Jump to content
Ани

Глава XXVII – Младите и Проблемът за Любовта: Новите Течения

Recommended Posts

ГлаваXXVII

Младите и Проблемът за Любовта:

Новите Течения

Света трябва да може да приеме, тълкува и приложи новата светлина, новото разбиране, което сега се появява в света. Доказателство за това, че нещо ново се появява е, че всичко сега е в движение. Никога досега не е било така напрегнато. Вземете например младежта, тази младеж, която отказва да върви по стъпките на възрастните. Те са доказателство, че Бог създава нова земя и ново Небе, тъй като революциите се проявяват чрез хората. Младият търси щастието чрез сексуална свобода. Те не могат да бъдат обвинявани за това, напротив, това е знак, че нови идеи биват създавани. Засега очевидно нещата не са по начина, по който трябва да бъдат. Не трябва да си мислим, разбира се, че всички нововъведения са прекрасни и че трябва да ги приемем. Не, една мъдра и просветена власт би трябвало да ги претегли, ревизира и санкционира.

Засега има само бъркотия, надигания, кипящи сили, но нищо не е организирано. Това е работа, която трябва да бъде свършена за в бъдеще. Времето сега е подобно на формирането на земята, когато вулканични изригвания разкъсвали на части едва образуваната земна кора. Тогава физическият живот на земята бил невъзможен нито за растенията, нито за животните, какво да говорим за хората. Всички тези сили трябвало да бъдат успокоени и интелигенциите трябвало да дойдат и организират силите, така че земята да бъде обитаема за растенията, животните и хората. Сега има твърде много хора, чийто вътрешен живот е подобен на земята в нейното ранно примитивно състояние, пълни с гняв, избухвания и неконтролирани полови енергии, които изригват точно като вулканите от това време, и това са индикатори за зрелостта на човека: това показва, че човек все още живее в ерата, когато земята е била прекалено несигурна за да служи за обиталище на интелигентни същества. Докато в човека преобладават животинските и примитивни сили и той им позволява свободна изява, ангелите, Архангелите и Посветените смятат човека за същество несигурно и незаслужаващо доверие и го оставят да се учи от грешките си, дават му време да се успокои преди да му дадат Светлината и Мъдростта си. Когато същото това същество се превърне в разумно, когато се научи да се контролира, тогава то ще се хармонизира със земята в сегашното и състояние, и тогава висшите същества ще се погрижат за него. Почвата ще бъде обработена, семената посети, и тогава резултатите от това грижливо отношение ще бъдат една велика цивилизация, култура, цялото човечество ще се внедри в Космическия ред, Ангели и Велики Същности ще се проявяват чрез Него.

Сегашното състояние на обществото показва, че силите, които се изявяват чрез него, не са нито ориентирани, нито организирани. Но новото време ще дойде. Ще се въплътят хора, които ще организират теченията, които сега се блъскат и трият едно в друго. Новото Небе вече е тук и неговата светлина започва да си проправя път, така че когато чуете че в света стават странни неща, не се тревожете.

Вземете например младежта – тя никога не е била толкова бунтарска. В миналото младежта е била по-податлива и послушна. Не казвам че това е било по-добре, не, просто е било различно. Сега младежта отрича всичко. Във всяка област тя приема и показва свой независим начин на мислене, което трябва да накара възрастните да се замислят.

Младите си мислят, че като отстояват сексуалната си свобода, живота им ще е пълен с успех, радост и щастие. Но това не е вярно! Те мислят по този начин, защото не са запознати със структурата на човешкото същество, и това невежество ще разруши тяхното равновесие, здраве и ум. Аз не казвам че те трябва да подтиснат всичките си желания, не, това би ги смазало, тъй като половата сила е най-древната наследена сила която е невъзможно да бъде победена. Затова аз не съветвам потискане, възпирането не е решение, както и не е решение пълната свобода, защото това ще доведе до други неприятности. При верен подход вие се научавате, че не може да се борите против тази сила, а трябва да я ръководите. Когато родителите се вбесяват на поведението на децата си, те грешат, защото на тези неща не можем да се противопоставим директно, но вместо това трябва да ги използваме, канализираме и отправим в друга посока. Но, тъй като родителите са невежи, децата въобще не си вземат поука от съветите им, те дори не ги слушат.

Родителите не са си направили труда да инструктират дъщерите и синовете си по въпросите за секса, особено преди години, когато е било съвсем нормално децата да бъдат напълно незапознати с тази тема. През последните няколко години половото образование бе спряно, но това не значи непременно прогрес, защото всеки се юрва да говори по въпроси, за които нищо не знае.

Една вечер аз гледах по телевизията дискусия между родители, лекари и учители, как най-добре да бъде обяснено на децата как идват на света бебетата. Те показаха филм, в който майка обясняваше на девет годишния си син точно как стават нещата. Беше изумително как майката започна да обяснява на детето всичко, без никакъв такт. Тя изтърси пред него всякакъв вид техническа терминология за месечните периоди, за процеса на овулация и т.н., а бедното дете стоеше опулило очи и не разбираше нито дума … да го съжалиш горкото. Тя продължаваше най-безцеремонно да му изрежда действията на бащата, зачеването, бременността и най-подробни детайли за това как бебето идва на бял свят. Невинното момче втрещено продължаваше да слуша без да разбира и дума.

Не е това начина да решим този проблем, аз бих постъпил различно. Първо бих показал на детето царството на растенията и цветята, как цветето се опложда от цветния прашец и как се формира плода. След това бих му показал насекомите, после животните, бих го завел на полето, в Природата. След това детето само би разбрало всичко останало, без да има нужда да се обяснява как мъжкият орган се втвърдява, за да проникне в женския. Майката от този филм имаше най-добри намерения, но въпреки това се провали. Има толкова други области, в които хората са несръчни, неспособни на добри резултати! Очевидно е, че противозачатъчните са допринесли за прогреса в света, особено в съединените щати и северните страни, и дори в Индия и Арабските страни. Отначало предлога беше пренаселеността, но впоследствие истинските причини излязоха наяве и те нямат нищо общо с пренаселеността. Истинската причина беше нуждата от наслаждение без никакви задръжки от двете страни. Наистина ли е необходимо петнадесетгодишните момичета да се нуждаят от тези хапчета? Но те ги ползват и в някои училища дори учителите ги раздават, да, учителите.

Аз не съм поддръжник на аскетизма, но също така не съм и за разгула. Като допускаме младите в тази област, за която те не знаят нищо, ние отваряме пред тях вратата за всякакви видове физически и психически заболявания и умопомрачения. Те се впускат в тези опитности, без да осъзнават че след известно време те ще ги извадят от равновесие и разболеят. Всъщност, нито тези, които се застъпват за противозачатъчните, нито тези, които ги отхвърлят, разбират истинското значение на проблема. Поддръжниците на тези средства са за тях, защото знаят, че човешката природа е слаба и те така или иначе ще се предадат на тази си слабост, а другите, лицемерите, им се противопоставят, защото те се застъпват за старите традиции, въпреки че не ги уважават.

Всяко усещане, всяка възбуда, всяко вулканично изригване представляват изгаряне на енергия. Хората се държат сякаш енергиите им са неизчерпаеми. Но не, всичко е планирано, на всяко същество на тази земя е даден определен запас от енергия при раждането му и ако създанието не я използва разумно, ако пропилее силите си, за съжаление през този живот няма да му бъде дадено повече. Доказателство за това е, че понякога даден човек се нуждае от една единствена мъничка капчица живот, за да довърши работата си, но тя не му се дава. Хората черпят от енергиите си като от неограничен океан, те си мислят че могат да правят каквото си искат. Не, всичко е изчислено. Под претекста че имат защитни мерки, хората губят всякакви спирачки и морал, те не знаят че всъщност изгарят ограничените си запаси от енергия, изгарят мозъчното си вещество и след немного години ще се съсипят и изгубят всичките си умствени сили. Сега, когато съществуват предпазни мерки, те мислят че вече няма нужда да мислят, да се контролират и владеят. Не, те сляпо се спускат по нанадолнището!

Ако хората са така склонни да пилеят енергията на любовта, то е, защото целият свят е свикнал да мисли само за нуждите на личността. Те не си и помислят за величествените, възвишени планове за общото благо, но търсят само собствената си изгода, собственото си удоволствие и търсят как да го задоволят. Добре, но по този начин ние по нищо не се различаваме от животните. Ако имаме някакво желание да се издигнем над това, трябва да искаме да задоволим индивидуалността, божествената страна в нас и няма да се занимаваме толкова с личността, ще имаме някаква друга цел, различна от личното ни удоволствие. Удоволствието ограничава човешкият кръг на действие до такава степен, че самият той се смалява, опозорява се до такава степен, че стига до момента, когато се губи напълно. Ако човек иска да бъде в полза на другите, трябва да върши друг вид работа.

Когато говоря тези неща на младите, които идват тук, когато им кажа какви усложнения ги чакат, ако продължат в същото направление, много от тях решават да се променят и не можете да си представите каква радост ми носи това. Каква радост е да знаеш, че младите търсят Доброто. Те просто не са знаели къде да го търсят. Това не е толкова тяхна грешка, никой не им е казал, но въпреки това те търсят Доброто, Великото и Прекрасното. Ето защо аз толкова обичам да работя с младите.

За да приключа, сега ще им кажа: Ако сте влюбени, това е чудесно, но опитайте се да не поглъщате обекта на който сте се посветили, защото по средата на тези страхотни експлозии от емоции ще се уморите, ще се разочаровате, ще започнете да виждате лошите страни на партньора си и ще загубите вдъхновение. Защо трябва да се спускате толкова дълбоко в клоаката, да се свличате по целият път до Ада, за да се уверите в това от личен опит? Изпълнете се с Красота и Красотата никога няма да свърши. Но хората се подчиняват на слабостта си и разрушават всичко. Ето защо след известно време те губят вдъхновението си и дори не искат да чуят един за друг. Защото те са се виждали, вкусвали и яли прекалено много и сега са преситени. Това е краят на всичко, голямата любов е свършила. Любовта им е донесла всички благословения, самото Небе, но те са пожертвали всичко това за няколко минути наслаждение. Не биха ли могли да се въздържат колкото се може по-дълго, за да се възползват от това вдъхновение, от еликсира на безсмъртния живот, който пият? Но не, те бързат да стигнат до края. Само че този край няма да бъде добър. Дори ако се оженят, имат деца и живеят заедно, то ще е само по навик, заради хората, но вътрешно те отдавна са се разделили. Любовта се поддържа от фините чувства, които украсяват и удължават живота, които ни дават сила.

Севр, 1 януари, 1967.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×