Jump to content
Ани

Глава IV – Целта на Любовта е Светлината

Recommended Posts

Глава Четвърта –

Целта на Любовта е Светлината

Темата за любовта е необятна и необичайно богата. Към нея може да се подходи по различни начини – всъщност вече това вече е направено. За любовта е говорено от най-различни гледни точки: органична, психологична, физиологична, социална, морална и религиозна. Но подходът към любовта който практически е непознат на хората защото не им е бил разкрит е гледната точка на Езотеричната Наука.

Чух за дръзките експерименти които някои американски лекари и изследователи са провели наскоро. За да проследят физиологичният феномен който протича докато хората извършват полов акт, те свързват различни части на тялото на доброволците, мъж и жена, към записващи машини, и така наблюдават на екраните им различните извивки и честоти, които биват регистрирани докато мъжът и жената извършват сексуалният акт … целите омотани в жици! Изглежда че в Съединените Щати има изобилие от „разкрепостени” хора които са се освободили от старите морални табута в тази област, така че никога няма недостиг на доброволци: хиляди хора са готови да предложат услугите си! Относно изследователите, по-добре да не питаме колко внимателно следят данните на мониторите си по време на такива експерименти! И разбира се, никой не знае какво става в самите тях – без съмнение всякакви интересни реакции. Каква загуба че те самите не са свързани към регистриращите си машини! Но, каквото и да открият, те винаги ще бъдат много далеч от знанието на Езотеричната Наука.

Въпреки че учените знаят много за биологичната структура на хората, те никога няма да знаят цялата истина освен ако не изучат въпроса за излъчванията и еманациите на човешките тънки тела, за етеричните им и флуидни отделяния. Засега, разбира се, те дори нямат представа че такива неща съществуват. Но именно тези измерения на човешкото същество са най-важни и затова и те ме интересуват повече от всичко останало. Това което наистина има значение е къде отиват енергиите отделени по време на полов акт и какви резултати произвеждат, какви щети и разрушения причиняват или какви конструктивни, положителни ефекти произвеждат. Кой може да отчете и контролира всички тези сили? Няма ли да бъдат като изригващи вулкани, бълващи лава и пепел на главите на хората и изгарящи живи цели градове(говорейки символично!). Това е което мъжете и жените трябва да знаят. Ако всичко от което се интересуват е удоволствие, същности от нисък порядък, определени елементали, определени естествени подземни сили ще се възползват от силите които те излъчват, ще се хранят с тях за сметка на любовниците.

Посветените знаят за това още от древни времена. Трябва да знаете че когато мъжете и жените се интересуват само как да получат удоволствие, когато целта на половият им акт е низша, те привличат същества от долните светове които проникват в тях. А какъв хаос и опустошения само могат те да произведат за много кратко време … ! Силите на любовта са божествени и те трябва да се върнат в божественият свят! Когато любовниците са съзнателни за това, тогава цели йерархии от същества им помагат да канализират енергиите си и ги използват за доброто на човечеството и целият космос, защото те са изключително витални, жизнени енергии! Така че, над всичко друго най-важна е целта и ако мъжете и жените са напълно съзнателни за висшата природа на техният съюз, енергиите които те освобождават могат да постигнат велики неща. В такъв случай ангели и още по-високи същности се ползват от тях и непрекъснато помагат на любовниците да растат в силата и красотата. В тази насока съществува цяла наука, която е разпространена в Индия, Тибет и древен Египет. Тези които са били способни да приложат тези възвишени истини на практика са постигали здраве, сила, удължавали са продължителността на живота си и са придобивали определени сили. Силата на любовта е най-мощната енергия на света. Никоя друга сила не може да я надмине и дори да и се равнява. Любовта е всесилна.

Когато прегледам някои наскоро издадени книги или статии по въпроса за любовта, аз често се чудя защо авторите им никога не се допитват до мнението на посветените. Те ограничават изследванията си до тълпата, до човешкото стадо, което прави любов като животните. Заключенията от тези опити са верни, разбира се, защото се базират на експерименти с много хора, но в същото време не са верни, защото не включват опита на най-еволюиралите от човешките същества. Те също трябва да бъдат питани за мнението им по въпроса. Аз съм сигурен че ако те биха го дали то би било откровение за мнозина! Междувременно докторите съветват младите да правят любов по всякакъв начин очевидно вярвайки че по този начин ще ги освободят от всякакви нервни дисордери! Аз често съм имал възможността да говоря с хора които са следвали този съвет и те винаги са били в по-тежко положение от преди. Защо хората дават съвети когато не знаят нищо за структурата на човека? Това може да бъде решение за някого, но далеч не за всички.

Когато Господ е създал мъжа и жената, той ги е екипирал с перфектна система от канали, проводници и разклонители, чрез които сексуалната енергия може да намери пътя си към по-високи нива ако знаят как да я управляват. Тази система е на мястото си. Всеки мъж и жена я притежават, но единственият проблем е че или е ръждясала, или е запушена или несвързана. Той е снабдил хората със система с такава сложност и съвършенство, че когато започнат да я изследват, учените ще бъдат поразени. Но засега единствените които могат да ги видят са ясновидците, тъй като каналите за които говоря са с флуидна природа и следователно дори по-фини и чувствителни от нервната система. Ясновидците могат да видят пътя който тези енергии следват започвайки от най-долу и водейки п целият път до мозъка.

Ако не успеете да трансформирате тези сили незабавно, не се обезкуражавайте. Никога не трябва да се предавате с извинението че е трудно. Трябва да се опитвате и опитвате упорито и без умора да повтаряте усилията си, както паяка плете мрежата си. Вятъра я къса за кой ли път, но паяка продължава да се опитва докато накрая вятъра спре и той успява да завърши работата си. Докато ако не успее от първият път, ученикът често се предава и се връща обратно към посредственият си живот … само защото не е успял веднага! Но провала е нещо нормално: трябва да се изправите на крака и да продължите!

Повечето хора се задоволяват да утолят апетита на телата си по време на любовта. Те не дават и пет пари за нуждите на душата и духа си. Хората отделят цялото си време и внимание на телата си, възхищавайки им се, говорейки им, прегръщайки ги … правейки всичко най-екстравагантно, само и само да изцедят от тях най-голямото възможно количество удоволствие. За тях няма значение ако в резултат на това душата и духът им страдат и тънат в мрак. Аз никога не съм ви казвал да не се обичате. Напротив, трябва да се обичате колкото се може повече, но на по-високо ниво, не само на физическо. Не само да се впускате във възбуда и задоволяване, а после да заспите! Но никой няма каквото и да е желание да се издигне до по-високо ниво. Вместо да се подготвят за сексуалният акт в пълна съзнателност за важността му, те винаги бързат, бързат да скочат и потънат в блатото. Те толкова бързат, че нямат време да спрат и помислят. Вижте само как повечето хора „правят любов”: припрени, трескави движения, горящи от похот очи. Мъжете мислят само да задоволят апетита си, да разкъсат и погълнат жертвата си … и жените са твърде щастливи с това положение на нещата, те се наслаждават на блясъка в мъжкият поглед, който издава низките им страсти! Ако те бяха по-чувствителни и фини, те биха се ужасили от този поглед, защото той показва само че мъжът е готов да граби и погубва. Но те точно това искат. Те се омайват от него. Всъщност, жените такива каквито са сега, не се радват твърде много когато мъжът ги уважава и им се възхищава, когато ги гледа със светлина и чистота в погледа си. Те си мислят: „Хм, какво ли мога да чакам от него!”, и го изоставят. Жената инстинктивно желае да се чувства като тесто в ръцете на хлебаря: тя иска да бъде контролирана изкъсо, да бъде ръководена и подтискана. Ето на какво се наслаждава съвременната жена. Да бъде гледана с уважение и небесна чистота не значи нищо за нея. Разбира се, има изключения, но говорейки като цяло, това е положението на нещата!

Ако решите да живеете в светлина и да използвате любовта си в служба на истински духовна работа, ако искате да пиете от чистите води на небесата, вместо от инфектираните застояли локви долу(говорейки символично), като гледате в очите на другия след като сте правили любов, ще бъдете толкова изпълнени със светлина и радост, че после дни наред ще бъдете в това извисено чувство и хармония.

За да постигнете това не трябва да правите удоволствието ваша цел. Вие ще кажете: „Ако няма удоволствие, тогава какво остава?” Истината е че ще имате удоволствие, и то безкрайно по-голямо от всичко което сте опитвали преди, но от много по-чист вид, и най-важното, няма да загубите силите си. Резултата ще бъде твърде различен. Резултата ще бъде светлина, светлина и още повече светлина! Цялото Небе ще се радва на красотата на любовта ви*!

Вече мога да чуя някои от вас да казват: „Но, Учителю, това което искате от нас е невъзможно. Ние знаем много добре че светлината убива удоволствието и колкото сме по-съзнателни толкова по-малко удоволствие изпитваме!” Не, истината е че мисловната способност на човека му е дадена за да живее истинската любов по-съвършено. Без съзнанието примитивната, животинска част от човека ще завладее цялото човешко същество. Интелигентността, мисловната способност трябва да ръководи, контролира и сублимира човешките енергии. Да, знам, повечето хора намират удоволствие във вулканичните изригвания на половата любов без да осъзнават колко скъпо плащат за да изпитат тези мимолетни трошички радост. Като им дават пълна свобода те изгарят най-скъпоценните си материали. Всичките им идеи и планове за бъдещето, цялото им поетично вдъхновение бива погълнато от тези пламъци и едва по-късно те осъзнават че не им е останал никакъв устрем и ентусиазъм. Докато, ако дори и в най-върховите моменти на любенето поддържате светъл ума си и буден менталният си контрол, ако съзнанието ви е нащрек и насочва силите които сте освободили, тогава разбира се, няма да се валяте в грубото животинско удоволствие преживявано от повечето хора, удоволствие което е напълно извън техният контрол и което е лишено от благородството на духовното преживяване, но благодарение на съзнанието и мисловният ви контрол любенето ще се превърне в духовна практика и удоволствието ще бъде трансформирано в радост, възторг, екстаз и възхита. Да, всичко благодарение на присъствието на светлината! Толкова е жалко че хората отхвърлят възможността да направят известни усилия и да се научат да трансформират любовта си. Дори ако процеса на любене, както го правят повечето хора за известно време им носи известна утеха и ги освобождава от напрежението, в течение на годините те неминуемо губят цялата си светлина, блясък и вдъхновение. Докато тези които се научат да използват тази изключително мощна първична сила дадена им от Бога за много по-важни Небесни цели, живеят в съвсем друг вид радост и удоволствие. Те с възторг и благоговение плуват в чудесата които непрекъснато се разкриват пред тях.

Това което искам да ви кажа, мили братя и сестри, е че не трябва да спирате по средата на пътя. Трябва да отидете отвъд удоволствието. Не трябва да се задържате дълго на твърде ниско ниво. Трябва да се издигнете над сянката на облаците и да се взрете в слънчевата светлина. Каквото и да правите, във всичките си дела, не забравяйте да действате от позицията на светлата цел, не си позволявайте повече да бъдете задържани в сянката на облаците. Каквото и да правите, независимо дали вървите, ядете, работите или правите любов с някого, дръжте в съзнанието си вашата светла цел. Никога не правете нищо просто само за егоистично удоволствие. Човечеството върви към саморазруха точно защото всеки търси неговото собствено себично задоволяване. Вие че възразите: „Но ако никога не получаваме каквото и да е удоволствие от това което правим, всичко става безсмислено!” О, точно тук грешите! Всичко е свързано: когато има светлина и топлина, тоест разум и любов, удоволствието задължително ги следва. Просто качеството на удоволствието, природата и наситеността му се променят. Така че, мислете и медитирайте върху това и никога не забравяйте че трябва да си пробиете пътя до светлината. Ако любовта ви не произвежда светлина, не си струва да продължавате. Вие ще кажете: „Е, добре, първите десет пъти не проработи, но може би на единадесетия … „ Не, така само ще се износите и няма да стигнете до никъде!

Ако ме слушате и приложите каквото казвам на практика, ще видите че целият ви живот става прекрасен. Всъщност, аз знам че някои от вас вече го чувстват. Те самите ми казаха това. Ще се учудите ако прочетете някои от писмата които получавам. Те са толкова дълбоки и наситени с поезия, толкова пълни с мъдрост и красота, че ми се иска да ви прочета някои от тях за да се убедите какво става в сърцата и душите на вашите братя и сестри. Засега няма да го направя, защото ще си помислите че го правя от лична суета. Но, един ден ще ви прочета всичко това и вие ще видите какви бисери се съдържат в тези редове! Никой не би могъл да напише подобни писма ако новият живот не е разкрил в тях мъничък отвор, подобно на красиво кокиче!

Вземете за пример кокичето. Каква сила на съзнанието, каква мощ трябва да има то за да победи снега и дори зимната почва, която трябва да разчупи! А всъщност то е такова малко и крехко растение, с такива деликатни листенца, че дори и най-лекият допир ги наранява. Но почвата и снега му се подчиняват и му разрешават да порасне и разцъфти. Не е ли удивително? Каква е тази сила която задължава земята да се разтвори, каква е тази върховна енергия, която е скрита в това мъничко чупливо цветче, което надмогва всички препятствия? Да, силата на любовта преодолява всички трудности. А вие? Колко по-силни и мощни сте вие от едно кокиче? Вие сте по-силни, без съмнение, но не знаете как да използвате силата си! Трябва да се научите да използвате трудните обстоятелства, пречки и бариери които спират развитието ви, да си пробиете път през тях и да стигнете до светлината. Така се молете: „Ще вървя напред! Ще победя всички трудности и ще си пробия път. Искам да се издигна, искам да достигна висините, да пея песни на възхвала на Създателя ми!” Бъдете упорити, стремете се, настоявайте, бъдете постоянни, никога не спирайте да се борите, бъдете като кокичето! С течение на времето всичко ще ви се подчини, ще се издигнете, ще се реете високо над земята.

Знам че условията в които сте задължени да живеете са трудни, но не да забравяйте че когато светската суета ви повали на земята и ви лиши от всичкият ви магнетизъм и светлина докато се почувствате като живи погребани, винаги можете да се върнете тук в Братството, да се обновите и усилите контакта си с Божественият живот към който всички ние се стремим. Тук можете да възстановите живата си връзка и попълните запасите си от жизненост и издръжливост преди да се върнете обратно на бойното поле на света за да посрещнете трудностите си. Само тези чието съзнание е винаги нащрек и които винаги са в контакт и общение с небесните същества които са стигнали по-напред в еволюцията си ще могат да продължат да поддържат връзка с божественият свят и да получават силата и помощта от която се нуждаят. Ако разкъсате тази връзка, за известно време ще се чувствате свободни и облекчени от отговорностите които тя ви налага, и тъй като все още ще са ви останали малко трошици храна, все още ще имате с какво да преживявате. Но когато свършат, няма да има нищо което да ги замени тъй като те са флуидни частици идващи от по-високо ниво на съществуване и когато запасите ви се изчерпят, неизбежно ще започнете да се разпадате. Не се доверявайте прекалено на собствените си ресурси. Те не са неограничени. Или по-скоро трябва да кажа: разчитайте на себе си, но само докато продължавате да черпите сили от източника, от неизчерпаемият Извор.

Когато сме събрани всички заедно живота става действително прекрасен защото заедно можем да постигнем фантастични неща. Знаете че съществуват огромни акумулатори и батерии съхраняващи енергия, която може да се използва по различни начини. Така и ние представляваме една батерия способна да произведе достатъчно енергия за да предизвика отзвук по целият свят. Човешките идеи са истински батерии и ние трябва да ги свържем заедно, да ги свържем към мрежата и да ги впрегнем на работа. Но преди да го направим трябва да сме сигурни че батериите ни са достатъчно издръжливи да понесат мощните течения които чакат да преминат през тях. Това е което ние правим тук и всеки път аз, без дори да знаете, бягам да свържа енергията ни с главният процесор във висините. Вие идвате тук да се молите, пеете и медитирате заедно и засега не можете да видите резултатите от работата си. Но вижте всичките резултати които биват произвеждани в света: изгрява нова светлина, започват да се разпространяват нови идеи и никой не знае от къде идва всичко това.

Братството е уникална сила и ако бъдете съзнателни за работата която вършите, ще видите и резултатите. Това е работата за която ви подготвям. Физиците измислят всякакви видове батерии и акумулатори, но не знаят че най-добрата от всички батерии е човекът и когато тази батерия бива свързана към главният кабел и бъде дадена правилна насока, тя може да произведе невероятни количества енергия. Вие сте предопределени да извършите работа с огромно значение, мили братя и сестри, а не само да дойдете за малко да попеете и после да се прозявате и да си отидете. Ние трябва да изградим батерия от изключителни, мощни мозъци. Спрете да пилеете силите си, грижете се за тях и ги използвайте само за тази уникална, гигантска задача. В курса на историята рядко има такава уникална възможност.

Севр, 13 Април, 1968 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×