Jump to content
Ани

Глава XX – Знай как да Използваш Силите на Любовта си

Recommended Posts

Глава Двадесета –

Знай как да Използваш Силите

на Любовта си

I

Хората имат много истории за Посветените, но всъщност не знаят нищо за тях! Често съм ви казвал че що се отнася до сексуалността Посветените не са по-различни от останалите хора. На практика често този аспект е по-жив и по-витален отколкото при обикновените мъже. Но истинската разлика между Посветените и другите е че те знаят как и до каква степен да използват енергиите си. За тях всичко е положително и изпълнено със смисъл. Посветеният никога няма да се самоосакати или да се превърне в евнух, както са правили толкова много вярващи в бягството си от жените, в резултат на което са изсъхвали напълно и са ставали тотално безчувствени към красотата и поезията! Не това е пътят на посвещението! Човек никога не трябва да осакатява, отхвърля или прерязва каквото и да е. Човек просто трябва да има знанието как да използва и канализира сексуалната си енергия.

Ако преградите река с бент, водата ще прелее и ще разруши всичко по пътя си. Вашият бент няма да спре водите на реката. Същото се отнася и за силите в човека. Ако той се опита да подтисне енергиите които се опитват да се изявят, те ще нагнетят напрежение в подсъзнанието му и един хубав ден всичко ще бъде пометено от експлозия. Ако не познавате човешката природа, никога няма да успеете. Никога не подтискайте енергиите си – дайте им направление по което те могат да текат и напояват земята ви, точно както древните египтяни строели улеи за да могат водите на Нил да обогатят земите им. Всъщност, в случая с човека, природата вече е инсталирала нужните канали през които човешката сексуална енергия да протича нагоре, към мозъка. Но в наши дни хората са толкова непривикнали да работят в тази посока, че всичките им енергии текат надолу и биват загубени.

Дори Посветените могат да бъдат затруднени когато почувстват някои желания, но разликата между тях и другите хора е че те са нащрек и знаят какво става в тях: те държат ситуацията под контрол и знаят как да реагират. Другите просто остават всичко на течението и очевидно, после само могат да изброяват щетите си! Но хората не са безучастни пред естествените сили на водата, огъня и въздуха. В продължение на хиляди години те са намирали начин да се предпазят от бурите и дори да ги използват. Тъжното е че духовният живот не е направил и една стъпка напред въпреки всичките открития на човека. Напротив, всички те са били използвани за егоистични, лични цели: за трупане на пари, за власт над обществото и дори за унищожение.

Есенциалният въпрос е как да обичаме и точно това е което никой не знае. Хората биват учени че любовта е нещо естествено и трябва да и дадат свободна изява. О, не, никой не знае какво наистина е любовта! Трябва да обичаме, няма спор, но трябва да се научим как да използваме любовта си. Когато двама се влюбят, защо трябва толкова да бързат и развалят всичко? Защо не разберат че това което чувстват може да им даде най-голямо щастие, най-пълно задоволство, само при условие че се научат как да използват аромата на любовта си, че знаят как да се облагородяват и пречистват. Веднага щом почувстват взаимно привличане те бързат да се хвърлят презглава в пропастта и съвсем скоро не могат да се понасят един друг. Да, просто защото са избързали. Ако можеха да поддържат известна дистанция щяха да са в състояние да използват целият този аромат за да се издигнат все по-високо, да бъдат постоянно вдъхновени и да удивят целият свят! Когато ги видят, хората ще възкликват: „Кои са тези двамата. От тях струи такава светлина, нещо толкова божествено се излъчва от тях…” Това е целта на любовта, но за да я достигнете, трябва да познавате всички различни аспекти на тази неимоверна сила.

Не позволявайте на съвременните книги и филми да ви въздействат: те само могат да ви подтикнат към глупави постъпки. Вместо тях трябва да търсите Езотеричното познание, да се научите как да използвате силата на любовта за да достигнете светлината, не да я оскверните като се хвърлите в леглото, както е обичайната практика. След като сте имали десетки или повече любовници, какво красиво и чисто може да се очаква от вас? Нищо – вие сте загубили свежестта си и сте станали неизползваеми! Трябва да обичате, да, но трябва да се научите да обичате така че цялото ви същество, душата и дъхът ви да се ползват от любовта ви. „Да, но това ме подлудява. Чувствам че изгарям!” Толкова по-добре! Не съм ли споменавал вече че колкото по-голямо е налягането, толкова по-високо може да стигне водата в сградата, тоест в човека. Без тази вода обитателите на високите етажи, на мозъка, ще бъдат постоянно без вода. Но в името на облекчението си те са готови колкото се може по-бързо да се освободят от това напрежение, като в резултат губят всичко. Обитателите на мозъка нямат питейна вода, защото няма достатъчно напрежение което да им я достави. Няма нищо по-красиво, по-божествено и по-мощно от любовта, но хората правят всичко възможно за да разрушат този скъпоценен подарък даден им от Твореца.

Само истинските Посветени имат пълно познание за любовта и благодарение на това са способни да лекуват, да виждат и да творят чудеса. Аз вярвам единствено в силата на любовта, защото съм получавал поразяващи разкрития за нея! Аз знам че само любовта е в състояние да даде на човек всичко за което жадува защото тя е силата на всички сили. Да, защото всички сили познати и използвани от материалната наука са само различни вариации на топлината, тоест на любовта. Източникът на всичко е огънят: огънят, топлината, любовта. Ако знаете как да използвате тази сила, можете да постигнете каквото пожелаете. За съжаление, вместо да работят с любовта, хората непрекъснато се опитват да се освободят от нея. Не бъдете като всички останали, не се самоунищожавайте. Повярвайте ми, тази сила е силата на мозъка ви. Ако я изхвърляте, вие изхвърляте сивото си вещество, изхвърляте мозъка си.

Мисля че сега е достатъчно ясно че трябва да обичате, но вместо да изпращате цялата енергия към корените, трябва да я насочвате към клоните. Изпратете енергиите които бушуват във вас към мозъка си(като казвам клони, имам в предвид именно мозъка), позволете и да подхрани мозъка и произведе цветя и плодове. За да постигнете това, трябва да бъдете в постоянна връзка с извора и да не се задоволявате да пиете само от някоя малка бутилка, тоест от мъж или жена, които ще трябва да захвърлите когато ги изпразните! Утолете жаждата си в живите води на Вечността. Докато сте тук, възползвайте се от добрите условия и насочете енергията на любовта в други канали. Позволете и да се изфини докато събуди фините ви духовни центрове вместо да и позволявате да следва същата стара пътека надолу, по която тече от предисторически времена. Най-вероятно няма да успеете от първият път. Първите дни, първите години ще ви бъде трудно, но ако продължавате да опитвате невидимият свят ще ви помага все повече и един ден ще победите!

Бонфен, 20 юли 1967 

II

Приканвам ви да се замислите за начина по който обикновено се държи ухажора за да спечели сърцето на жената. Той я придумва нежно, ласкае я непрестанно, прави и хиляди комплименти за да въздейства на суетата и. С други думи, той подхожда към нея от позицията на личността и, защото знае че иначе не може да очаква нищо от нея. И в случай когато жена ухажва мъж, положението практически е същото. И мъжете, и жените инстинктивно знаят какво трябва да бъде направено: чрез техните думи, жестове и подаръци, те винаги говорят на личността. Те дори не знаят че съществото към което се обръщат има висша природа, индивидуалност, която трябва да бъде подхранена, подсилена и задоволена, така че всичко което правят е да се стремят да задоволят инстинктивната природа на човека. Когато става дума за събуждане на сублимните, идеални, светли и съвършени качества дремещи в любимият им, те си нямат на представа как да подходят. Но когато искат да възбудят низшите инстинкти на персоналноста, което ще им позволи да задоволят собствените си низши инстинкти, те знаят точно какво да правят! Ето защо човешката любов все още се изразява инстинктивно и примесена със страсти, по животински начин. Много рядко можем да намерим в нея поетични, божествени, чудни елементи.

За да подхранят висшата природа на тези които обичат, хората се нуждаят от Езотерична Наука. Представете си двойка която се обича и е дълбоко посветена на това Учение, която ден и нощ е проникната от светлината на Учението. Такава една двойка живее любовта си на по-високо ниво. Всеки от тях мисли за другия и по всякакъв начин го окуражава, просветлява и му помага по пътя на силата като така подготвя бъдещето му. Това е картината на една по-висока степен на любовта, докато в обикновеният случай хората мислят само как да угодят на собствените си егоистични нужди. Те са напълно безразлични за това какво би могло да стане с партньора им. Те са готови да го разкъсат, да го провалят, да преобърнат живота му с главата надолу, да разрушат бъдещето му, красотата му, позицията му в обществото и репутацията му – и всичко това само за да задоволят похотта си. Какъв свят!

Дали хората някога са изучавали тези неща? Дали са изучавали науката на Посветените и са се научили как да анализират истинската природа на подтиците и импулсите които ръководят живота им чрез разпознаване вибрационната им честота, със сигурност знаейки по този начин към каква категория принадлежат: божествена, човешка или диаболична, егоистична или безкористна, красива или грозна? Не, те биват водени от нуждата си и единственото което ги интересува е да задоволят нуждата си. За това дали нуждата им е диктувана от Небето или от Ада те не знаят и не искат да знаят. Казано с други думи: те са животни. Те са нещо по-лошо от животни, защото животните следват естествените си инстинкти само през определен период на годината, докато хората са обсебени от сладострастността си денонощно, непрестанно, до такава степен че стигат до такива извратени и порочни форми които природата никога не е планирала.

Какво отношение трябва да има ученика в това отношение? Ако той иска да постъпва правилно, той трябва да помисли, да се запита някои въпроси и анализира ситуацията. Той ще си каже: „Аз знам само че я обичам. Но с какво моята любов може да и помогне? Може ли любовта ми да и помогне да прогресира и стане по-свободна, или само ще усложни живота и?” Но мъжете не мислят за това и когато се появи бебето, те бягат надалече и остават жената да се оправя както може. Ето какво се случва когато мъжът се интересува само да задоволи глада си. Той казва: „Гладен съм”, и нищо друго не го интересува. По същият начин – колко често жената мисли за бъдещето на партньора си? Не, тя окуражава инстинктите му и го подтиква и възбужда да се отдаде изцяло на най-низките си страсти. Жената има магическата сила да възбуди дори и най-студеният от мъжете, така че бедният нещастник да не знае и минута покой. И както мъжа, така и тя се гордее с победата си, защото тя доказва силата на чара и!

Жените често се наслаждават като прилагат силата на чара си над мъжете – и тъй като в това отношение са безкрайно по-силни от тях, те се радват на лесна победа. Когато видят че мъжете намират чара им неустоим, вместо да използват тази си сила да ги вдъхновяват, да ги подкрепят по правият път и ги окуражават да работят върху себе си, да бъдат по-благородни и честни, те ги отклоняват от пътя и ги погубват! Не защото го желаят умишлено, но просто защото искат да почувстват силата си в пълна степен. На улицата или в театъра те се гордеят когато чувстват мъжките погледи върху себе си. Но те играят ролята си с такова ненадминато майсторство че правят впечатление на невинни девици! В интерес на истината, те имат не по-малка нужда от мъжете от удоволствие и чувствено задоволяване, но в природата им е да не го показват. Мъжете са много по-наивни: при най-малката възбуда те бързат всички около тях да разберат!

Учениците трябва да се научат да мислят за партньорите си. Те познават законите за карма и прераждане и знаят че ако постъпват зле в този си живот, ще трябва да се върнат обратно на земята за да поправят грешките си и, ако е нужно, да пострадат тежко. Така че, дори и от такава гледна точка, за да избягнат по-тежка съдба, те обичат половинките си по по-благороден и безкористен начин. Но, разбира се, и двамата партньори трябва да бъдат просветлени и да знаят законите, иначе съвета ми не може да бъде приложен истински.

Нека ви дам пример: вече съм ви казвал, че когато мъжът прегръща и съзерцава любимата си, вместо да говори на малкото и аз, може чрез нея да се обръща към Божествената Майка. По този начин той създава връзка между него и Божията Майка и сублимира любовта си. При това съпругата не трябва да се нервира, както някога се случва. Всички знаете как става това. Те са в леглото и когато съпругът вече е полузаспал измърморва името на някоя друга жена. Разбира се, тя се вбесява. Тя си представя че той се е влюбил в някоя друга малка женичка и начаса вдига голям скандал! Ако не друго, ученикът поне няма да преживее това. Ако в дрямката си промърморите: „О, Божия Майко!”, жена ви ще с каже: „Е, това е само Божията Майка, тя е толкова далече, нека я обича колкото си иска!” Доколкото до жените, вместо да споменават името на мъжа си в просъница, защо да не се обърнат към Небесният Баща? По този начин, вместо да ограничават взаимообмена си до низшите аспекти, където има само гнилоч и плесен, двойката може да се „включи” към централната електроцентрала, тоест към Бога. По този начин те се превръщат във вечно светещи запалени лампи. Свържете се с вечният Извор на съвършенството, а не с бедното ограничено човешко същество, което казва: „Скъпа, кълна се че ще те направя щастлива!” Ако само му хвърлите един поглед, най-вероятно ще видите какъв безволев и невеж клетник е той самият: как тогава може да се надявате че ще ви направи щастливи?

Вместо да държат само за себе си радостта от взаимната обмяна на всичките богатства които Бог им е дал, всичкият този живот и топлина, обичащо присъствие и чудни еманации, мъжете и жените могат да ги използват за да прогресират и да достигнат по-големи висини. Когато се свържат с висшите си принципи, те черпят мощ и щастие от този неизтощим резервоар на чиста, изначална любов и се чувстват просветлени, подмладени, укрепени и препълнени с любов.

Вие намирате всичко това твърде странно, нали? Мислете каквото си искате… Аз говоря за малцината, за тези които са готови да разберат тези идеи и да ги приложат на практика. Другите могат да продължават да правят каквото винаги са правили, но сами ще се убедят колко дълго ще продължи любовта им по този начин! Нещата не са както изглеждат, дори и при двойки, които никога не са били разделени в продължение на 30 или 40 години. Ако можехте да знаете тайните им мисли, щяхте да видите че и двамата от време на време са си мечтаели за други, но вместо да се разделят, са се ограничавали само с въображението си. Тя си е мечтаела за някой естраден певец, а той за холивудска звезда!

Ако си мислите че човешката любов може да продължи вечно, грешите. Тя е направена от материя, която е подложена на развала и гниене. Никога не вярвайте на някого който казва: „Ще те обичам завинаги!” Само след месец той ще бъде с някоя друга! Всъщност, никога не трябва да вярвате на обещания. Когато някой е изпил няколко питиета, той е готов да обещае всичко, но в ясната дневна светлина той ще каже: „Какво ме накара да обещая такава глупост?” Да, когато са в плен на емоциите, хората могат да кажат най-невероятни неща. Когато са в леглото, любовниците си правят всякакъв вид екстравагантни обещания и заявления, но в следващата минута започват да се нападат взаимно. Как може да вярвате във вечността на човешката любов? Само божествената любов е вечна! Черпете от божествената любов и ще видите че тя никога няма да свърши, ще продължава милиони и милиарди години и никога няма да ви изтощи или да ви втръсне, защото тя е единствената винаги нова, апетитна и вкусна форма на любов. Думите не са в състояние да я опишат!

Наистина си струва труда да се подготвим така че да станем проводници на божествените енергии и да позволим на Небето да излее в нас богатствата си. Великите Учители са просто проводници, които не манифестират себе си, но Небесните същности, които преминават през тях. Ето защо човек никога не се уморява да ги следва, да ги съзерцава, да ги обича и им вярва. Ако те говореха от себе си, скоро щяхте да се отегчите и да ги напуснете, защото сами по себе си те са просто хора. Както казва свети Павел: „Семето на развала ражда развала, чистото семе ражда добри плодове.” Непокварено е вечното, нашата божествена природа. Но хората забравят за нея и никога дори не се опитват да се свържат с нея. Те си нямат на представа как да я намерят и затова се привързват към преходните, мимолетни, разрушаващи неща в живота. Те нямат висок идеал и затова се нуждаят от нещо солидно и осезаемо, нещо което могат да видят и пипнат, да прегръщат и милват.

Аз напълно разбирам че осезаемата, материална страна на реалността е важна и нужна и че без нея би било трудно да се намери духовната страна. Но тя трябва да бъде възприемана като средство, като отправна точка, не като цел и завършек на творението. Ако, например, сте силно привличани от жените или мъжете, вместо да се гмуркате в страстите си и се удавите в тях, може да използвате слабостта си като златна възможност, като импулс който да ви накара да направите решителна крачка напред и да достигнете велики духовни висини. По същият начин, ако прочетете или видите в списание нещо което предизвиква във вас съответна реакция, вместо да се оставите на чувствата си да ви пометат и задушат, трябва да ги използвате като трамплин който да ви катапултира към такива висоти на съзерцание на божественото, че когато се върнете, самите вие да се учудите какви богатства сте натрупали и как същите импулси които преди са ви мъчили са станали стимул, подтик за духовен напредък.

Ще видите колко необходима е тази философия. Защо да бъдете толкова слепи да се подчинявате на всяко желание което ви безпокои, без да знаете до какво ще ви доведе? Помнете, Езотеричната Наука ви учи да използвате всичко, така че бъдете щастливи и благодарете на Небето за тези възможности: „Каква благословия! В същата ситуация която кара всички да си скубят косите, аз съм привилегирован да знам как да се възползвам от нея! Благодаря ти, Господи че си ми дал знание и метод какво да правя!” И си запретвате ръкавите и прилагате методите които ви давам. По този начин ще можете да триумфирате над всяка трудност. Нищо няма да може да ви обезпокои и победи. Ще станете силни и могъщи: божествени!

Колко пъти съм ви обяснявал тези методи, но имам чувството че все още не сте ме разбрали и вместо да използвате тази енергия за еволюцията си, вие и се поддавате сляпо, просто защото тя ви безпокои. Да, всички са подложени на нейното въздействие, но някои използват това напрежение в различна насока. Те използват тази сила за да достигнат големи върхове, да се придвижват към небесата и да станат изключително богати. Защо да се примиряваме с робството, слабостта и зависимостта, казвайки: „Това е по-силно от мен!”? Време е да тръгнете по друг път. Разбира се, когато сте свикнали да се отдавате на слабостта си, да се подчинявате на чувствата и страстите си, на жаждата си за удоволствие, не може да се овладеете толкова бързо. Но когато сте ученик в Божественото Училище на това Учение, вие започвате да се замисляте и да се осъзнавате и постепенно започвате да придобивате повече контрол, самовладеене и преобръщате живота си. И така побеждавате. Не се страхувайте, няма да бъдете лишени от любов. Ще обичате, но без да имате нуждата от партньор с когото да се валяте в тинята!

Но в наши дни хората имат само една идея – да премахнат всички морални бариери оставени им от Посветените от миналото за да ги защитят от робството на желанието и хаоса. Тези Посветени са знаели колко брилянтни цивилизации са изчезнали разядени отвътре от морална и физическа деградация причинени от разврат и сексуални култове. Сегашното поколение на свой ред иска да се освободи от всички стари табута и правила. Този импулс сега се е усилил до такава степен, че вече нищо не може да го спре. Само светлината на Учението на Посветените може да накара хората да се спрат преди да достигнат ръба на пропастта. Светлината на това Учение сочи че всичките им висши енергии биват поглъщани и абсорбирани от техните примитивни удоволствия и желания. Че за да поддържат огъня, който ги е обсебил, им се налага да изгорят всички материали, всички ресурси които притежават, дори столовете и масите. Този вид огън консумира най-първичната субстанция на мъжа. Той никога не може да го нахрани със собствеността на съседа си или с дърветата от гората, но само със собствените си резерви, със собствените си ресурси и гориво. За да продължават да се отдават на кипежа на стихийните вулканични изригвания от които са толкова обсебени, хората трябва да изгорят най-ценните си енергии и квинтесенции. Всеки път когато им се отдават, без да съзнават те губят нещо от чистотата и ума си, от красотата и силата си и когато един ден пропилеят всичко което имат, те се превръщат в болни и слаби хора които са загубили и похарчили цялата си сила и красота.

Колцина сега ще повярват и разберат тези истини? В наше време никой не уважава моралните норми, защото никой не знае че са дадени въз основа на безграничната мъдрост на Посветените. Сляпо и лекомислено хората се отдават на всичките си прищевки и забавления без да знаят че това води до израждане на целият човешки род. Веднъж когато бентовете и насочващите валове бъдат премахнати, водата залива и помита всичко по пътя си и опустошава цялата земя – това е неизбежно!

Мили братя и сестри, веднъж завинаги трябва да се научите да осъзнавате до какво ще доведе всяко ваше желание. Ако се чувствате изчерпени, слаби и нещастни, то е защото сте на погрешен път. Всичко което трябва да направите е да тръгнете по друг път! Но не, вие не го правите. Вие правите всичко без да се замислите, просто защото е сладко и приятно: това е абсолютната мярка според която вие съдите за всичко. Но тук единственият критерий е работата: съзидателната, градивна работа. И в тази работа, по съвсем естествен начин ние намираме необхватно, неописуемо удоволствие! Ние сме постоянно щастливи и преливащи от възхита и наслада. Не си ли струва поне да опитате?

Виделината (Швейцария), 21 март 1975

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×