Jump to content
Ани

Нуждата от Водач

Recommended Posts

Нуждата от Водач

Младите винаги се страхуват, че ще бъдат лишени от нещо, което желаят. Ето защо те отбягват всякакви контакти с Мъдростта, с Учителите … Защото ги е страх да не им отнемат щастието. Те се придържат към техните собствени идеи, проекти, мнения, вкусове и желания и поради това по-късно много от тях се разочароват и биват нещастни, тъй като без да притежават личен опит, се впускат във всякакви приключения, които завършват твърде зле. Трябва да им се обясни, че страхът им е необоснован и няма от какво да се страхуват, че някой не иска да ги лиши от радост или удоволствие, напротив, ние искаме да им покажем как да притежават цялата радост и удоволствие на света, без да си навличат неприятности, скърби и болести. Да се опитваме да ги спрем да не вкусят естествените радости би било върха на глупостта. В миналото хора, които не са били нито психолози, нито преподаватели, са учели, че е по-добре да се живее отречен и въздържан живот в пълно целомъдрие, но това довело до катастрофални резултати.

Не трябва да си мислите, че щом сте дошли в Братството, повече няма да ядете и пиете, нито да се жените и имате деца. Разликата е, че тук ние се храним по по-добър начин, спим по-добре, женим се по-мъдро и имаме по-добри деца. Това е чудесно, ние не губим нищо освен … всички безсмислици. Разбира се, ако искате безсмислици, можете да ги намерите и тук! Така, че ето какво ще кажа сега на младите: тъй като не притежавате познания за човешката природа и никога не сте преживявали неприятности, вие си мислите, че всичко е много лесно и когато почувствате желанията и инстинктите да се раздвижват във вас, няма да знаете как да се отнесете към тях, как да се държите и нещата ще се обърнат срещу вас. И за да избегнете всякакви катастрофи, трябва да си разясните някои положения. „Да, но ние сме млади и не искаме да чуем нищо, то не се отнася за нас.” Знам, знам, но не можете да научите всичко в последната минута. Ако не знаете нищо, ако не сте подготвени, преди да се усетите и ще се появи дете. Самата майка на бедното дете е все още дете, което ще си скубе косите и вместо едно дете ще имаме две. В този момент тя ще почне да търси съвети, но ще е късно, тя би трябвало да пита малко по-раничко. Но не, младежите не искат да се учат, морето им е до колене, те искат да се мотаят наоколо и да се подиграват на старите и предпочитат да избягат от семействата си, за да се чувстват свободни. И когато затънат в калта, се връщат обратно – едва тогава те имат нужда от родителите си.

Младежта има нужда от добро ръководство, правилни насоки и просвещение. Какво биха загубили, ако ме послушат? Аз никога не съм лишил никой от радост и удоволствие, нито съм ги спрял да правят каквото искат. Аз само казвам, че има по-добър начин за всичко и тъй като не го знаят, те трябва да дойдат и да го научат. Защо трябва да ритаме ръжена, да бъдем такива магарета и бунтовници? Ще ви отговоря. Защото така им е писано. Кармата на тези момчета и момичета е да страдат и те трябва да страдат. Съдбата им ги тласка да се държат по този начин, така че да пострадат ужасно. Какво биха могли да загубят тук? Може би известно облекчение и комфорт, няколко плувни басейна, игрални зали и нощни клубове … но след няколко седмици или месеца те ще свикнат и ще преживеят и без това, този малък отказ няма да ги убие, но те ще научат много. В противен случай те вечно ще продължават да се забавляват, без да учат нищо, а когато животът им поднесе по-сериозни отговорности и задължения, за които те не са готови, тъй като са се разпилявали напразно, ще си скубят косите и ще плачат.

Ето какво искам да кажа на младите: тук те няма да бъдат лишени от нищо, няма да им се отнеме нищо и определено не правото да обичат и да бъдат обичани, а само ще бъдат научени как да се обичат. Разбира се, всеки знае да обича с обикновената любов, любовта както е разбирана в света, но има по-високи степени на любовта и вие трябва да узнаете за тях. Не мога да обещая нищо друго освен печал на тези, които отхвърлят това знание и просветление. Аз не съм провидец, но мога да видя какво се е натрупало зад някого поради причините които той създава, поради действията му и следствията и бъдещето му са ми пределно ясни. Също така ще кажа, че когато момчетата и момичетата инатливо отхвърлят всеки съвет, това е защото са обсебени от същности, които възпират тяхното просвещение, така че да могат да се хранят от тях. Те може да си мислят, че са свободни да избират или харесват това или онова, но всъщност в тях живеят други същности, които изразяват желанията си чрез тях. Не те решават, а други същности говорят чрез техните усти, манифестират собствените си желания и се хранят с тях.

Нека младите не се плашат, ние няма да ги лишим от нищо. Тук има някои красиви момиченца на по петнадесет години, които умират за някои опитности. Аз ще им кажа: „Това е естествено, няма нищо по-нормално от тези неща, това са свещени и чудни неща, но мисля че ви е малко раничко, мисля че първо трябва да завършите училище и да се подготвите … бракът е сериозно нещо. Няма да бъдете лишени от нищо, само трябва да бъдете по-търпеливи.” Другите, които не знаят достатъчно, за да заменят глупавите си идеи и животинските си желания, за които ще им се наложи жестоко да плащат, с по-добри идеи, желания и надежди от по-високо ниво, те са истински онеправданите и лишените. Те самите сеят семената на нещастието си. Всеки носи темперамента си и съобразно собствената си природа обича това или онова и ненавижда друго, това е нормално. Но ако отсъства интелигентността, която носи самоконтрол, волева сила, характер и Светлина, с които да се контролират, управляват и ориентират във вярната посока, тогава аз знам, че те вървят към пропастта. Всички тези инстинкти и похоти са предисторически тенденции, останали от незапомнени времена. Човечеството ги е притежавало милиони и милиони години и те не са му донесли нищо друго освен катастрофи, убийства и войни. Защо винаги даваме път на примитивната си природа, без да видим ясно, че има нещо друго, което ни ръководи и контролира?

Ще ви нарисувам картина за ситуацията. Знаете как са се движили параходите в миналото. Най-долу, на дъното на кораба, е имало парно отделение, където машинистите са пълнели парния котел с въглища и благодарение на техните усилия корабът се е движел напред. Те не са знаели каква посока ще вземе кораба, това е било работа на капитана и командният състав да дава команди и държи руля, без да има директно отношение към работата по захранването с гориво. Същото е и с човека: чувствата, емоциите и инстинктите на човека представляват горивото, което той изгаря в котела си, за да се накара да се движи, но ако няма кой да управлява, корабът ще се разбие на парчета. По време на круиз в арктическия океан дама попитала капитана: „Какво ще се случи ако вашият кораб се сблъска с айсберг?” „О”, казал капитанът, „Айсберга ще продължи по пътя си, госпожо.” Той не споменал кораба, защото намека му бил твърде явен. Същото се случва и с хората. Ако, символично говорейки, те се сблъскат с айсберг, няма нужда да говорим за резултата. Капитана е в главата ни, а работниците и механиците са в стомаха, в корема, в половите ни органи.

Казвам на младите: ако следвате капризите на вашите желания, страсти и предпочитания, със сигурност ще паднете на врат, защото тези импулси са слепи. Те може да направят живота по-розов и сладък за малко, но това не е начинът, по който можем да работим за бъдещето си, което ни предстои. Жизнено важно е да бъдем едновременно светли и различаващи, но тези качества идват само с възрастта, след много опитности. Затова аз твърдя, че имате нужда от водач, от някой, който да ви предпазва от потапяне. Вярвате или не, хиляди пъти съм бил свидетел на това. Това, че имате страсти и импулси е разбираемо, всеки от нас е подтикван от инстинктивните сили, които идват от стомаха, червата и половите органи, винаги има нещо, което ни тласка, но това не е причина да следваме командите му. Ако сте невежи, естествено ще се насладите на много неща, но радостта ви скоро ще се смени със страдания, горчивина и съжаления. Радостта на Посветения е направена от злато, чисто злато. Не трябва да се отказваме от радостите и удоволствията си, но да разпознаем същността им и да ги заменим с по-добри радости и удоволствия, по-чисти, по-благородни и възнаграждаващи.

Аз не се опитвам да направя хората нещастни, както в миналото са постъпвали религиозните пуритани, които, непознавайки човешката природа, са причинили повече вреда отколкото полза, налагайки трудности и лишения на хора, които не са били готови да ги понесат. За да можете да ръководите хората, трябва да притежавате големи педагогически познания и да сте велик психолог. Тридесет и осем години аз ви давам гледна точка, която не може да ви причини никаква вреда, ако я разбирате правилно. Тук никога няма да бъдете лишени от нищо, напротив, ако обичате някого, ще се научите да му се радвате, как да го задържите, в противен случай никога няма да сте способни да го задържите. Необходими са големи познания и опитност, за да можете да защитите любовта си, да я поддържате, пречиствате, одухотворявате и да я направите свещена. Toчно затова съм тук, за да ви науча на всичко това. През целият си живот не съм правил нищо друго, освен да експериментирам тези неща върху себе си, да се наблюдавам, да заменям, да трансформирам и сублимирам, и благодарение на тези експерименти сега мога да съм ви от полза. Но ако ми нямате доверие, ако се опасявате, че тук ще сте нещастни, вие сте свободни. Нямам нищо против ако си отидете, но вие сте тези, които ще пострадат. Един ден ще видите колко глупави сте били да се държите така небрежно, тъй като сте били слепи за вашите собствени интереси.

Мили братя и сестри, никъде няма да можете да намерите по-добър приятел от духовния си учител. Рано или късно всички ще ви напуснат или точно когато се нуждаете от тях най-много, ще ви откажат. Докато аз винаги ще бъда тук да ви помагам, да ви бъда полезен и да ви утешавам.

Бонфен, 3 септември, 1975.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×