Jump to content
Ани

Глава XVIII – Любовта е Навсякъде

Recommended Posts

Глава Осемнадесета –

Любовта е Навсякъде

II

Аз знам че повечето от вас няма да успеят да следват съветите които давам в лекциите си, поне не в това си превъплъщение: може би в следващото ще успеят. Да, всичко зависи от степента на еволюцията ви. Ако вече имате необходимата подготовка която да ви направи способни да приложите тези истини на практика, толкова по-добре. Но ако това не е така, от обясненията ми ще се възползват единици. „Ако така стоят нещата, защо продължавате да ни учите?”, ще кажете вие! Защото искам да обясня определени идеи и да дам някои правила на тези които ще дойдат в бъдеще и ще бъдат готови да живеят божествената любов. Но повечето от тези лекции не са за всички. За много от вас е трудно дори да разберат смисъла на думите ми, какво да говорим за приложението им в ежедневието им! Но дори ако това не е възможно за повечето от вас в момента, аз трябва да продължавам да говоря за бъдещите поколения, за изключителните духове, които ще се въплътят един ден.

Всички знаете как мъжете и жените се привличат един към друг, но знаете ли защо? Ако попитате мъжа какво харесва в някоя жена, той вероятно ще каже че това са краката или гърдите и, или може би устата или носа и. Но Природата използва тези привлекателни, апетитни форми със строго определена причина: тъй като тя иска човешката раса да продължи да съществува и се развива, тя е създала тези части на човешкото тяло които да привличат мъжете и жените един към друг и по този начин е осигурила продължението на човешкият род. Но тези красиви форми са само външна проява. Реалността която привлича мъжете и жените един към друг лежи отвъд формите. Тя е еманация, флуид. Когато тази еманация, този флуид отсъства, няма взаимно привличане. Защо мислите че мъжете често не са привличани дори от много красиви жени, въпреки перфектните им тела? Те може да ги харесват, но не губят ума и дума пред тях, не се влюбват в тях, докато за друга, не толкова красива жена, те са готови на всичко. Това доказва че привличането не се движи само от физическата красота и красивото тяло. То е следствие от нещо по-духовно, нещо магическо. Затова хората казват че това са необясними неща. Но те бъркат: всичко може да бъде обяснено, но само от този който знае. Тази вибрация, този флуид, който ви изпълва и ви кара да се чувствате щастливи трябва да бъде търсен там от където произлиза, тъй като той идва отгоре. Той не е човешко произведение. Подобно на разума, той идва от друга област, от друг източник, и хората го получават от Създателя му. Ако човекът е създателят на разума, защо той все още е толкова неинтелигентен? Защо си е дал толкова малко ум? Не, ние не сме изцяло отговорни за интелигентността си – ние само я получаваме от друг източник. По същият начин този флуид, това нещо наречено любов съществува в невероятно изобилие в други сфери, но хората забравят да го потърсят в източника му. Те продължават да го търсят в мъжете и жените около тях и не могат да го намерят или го намират в нищожни количества. Разбира се, ако срещнете някой който е толкова чист и светъл, че да бъдете с него е сякаш сте в контакт с висшият свят, но това е екстремно рядък случай! Опитайте се да ме разберете и един ден, когато сте болни или ограничени от обстоятелствата, потърсете любовта в източника и – само тогава ще бъдете заситени и напълно задоволени.

Аз знам че тези думи няма да произведат никакъв ефект у някои, защото те са твърде далеч от истината в тях. Ако кажете на котката че трябва да спре да яде мишки, тя ще отвърне: „Мяу!”, което значи: „О’к, разбирам. Обещавам че вече няма да ям мишки!” Но още на следващата секунда, когато чуе изшумоляването на някой мишок, тя ще хукне да го гони. А току що ви е слушала внимателно и дори е обещала никога повече да не го прави! И когато след време се върне обратно, облизвайки мустаците си, тя пак ще каже: „Мяу”, но този път това ще значи: „Какво да направя, такава е природата ми. Не мога да се променя за един ден!” С други думи, докато някой все още е котка, той ще продължава да яде мишки. Но ако имате висок идеал и правите усилия да се промените, ще ви бъде помогнато и ще се чувствате по-добре и горди, ако не за друго, защото ще чувствате че вече не нарушавате законите, че сте свободни и сте разчупили оковите на робията си. Да, това чувство за гордост е неописуемо облекчение от дискомфорта на виновното съзнание, от натякващото чувство за вина, за омърсеност и слабост.

Само примитивните животночовеци се гордеят със сексуалните си подвизи. Цялото им самочувствие е съсредоточено в сексуалността им и когато либидото им намалее, гордостта им бива напълно смачквана. Докато имат известна сексуална потентност, те имат с какво да се хвалят! Това ми напомня за историята за един цар, който бил толкова енергичен, че всяка нощ няколко жени му правели компания и той никога не се уморявал. Но веднъж той чул за някой си момък в царството му, който бил дори по-добър от него! „Охо”, казал царят: „Доведете ми го! Трябва да видя дали тези приказки са верни.” Когато младежът дошъл, царят, който бил много щедър, го нагостил добре и после му предложил компанията на четиринадесет прекрасни млади девойки, една след друга. След четиринадесетото момиче момъкът се разбързал да си тръгва и царят го питал: „За къде бързаш толкова, какво те притеснява?” Той отговорил: „Трябва да си отида у дома, за да свърша брачният си дълг!” Когато чул това, на царя му се подкосили краката от изумление: след четиринадесет жени момъкът все още имал сили да мисли за жена си! И така историята продължава, но това е само приказка и в приказките всичко е възможно! Но едно нещо е вярно и това е че само много примитивни хора нямат угризения на съвестта относно стремежа си да спят с колкото се може повече жени, дори ако трябва да ги изнасилят. Но тези които са малко по-напреднали – тоест болшинството от хората днес, винаги ще чувстват известно чувство за вина след това, ще чувстват слабостта си, ще знаят че им липсва самоконтрол. Или може би ще чувстват че трябва да компенсират жената по някакъв начин за това че са били несправедливи и са злоупотребили с нея. Ето защо казвам че ако хората се научат да се свързват с неизчерпаемият източник във висините, те никога повече няма да има за какво да се обвиняват. Напротив, те биха намерили необичайна радост и чувство за чистота, както и по-висша форма на любов, от която могат да черпят ден и нощ!

Аз не искам да намаля или разруша щастието на мъжете и жените които намират щастие в обятията на любимия си, но ако трябва откровено да ви кажа истината, тя е следната: нищо в този акт не е напълно чисто, защото всеки индивид, в съответствие с характера и тенденциите си, морала, пороците и добродетелите си, влияе на половите си органи и дори насища всяка отделна тяхна клетка. Разбира се, никой не се замисля за това когато се втурва в поредната сексуална авантюра. За жената е достатъчно да намери какъв да е мъж. Докато той може да извършва специфичният акт, тя е твърде щастлива без да си има представа какво той може да и предаде или да я зарази. Както и мъжете, бедните клетници, са толкова невежи, че стига да имат жена която да отговори на нуждите им, не им трябва нищо друго. Те никога не се спират да помислят дали не се заплитат в непоправима бъркотия или каква болест могат да прихванат. Да, това е положението в света – всеки живее и действа в невежество и слепота.

Чистотата е една от най-редките перли на тази земя. Ако любовта, която хората си дават един на друг беше чиста, ефектите щяха да са божествени. Но тъй като не виждаме тези божествени ефекти в света, трябва да заключим че тяхната любов не е особено чиста. Дали наистина чистотата е идеал за повечето мъже и жени? Ни най-малко. Техният идеал е да получат удоволствие и те не дават пет пари дали то е чисто или не. Но мой дълг е да хвърля известна светлина по този въпрос, така че учениците да знаят дали да се отдават на глупостта си когато срещнат човек който отговори на прищевките им. Ученикът, без значение дали е мъж или жена, слуша разума си. Той е благоразумен и интелигентен и не бърза да се гмурка в рисковани експерименти.

Благословени са тези които разбират и постигат този вид любов, защото те ще бъдат богато възнаградени. Предимствата са твърде много, за да бъдат изброявани, но във всяка област на живота настъпват огромни положителни промени и дори физическото здраве се подобрява. Тъй като любовта създава живота, тя дава и всичко останало. Първото нещо от което се нуждаем е живот – всичко друго идва от там. Живо доказателство за това е новороденото – то няма нищо друго освен живот. То няма нито ум, нито сила или добродетели. То е живо и това е всичко! Да. Но в живота се съдържа всичко останало и малко по малко и другите качества започват да се проявяват. Но вземете му живота и му вземате всичко. Например някой който е изгубил голямо количество кръв – той просто лежи неподвижно без да може да каже и дума или дори да ви погледне. Но ако му прелеете малко кръв, всичките му способности ще бъдат възстановени, тъй като те се съдържат в живота. Ето защо ние винаги трябва да се грижим, защитаваме и пречистваме живота си, иначе ако го загубим с него изчезва всичко останало.

Аз никога не съм казвал че семейните двойки трябва да прекъснат отношенията си. Когато говоря за целомъдрие и девственост, аз имам в предвид основно тези които не са женени и следователно са свободни да избират. Семейните партньори имат задължения един към друг и ако единият изведнъж вземе решение което прави другият нещастен, те поставят началото на трагедия … и този който ще бъде обвинен за разрушаването на семейството съм аз!

Всеки приема само част от това което казвам в зависимост как му харесва или му допада ж момента, без да се замисли за партньора си който може да е по-слаб или да има по-големи нужди в тази сфера. Аз винаги съм настоявал съпрузите да вземат решения в сексуалната сфера заедно. Не отделно, но заедно! Дори и в семейният живот мъжете и жените могат да одухотворят и сублимират любовта си, но трябва да пристъпват към това с взаимно съгласие. За съжаление често нещата стоят различно: или съпругата е нещастна, защото си мисли, че мъжа и повече не я обича, или съпругът страда, защото според него жена му се е превърнала в благочестива монахиня. И тогава, разбира се, срещу мен започват да летят камъни! Уверявам ви: братята и сестрите никога не мислят за мен. Омръзнало ми е да бъда използван като извинение на собствените им грешки. Трябва веднъж завинаги да разберете че ако говоря за сублимиране на половата сила, то е защото съм инструктор, духовен водач, и задачата ми е да обясня въпроса на тези, които са в състояние да направят тази крачка в разбирането си за любовта. Що се отнася до другите, те са свободни да постъпват както си искат!

Когато срещна някой със структура на гладиатор, аз не го съветвам да живее като аскет. Аз не съм такъв фанатик. Този въпрос трябва да бъде разрешен по различен начин за всеки отделен човек. Моята роля е да помогна на тези които имат потенциал да се усъвършенстват, да им дам методите от които се нуждаят, тъй като в противен случай те ще се отклонят от пътя и това ще е много жалко. Виждал съм мнозина, които търсят нещо без да са наясно точно какво, и тъй като нямат водач, който да освети пътя им, тръгват по лош път. Например много млади хора се пристрастяват към наркотиците, тъй като жадуват да избягат от заобикалящата ги реалност и намерят свят на красота и поезия и няма кой да им посочи правилният начин да постигнат това. Да, ние имаме нужда от лекарство, но друг вид лекарство. Нашето лекарство може да бъде намерено в слънчевият изгрев, в медитациите и дихателните ни упражнения. Единствено тези дроги са безопасни.

И така, мили мои братя и сестри, вие сте свободни да изберете между това което ви давам и това което ви харесва, но аз съм длъжен да ви разкрия някои основни истини, които са жива реалност за тези които са готови за тях.

Виделината (Швейцария), 17 Февруари 1975

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×