Jump to content
Ани

Глава XVII – Празнотата и Пълнотата: Свещеният Граал

Recommended Posts

Глава Седемнадесета –

Празнотата и Пълнотата: Свещеният Граал

Определени духовни учения съветват последователите си да се научат да преустановяват всички мисловни процеси и да изпразнят съзнанието си. На теория това е добър метод: да се лишим от всякакви мисли и чувства за да станем чисто пасивни и възприемащи, като по този начин привлечем и абсорбираме небесни елементи. Но в това съществува опасност, защото ако не сте подготвени вътрешно, ако не сте се пречистили преди да приемете пасивно и възприемчиво състояние, със сигурност ще привлечете елементи които отговарят на замърсеното ви вътрешно състояние: болести, елементали и същности от ниските региони.

Да, трябва да се опразните и да приемете възприемчиво състояние, трябва да станете съд в който Небето да може да пролее благодатта си. Но, преди да можете да го направите, трябва да подготвите почвата. Ако бъдете отворени за всички преминаващи течения без да имате подходяща предварителна подготовка, ще бъдете напълно беззащитни. Спомнете си лекциите които ви дадох за двата принципа – мъжкият и женският, пасивният и активният, в които ви обясних как трябва да се научите да работите и с двата за да напреднете в духовната си еволюция. Ако искате да станете медиум или ясновидец, трябва да практикувате пасивна медитация. Това е вярно. Но ако преди това не сте развили волята си и способността си да се защитавате и да отблъсквате неприятелите, когато вредните и тъмни същности се опитат да проникнат във вас, вие няма да можете да ги спрете.

В света има чудовищни същества, същности създадени от мислите и чувствата на престъпниците и черните магьосници, и те се опитват да проникнат навсякъде където намерят отворена врата, тоест навсякъде където намерят слаби и неспособни да се защитават хора. В психиатриите има много хора които в стремежа си да станат ясновидци са били завладени от зли същности. Аз знам много такива случаи и ето защо аз никога не ви съветвам да приключенствате в тази област преди да сте се трудили продължително за да развиете мъжкият принцип и да придобиете оръжията от които се нуждаете за да се защитите. Повечето хора си нямат на представа колко опасни са тези райони на невидимият свят. Те не си дават сметка че те са населени от екстремно враждебни на хората същества, от които не може да се очаква нищо друго освен да се нахвърлят върху ви като звяр върху жертвата си. Някои хора, след като са прочели няколко книги или са общували с определени окултни кръгове, се опитват да развият дара на пророчеството с цел да забогатеят, но всичко което постигат е да се разболеят или дори да полудеят. Окултните книги обещават много неща: ако използвате такъв или онакъв парфюм, талисман или магически камък, може да постигнете всичко което искате ... и когато хората се оставят да бъдат заблудени и измамени, не можем да им се помогне по никакъв начин.

В Бялото Братство ние не учим окултни науки, но Науката на Посветените, Духовната Наука. Окултните науки са смесица от добро и зло. Ето защо аз дори не обичам да използвам думата „окултен”. Аз познавам достатъчно окултисти, които са се забърквали в тези мрачни сфери в търсенето на знание, което да им донесе пари, жени или магически сили. Но това вече е форма на черна магия. Тази наука никога не трябва да бъде използвана за задоволяването на низшите апетити. Тя трябва да бъде използвана само за приближаване към съвършенството и помощ на човечеството. Днес има огромни количества книги за окултизма и някои хора се изкушават да експериментират с тях с надеждата да намерят бърз и лесен начин да угодят на нагоните си. Не случайно в света е толкова разпространена черната магия, докато желаещите да практикуват бяла магия, теургия, са единици. Да, защото далеч не са много хората които са успели да се освободят от низшите си апетити и наистина искат да са в служба на висшият свят.

Само ако вече сте много силни и чисти и сте способни да се защитавате от нападенията на тъмните сили, е безопасно да приемете отношението на тотална празнота. Всъщност, има някои християнски символи като Свещеният Граал, които сочат че практиката на празнотата не е приоритет само на ориенталските традиции като Дзен Будизма. Свещеният Граал е богат на символизъм: чашата е женски символ – тя означава че ученикът трябва да приеме възприемчиво състояние за да бъде изпълнен с космическата квинтесенция, която е кръвта, духа на Христос. Когато ученикът се изпълни с духа на Христос, той се превръща в Светият Граал: цялото му същество е чаша, бокал, в който живее Христос.

Традицията твърди че Свещеният Граал е изработен от един единствен емералд, и както знаем, емералдът е скъпоценен камък с цвета на Венера, цвета на женския елемент зелено. Това означава че духа на Христос не може да пребивава в мръсна или изработена от груби и вулгарни материали чаша. Той може да се всели само в Небесна Жена(казано символично), тоест в тяло пречистено от всички замърсености. Кръвта на Христос, която изпълва чашата е символ на мъжкият принцип, тъй като червеното е символ на Марс. Както виждате, науката за символите ни води към някои интересни разкрития относно вътрешният ни живот. Червеното и зеленото са допълващи се цветове. Ако затворите очите си след като продължително сте се взирали в нещо зелено, ще видите червен цвят. Двата цвята се привличат един друг. Мръсно зеленото ще привлече мръсно червено. Мръсна чаша, тоест нечист човек, ще привлече диаболични същности.

Защо злите духове не понасят приятни аромати? Поради чистотата им. Но ако излъчвате неприятна миризма, злите духове незабавно ще бъдат привлечени към вас, точно както насекомите са привличани от останките храна. Тези които са привличани от мръсотията, могат да бъдат изгонени от чистотата, както и обратното. Ето защо мъжкият принцип трябва предварително да подготви почвата, за да може женският принцип да бъде абсолютно чист и отворен и злите същности да са безсилни да проникнат в него. Следователно, преди всичко трябва да упражнявате мъжкият си принцип, тоест трябва да изградите силата си и само след като сте постигнали определена степен на самоконтрол може да смените полярността си и да се оставите на действието на Светият Дух. Трябва да знаете важността на работата с двата принципа и да знаете кога да бъдете рецептивни и кога емисивни, кога да излъчвате и кога да приемате. Хората живеят в такъв безпорядък и са толкова често неуравновесени и на ръба на нервна криза защото никога не са разбрали как да работят с двата принципа. Те не са се научили кога и как да дават, кога и колко да получават.

Идеята за последователна работа с двата принципа може да се види и в Кабала, в символизма на четирите букви на името на Бога: Йод, Хе, Вау, Хе. Първата буква Йод представя мъжкият принцип. Втората буква, Хе, е във формата на обърната чаша(ще обясня смисъла на тази инверсия друг път). Третата буква, Вау, е повторение на мъжкият принцип, и второто Хе е повторение на женският принцип. Всичко започва с мъжкият принцип. Ето защо Бог първо е създал Адам, и после Ева, тъй като мъжкият принцип, духът винаги идва първи. Материята е следствие от духа. Тя е кондензация, кристализация на духа.

Както виждате, тези няколко думи за Граала ни показват че това е символ от който много може да бъде научено. Той ни учи че преди да започнем каквато и да е работа, трябва да приготвим необходимите условия. Мръсна вода не се налива в чист съд. Ако съдът ви е мръсен, първо трябва да го измиете. Нито пък наливате вода ако нямате съд, защото тогава всичко ще бъде излято на земята. Двата аспекта винаги се движат заедно.

Хората трябва да намерят подходящи методи за да се развиват и растат. Но мнозина не се интересуват от учене и нямат желание да имат Духовен Водач: те искат да бъдат свободни! Аз често им казвам: „Ако толкова искате да бъдете свободни, защо приемате тиранията на стомаха и половите си органи? Защо когато сте гладни толкова бързате да се подчините на командите на стомаха си? Вие казвате че не приемате никакви авторитети, но поведението ви не го потвърждава!” Те отказват да приемат всякакъв съвет или правило които идват отвън, но са винаги готови да се подчинят на импулсите които идват отвътре. Нима това е по-добре?

Бонфен, 12 август 1970

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×