Jump to content
Ани

Глава XII – Любовта Трансформира Материята

Recommended Posts

Глава Дванадесета –

Любовта Трансформира Материята

Когато искате да моделирате и оформите материята, трябва да я смесите с нещо което да я смекчи и направи податлива. Ако смесите суха глина с вода, тя става влажна и мека. Ако залеете захар или сол с вода, те ще се разтопят. В някои случаи смекчаващият агент може да бъде топлината. На духовно ниво водата и топлината които правят материята обработваема и мека, е любовта. Любовта, подобно на водата и топлината, прониква частиците материя, разтопява ги и ги трансформира.

Когато искате да овладеете и притежавате нещо, вие го притегляте към себе си, започвате да го контролирате и да го оформяте по желаният от вас начин. Точно това прави любовта: Любовта, топлината на любовта прониква частиците материя. Тя сякаш хвърля ласо, закача материята на него и го придърпва към себе си. Любовта прониква и насища нещо, изпълва го със себе си за да го притежава, с други думи, за да доминира над него.

Спомнете си какво съм ви говорил за разликата между мъжа и жената в любовните афери. Жената чака пасивно, тя не поема инициативата към мъжа, но чрез усмивката и погледа си тя хвърля ласо, паяжина, и мъжа се хваща на нея: тогава всичко което тя трябва да направи е да го притегли към себе си! Мъжът, от друга страна е като алпинист: той закача куката си за скалата и започва да се катери. Но и в двата случая целта им е същата: да хванат плячката си. Жената притегля мъжа към себе си пасивно. Мъжа се стреми към жената.

Когато наситите нещо или някого с топлина, с топлината на любовта си, вие всъщност го закачате на куката си. Тази кука се впива в човека или целта ви и го подчинява на волята ви: и вие го поставяте под контрола си. По същият начин, ако искате да контролирате материята, материята на собственото си тяло, трябва да я завържете с много здраво въже – въжето на любовта ви – така тя овладява частиците и електроните на материята и вие можете да я накарате да ви служи и да се подчинява на волята ви. Докато нямате здрава връзка с даден човек или животно, те могат да избягат и вие не можете да ги контролирате. Да контролирате някого или да го доминирате означава да му наложите собствените си закони. Вие може да правите това на духовно ниво, можете да командвате клетките си и те ще ви се подчиняват ако сте ги пленили с оръжията на любовта и волята си.

Следователно работата се състои в това да закачим здраво на куката си нашите бунтуващи се материални частици. Ако човек можеше да види какво става вътре в него, в стомаха, белите му дробове и гениталиите му, щеше да види кипяща маса от микроскопични животни, които правят каквото си искат. В резултат на това този който трябва да бъде цар в неговото собствено малко царство, се превръща в слуга на подчинените си, на всички тези анархисти, крадци и злосторници които живеят в него. Нищо чудно че той винаги страда, винаги е неуравновесен и нещастен, тъй като конфликтите и противоречията на собствените му обитател се отразяват директно на условията му на съществуване. Ако иска да възстанови вътрешният си мир и хармония, той трябва да задължи клетките си да работят заедно в една посока. Той трябва да ги опитоми, точно както слоновете, лъвовете и тигрите са опитомявани за цирка. Защо човек да не може да постъпи по същият начин със собствените си непокорни клетки? Ако дори дивите животни могат да бъдат опитомени и научени на трикове, със сигурност вие можете да опитомите и научите собствените си диви животни, собствените си клетки да работят в правилното направление. Разбира се, за да бъде постигнато това се изисква здрава работа, твърда воля и преди всичко изобилие от любов. Ако сте много силни, решителни и сте изпълнени с любов, вие ще успеете да плените и превърнете клетките си във ваши служители. Като правите това, вие работите върху материята, материя пълна с обитатели. Да се доминира материята изисква големи познания, тъй като тя е населена със живи същества. Всичко е живо. Ако искате живите същества на материята да ви се подчиняват, трябва да ги заловите и импрегнирате със собствените си енергии, със собствените си флуиди и да ги впрегнете да теглят в една и съща посока. Да, дори клетките на стъпалата ви трябва да работят за духовната цел, която вие сте избрали. Когато постигнете това ще почувствате че всичко се променя и във вас се възцарява хармония. Това, мили мои братя и сестри, е първата крачка в обуздаването на материята.

Решението на всички въпроси винаги е било пред очите на хората, но те никога не са го виждали. Всичко необходимо е около нас, ясно изразено във физическата реалност. Трябва да се научим да виждаме и разбираме живота, да видим че всичко е отражение на духовни, небесни, божествени реалности и никога да не се съмняваме че дори и най-малката проява в живота съдържа решение дори на най-големите проблеми.

Любовта е първата степен на силата: опитайте я и ще се уверите в това. Ако срещнете някой който е силно нещастен, ядосан или емоционално разбалансиран, докоснете леко ръката или рамото му и без да казвате нищо, се концентрирайте да им предадете цялата си любов. Хората много рядко работят с този вид любов. Те познават само другият вид любов, която също е екстремно могъща, но няма същите благотворни ефекти. Трябва да се научите да работите със силата на безкористната любов, любов лишена от всякаква похотливост и страст. Тази любов е способна да твори чудеса. Ако работите с тази любов, ще бъдете в позиция от която ще можете да помогнете на целият свят. Всеки си мисли че не е по силите му да помогне и подобри състоянието на цялото човечество. Те казват: „Това е невъзможна задача. Хората са прекалено много!” Да, разбира се, това е гигантска, невъзможна задача, но ако знаете как да подходите към нея, ще стане възможна. Опитайте се например да си представите че цялото човечество се състои от едно единствено същество, че това същество е до вас и вие му подавате ръката си и му давате огромно количество любов. Като правите това, миниатюрни частици от вашата душа се разпръскват във всички посоки и любовта която сте дали на това същество прониква във всеки човек на земята и в тях възникват нови мисли и желания. Ако стотици и хиляди хора правят това упражнение, вие ще видите как духа на нов, божествен живот прониква в хората и един ден дори без да знаят как, те ще се събудят напълно трансформирани.

Всъщност всички тайни на езотеричните школи от миналото могат да бъдат сумирани в едно единствено ядро: как да управляваме материята с духа. Да, всичко в тази наука се свежда до това, но обясненията, подходите и аспектите са безкрайно разнообразни. Нужно е само едно: единение, сливане, съвършенство. Но колко много трябва да бъде научено и разбрано за да бъде постигнато това единствено постижение! Всяка форма и аспект на науката съществува за да служи на тази цел: единение с Божеството, сливане с Първичната Причина.

Вие все още търсите какво ли не … но трябва да спрете, няма нищо за търсене. Няма нищо по-велико от това да бъдеш едно с Бога, да вибрираш в хармония с Божеството. Всяко изобретение във всеки един клон на науката трябва да бъдат използвани за да служат на тази цел, защото сами по себе си те не могат да ви дадат много. Напротив, всяко едно научно откритие трябва да бъде впрегнато и използвано единствено в тази посока: единение с Божественото.

Бонфен, 26 юли, 1967

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×