Jump to content
Ани

Глава I – Въпрос на Отношение

Recommended Posts

Глава Първа –

Въпрос на Отношение

I

Един от най-важните въпроси в живота, който хората трябва да научат и който е почти напълно пренебрегван, е въпроса за отношението: отношението, което мъжете и жените трябва да имат към Природата и другите същества, към Бога. Това е важен въпрос, тъй като отношението обуславя цялата ни жизнена насока – както външно, така и вътрешно. Повечето хора имат твърде окаяно отношение към живота: вместо да обърнат лицата си към Бога както иглата на компаса неизбежно се насочва към северният полюс, те Му обръщат гръб. Ето защо те се натъкват на такива трудности и мъки в живота си. Никой никога не им е казвал какво трябва да бъде правилното отношение.

Преди години, когато все още бях много млад, нямах пари да си купя радио и затова си направих кристален приемник. Когато исках да хвана някоя станция, трябваше да местя миниатюрна игличка по повърхността на кристала докато тя не попаднеше точно на нужното място и можех да чуя музика или говор. Ако иглата не беше на подходящото място, не се чуваше нищо. Когато размислих върху този феномен, разбрах че ако сме неспособни да възприемаме безбройните съобщения и вибрации, които кръстосват вселената, то е защото не сме настроили собственото си кристално радио на вярната дължина на вълната. Така че това което трябва да правим всеки ден е точно това: да се настроим към Предавателя, тоест да възприемем правилното отношение, да се обърнем към Полярната Звезда, която ние наричаме Бог. Само тогава можем да възприемем неговите благословии: светлина, любов, радост и здраве.

Докато хората упорстват в привичното си грубо и неуважително отношение, те никога няма да прогресират. О, разбира се, техният прогрес в областта на интелекта, промишлеността и механиката не могат да се отрекат, но във всяко друго отношение живота им е празен, посредствен и безцелен. Въпросът за отношението е жизнено важен, и то не само отношението ни към Бога, но към всичко живо във вселената и към самата Природа.

Хората никога не мислят да приложат на практика в духовният си живот законите на физическия план. Например, колко пъти съм ви говорил за закона за резонанса. Ако в една стая имате две пиана настроени едно към друго и изсвирите дадена нота на едно от тях, другото веднага ще отговори: същата нота ще завибрира и от него без дори да сте го докоснали. Цялата ни еволюция зависи от правилното ни разбиране на този закон. Ако не спирам да повтарям че трябва да се обърнете към най-великото, най-красиво и най-могъщо от всички същества, то е защото само тогава ще започнете да вибрирате в унисон с Него. И когато вибрирате в унисон с това Върховно Същество, с този Принцип, който обхваща всичко съществуващо, започвате да придобивате Неговите качества и сили. Докато не направите преднамерено съзнателно усилие да възприемете това отношение, постоянно ще бъдете подхвърляни насам натам от унищожителни течения към които несъзнателно сте се настроили.

Отношението ви към това сублимно Същество което управлява вселената трябва да бъде пълно с възхита, благоговение, възторг и уважение. Вие ще кажете че никога не сте Го виждали, на което аз ще отвърна: „Виждали сте Го! Виждали сте красотата на природата; виждали сте мъжете и жените около вас, но никога не сте се замисляли за Автора на тези красоти. За вас Той просто не съществува!” Днес хората са загубили чувството си за свещеност. Нещо повече, те се опитват да го премахнат напълно като нещо ненужно. Те принизяват и оскверняват всичко.

Това няма да ви доведе до никъде, мили братя и сестри! Трябва да възприемете вярното отношение към Висшата реалност и да придобиете навика да мислите за Нея с уважение, възхищение и Любов. Това е единственият начин да се научите да вибрирате в унисон с тази Реалност и с цялото богатство което се съдържа в Нея, единственият начин да успеете да получите океана от красота, светлина и любов, които чакат да се влеят във вас, единственият начин да участвате в Неговата радост, щастие и свобода. Влюбените преживяват същите усещания, защото вибрират на същата дължина на вълната: това е физически закон.

Точно както изпитвате чувство на радост и възхищение под звуците на музика или песента на птиците или при гледката на красива жена или цветя, по същият начин трябва да култивирате в себе си свещено чувство към Този, който е създал всичко с такава изумителна интелигентност. Вие се възхищавате на някое мъничко камъче, пеперуда … Как е възможно да не сте пълни с възхищение към Създателя им? Единствено Той заслужава цялото ви преклонение, а вие Го игнорирате и изключвате от представите си. Ето защо винаги сте слаби, уязвими и нещастни. Вие ще възразите: „Аз ще прочета много книги. Ще отида да се уча при този или онзи. Всичко ще бъде както трябва!” Никога! Това което можете да получите от книгите или хората никога не може да се сравни с това което може да ви даде Космическият Разум.

Хората се опитват да покажат колко са интелигентни като показват дипломите, трофеите и медалите си. Но тези неща не са доказателство за интелигентност: критерият по който аз съдя за нечия интелигентност е съвсем различен. Току що получих писмо от някоя си госпожа с университетска диплома, много знаеща и начетена. Между другото, тя казва: „Често си мисля какво ни казахте като се върнахте от пътешествието си до Турция. Вие ни разказахте как докато сте гледали от прозореца на хотелската си стая в Истанбул, сте видели дребен старец, който приличал на просяк, да преминава през близката градинка. Както си вървял, той спрял, разгърнал молитвеното килимче, което носел и започнал да се моли. Вие казахте че сте били толкова поразен от неговата искреност и всеотдаденост, че сте се втурнали надолу по стълбите да го намерите и му дадете малко пари, но докато стигнете до градинката той бил вече изчезнал.” Не е ли чудно как хората си спомнят такива малки детайли? После моята кореспондентка споделя че си спомня за този турски старец, защото тя самата не може да се моли. На това аз ще и отговоря: „Не се притеснявай! Един ден ще се научиш . Ако толкова те е впечатлила молитвата на този старец, ти със сигурност ще се научиш.” Да, дори и да имате чувството че не получавате никакъв отговор на молитвите си, продължавайте да е молите, защото молитвата активира духовните центрове на човека. А когато чакрите, лотосите са активизирани, те предизвикват необикновени трансформации.

Благословени са тези които приемат думите ми и начаса започнат да култивират правилно отношение. Не е лесно, знам. Понякога е нужно да търсите дълго време, точно както аз движех игличката по кристалният си приемник, без никакъв резултат, и тогава, неочаквано попадате на вярната точка, на нужната дължина на вълната и се включвате към предаването! Трябва да настоявате, да упорствате, дори да заплашвате! Да, заплашвайте Небето с любовта си и един ден ще се настроите на правилната дължина на вълната. Думите не ще могат да опишат преживяванията ви, когато това се случи. Знайте, че точно както аз наблюдавах този турчин молещ се на молитвеното си чердже, така и винаги има някой който ни гледа и е готов да ни помогне. Нямате си представа колко същества ви гледат и ви съчувстват когато се молите! Всевишният е прекалено зает и прекалено далеч, но редица негови служители бързат да ви помогнат, да ви донесат утеха, мир и радост. Аз не бях достатъчно чевръст да стигна навреме до този просяк и му дам нужните му пари, но същностите от невидимият свят никога не закъсняват и не грешат! Получавате даровете им на мига.

Знаете ли че в Амазонските джунгли живее малко животинче, което преди да отиде да спи през нощта, вдига предните си лапички нагоре към небесата и прави няколко поклона? Авторите на филма казват че то изглежда точно сякаш си казва молитвите! Това е мъничко, вълнисто същество с пухкава опашка, вид мравояд. През останалата част от деня то стои на четирите си крака, но вечер преди сън то се вдига на задните си лапи, вдига предните си към небето и няколко пъти се покланя ниско към земята със затворени очи. Когато приключи с тази церемония, то се протяга и с невинен израз на муцунката си слага главичката си на предните си лапи и заспива! Просто прекрасно, нали? Има толкова неща на тази земя, които ние все още не знаем, но с времето ще знаем всичко, разбира се!

И така … ето ви няколко думи по въпроса за правилното отношение. Аз ви моля, приемете ги в сърцата си и се научете да живеете в отношение на уважение към божественото, дори и само за няколко минути на ден, така че да възстановите връзките си с Бога.

Бонфен, 4 август, 1974

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×