Jump to content
Ани

Глава XIX – Търсете Любовта в нейният Източник

Recommended Posts

Глава Деветнадесета –

Търсете Любовта в нейният Източник

I

Без значение че повечето бракове не се развиват добре, хората инстинктивно и подсъзнателно продължават да се надяват че тяхната собствена женитба ще бъде прекрасно божествено изключение, че ще намерят сродната си душа и щастието си. Откъде идва тази надежда? От много дълбоко вътрешно знание, спомени на душата, от факта че в божествените сфери единението между мъжкият и женският принципи става в пълна чистота и хармония. Мъжете и жените не намират щастие защото се съединяват на прекалено ниско ниво. Понякога за мимолетен миг те се наслаждават на чувството за екстатично единение, но за съжаление това се случва рядко и те винаги остават с усещането че са две разделени отделни същества, че надеждите им са били илюзия. Истината е че очакванията и надеждите им са били истински. Те преживяват разочарования защото не знаят какво е истинската женитба. Истинската женитба съществува само когато мъжът и жената се сливат в духа и душата. Когато те се сливат на по-високо равнище, щастието става възможно и всичките им надежди могат да бъдат осъществени.

Тези истини са заложени дълбоко във всеки човек. Грешката не е в надеждите и стремежите им, но в начина п който те се опитват да ги постигнат.

Грешката им се състои в това че търсят щастието на прекалено ниско ниво. Но на това ниво всичко е грубо и замърсено. Щастието не живее там. То живее в областта на чистотата и светлината, във високите нива на битието.

Всички посвещения имат една единствена цел: да научат адептите как да се оженят. За момента женитбата представлява споделяне с другар или партньор с който да споделяме и експериментираме докато се подготвяме за истинската женитба. Вашата настояща жена не е истинската ви съпруга. Тя има друг съпруг някъде другаде и ако те се срещнат вие ще сте безсилен да я спрете. Същото се отнася и за мъжете: те се женят за една жена, но след време срещат друга и си мислят че най-после са намерили истинската си половинка. Но не, тя също не е тази която търсят! Хората трябва да страдат. Те се нуждаят от тези неспирни илюзии които им носят страдания за да се научат най-накрая какво е истинската женитба.

Женитбата не е човешко изобретение. Тя е съществувала на сцената дълго преди хората да се появят: тя е космическа реалност. Дори религиозните и духовни последователи не са разбрали дълбокият смисъл на женитбата(истинската женитба). Така че не си мислете че само защото сте семейни знаете за какво става дума. Семейните последни ще разберат какво е истинският брак! Браковете които виждаме около нас са фалшиви, груби и неловки имитации на истинската женитба, тъй като никой не знае какво представлява тя наистина. Хората не спират да „правят любов”, но никога не намират истинската любов, защото за да го постигнат трябва да имат пълно проявление на цялостното познание, съвършена чистота и абсолютна сила на волята.

Човек може само да се чуди какво е довело хората до такава степен на слепота. Съществува сублимна интелигентност, реалност която е безмерно необятна, красива и светла, която надхвърля всяка друга реалност във вселената, която е несравнима по благост, щедрост и любов. Тази реалност ни е дала всичко което имаме: телата, живота, здравето, храната, водата, въздуха, слънцето, цветята, плодовете, всичкото неизречимо богатство на света. Но човек забравя дори за самото съществуване а тази Първопричина, на това божествено Същество което го поддържа и е готово да му дари безсмъртен живот, знание, сила и крайна победа. Човек забравя за източника на всичко и си представя че ще намери щастие, сила, здраве и пълно задоволяване в ограничено, слабо, болно и невежо човешко същество от плът и кръв! какво е това което кара човек да обича с цялата си сила, сърце и съзнание някое ограничено човешко същество което може само да ги затрупа със страдания и мъки? Как е възможно толкова цялостно да бъде загубена визията за истината?

О, аз не се съмнявам че вие ще изложите всякакви възражения. Вие ще кажете: „Това Същество за което винаги говорите е толкова далеч! И въобще дали съществува? Аз нито мога да го помириша, нито да го чуя или пипна. Но толкова лесно мога да пипна или дори милвам това същество до мен, което е така изящно облечено, гримирано, напарфюмирано и съвсем реално!" ”а, дори няма нужда да казвате нищо, аз много добре знам защо предпочитате живота ви да бъде изпълнен от такова бедно, ограничено, невежо същество вместо от Създателя на световете. Но когато поставите на първо място в сърцето си това малко същество, дори душата и духа ви ще бъдат заразени от слабостите му.

Аз знам че няма да приемете думите ми, че ще ме обвините в грешка. Не ме разбирайте погрешно: аз не ви казвам да не обичате никой мъж или жена. Всичко което казвам е че не трябва да им давате приоритет. Веднъж възцарили Бог в сърцето си, ако все още има място в сърцето и леглото ви, можете да споделите живота си с друго същество. Но най-важното и първо нещо в живота ви трябва да бъде да опознаете, възлюбите и оцените Същността на всички същности, Великият извор. Поставете на първо място в душата си Красотата на всички Красоти, Светлината на Светлините и тогава, ако все още искате, можете да обичате и друго същество, може да се ожените. Но никога не давайте приоритет на съпруга или съпругата си, защото иначе ще видите какво ще стане – всичко ще бъде преобърнато с главата надолу: главата ви ще бъде в прахта, а краката ви ще се развяват във въздуха!

Истинският ученик поставя на първо място в сърцето и душата, в ума и духа си Божеството, и когато се утвърди в това, той може да потърси подходящо същество което е по-вероятно да му помогне в пътя му към Твореца. Ученикът може да приеме такава жена до себе си като сътрудник, защото тя носи в себе си нещо което го свързва с Източника. Тя е вестоносец който му носи послание от божественият свят. При такова отношение всичко бива трансформирано. Но ако се влюбите в някого който не е способен да ви подтиква в пътя ви към Бога, не е способен да ви даде нито чистота нито светлина или да ви помогне да се облагородите, влюбете се в някой който носи хаос в живота ви и ви инфектира с ревността, жестокостта и разрушителността си … това е чиста лудост! Познавам мнозина чийто семеен партньор е застанал между тях и Небето, който ги спира от всякакъв контакт с висшият свят, молитва, медитация, книги по въпроса и дори от проявата на топлота към хората. Те са толкова слаби и глупави че се оставят изцяло да бъдат обсебени от партньора си, без да виждат пропастта която зее под краката им. Те нямат чувство за различаване или критерий по който да съдят! Аз не съм против семейните съюзи, приятелствата и обмяната между мъжа и жената, но преди да се обвържете по такъв начин, трябва да имате известни познания. Каква е тази лудост която ви кара да забравите за неизчерпаемият Извор от който можете да утолите жаждата си и ден и нощ да преливате от радост. Какъв е този бяс който не ви позволява да направите усилието да останете в контакт с този бездънен Океан и ви кара да търсите доволство и наслада в мътните води на локвите!

Когато вече сте учили под ръководството на Посветен, когато вече сте постигнали известен напредък и разбрали основите, когато сте се научили да насищате жаждата си в неизчерпаемият Извор на светлина, любов, благост и щедрост, тогава и само тогава може да се обърнете към другите за да им помогнете и им дадете светлина и живот. Но да не знаете нищо за тази висша реалност и да изберете да се откъснете от нея и се валяте в калните локви пълни с всякаква зараза и гадост, това не мога да разбера. Но повечето хора точно това правят: единственият им копнеж е да скочат с главата надолу в блатото, и не след дълго започват да плачат и да си скубят косите, да се опитват да изпълзят обратно навън като газят през труповете на другарите си.

Хората трябва да се вслушат в гласа на тези които знаят, в тези които могат да последват и да нагодят живота си според мъдростта им. Но те не се интересуват от мъдрост и в невежеството си се нахвърлят на живота като животни и се впускат в безумни чувствени авантюри, просто защото това е което всички правят. Но защо трябва да имитирате остатъка от света? Ако постъпвате като всички останали ще бъдете нещастни като всички тях, ще имате същите проблеми като тях и ще бъдете болни клетници като всички тях. Това ли е чудният живот който търсите? Не, не подражавайте на масите – следвайте примера на малцината, имитирайте шепата Посветени които са намерили смисъла на живота, светлината, истината, свободата и мира. Само те могат да ви помогнат защото имат методите и средствата.

Може би си мислите че това което ви казвам е твърде невероятно, дори чудовищно, но вече е казано и е късно да се връщаме назад. Разбира се, аз мога да изтрия записите на касетите, но не мога да изтрия записите във вашите мозъци. Прекалено късно е за това. Така че, помнете: докато не се научите да намирате любовта на правилното място, в извора и, докато се задоволявате с няколко кондензирани капки тук и там(които няма да са много чисти и прозрачни), никога няма да бъдете щастливи и никога няма да намерите любовта. Но ако я потърсите на вярното място, в божественият свят, в самият Бог, тя ще е с вас където и да отидете и никога повече няма да почувствате нейната липса. Тогава ще чувствате постоянното и присъствие, ще я пиете, ядете и дишате и ще сте постоянно препълнени с нея. Самите вие ще сте поразени от състоянието в което се намирате. Вие ще кажете: „ Как в възможно това? Аз нямам нито жена, нито деца, но въпреки това съм преизпълнен с любов!”

Да, първо потърсете любовта в източника и едва тогава, ако все още желаете, я търсете в няколкото кондензирали капки в човека. Но тогава тези няколко капчици ще ви изглеждат толкова нищожни и несравними с изобилието на Извора. Какво може да направите с няколко капчици роса? Вие ще кажете: „Мога да ги изпия и да им се радвам!” Да, можете, и на следващият ден няма да има нищо останало. Вие си мислите че сте намерили истинската любов, защото някое момиче ви се е усмихнало и целунало и ви се е заклело във вечна любов, но още на следващият ден тя ще ви обърне гръб, защото ще е намерила някой друг! Човешката любов е толкова нестабилна! Посветеният не се задоволява с няколко малки капчици роса. Той черпи директно от непресъхващият фонтан. Посветеният утолява жаждата си в Извора ежедневно и толкова тотално, че може дори да дарява на хората около себе си. Защо да отхвърляме този резервоар пълен с любов? Защо да пренебрегваме цялото това съкровище и да си мислим че цялото ни същество ще бъде задоволено от няколко трохички любов получени тук и там от няколко мили думи, усмивки и целувки? С тях вие може да наситите глада си днес, но утре отново ще бъдете гладни!

Не ми се оплаквайте: „Аз имам нужда от любов!” Да не мислите че сте само вие? Мислите ли че аз не се нуждая от любов също така? Може би дори повече от вас. Единствената разлика между нас е че аз съм се научил къде да я търся и как да я намеря, докато вие я търсите в погрешна посока. Това е само една мъничка, незначителна разлика … но тя коренно променя нещата! Искате да ме убедите че имате изгарящо желание, абсолютна нужда от любов? Хубаво, аз също съм имал тази нужда хиляди години, това не е нищо ново за мен, но съм се научил да я търся там където тя извира с безкрайна необятност и мощ. Защо да изоставям тази философия? Няколко пъти в живота ми жени са се кълнели че ще ме направят щастливи. Това е същата стара история: някой който е нещастен обещава на друг да го направи щастлив! Мъжете се кълнат на любимите си: „Аз ще те направя щастлива, мила моя!”, но самите те не познават щастието. Как тогава могат да направят някой друг щастлив? Как могат да дадат на някого нещо което нямат? Може би на земята няма друго същество чиято нужда от любов да е толкова голяма като моята, но когато осъзнах че никой човек на земята не е способен да ми даде това което искам, аз започнах да търся другаде. Не можете ли да направите същото?

Всеки бърза да се обвърже със същество което няма нито любов, нито вяра или надежда, нито познание за Бога. Това е удивително. Те бързат да се оженят за хора които нямат нищо, които са като камъни! И в резултат на това те също стават камъни. И какво могат да свършат заедно два камъка? Не могат да построят къща, във всеки случай. Най-много могат да произведат няколко искри когато вятъра и дъжда ги ударят един в друг. Преди да се ожените за някого, трябва да сте сигурни какво има в съзнанието и душата му. И ако откриете че там няма много, не се свързвайте с него, освен ако вие самите не сте изключително богато на надежда, вяра, любов, топлина, благост, търпение и добра воля. В този случай може да се ожените – не защото очаквате да получите нещо от такъв безжизнен и безцветен човек, но за да го възвърнете към живота, да му помогнете и го просветлите. Такъв жест би бил божествен. Но като правило хората не се женят с такива намерения. Дори ако другият човек вътрешно е просяк, те все пак се опитват да получат нещо от него, известна сигурност и закрила, и в резултат и двамата стигат до още по-дълбока нищета. Но ако имате искреното желание да се пожертвате и ако сте задоволително въоръжени да понесете такъв брак, жеста ви ще бъде отбелязан и записан в Книгата на Живота. Невидимият свят ще се възхищава на желанието ви да давате без да очаквате нищо в замяна, и това ще бъде благословение за партньора ви, защото ще можете да му дадете нов живот, да го просветите и пречистите и му помогнете да живее по-добре. Това си заслужава труда, защото е благородно и великодушно дело.

Такива случаи не са рядкост, особено измежду жените. За съжаление, желанието да се помогне на някого не е достатъчно. Нужно е задоволително познание и методи за психическа устойчивост. Ако искате да помогнете на някой пияница или безделник, трябва да притежавате познание и действени методи, иначе не само че той няма да се промени, но ще разруши и вас. Колко често се случва това: много жени с добри намерения се опитват да спасят съпрузите си от алкохола, но биват погубвани с разбити сърца! Съпруга и прекарва цяла нощ в бара и като се върне в къщи, я пребива от бой. Не е лесно да се помогне на някого. Трябва да сте много, много силни, да започнете отдалече и с течение на времето да постигнете пълна победа. Трябва да сте сигурни че не надценявате способностите си. Претеглете възможностите си и си кажете: „Искам да спася този човек, но нямам нужната сила.” Тогава може да се обърнете към по-силни същества – към Посветен или Ангел, призовете Небето да помогне на нещастника когото обичате. Трябва да сте изключително силни, за да можете да поемете такава задача и ако нямате нужната енергия, трябва да я потърсите някъде другаде.

И така, мили братя и сестри, разясних тези въпроси относно любовта и брака, защото за вас е изключително важно да имате ясна представа п тези въпроси. Много често хората се подхлъзват, падат и губят небесните си богатства именно в тази област. Затова е толкова важно да имаме правилни възгледи. Първо и преди всичко трябва да търсите тази любов която е самият Бог, и когато тази любов е здраво вкоренена във вас и вие чувствате че тя е достатъчна за да помогнете на друг човек с нея, едва тогава може да потърсите и любовта на физическо ниво, но никога не трябва да разчитате на нея.

Ако имате вярна идея за любовта, ще бъдете в позиция да работите в сътрудничество със силите на светлината. Вярното разбиране за любовта е абсолютно необходимо за бъдещето ви. Вие може да не виждате връзката, но аз я виждам много ясно: вашето бъдеще зависи от представата ви за любовта.

Преди време дойдоха да ме видят брат и сестра и ние дълго обсъждахме тяхната ситуация. Аз попитах брата: „Ти обичаш тази сестра и искаш да се ожениш за нея, нали така?” Той отговори: „Аз не мога да живея без нея.” „Но нали вече сте женени и имате деца?”, го попитах аз. „Да”. Тогава аз заключих: „Ситуацията е следната. Пред вас има отворени две пътеки: първата е пътеката на удоволствието и личното себе служене, която изключва всякаква грижа за другите. Ако поемете по тази пътека, надявайки се да намерите щастие в нея, ще ви се наложи да престъпите определени закони. Вие ще сте на пътя на слабите, обсебени от страсти себични човешки същества, която понастоящем е повсеместно разпространена. Вие ще затънете в дългове пред космическите закони и рано или късно горчиво ще се каете за това че сте се опитвали да изградите щастието си върху болката на другите. В крайна сметка ще осъзнаете че сте се провалили в живота си. Веднъж получили обекта на похотите си бързо ще се наситите и ще съжалявате за делата си. Аз не ви съветвам да тръгнете по тази пътека. Тя със сигурност ще ви донесе известно задоволство за известно време, но не за дълго: ще започнат разминавания и взаимни обвинения и ще трябва да започнете да плащате дълговете си. Но съществува и друга пътека – пътека на душевна красота и саможертва, божествена пътека, която много хора са следвали и която ги е направила изключителни същества. На тази пътека ще трябва да учите, мислите и да се преодолявате, да разберете че трябва да преодолеете всички тези желания, кипящи страсти и конфликти. По този начин ще станете господари на ситуацията. На тази светла пътека на дълг и изпълняване волята на Божествеността никога няма да съжалявате и ще познавате само мир и победа.”

А на сестрата която искаше да се ожени за този брат казах: „От два милиарда мъже на света не можа ли да избереш един който не е женен? Защо искаш само в името на собственото си желание да разрушиш това семейство и да бъдеш с мъж който не е свободен? Мислиш ли че след време ще се гордееш с постъпката си?” „Но ние се обичаме”, отговори тя! „Аз познавам този вид любов – по-добре стой надалеч от такава любов!”

А на жененият брат обясних по-обстойно: „Ако се подчиниш на тези си подтици, в друг живот ще ти се наложи да платиш дълга пред съпругата си. Мислиш ли че ако накараш жена си да страда незаслужено съдбата ще те остави ненаказан? Не, ще ти се наложи да платиш за греховете си. Просто не си струва да се нагърбваш с такъв товар. Тук получаваш Учение и светлина с която да разрешиш ситуацията си, но въпреки всичко ти си готов да захвърлиш всичко зад борда. Ако никога не беше стъпвал в това училище, аз бих разбрал ако постъпиш по същият безумен начин като всички останали. Това би било извинимо. Но сега, след като имаш изключителната привилегия на допира до великото познание, нищо не може да те извини.”

Най-накрая аз се обърнах едновременно и към двамата: „ Сега от вас зависи да решите какво да правите. Ако тръгнете по пътя на съблазънта която ви изкушава, мога в подробности да ви обясня какво ви очаква!” Те си заминаха и по-късно научих че са решили да последват съвета ми. Това беше великолепно, защото, да си призная, аз не очаквах. Аз помолих брата да дойде да ме види с жена си, за да му дам способите с които да подобри ситуацията си, и че за това трябва да бъдат двамата с нея.

Целият свят е оплетен в подобни ситуации. Света е пълен с прелюбодейци и блудници, но на никой от тях не му минава през ума че с постъпките си те навличат страдание на някого и така си създават тежък кармичен дълг, който един ден неминуемо ще им се наложи да заплатят.

Да, мили мои братя и сестри – съвета който дадох на този брат и сестра се отнася и до вас: вие просто не съзнавате колко привилегировани сте да имате това Учение. Ако нямахте това щастие, един Господ знае в какво състояние щяхте да се намирате сега, в каква вътрешна нищета, нещастие и ограниченост щяхте да бъдете! Но, благодарение на това Учение можете постоянно да растете в сила и добродетел, докато един ден достигнете пълният си потенциал. Преди да предприемете каквото и да е, винаги обмислете добре и разгледайте ситуацията, и тогава решете дали да се предадете на настойчивостта на низшата си природа. 

Аз ви каня да размислите върху това. Въпроса за любовта е от върховно значение, защото всичко зависи от нея: всичко се определя от начина по който виждате и проявявате любовта. Досега никой не се е спирал толкова подробно на този въпрос, но истината е че любовта е в корена на всичко. Въпреки че тя не произлиза от органите чрез които се проявява, въпреки че идва от много по-висш план, дори на чисто физиологични и анатомично равнище това е така. Ако видите половите органи от тази гледна точка, ще видите че ако те не работят по някакъв начин, собственикът им ще бъде неспособен да функционира адекватно в която и да е област. Всичко зависи от тях – целият живот на човека зависи от клетките на тези органи. Структурата и здравословното им състояние се отразява във всички сфери на живота му. Тези клетки, наречени от нас органи на любовта, предопределят дали човек ще бъде способно човешко същество или идиот.

Бонфен, 23 септември 1967 

II

Дори ако някой има безкрайна любов към всички хора и изгарящо желание да им помогне, той е принуден да признае че те все още не са готови да приемат и разберат истините които могат да ги спасят. Ето защо определени въпроси, и по-специално въпроса за любовта трябва да бъдат запазени в частична неяснота, докато хората бъдат готови да ги разберат.

Изключително трудно е да бъдат разбрани истини, които принадлежат на изцяло нов порядък. Ако става дума за обикновената любов, която всички правят и приемат, дори идиотите, малоумните и инвалидите могат да разберат. Те може да не са много добри в това, да го правят като животни, но все пак го правят. Мъжете и жените имат вродено знание как да го правят. Дори и децата знаят за различните позиции, какво и как трябва да правят. Това е същото когато дадем на детето нещо сладко – то на мига го поставя в устата си. Откъде знае какво е предназначението му? Но за да разберем любовта за която говорят Посветените отнема години. Всъщност за повечето хора това е толкова нов и неразбираем въпрос, че с годините може дори да им става по-неясно.

Един ден ви казах че всяка функция в човека отразява космическа функция: аз ви обясних какво представя слънчевата светлина, нейната роля и природа, как тя опложда земята и как мъжкият и женският принципи работят заедно за да създадат живот. Но когато ви обясних функцията в човека която представлява слънчевата светлина, някои от вас бяха шокирани. Това ми показа че не всички от вас са готови да чуят великите езотерични истини. Аз съм принуден да ви разкривам нещата в малки дози, защото винаги има възможност хората на които говоря да не ме разберат или да се опитат да ми навредят впоследствие. Така че не ме обвинявайте когато не ви разкривам всичко. Аз ви давам достатъчно за да ви накарам да мислите, да почувствате и приложите определени истински и изключително ключови елементи. По този начин вие ставате вътрешно по-свободни и придобивате смелостта да търсите още по-надълбоко. Без да ви разкривам всичко, аз обяснявам достатъчно за да ви подтикна към работа.

Що се отнася до физическата любов, в медицинските учебници може да намерите в подробности всичко относно сексуалната хигиена и възпитание. Аз знам че по този въпрос има обширна литература, но аз никога не съм я чел, първо защото нямам време, но основно защото не се интересувам да чуя за любовта от чисто анатомична, физиологична или ако предпочитате. „техническа” гледна точка. В тези книги може да намерите всичко, освен най-важното, това което получавате тук – божественият аспект на любовта. Любовта не е акт за убиване на времето и развлечение – тя е сериозна и неимоверно важна работа по възстановяване, реконструкция, пренастройка, възкресение и обожествяване.

В днешно време любовта е приемана просто като приятно прекарване на времето, релаксация – и точно тъмната сянка на тази погрешна представа за любовта погубва и разрушава както мъжете, така и жените. В името на краткотрайно удоволствие и приятни усещания, на възбуда на сетивата, те плащат скъпо, прекалено скъпо. Но те дори не правят връзката между това. Те си мислят че могат да се наслаждават на тези удоволствия безкрайно без да си платят за това или да пожертват нещо в замяна. И докато се чувстват задоволени и щастливи в един аспект от живота си, те се изправят срещу ужасното чувство за празнота и безсилие във всички останали сфери от живота си. Защо така? Защото те хвърлят в пещта квинтесенциите от които най-много се нуждаят за здравето и живота си. Когато изпитвате удоволствие и преживявате определени приятни усещания, това винаги изгаряте определени материали. С други думи, винаги заплащате. Ако любовниците можеха да си дадат равносметка, щяха да видят че това което толкова лекосърдечно са пропилели е далеч по-ценно от това което са придобили, че са пропилели почти всичката си есенция и в замяна не са получили почти нищо.

Например младите момичета не осъзнават стойността на свежестта, лъчистоста и чистотата които еманират от тях. Те са готови да отдадат най-голямото си богатство в замяна на покана за парти, незначителна сцена във филм или присъствие на снимката им в списание. Те не разбират че в замяна на нещо тотално илюзорно те заличават най-ценното си притежание, благодарение на което биха могли да спечелят целият свят. Когато ги видите отново след няколко години те са отпуснати, смачкани и навъсени и се опитват да прикрият загубената си красота зад слоевете с от грим. Те прекарват часове в салоните за красота, докато преди не са се нуждаели от изкуствено разкрасяване, защото от тях съвсем естествено се е излъчвала чудна квинтесенция.

Подобни момичета които са готови на всичко за да бъдат оценени от идиоти, от свине, никога не са били учени да предпочитат оценката на Посветените, мъдреците или на светлите духове които са ги изпратили на земята за да осъществят определена мисия. Те не осъзнават стойността на притежанието си и бързат да се освободят от него. Дори в наши дни когато девойката желае да запази невинността си, всички и се присмиват и я критикуват: „Как е възможно някой все още да спазва тези стари табута?” И бедното момиче под влиянието на всички тези нещастници започва да прави това което всички правят. Докато момичето е красиво и засмяно, тя е като кралица и може да постигне всичко което пожелае. Но веднъж загубила красотата си, тя остава на втори план. Това се случва през цялото време на певиците и актрисите. Тяхната популярност рядко продължава много дълго, защото винаги се появяват други, по-млади и свежи от тях конкурентки които си присвояват обожанието на публиката. Красотата не е дадена на жената за да задоволява мъжките чувствени апетити, но за да ги вдъхновява и издига. Красотата, както и всички други качества дадени на хората, е създадена за да служи на Божественият дизайн. Ето защо се очаква ученикът да има висок идеал и ако е красив(красива), умен или богат, да посвети тези си таланти на службата на Божественото, а не да ги използва за лична изгода.

Слушателите може да не са съгласни с тази философия, но трябва да се съгласят, че тя не прилича на никоя друга от разпространените днес по света философии. Ех, ако човечеството приеме тази философия, или дори само част от човечеството…! Разбира се, това не може да бъде постигнато изведнъж. Но дори самото усилие да бъде разбрана любовта по подходящ начин вече е нещо велико.

Какво търсят мъжете и жените в любовника си? Може би лицето, краката, гърдите, очите или ръцете? Не, защото всичко това са само средства чрез които любовта се проявява. Това което те търсят зад тези форми е любовта. Всъщност често се случва мъжа да се отдръпне от дадена жена, въпреки че гърдите и лицето и кожата и са хубави както никога! Да, но той търси любовта и ако тя не може да му я даде, той ще я потърси в някоя друга. Това само показва че не физическото тяло е това което хората търсят. Чрез посредника на физическото тяло те търсят любовта, тоест доволството, щастието, радостта, просветлението и повишеното съзнание което любовта носи със себе си. Но, нека речем че намерите любовта без да сте влюбени в никой определено. Да речем че я усещате като присъствие, което ви заобикаля, като присъствие разпръснато навсякъде във вселената, което можете да дишате, ядете и пиете докато прелеете и се препълните от него. Когато намерите самата любов, повече не се нуждаете от гърдите, краката и органите на любовницата си. Вие я преживявате в есенциалното и състояние, като живот, който изпълва всичко. Тя винаги е с вас и никога не ви омръзва. Това е нивото на разбиране, към което трябва да се стремите. Вие не ми вярвате, знам. Казвате си: „Това е немислимо, не, не, това не е възможно!” Не е невъзможно, просто е въпрос на степен: трябва да продължавате да се катерите, стъпка п стъпка, докато се убедите от личен опит че единствената истинска любов е космическата любов която съществува в преизобилие в цялата вселена и която можете да пиете без прекъсване, тъй като тази екстремално тънка квинтесенция не е нищо друго, но самият Бог. Да, защото Бог е любов!

Това което наистина обичаме в някого е тази квинтесенция, тази еманация, тази фина форма на живот. Тя може да бъде намерена в много по-голямо изобилие на слънцето, например, или в океаните, планините, горите или въздуха който дишаме. И Посветените, които са работили и експериментирали, са открили истинската любов, от която се нуждаят. Всеки се нуждае от любов. Нито едно същество във вселената не може да живее без любов. Ако някой ми каже че няма нужда от любов, че любовта не го интересува, няма да му повярвам. Няма същество което да не се нуждае от любов – любовта е живот. Без любов човек е мъртъв – духовно мъртъв и безплоден.

Когато посетих атонските манастири в Гърция и говорих с монасите, въпреки че се възхищавах на произведенията им на изкуството, те оставиха в мен силно впечатление на досада и тъга. Да, защото те живеят съобразно напълно погрешни концепции, най-основната измежду които е че трябва да живеят напълно без женският принцип, тъй като според тях всичко женско е зло и дяволско. Те стигат до такива крайности в тази перверзия, че не само че не допускат женски крак да стъпи в манастирите им, но дори не си позволяват да имат кози за мляко! Кажете сега, възможно ли е подобна философия да е Божие дело? И ако това е така, защо Той е създал жените? Християнството ще трябва да промени някои от идеите си, защото наистина много хора страдат от тях. Християните или страдат от подтискане и се нуждаят от помощта на психиатрите, или се впускат в другата крайност и се отдават на пълен разврат. Очевидно, никое от двете не е правилният подход.

Аз не препоръчвам никое от тези крайности. Аз не съм на страната на аскетите, които явно осъждат любовта, нито на страната на тези, които не мислят за нищо друго освен как да се въргалят непрестанно в удоволствие. Аз притежавам третото решение, най-доброто и най-балансираното, и сега смятам да ви го разясня.

Опитайте се да видите любовта като божествена енергия която получаваме от висшите измерения, като енергия, която по пътя си към нашият свят предизвиква различни ефекти съобразно проводника през който се проявява. Любовта е като река, която се спуска от планинските върхове: в извора си на високо тя е кристално чиста и прозрачна, но п пътя си надолу през различните видове почва тя постепенно се обагря от различните примеси които получава. По подобен начин, в извора си любовта е кристална, чиста сила, която се проявява божествено. Но когато се спусне до по-нисшите сфери, тя приема други свойства и се проявява различно. Ако можете да се самонаблюдавате, ще откриете този феномен в самите себе си, в собствените си чувства и действия. Каква е тази сила която ви учи как да гледате с такава нежност някой когото обичате, как да му услужвате по всякакъв начин и да сте мили с него и да му подарявате какви ли не подаръци? А когато сте ядосани, каква е тази сила, която ви кара да хапете и ранявате и искате да го ударите? Не е ли странно че без някога да е получавал уроци по нежност, момчето иска и знае как да целуне момичето? Всеки знае и всеки се подчинява на тези импулси. Това не е нищо ново, но какви заключения си вадят хората от това? Никакви!

Истината е че дали се проявява като любов или като омраза, това е все същата сила(цвета на любовта, както и на омразата е червеният), изразяваща се или по начина на Венера, чрез деликатност, нежност и поезия, или по ужасният начин на Марс. В последният случай любовта слиза на най-ниско ниво, изразява се в грубост и жестокост и се превръща в насилие. Любовник който не се интересува от чувствата на партньора си и единствената му цел е да задоволи собствените си апетити и страсти, изразява любовта си по начин, който няма нищо общо с божествеността, естетиката и щедростта. Но ако проявява една по-висша любов, той задължително ще се държи с по-голяма нежност, деликатност и внимание и ще бъде много по-загрижен за бъдещето на любимия си. Това е разликата между двамата. Когато любовта е от по-низш разряд, човек не мисли за щастието на партньора си. Той яде и пие и се угощава за сметка на партньорката си и като се насити, я захвърля. Това е любовта на дивото животно, докато висшата любов вдъхновява мъжа за велики дела в името на любимата жена. Така че, защо да не се опитаме да развием и проявим тази по-висша степен на любовта.

Който е изучавал различните прояви на любовта, знае че плътската любов, която е просто егоистично задоволяване на физиологически апетити, не носи просветление. От друга страна, колкото по-духовна е любовта, толкова повече тя събужда дремещото в подсъзнанието ни знание: човек започва да открива различни истини и долавя определени спомени, когато те се издигат до нивото на съзнанието. Важно е да почувстваме разликата в последствията от тези два вида любов. Примитивната животинска любов обезобразява, обезчестява и разяжда нещо в човека, докато любовта за която говорят и която проявяват Посветените възстановява, лекува, пречиства, въздига и в същото време отваря очите му за фантастични открития. Това са тънки, но много реални и неопровержими факти. Всичко в живота на човека зависи от становището му за любовта.

Не ми се вярва някой от тези които изучават въпроса за любовта да подхождат от такава гледна точка. Изглежда че те преди всичко се интересуват от перверзии и аномалии. Но моята задача е да ви предам истините които са незаменимо важни за еволюцията ви и за които никой никога не говори: как да обичаме така че любовта ни да ни въздига духовно и да подобрява живота ни. Аз не се интересувам от всичко останало, от цялата гадост и гангрена в която някои се валят с такова наслаждение.

Критерият по който повечето хора съдят за любовта е грубо и пълно с насилие усещане и всичко което не им носи тези чувства за тях е безполезно. Те не знаят че човек расте, открива скрити истини и се изпълва със светлина, мъдрост и сила посредством фината, рафинирана форма на любовта.

Всички знаем как диваците произвеждат огън като трият две парчета дърво едно в друго: търкането създава топлина и след това и светлина, огън. Нека видим сега какво можем да научим от този феномен. Две парчета дърво биват търкани едно в друго, това търкане представлява движение, което предизвиква топлина, и топлината бива трансформирана в светлина. Що се отнася до любовта, говорейки символично, хората не стигат по-далеч от етапа на движението. Сега, това движение разбира се произвежда топлина, но те трябва да продължат по-далече, отвъд нивото на сетивността и да започнат да разбират, да проникват мистериите на вселената и увеличават вътрешната си светлина. Любовта може да доведе до светлина, но само ако хората спрат да мислят за нея като за нищо повече от приятно вълнение. Ако искате да бъдете истински богати, обърнете се към любовта която е навсякъде във вселената, към любовта която е самият Бог, към единствената любов, която е способна да изпълни съществото ви до преливане. Другият вид любов никога не може да ви задоволи изцяло. Тя може да задоволи няколко клетки и засити някои дребни страсти, но цялостното ви същество ще продължи да бъде гладно и жадно и ще продължи да страда от същата празнота: даже и любовниците могат да потвърдят това. Който иска да утоли жаждата на цялото си същество, трябва да пие от водите на божествената любов, от тази любов която представлява самата необятност и безкрайност. Човек никога не може да бъде задоволен от няколко малки удоволствия.

Не си мислете че това което ви говоря е чисто теоретично. Твърде лесно е да се говори за едно нещо, а да се практикува друго. За мен самия, любовта за която ви говоря, е любовта в която живея. Ден и нощ аз съм потопен в тази безкрайна любов, която ми дава постоянно състояние на светлина и познание. Това е състояние което не е възможно да бъде обяснено... Мога само да кажа че поне трябва да желаете да го постигнете. Когато вкусите любовта в цялата и чистота, повече няма да имате нужда от физиологичната любов. Радостта от пиенето директно от източника на живота ще бъде толкова силна, че физическото тяло ще ви се струва не по-привлекателно от труп. Всички се опитват да разрешат проблемите си със старите методи: сменят партньорите си, позициите по време на секса, експериментират с различни методи и похвати, но, както казват във Франция: „Колкото повече нещата се променят, толкова повече са същите!” Съгласен съм че е нужно разнообразие, но не по отношение на количеството. Няма смисъл да умножаваме броя на сексуалните си партньори и експерименти, но да внедрим разнообразието като подобрим качеството на любовта си, като разширим представите си, като се издигнем до най-висшите планове на любовта. Защо не попитате тези които вечно експериментират всякакви сексуални техники дали са щастливи? Те ще ви кажат че живеят в постоянно разочарование. При всеки опит надеждите им се разгарят наново и те извличат няколко капчици радост, които ги карат да продължават да се надяват. Разбира се, винаги може да ги успокоите като им дадете малко надежда, но тъй като с течение на времето ги очаква само отчаяние и катастрофа, това не разрешава проблема.

Нека ви покажа и друго предимство на моята представа за любовта. Когато търсите само секс, примитивна, инстинктивна любов, вие зависите от човека с който го правите. Вие не сте свободни. Това често води до конфликти и скърби и тъй като сте зависими от друг човек, трябва да се съобразявате с него и да правите жертви които най-често не си струват. Основното предимство от живота в истинската любов и пиенето и ден и нощ е че обичате всичко и всички и в същото време не зависите от никого и нищо: запазвате пълната си свобода. Това е фантастично предимство. Посветените, които отказват да се оставят на милостта на някого, са открили тази форма на любовта и благодарение на нея са напълно свободни и тотално задоволени. Те нямат нужда от нищо друго.

Искам да знаете че тези неща ми ги разкрива любовта, не книгите. Аз нямам време да чета книги. Истината е че любовта може да научи човек на всичко! Както и омразата в противоположен аспект! Опитайте се да имате малко повече вяра в думите ми и ще видите че живота ви напълно ще се промени. Опитайте се вместо вечно да тънете в психическа мизерия да се потопите в тази любов.

Вижте само как се чувства жената когато съпруга и я напусне: вместо да види предимствата на ситуацията си и да пее весело „Ех, най-после съм свободна!”, тя плаче и си скубе косите и отива да се моли на Дева Мария – ако вярва в нея, да и върне съпруга. Защо вместо това да не се чувства щастлива и не мисли за всичко което сега, когато съпруга и вече го няма за да я спре, може да прави? Вместо да се възползва от свободата си, тя се саморазболява и свършва в болницата, и всичко това защото има нужда от любов. Но каква любов може да и даде клетият и съпруг? Нима самият факт че той я е напуснал и е тръгнал да търси любовта някъде другаде не доказва че той не е имал любов която да и предложи? Трябва да използвате разума си. Как може някой който е беден да ви направи богат? „Скъпа, кълна се че ще те направя щастлива!” Но самият човек който казва това е нещастен. Той си няма и представа какво е истинското щастие! Как може да се очаква тогава че той може да направи когото и да е щастлив? Сякаш това е толкова лесно! Той си мисли че ще я направи щастлива просто като спи с нея. Не, така единственото което ще се случи е да и предаде собствените си пороци, обсебености, поквара и лоши навици … всичко друго освен щастие! Самата мисъл за това е смехотворна!

Не ми се сърдете че ви говоря така. Уверявам ви: единственото ми желание е да ви направя по-щастливи, и не, разбира се, с нещастното малко щастие което обсебеният от страсти клетник обещава на любимата си, но със стабилно, продължително, вечно щастие. Аз знам колко трудности, разочарования и мъки имате всички вие. Живота не е лесен, знам, мога да го прочета по лицата ви. Мога да видя че много от вас трябва да живеят при условия които далеч не са благоприятни за еволюцията им. Как мога да ви помогна? Не мога да ви дам милиони. Не мога да ви дам любовници. Но мога да ви дам истината, която струва несравнимо повече: мога да ви кажа как постоянно да бъдете свързани с източника, как да черпите от тази любов, която съществува в цялата вселена, от тази любов в която всички ние сме потопени. Но вие сте като хора които са потопени до шия във вода и плачат: „Вода, вода! Дайте ми вода!” Всичко от което се нуждаете е да отворите устата си и да пиете, но вие упорито я държите затворена и умирате от жажда! Тази любов ни обгръща и прониква тотално, и все пак всички вие стенете и креете по нея. Както казва свети Павел: „В Него живеем, движим се и съществуваме.” Вие плувате в любов, точно както рибите плуват в морето. Вие не го знаете, но това е естествената среда в която съществувате. Aко само можехте да отворите прозорците си, дори само мъничко, бихте били наводнени, залети от този върховен порой от любов. За съжаление вие сте заключени в такава непроницаема черупка, черупката на глупавите представи, приети на вяра от невежите маси, че нищо не може да ви достигне. Вие сте толкова изолирани, откъснати от източника и затворени в себе си, че нищо светло или божествено не може да проникне във вас. И точно тук аз мога да ви помогна – мога да ви помогна да отворите мъничък процеп през който любовта да навлезе. Толкова е просто! Толкова е лесно!

Да се придобие мъдрост отнема хиляди години. Да се придобие сила отнема още повече хилядолетия. Но да се почувства и постигне любовта не отнема никакво време. Любовта се проявява начаса, само да я пожелаем. Всичко което трябва да направите е да решите дали наистина я искате. Да я приемете или не, да се отворите или затворите за нея, да обичате или не, всичко зависи от вас, и вие може да го направите незабавно. Това е което аз правя: в този същият миг решавам да обичам. За останалото, за мъдростта и силата, знам че ще ми се наложи да работя дълго време. Но за любовта не трябва да чакам. Мога да обичам днес, сега, в настоящият момент, така че просто скачам в любовта и това е! Вие може да правите същото: не чакайте, хвърлете се в океана на любовта и ще усетите как всичките ви мъки и трудности, всичките ви слабости изчезват. „Но какво да правим с ужасните условия при които трябва да живеем?”, ще попитате. Те ще се променят, ще ви бъдат дадени други условия – всичко се мени, всичко се променя. Дръжте се за надеждата и ще видите че всичко ще се подобри: ще имате най-сладката жена на света, най-съвършените деца, на-разкошните палати и всичките милиони! Очевидно, говоря символично, и хората не обичат особено много езика на символите. Те предпочитат нещо солидно за което да се хванат и милват. За това само може да се съжалява, защото на равнището на символите всичко е прекрасно.

Ние сме на училище, мили братя и сестри, училище в което учим сублимни истини, и вие нямате право да съдите това което чувате докато не говорите от личен опит. Но всички съдят въз основата на старите си схващания, на базата на овехтели традиции предадени им от семейството им и от обществото, и точно те са които скриват истината от тях. Нищо чудно че при тези условия съкровените истини изглеждат прекалено далечни, нереалистични, прекалено утопични, дори глупави. Но ако човек е умен и мъдър, той никога не съди за нещо преди да го е изпитал и разучил подробно, преди без самият той да го е преживял. Мъдрият ще каже: „Това което казвате може би е вярно, но тъй като засега не съм в позиция от която мога да съдя за него, ще изуча въпроса, ще го изпитам и по-късно ще ви изложа становището си за него.” Докато някой идиот ще каже без да се колебае: „Според мен това е невъзможно. Това е глупаво. Според мен …” ако погледнете назад във времето, ще видите че много често при нови открития в науката, много учени са се подигравали на мнението на новатора, но по-късно са били принудени да признаят че са сгрешили. На практика, това се е случвало толкова често, че сега учените са много по-предпазливи и мъдри. Те внимават да не се компрометират и не изказват мнение твърде прибързано. Така че защо не се поучите от опита им и не изчакате преди да си изградите мнение по тази тема и всички непознати аспекти които ви откривам. Има стотици и хиляди стъпала по стълбата на съвършенството, но хората вечно стоят на най-ниските стъпала и което е по-лошо, си мислят че нещата ще си останат такива каквито са завинаги. Съвсем не, човечеството не е приключило еволюцията си и трябва да продължи да се изкачва към по-високи върхове. Предстоят големи промени.

Разбира се, аз нямам в предвид така наречената „сексуална революция”, която е така модерна днес между младите, особено в Съединените Щати и Скандинавия. Аз не казвам че това е правилно или че те са намерили вярното решение: промискуитет, смяна на партньорите, хапчета против забременяване, аборт и така нататък. Не, но това са експерименти, пробни отсеци, които ще продължават за известно време. Младите имат волята да променят нещата, да намерят други начини на действие, но това не означава че са намерили правилният подход.

Аз познавам Езотеричната Наука, която съдържа всички промени които Космическият Разум е определил за човечеството в течение на милиони години. Когато подходящите условия дадат възможност на тези промени да се осъществят, щастието и блаженството на което ще се радва човечеството са изцяло отвъд възможностите и на най-богатото ви въображение: говоря за новата Златна Епоха! Аз вярвам в Златната Ера, но тя няма да бъде донесена от ексцентрични, побъркани и изхабени хора, съвсем не! Тя ще дойде благодарение на хората които са развили качества като истинско познание, безкористна любов и самоконтрол. Ще дойдат същества които притежават тези три качества. В света вече има някои изключителни същества, които вечно са отхвърляни, осмивани или хвърляни в затвора, но когато настъпи подходящото време те ще излязат на сцената и цялата земя ще бъде трансформирана. Що се отнася до онези които прекарват цялото си време гонейки лични амбиции, които не мислят за нищо друго освен за личен успех, слава и пари: те ще изчезнат … всички, без изключение!

Дори ако не разбирате много от това което ви казвам, когато слушате лекцията за втори път, ще разберете повече. А третият и четвъртият път дори още повече. Аз много добре знам че вие не сте в състояние да разбирате истини от подобен калибър в рамките на един час. Вие слушате и си вземате бележки, но какво наистина разбирате или усвоявате? Много малко. Трябва да прочетете лекциите ми или да ги слушате отново и отново. Всъщност, много от вас чувстват това и са го споделяли с мен. Няма смисъл да се надявам че такива велики и нечувани истини ще бъдат незабавно разбрани и приложени. не Вярвам че това е възможно защото познавам реалността, познавам хората и тяхната природа, знам колко бавни са те и колко силно са привързани към материалните си занятия и oтдадености. Дори когато чувстват че това за което им говоря е божествено и сублимно, те казват: „Учителю, това не е възможно, не мога да го направя. Аз имам да правя това и това …” Има ли причина да вярвам че изложенията ми имат силата да преобърнат живота изцяло?

О, да, това е възможно, има изключения. Някой чува една лекция, нещо в него превключва и целият му живот се преобразува. Да, но това е възможно за такъв човек защото в предните си животи е еволюирал много и сега се нуждае само да чуе една истина и всичко в него си идва на мястото. Но повечето хора се нуждаят от сопи и тояги, за да страдат и се учат, за да могат след двадесет, тридесет или четиридесет години да кажат: „О, да, започвам да разбирам че има закони които трябва да бъдат уважавани!” Но, защо да си губим времето? Повярвайте ми, няма много време. Бързайте! Задават се нелеки времена. Как ще понесете изпитанията и ограниченията? Нервната ви система е все още толкова неустойчива.

Както виждате, мили братя и сестри, всеки ден ви говоря на различна тема, но винаги със същата цел, в същата посока. Моите лекции са като река: водата никога не е същата, тя винаги е нова, но реката винаги е същата и винаги следва същото направление – морето.

Севр, 1 февруари, 1975 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×