Jump to content
Ани

Глава XXI – По-широк Възглед за Брака

Recommended Posts

Глава Двадесет и Първа

По-широк Възглед за Брака

IV

Когато човек се свърже с някой мъж или жена, той преживява определени радости, но също така и проблеми и скърби. Ако хората бяха достатъчно еволюирали, те биха обичали всички мъже и жени, без да се привързват конкретно към никого. И причината за това не е, както си мислите, да се забавлява повече, но за да може да работи повече и по-добре за целият свят. Когато мъжът се ожени, жена му е толкова обсебваща, че поглъща цялото му внимание! Тя е прекалено ревнива да му разреши да обича дори висшият свят. Тя го иска целият за нея. И това е краят на свободата му! И мъжете имат точно същото отношение към съпругите си: те искат всяка частица от вниманието и любовта им за себе си.

О, не ми говорете за съпрузите и съпругите! Всички имат същата грешка: всички искат да притежават партньорите си, да ги държат само за себе си, да ги превърнат в техни слуги. Ето защо, в някои случаи е по-добре човек да не се жени и вместо да се опитва да направи щастлива една жена(което е невъзможно!), да работи за щастието на целият свят. Може да кажете: „какво искате да кажете? Не мога да направя една жена щастлива?” Не. Можете да направите щастливи хиляди жени, но не и една. Защо? Защото каквото и да прави за съпругата си мъжа, тя никога не е доволна. Може би след смъртта му … но докато бедният мъж е жив, за нея той е имбецил и неудачник. За нея мъжът отсреща винаги е по-добър съпруг, той купува на жена си всичко което тя поиска: хладилник, пералня, дрехи! Може да правите всичко което е по силите ви за да задоволите една жена, но никога няма да успеете. Затова пък можете да задоволите хиляди жени.

Сега, не ме разбирайте погрешно, не ви казвам да напуснете съпруга или съпругата си. „Ами, след всичко което казахте, изглежда че точно това ни съветвате.” Ни най-малко. Да се ожените и имате деца е хубаво нещо. Единственото което трябва да направите е да промените гледната си точка: трябва да си кажете: „Съпругът ми е аспект на Небесният Баща. Каква благословия!” Всички сте виждали карикатури в които едра дебела жена стои зад вратата с точилката и чака мъжа си да се върне, и когато бедният нещастник отвори вратата: бам, по главата, и пада в нокаут. Но това няма значение, защото тя е там за да го съживи и да се погрижи за него. Да, това ви разсмива, но не се смейте на идеята че трябва да промените гледната си точка. Това е нещо което трябва да приемете много насериозно. Ако направите това, всичко ще се промени. Жената ще бъде търпелива към несъвършенствата на съпруга си, защото ще си каже: „Нека бъда търпелива и му помогна да се промени…” И тя ще живее с надеждата един ден да го види превърнал се в божество. Междувременно, ще и се наложи да понесе някои малки неудобства, но тя трябва да си каже: „Това е моят съпруг. Ако съм се омъжила за него, то е защото в предният си живот съм направила така че да заслужа точно него и всичко е точно на мястото си! В този си живот ще го приема и ще си науча урока, ще се опитам да се справя по-добре.” По този начин, вместо да натрупа нови дългове като се разведе с него, тя ще се освободи от всички стари дългове. Но, ако тя се държи лошо и напусне съпруга си, дълговете и се трупат и тя ще трябва да ги заплати, по един или друг начин, когато в друг живот се намери пак заедно с него.

Така че, дори и само защото ни помага да е освободим от дълговете си, си струва да приемем тази философия. Съпругът също така може да се запита: „От два милиарда жени на планетата, защо трябваше да се оженя точно за тази?” Обаче ако се замисли, той ще разбере че това не е въпрос на случайност. Имало е толкова много жени от които да си избере съпруга, но съдбата му е дала точно тази, защото тя го кара да работи върху слабостите си, да се усъвършенства и да развие добродетелите си. Хората никога не мислят по този начин, защото не познават закона за кармата, за причината и резултата, както и закона за прераждането.

Също трябва да кажа, че когато жената гледа на мъжа си като на проява на Небесният Отец, тя магически го свързва с Бога. Ако си мислите че това не работи, грешите. Когато тя подхожда п този начин, качествата на Вечният Баща започват да се просмукват в съпруга и, и без дори да знае защо, той започва да се променя! Защото съпругата му го обича и му казва: „Колко си хубав, колко си умен и способен!” Така тя го свързва с Небесният Отец. Той може и да не притежава никое от качествата които тя му казва, но думите и работят в съзнанието му и той започва да прави усилия да живее спрямо тях и да не я разочарова. Когато жената е достатъчно просветлена да прави това, самата тя прогресира и в същото време трансформира съпруга си.

В миналото хората са се развеждали много по-рядко. В днешно време понякога те не могат да живеят заедно за повече от месец, особено в Съединените Щати. Те са прекалено самоцентрирани, прекалено себични. Всеки иска цялата баница за себе си! Ако нещата продължават по този начин, скоро семейството ще стане отживелица. Психолозите и философите ще трябва да намерят разрешение на този въпрос и евентуално ще стигнат до отговорите които ние винаги сме имали. Няма друго решение. Семейните двойки не трябва да се разделят без първо да направят всички усилия, тъй като има и други решения освен развода. Господ е дал на човека решения за всяка възможна ситуация, но той трябва да ги намери. Що се отнася за тези от вас които още не са семейни, съвета ми е да не бързате много. Преди да се решите на това, изучете въпроса внимателно, тъй като, веднъж встъпили в брак, по-добре е да не се развеждате. Тогава трябва да се учите как да живеете семеен живот в хармония и любов.

Хората могат да бъдат щастливи в брака, това е възможно, но само при условие че знаят какво отношение да имат един към друг, как да виждат в другия божествената му страна, а не само това което могат да видят с очите си. Ако не виждате в партньора си божественият аспект, този аспект за който трябва да сте готови да направите всякакви жертви, със сигурност няма да бъдете задоволени и с другият му аспект. Вижте какво става с човека когато си отиде от този свят: остава само един труп и жена му казва: „Махнете го оттук, заровете го!” А е имало време когато тя го е обичала! Да, но тя е обичала живият човек, живота в него, не само тялото му. Живота в човека е неговата божествена страна, духовното измерение. Хората винаги забравят за това. Ето защо не трябва да се жените заради физическото тяло, но заради обменът на нивото на идеите и чувствата. Физическото тяло си остава същото и колкото и хубаво да е, след време то омръзва. Но вътрешният живот на човека е винаги нов и различен. Той е като поток течаща вода. Ако физическото тяло не съдържаше душата, с всичките и добри намерения, чувства и светли мисли, каква би била ползата от тялото? Колко дълго може да живее човек дори и с най-красивата жена, ако тя е глупава и разглезена?

Семейните трябва да изпълняват задълженията си и да вършат работата която трябва да бъде свършена за да се подобри положението, и ако един ден все още искат да бъдат свободни, могат да го направят, но само при положение че са платили дълговете си. Има много мъже и жени които не знаят за закона на кармата и казват: „Аз никога няма да се оженя!” Но не след дълго, когато дойде сляпата неделя, те се предават и се женят! Така че това не е лесен въпрос. Мислите ли че всички тези които са възнамерявали да останат свободни, са го осъществили? Не, защото тяхната съдба е имала за тях нещо друго предвид. Малцина успяват да останат свободни. Има хора за които да са несемейни е наказание. За тях целомъдрието е тежък товар, не освобождение. Докато за други то е освобождение. Докато за други то е благословение. Различни хора, различни идеали …

Вие още не знаете какво е женитбата. Женитбата е велика мистерия. Дълго преди бракът да бъде узаконен между хората, той е съществувал в природата, в космоса. Истинската женитба е бракът между духа и материята. От този брак се ражда цялото творение. Следователно тази женитба присъства във всеки атом и когато съпругът се раздели с жена си(в атомният разпад), тази раздяла води до тотална дезинтеграция. Съпругът в гнева си погубва съпругата си. Докато са съчетани, те живеят и творят заедно в мир. Когато се развеждат, те произвеждат експлозии и катастрофи.

Сватбата е космически феномен. Първо и преди всичко, тя става във фините измерения, между Небесният Баща и половинката му, Майката Природа. Човешките същества, които са създадени п образ и подобие божие, несъзнателно преповтарят това което произтича във висините. Християните са далеч от това разбиране. За тях Небесният Отец е ерген! Но ако това е така, защо хората се женят? Ако ние правим нещо, което Небесният Баща никога не прави, това значи че не сме създадени по Негово подобие. Християните отказват да допуснат съществуването на Върховната Майка. На практика единствено християнството не допуска тази истина. Всички други религии я приемат. Но в такъв случай християнството не е автентичната доктрина преподавана от Христос. Според кабала, Бог има съпруга, Шекина, която е квинтесенцията еманирана от Него и с която Той създава световете. Християните с мислят че ако кажат че Бог е женен, ще Го принизят п някакъв начин. Но тогава защо той допуска хората да се женят? Откъде вземат идеята за брака? Истината е че всичко което става тук, долу, е като това което става горе. Както казва Хермес Трисмегист: „Това което е долу, е като това което е горе.” С други думи, това което съществува долу, между хората, е като това което съществува горе, между Aрхангелите. Да, Архангелите също се женят, но техните сватби са малко по-различни от нашите, със шампанско и сватбена торта! Слънцето също е женено, то е женено за земята, и благодарение на тази сватба се раждат деца: дърветата, цветята и плодовете на земята … всичко живо.

Ако силата, силата на духа не беше обединена с материята, материята би изчезнала или би останала безформена. Силата, тоест духът, оживява материята и придава форма. И тъй като всичко горе има точното си отражение долу, същият феномен може да бъде наблюдаван между мъжа и жената: мъжът дава живот на жената. От структурата на атома до работата на хлебаря, който меси тестото, същият процес може да бъде наблюдаван в цялото творение – маскиран под милиони различни форми, това винаги си остава брака между духа и материята.

Вместо да се женят за жена, която напразно да се опитват да задоволяват, която ще ги лиши от свободата им и ще направи невъзможна службата на цялото човечество, Посветените търсят решение на проблема за любовта като дешифрират великата Книга на Природата, в която Бог я разкрива. Те се учат например от пчелите и пеперудите: повечето хора разбират брака подобно на гъсениците, които унищожават храстите и дърветата като изяждат листата им. Но пеперудата е Посветен – тя посещава цветята и дърветата и без да им причинява ни най-малка вреда, се храни от нектара им. Пчелата също така посещава цветята и събира прашец и нектар, за да направи от тях мед, най-добрата от всички храни. Пчелата по такъв начин е висш Посветен(а), който обича всички жени(мъже), но без да ги ограбва или разваля по някакъв начин. Той не взема от тях повече от малък атом и с тези атоми произвежда мед, който използва в полза на целият човешки род. Както виждате, отговорите на всички въпроси са в природата. Тя чака да ви ги разкрие. 

Женитбата, тази традиция която всичко сляпо и безсъзнателно следват е отражение на най-великата от всички мистерии произтичаща във висините между Божеството и Съпругата Му, Изида. Хората трябва да се научат да практикуват този обичай съзнателно, с пълно разбиране за дълбокото му значение. Съпрузите трябва да знаят че трябва да предадат на жените си качествата на Небесният Баща, а съпругите да знаят много добре че трябва да проявяват пред мъжете си качествата на Божествената Майка. Само това има значение. По този начин, когато и двамата искат да дадат на другия това което му липсва, те ще се обичат завинаги. Дори когато остареят ще се обичат повече отколкото в началото на брака си, защото това което обичат в другия не е плътта, но душата и духа. Какво значение има ако тялото е старо и набръчкано? Зад тези бръчки сияе прекрасна душа, а душата е безценна!

Семейството е нещо прекрасно, но ако искате да избегнете някои силни разочарования, трябва да знаете още нещо: никога не смятайте жена си или мъжа си за ваша собственост. Ако имате подобно отношение, ще си създадете ужасен конфликт, защото неминуемо ще дойде ден, когато тя или той ще ви докажат че не ви принадлежат, и когато това се случи, вие ще страдате или ще накарате партньора си да страда. Никога не вярвайте че жена ви ви принадлежи. Тя е съществувала преди да ви познава и ще продължи да съществува и след вас. Някой друг я е направил, а не вие. Докато сте заедно, тя ви е просто спътник. Забравете всички тези стари схващания, които са в основата на толкова много трагедии. Разберете че съпругата ви е само спътник за известно време и че тя е напълно свободна. Ако тя иска да бъде с вас, толкова по-добре, радвайте и се, но няма закон който да я задължава да го прави. Тя е свързана с вас по нейна собствена свободна воля. Тя е имала други съпрузи преди вас и ще има други и след вас. Вие няма да сте и съпруг през цялата вечност.

Ако мъжът и жената са били винаги заедно, през цялата вечност, би трябвало да живеят в съвършена хармония, но както виждаме, те вечно са в конфликт, което означава че не се познават. Може би дори се срещат за пръв път. Жената е имала толкова съпрузи, че ако се опита никога няма да може да ги изброи! Както и мъжът – колко жени е имал вече? Няма никаква гаранция че ще имате същият партньор в следващият си живот, така че няма смисъл да се самоизтезавате и да се заблуждавате с илюзии. Съпрузите и съпругите трябва да си кажат: „В този си живот сме колеги. Ще работим заедно колкото се може по-добре и ще бъдем колкото се може по-честни един с друг. Това е всичко което можем да направим!” Ако успеят да имат много хармонична връзка, те ще бъдат заедно и за в бъдеще. Всичко е много просто.

Опитайте се да разберете че никой не ви принадлежи: нито съпруга или съпругата ви, нито децата ви. Вие сте единствено възпитатели на децата си, нищо повече. Дадена ви е отговорността да ги отгледате и трябва да го направите по най-добрият начин, иначе ще бъдете наказани. Не е достатъчно само да създадете деца и после да нехайствате за тях. Когато ги създавате, вие всъщност търсите само удоволствие и когато децата се появят, искате някой друг да се грижи за тях! Не, така само трупате карма спрямо тях.

Както виждате, мили мои братя и сестри, тази Наука е обширна като самият живот. Имам чувството че не съм говорил достатъчно по тази тема, както и по която и да е друга тема. Но аз се надявам че ако е рекъл Господ и с помощта на нашата добра воля, постепенно ще осветим тези въпроси, така че да станете синове и дъщери на бога и да бъдете свободни и щастливи. Да, свободни, щастливи и спокойни, даже и с мъжете, жените и децата си!

Севр, 1 ноември 1965 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×