Jump to content
Ани

Глава XVI – Тантра Йога

Recommended Posts

Глава Шестнадесета –

Тантра Йога

I

Имам впечатлението че колкото повече се говори на хората за любовта, толкова по-малко те я разбират и имат ясна идея какво е тя. Това е защото хората живеят на нивото на подсъзнанието си и единствената любов която се проявява на това равнище е тази която всички познават и практикуват. Всъщност любовта води началото си в областите на суперсъзнанието и ако хората започват да я чувстват едва когато тя започне да се проявява на по-ниското ниво като топлина и движение, то е защото още не са развили вътрешните си прибори с които да я доловят на по-висшето ниво, в извора и. Хората преживяват любовта основно на равнището на подсъзнанието си и донякъде на съзнанието и самосъзнанието. Но това не е истинската любов.

Вземете за пример електричеството. Електричеството е сила която се проявява като топлина в радиатора, като светлина в лампата, като движение във вентилатора и т.н. Любовта е същото нещо: има само една енергия, космическата енергия на живота, която произтича от Божеството, но тя приема различни форми съобразно различните видове уреди, различните органи чрез които се проявява. Посветените разбират това и се стараят да се настроят и изпълнят сърцата си с най-чистата форма на любовта, такава каквато тя съществува на най-висшите нива. Те не се занимават с низшите и прояви. Те казват: „Любовта е нещо напълно естествено. Няма нищо по-нормално от това.” Но те я преживяват и чувстват преди да достигне до по-низшите нива.

Любовта е сила, която е разпръсната като капчици роса из цялата вселена. Тя идва от слънцето. Слънцето я дарява на въздуха, дърветата, планините и океаните, на плодовете и всяко живо същество. Мъжете и жените също имат определени части на тялото в които са получили няколко миниатюрни капчици от тази роса и за съжаление това е единственото място в което те я търсят. Всички житейски усложнения идват от тази екстремно ограничена визия за любовта. Хората прекарват живота си в страдание, плач и самосъжаление. Те правят безбройни престъпления и грешки в преследването на мимолетно преживяване, на любов която само може да ограби сърцата им, да ги доведе до нищета и да ги направи готови за всякакво престъпление. Когато получат тази любов, с нея те неизбежно получават и трагедия. Няма нужда да ви давам примери от историята. Любовта която всички хора търсят е огън, който ги изгаря живи и оставя само пепел. Те не знаят че има и друг огън, който не само че няма да ги разруши, но ще ги възкреси. Когато създателят ни е проектирал, той ни е надарил с органи и инструменти с които да намерим и живеем този вид любов, но ние трябва да я потърсим на по-високо равнище, на слънцето, откъдето тя тече в цялото творение.

Ако трябва да сме по-конкретни, слънцето не е действителният извор на любовта – то е само станция на която тя се спира за момент по пътя си към света на хората. Любовта идва от регион много по-тънък от слънцето, но тя се спира на слънцето и се облича в определени форми, в специфични одежди, преди да предприеме пътешествието си към земята. Любовта е „Силата на всички сили”, за която е говорил Хермес Трисмегист. Да, силата на всички сили е божествената любов, божественият живот и божествената светлина. Няма значение как я наричаме, тя винаги е същата сила, същата мощ, която се проявява под формата на топлина, светлина или движение. Ние трябва постоянно да мислим за нея и всяка сутрин при изгрева да поглъщаме изобилни дози от нея. Но вместо да се ползват от тази сила на всички сили, която се разпространява из цялата природа от слънцето, хората отдават цялото си внимание на мъж или жена. Те дори не забелязват слънцето. Защо? Защото те все още имат нужда да страдат, да преживяват всякакви усложнения в живота си и да си скубят косата. Вместо да се изпълнят с богатството излъчващо се от слънцето и след това да дарят част от него на другите, те изтощават другарите си мъже или жени, ограбват няколкото трохички които те притежават, и това е голямо нещастие, защото жертвите им остават без нищо. Вярно е че това също е вид любов – това е животинският вид любов, и хората се интересуват единствено от нея. Те се наслаждават на похотливите усещания които тя им дава, но цената която трябва да платят за това е висока.

За да можете да се впуснете във физическа любов без опасност за себе си или партньора си, трябва да сте много високо еволюирали. Има йоги които са постигнали такова майсторство чрез техника наричана в Индия Тантра Йога, която ги прави способни да сублимират половата си енергия, така че те дръзват да се спуснат в дебрите на собственото си подсъзнание и изследват глъбините на инстинктите, страстите, чувствеността си и дълбоките води на удоволствието. Да, те са толкова силни и чисти, че могат да се гмуркат в най-дълбоките недра на природата си и благодарение на смелостта си да се завръщат със скъпоценни перли. Те са подобни на ловци на бисери, които се гмуркат в океана за бисерни миди, без да се заплетат във водораслите или да бъдат изядени от акулите. Но експерименти от подобен род не са за всички. Преди да можете да срещнете лице в лице тази сила, трябва да имате пълен контрол върху нея. Аз не ви съветвам да опитвате, но просто ви обяснявам тези неща.

Само когато сте достигнали висините на суперсъзнанието и опитали любовта която е разпръсната навсякъде из вселената, любовта която е самата квинтесенция на Бога, тогава сте свободни да правите каквото си искате, защото тогава нищо не може повече да ви нарани или изцапа, вие не можете вече да прегрешите. Но ако не сте достигнали това ниво, не опитвайте това дълбоко гмуркане! На планетата има много малко същества които са способни да се гмуркат в дълбините на природата си за да трансформират и сублимират, да осветят и обогатят находките които открият там. Това се нарича „срещане на двата края”, най-високият и най-ниският край. Но ако проникнете в подземният свят преди да сте навлезли във висшият, защото няма да имате нужната ви защита, броня, оръжия. Няма да имате нужните ви инструменти за да трансформирате материята на ада в перли, злато и бисери.

Това е мистерията на злото и ада. Само когато достигнете най-високите върхове, само тогава може да разберете значението на злото. Дотогава проблема със злото ще бъде за вас неразрешим, необясним и неразбираем. Проблема със злото не може да бъде разрешен чрез четене, учене и размисъл. Той е далеч извън рамките на човешкото разбиране. На практика злото не съществува. Злото е зло само за слабите. За тези които не са подготвени и не знаят как да го използват, злото съществува. За тях то е явна реалност. Но за синовете на Бога, за Великите Учители, злото за което религията е казала толкова много без никакво разбиране, е богата и скъпоценна материя която трябва да бъде обработена и използвана в тяхната работа.

Когато бях в Индия, научих за определен вид йоги наречени сидхи. За тях няма нищо нечисто – те ядат каквото и да е – мърша, вътрешности, изпражнения, абсолютно всичко, защото имат волята да трансформират всичко и да придобият необикновени магически сили. Аз съм ги виждал лично. Но да се стига до такива крайности не е наистина необходимо!

Нещата които днес ви открих са много дълбоки и свещени. Надявам се че ще ме разберете добре. Благословени са тези които искат да изучават истинската любов която може да се намери само във висините, в извора. Тази любов е дифузирана из цялата вселена, но ние трябва да събудим инструментите, центровете които Господ ни е дал, така че да можем да я уловим и да се храним с нея.

Бонфен, 8 август 1970

Допълнителна бележка

Чистотата не може да бъде намерена на дъното. На дъното може да намерите само утайка. Факта че има хора достигнали такива висини в духовният си живот, че са способни да трансформират и осветят всичко, така че за тях нищо не е нечисто, е друг въпрос. За тези които са започнали да виждат нещата по начина по който го вижда Космическият Дух, повече не съществуват нечистота, грозота и зло. Космическият Дух вижда вселената като велико хармонично цяло в което няма място за дисонанс или дисхармония. Когато гледаме на света отдолу, разбира се че не всичко е съвършено добро и красиво, но когато гледаме на него отвисоко и виждаме необятността му, всичко изглежда различно. Дори катастрофите и войните биват виждани по друг начин.

Когато приготвяте ястие, вие нарязвате и настъргвате различните съставки и ако те можеха да говорят, щяха да кажат че вие сте безжалостно жестоки и несправедливи да ги третирате толкова лошо. Но вие не чувствате вина а постъпките си, защото виждате нещата от различна гледна точка. Вие просто ще отбележите: „Аз правя хляб, на който всички ще се радват.” Ако попитате гроздето дали му харесва да бъде смачквано във пресата за вино, какво мислите че ще каже то? Но ако искате да направите вино, това трябва да бъде свършено!

Вселената е ръководена от разум който е изцяло отвъд нашите разбирания и затова не трябва да го критикуваме. Вие ще протестирате: „Но нима искате да кажете че всичките войни и престъпления са на мястото си?” Не, аз не се опитвам да ги оправдая. Аз вярвам че те не трябва да съществуват и работя по въпроса за отстраняването им. Просто ви казвам каква е гледната точка на Космическия Разум. От негова гледна точка всичко изглежда другояче, всичко е бляскаво и разумно, всичко пее, всичко е в хармония.

Севр, 15 януари, 1967

II

Тази сутрин говорих за науката за сублимиране на половата сила, която в Индия и Тибет се нарича Тантра йога. Тантра йога включва разнообразни методи и аз искам да ви посоча един от тях за да придобиете някаква представа за тази наука. Години наред младият йоги изучава природата на любовта – той пости, медитира и прекарва часове в дихателни упражнения. Когато той е добре подготвен се избира младо момиче което практикува същите методи и двамата живеят заедно в една стая в продължение на четири месеца. Младият йоги и се посвещава напълно, гледа на нея като на въплъщение на Божията Майка и дори не си позволява да я докосне. След като изминат четири месеца, те започват да спят в едно легло, но все още без да се докосват, като четири месеца спят от едната страна, и четири от другата. След цялото това време, когато са постигнали пълен контрол върху себе си, те започват да се целуват и сливат физически, но с такава чистота, че съюза им продължава с часове без еякулация.

Очевидно, не всеки може да разбере защо е всичко това и обикновено още щом почувстват тази сила, хората бързат да я освободят. Но, според науката на Тантра пилеенето на тази субстанция води до смърт, докато сублимирането и до вечен живот. По този начин някои Посветени постигат безсмъртие. Това не е начин на изразяване – те наистина постигат безсмъртие.

Но аз искам да повторя че не препоръчвам тези техники, особено на западните хора. Има йоги, които са стигали много далеч при трансформирането на сексуалната си енергия, но според мен не е нужно да се използват такива екстремни практики. Има и други методи които сега ще ви обясня. Както ще видите, нашето учение стига много по-далеч от старите традиции които превръщат мъжа в евнух, както и от онези традиции които се представят за тантристки, но тласкат към най-груби сексуални ексцесии. В предишният век в Англия е живял окултист на име Алистър Кроули, който благодарение на техниките, използвани от тибетските тантристи станал черен магьосник и докарал някои от партньорките си до умопобъркване. Той придобил някои сили, но до какви низости е стигнал … !

Аз силно ви съветвам да не се впускате в такива експерименти, защото най-вероятно ще бъдете изпепелени. Човек трябва да бъде изключително добре подготвен, опитен и в пълен контрол над себе си, и дори тогава това си остава опасно предприятие. Най-доброто решение, което ще ви предпази от всяка опасност, е дистанцията, поддържането на известна дистанция и приемането само на хомеопатични дози. С други думи, да бъдем доволни само от поглед, усмивка, няколко думи или ръкостискане. Още щом скъсите дистанцията и започнете да се докосвате и сливате, възниква опасност. Преди всичко, веднъж събудили огъня, вие няма да сте способни да се контролирате и освен това поетичният характер на любовта увяхва и грозотата надига главата си. Много по-добре е да поддържате дистанция и да запазите илюзията си че жените са всичко най-прекрасно, а мъжете са благородни рицари. Иначе, още щом започнете да ги опознавате по-отблизо, попадате в примката на разочароващата проза на ежедневието. Стойте малко настрана един от друг! Когато се радвате един на друг от такава позиция, винаги ще бъдете изпълнени с възхита, и това е единственото което има значение – да имате това усещане за приказност. Защо да не го запазите и не се запасите с него за целият си живот?

Аз знам че ще възразите: „Да, но така ще живеем в илюзия!” Може би, но много по-добре е да живеете в илюзия, която ви позволява постоянно да бъдете изпълнени с приказност, сила, енергия и неуморимост, отколкото да живеете в реалност, която ви погубва с грозотата си. Аз самият предпочитам да продължа да живея с илюзиите си. Аз го правя преднамерено, защото не искам да знам грозотата на определени реалности. Това което искам да имам, е поетичното настроение, защото единственото нещо което ми помага да живея и работя е красотата, великолепието. Вие ще кажете: „Да, но ако докоснете и опитате тази красота, ще видите какво представлява наистина!” Точно така. Само че аз не искам да я знам отблизо, защото се досещам какво ще намеря: начаса ще загубя чувството си за приказност.

Погледнете болшинството от хората: те постоянно изследват реалността на любовта и това ги ослепява за цялата красота която стои под носа им. Те постоянно са в компанията на очарователно красиви жени и вместо да се опиват във възхищение и постоянно да пият цялата тази красота с очите си и да живеят в екстази, те дори не ги поглеждат! Докато пътувам аз съм постоянно на Небето поради всички невероятни жени, които срещам. Преди време с няколко приятели понякога ходехме на разходка по плажовете на Франция, Италия, Испания, Гърция и измежду многото жени и момичета на плажа, аз избирах една, само една, която излъчваше нещо светло и поетично. И когато я намерех, аз я посочвах на приятелите си и през остатъка на деня бях в състояние на очарование и вдъхновение! А приятелите ми само ме гледаха учудено без да разбират причината за това ми състояние. Понякога момичето което посочвах идваше да ни пита на какво дължи вниманието ни, но аз никога не правех и най-малък опит да я видя отново или завържа връзка с нея, защото не исках да разруша това първо очарование. Да, твърде често човек се вдъхновява по-малко от близък поглед, отколкото от далечен.

Има ли някаква причина човек да не бъде възхитен от красотата на всички тези жени и момичета? Нима те не са Божии деца и живи образи на Божията Майка? Ако не им се възхищаваме ние я обиждаме! Тя е работила толкова дълго за да ги сътвори така красиви, за да им се радваме и за да ни вдъхновяват … можем ли да бъдем безразлични към тях! Тя ще бъде възмутена! Тя ще ви накаже с думите: „А значи така оценяваш моите творби на изкуството, така ли? Много добре!” И тя ще ви лиши от определени радости. Но на мен Тя ми е дала най-необикновени радости, защото знае че винаги съм се губел във възторг на Нейните произведения на изкуството.

Защо да слушаме религия и морал които учат че да гледаме жените е погрешно? Спомням си как един ден вървяхме с едно семейство по пътека на френската ривиера която гледаше към плажа и докато аз се любувах с наслада на цялата тази хубост, бедният съпруг не смееше да си вдигне очите. Аз му казах: „Гледай, гледай най-възхитителните картини на света!” Но вероятно поради присъствието на съпругата си той упорито държеше очите си настрани. Да, много хора са такива пред другите: предвзети, прилични и „религиозни”. Пред хората те се преструват че това не ги интересува … че са над тези неща. Но по-добре да не знаете какво правят такива хора когато са насаме! Докато аз съм точно обратното: пред хората изпадам в екстаз от красотата, но когато съм сам, не правя нищо. Сега, знам че това отношение е пръчка в колелото на всички стари традиции: гледай в земята и ще те смятат за светец. Да, но какво правиш когато останеш сам? Има някои безпогрешни знаци които винаги ми показват какво става всъщност …

Аз не обичам обществените условности. Всъщност ги престъпвам всичките. Аз живея съобразно морала на бъдещето, а това бъдеще се приближава много бързо. Идва времето, когато вместо да се люшка между двете крайности на пуританството и разврата, мъжете и жените ще могат да показват възхищението и уважението си към творбите на Върховната Майка и Небесният Баща. Без да чувстват нужда да пипат и цапат техните творби, те ще ги съзерцават и така ще намерят щастието.

Бонфен, 8 август 1970

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×