мислете добре, защото това е сериозно решение. Нуждата трябва да бъде заменена и за да бъде осъществено това, вие трябва да продължавате да ядете, пиете, обичате и живеете, но на такива нива които вече не ви излагат на същата опасност. Ако не поставите нещо на мястото на обичайните си привички, няма да издържите.

Например да вземем някой, който е пристрастен към жените. Как може да се справи с това си желание? Колкото и да е странно, чрез жените. Вместо да се ограничава само с една, той трябва да се влюби във всички жени едновременно – това ще го спаси. Вместо да се валя в прегръдките само на една жена, която ще го погуби, той трябва да реши: „Трябва да обичам всички жени на света!” И тъй като той не може да спи с всички жени на света, той ще се спаси, защото ще обича женствеността във всички жени и тази любов ще му донесе щастие и мир. Жените могат да използват същия метод. Вместо да обичат само един мъж, те трябва да се научат да обичат всички мъже и това ще ги изпълни с радост, щастие и вдъхновение. Докато не могат да реализират такова разширяване на съзнанията си, те ще бъдат нещастни, горчиви и ще съжаляват. Запомнете този метод. Ако не замените желанието, което ви мъчи или привличането, слабостта, страстта или порока с друго желание, друго привличане от по-високо качество, ще бъдете разкъсвани, винаги в конфликт със себе си, не го забравяйте. Дори ако сте загубили човека когото обичате, ако ви е напуснал или починал, трябва да го замените с друг … не с някой когото също може да загубите, но с великата любов към висшето и прекрасното. Тогава ще се успокоите и ще се изпълните с мир, защото празнината е била запълнена. Хората обичат да заменят един любовник, съпруг или съпруга с друг любовник, съпруг или съпруга, но това никога не е отговора. Без значение колко ви обяснявам тези неща, вие никога няма да ги разберете, ако не ги осъзнаете от личен опит, в медитация, и докато не осъществите вътрешни промени. Всичко, което за мен е явно, на вас още не ви е ясно, защото имате друга структура, друг поглед за нещата. От вас зависи да свършите необходимата работа, за да просветлите това, за което говоря. Когато разберете, ще имате всичко, което Природата ви е предопределила, ще можете да използвате заложеностите си с такава прецизност, сякаш сте в лаборатория или в електроцентрала. Вместо да бъдете побеждавани от силите и теченията, ще можете да ги манипулирате без никаква вреда за вас. В този момент природата ви разрешава да правите каквото искате с мъжете и жените, с целия свят. Но дотогава вие толкова ще сте се променили, че няма да имате никакво желание да се възползвате от това си право. Чувството ви за красота, стремежа ви към съвършенството, светлината и чистотата ще бъдат толкова високо развити във вас, че повече няма да искате да се спускате в определени области, които са твърде близко до Ада, а ще предпочитате да останете във висшите сфери, където ще се чувствате у дома си.

Ще ви разкажа една приказка. Един ден докато се разхождал из царството си, царят видял на полето една крава. Тя му се сторила толкова красива, че той пожелал да я купи. Царят изпратил един от слугите си да говори със собственика на кравата. Собственика се оказал влъхва, мъдър старец и той отказал да я продаде, тъй като млякото което тя давала било единствената му храна. Слугата се върнал с отговора на мъдреца и тогава царят решил да постигне целта си със сила. Той изпратил няколко члена от свитата си да му доведат добичето, но светецът просто вдигнал ръката си и ги парализирал, след което ги пуснал да си вървят, като им заръчал: „Кажете на господаря си, че той няма нужда от моята крава, той е богат и влиятелен, така че нека остави мен и кравата ми на мира, тъй като тя е всичко, което имам.” Царят побеснял и пратил цяла армия да му отнеме кравата, но магът отново ги приковал на място и ги отпратил. Царят започнал да си мисли: „Този старец трябва да притежава необикновени познания, откъде иначе има тези сили? Ще отида и ще открадна тайните му.” Царят се дегизирал и се представил на мъдреца: „Уважаеми старецо”, казал той,”вие сте известен в цялата околност за вашата велика мъдрост и аз дойдох да се уча от вас. Моля ви, приемете ме за ваш ученик.” Разбира се, мъдрецът познал царя и прочел намеренията му, но не казал нищо и се съгласил да го приеме за ученик. Царят останал при него години, учил се да медитира, да се моли и диша, постил и се молил … и един ден, като си спомнил за кравата осъзнал, че повече няма никакво желание да я притежава! Самият той станал мъдрец.

Кажете си: „Искам да имам всички жени на света”, и направете всички възможни усилия да станете привлекателни, силни и мъжествени, упражнявайки се в медитация и молитва и накрая ще осъзнаете, че всички ваши желания са се разтворили пред откритията, които сте направили. Ще живеете във великолепен свят, който няма да искате да напуснете. Това е, което трябва да правим. Има някои хора които напълно са преодолели чувствеността, но те са рядкост. Това са Великите Посветени. Те могат да правят каквото си поискат, всичко им е разрешено, но те нямат никакво желание да се спуснат долу от висотите, които са достигнали.

И така, мили братя и сестри, мислете върху това което току що чухте и знайте, че съществува висша философия, чрез която можете да постигнете всичко. Просто трябва да я обикнете, приемете и подчините всеки ваш дъх на нея. Хората си мислят, че знаят всичко и не искат да чуят нищо, но малко по малко аз ще ви покажа истинското лице на вашето познание и докъде то ще ви доведе. Тогава вие ще се ужасите как сте се перчили наоколо като петли, гордеейки се с какво? С вашето невежество. Както казваме в България: „На гол тумбак, сребърни пищови.” Нищо друго, освен две дрънкулки срещу целия свят!

Бонфен, 18 август, 1975.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×