Jump to content
Ани

Глава XXIV –“Каквото Вържете на Земята”

Recommended Posts

Глава Двадесет и Четвърта –

„Каквото Вържете на Земята”

В Библията четем: „Каквото вържете на земята, ще бъде вързано на Небето, и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на Небето." Тези думи да необикновено важни: те ни напомнят, че независимо дали го знаем или не, каквото правим на физическият план, се отразява на всички равнища на съществуване. Когато вържете някого на физически план, в същото време го връзвате на астрален и ментален план. Когато го освободите на физически план, вие също така го освобождавате на чувственият и умствен планове.

Нека ви дам някои много прости примери. Когато майката трябва да остави бебето си само в кошчето му, тя го пристяга така, че да не може да падне от него. Бебето е вързано на физическият план и плача и писъците му ни казват че това не му харесва. То чувства че не е свободно и това го връзва също така и на астрален план. По-късно, когато майка му се върне и го развърже на физическият план, то отново разцъфтява, защото е свободно също така и на астрален план. Ако заключите някой в тъмница и го лишите от храна, той ще преживява това ограничение също така и на астрален и ментален план, ще страда и ще се чувства нещастен в това ограничение. Има различни начини за връзване на хората: думи, жестове и формули могат да бъдат използвани за да изковат много силни връзки. Когато Исус е казал на учениците си че каквото вържат на земята, ще бъде вързано и на Небето, той им е казал: „Сега, когато знаете силата на думите, можете да връзвате хора на физическият план, за да ги вържете и на духовният план, както и можете да ги освободите на физическият план, за да ги освободите и на духовният. Това означава че имате силата да разоръжавате престъпниците, злите и всички онези които се опитват да се противопоставят на идването на царството божие на земята. Можете да им завържете ръцете и да ги направите безвредни. А когато видите Божи син пленен и измъчван от грешниците, трябва да го освободите, за да може да прави добрини.”

Каквито и формули, думи и жестове да произвеждате на физическият план, се отразяват на всички останали планове, по целият път до Небесата. Ето защо е толкова важно да рецитирате формули. Например, докато наблюдавате слънчевият изгрев, произнасяйте формулата: „Както слънцето изгрява над света, нека духовното слънце на любовта, мъдростта и истината изгрее в сърцето, душата и духа ми!” Думите които произнасяте създават подходящи условия за реализиране и точно както физическото слънце изгрява на физическият план, друго едно, невидимо слънце ще изгрее на духовен план. Или може да използвате друга формула за вашата вечерна молитва когато луната се пълни: „Както луната расте в Небесата, нека така и сърцето ми се изпълни с любов, ума ми със светлина, волята ми със сила и физическото ми тяло със здраве и живот!” Трябва само да кажете тези думи и цялата природа ще бъде готова да ви помогне. Или през пролетта можете да гледате първите пъпки, листа и цветове и да кажете: „Както цялата природа разцъфтява, нека така и цялото ми същество разцъфне и се възроди. Нека цялото човечество живее във вечна пролет!” По този начин ставате бял магьосник, син на Бога и където и да отидете, като използвате съзидателно слово, словото, което е създало света, може да създадете нов свят, вашият собствен свят.

Кога най-сетне хората ще се научат да прилагат написаното в свещените книги? Всичко е написано, но никой не разбира и не прилага. Но сега е дошло време да се пробудим и да започнем да сътрудничим на силите на доброто, да участваме в сътворяването на новото Небе и новата земя.

Ако винаги се чувствате недоволни, нещастни и измъчени, можете да бъдете сигурни че сте обвързани с много вериги, както видими, така и невидими. Трябва постоянно да се връщате на този въпрос и да си давате сметка за привързаностите с които сте се оковали, в този или в предни животи. Всеки аспект на настоящата ситуация в живота ви може да бъде обяснен чрез тези окови. Когато искате да загреете електрически чайник или ютия, или да включите вентилатора, трябва да ги включите в контакта и да натиснете превключвача в работещо положение. С други думи, вие създавате връзка, верига, и вашият уред започва да работи. И когато прекъснете електрическата верига, той спира. Всеки един от вас е правил и виждал това хиляди пъти, но колко знаят как да го интерпретират във връзка със собственият си живот. Съзнателно или не, всеки ден без прекъсване ние създаваме връзки, взаимоотношения със земята, животните, реките, планините и звездите, с видимите и невидими създания, с цялата вселена, и тези връзки са жизнено важни. Ето защо сега приканвам всички ви да преразгледате връзките които вече сте установили и да решите кои са добри и трябва да бъдат поддържани и кои са отрицателни и трябва да бъдат прекъснати, както и да видите какви нови връзки трябва да създадете с други същества.

Ако бутилката не е свързана към непресъхващият извор, един ден ще се изпразни и или ще трябва отново да я напълните, или да я хвърлите и да купите нова пълна бутилка. Какво е решението на този проблем? Вземете например двойка която се обича. Те са като бутилки и един ден те неминуемо ще трябва да се разделят, защото с времето те са се изпили един друг и когато в бутилката не е останало нищо, какво можем да направим с нея освен да я изхвърлим? Ето къде влиза в действие магическата наука за връзките. Помнете че вашият партньор е магическо същество и вие трябва да бъдете неговата връзка с Божественият Извор, с Небесният Баща и Божията Майка, с Ангелите и Архангелите и всички велики Учители на човечеството. Любовта ви дава всички сили и възможности, но тъй като не сте просветлени, вместо да бъдете проводник между тези които обичате и Небесата, вие се прилепяте за тях сякаш ви принадлежат и по този начин, без да съзнавате, вие ги държите оковани в ада, тъй като ги поставяте под властта на деструктивните сили. С течение на времето вие ще започнете да се притеснявате за любимия си, защото ще видите че здравето му се е влошило и е изгубил вътрешната си светлина – но чия е вината за това? Защо не сте го свързали с Небесата? Вие ще се питате къде е проблема, но отговорът е много прост: вместо да бъдете негов проводник към Небесата, вие сте проводник, който го връзва към пъклените низши региони. Ако бяхте го свързали с Небесата, щяхте да го насочите към най-висшите области където да утоли жаждата си и диша свободно. Както и той би трябвало да прави същото за вас, така че повече да не бъдете двойка бутилки, а свободно течащи извори жива вода.

Мили братя и сестри, знам че се сблъсквате с големи проблеми. Няма по-важен въпрос от приятелството, любовта, обичта. В тази сфера е нужна повече светлина. Когато обичате някого, не трябва да мислите прекалено много за себе си, защото, когато правите това, вие забравяте за божественото, свещено измерение и влачите човека когото обичате долу до равнището на собствените си страсти и апетити. Любовта е саможертва, любовта е надхвърляне на себе си като правите всичко най-благородно за любимия си, и няма нищо по-благородно от това да го свържете с Извора.

Прегърнете любимата си, погледнете я в очите и я устремете към висините. Свържете я с Божията Майка, с Христос, С Небесният Баща и Светият Дух. Ако правите това, никога няма да има защо да се укорявате за каквото и да е. Ще се чувствате сякаш вътре във вас има запалени светлини. Ще сте постоянно изпълнени с радост и приказно усещане за щастие. Дори когато срещнете някого когото не познавате, без да казвате и дума, опитайте се да го свържете с Извора на светлината и се помолете да разбере Новият Живот, да узнае мир какъвто преди това никога не е познавал. Може би той няма да може да разбере, но това няма значение: мислите ви ще се върнат към вас, тъй като ако тези към които ги изпращате не са в състояние да ги приемат, те се връщат при създателя си. По този начин вие може да оползотворявате дните си по най-смислен и съдържателен начин с всеки изминат ден ще се изпълвате с по-голяма и по-голяма красота. Иначе губите цялата си жизнена сила и живеца на битието си по най-глупав начин. Ученика винаги има работа за вършене и постоянно е зает с дейности които осмислят живота му по неописуем начин.

Ако мъжа и жената не са свързани с Източника, любовта им не е божествена и не може да оцелее дълго. Всички говорят за любовта, всички твърдят че я познават, но един хубав ден се пробуждат за факта че никога не са били навестени от истинската любов. Истинската любов е нещо трайно, тя е отвъд смъртта. Това е най-великата от всички тайни: как да обичаме любимият си така че да пием директно от Извора чрез него или нея. Когато правите това, може да бъдете сигурни че любовта ви ще устои всичко, защото вие черпите живот директно от Извора. Дори когато и двамата остареете, ще чувствате през вас да протичат такива свежи, чисти и светли енергии, че непрекъснато ще бъдете пълни с възторг и възхита един от друг. Вие няма да виждате бръчките и бялата коса, а само лъчистата красота на душата и духа си. Докато тези които не получават поддръжка от извора, се чувстват стари и разочаровани още на осемнадесет години и се разделят защото в бутилките им няма останала и капка. Всъщност понякога бутилките се чупят и пръскат!

Скъпи братя и сестри, от есенциална важност е да разберете значението на връзките, значението на връзването и развързването. Любовта създава връзки. Мъдростта ги развързва. С любовта си може да връзвате, а с мъдростта си да освобождавате.

Бонфен, 28 август, 1960

Допълнителни бележки:

Вземете ябълка, обелете я, нарежете я на късчета и я изяжте: ще имате определени усещания. Ако захапете цяла ябълка, усещането ще бъде различно. Но, ако отидете до ябълковото дърво, наведете един клон и отхапете от ябълка на него без да я откъсвате, чувството отново ще бъде различно. Вие ще почувствате че ябълката е жива и ви предлага необикновен чувство на благополучие, чувство на радост предадено от дървото, защото то е вкоренено в земята от която получава енергиите си. Когато ядете плод от дървото п този начин, вие се свързвате със земята и сте в състояние да абсорбирате енергиите и. Дървото ви свързва със земята чрез плода си.

По същият начин, има разлика когато вкусите мъж или жена които са все още свързани с дървото си, или са откъснати от него! Ако те са прекъснали връзките които ги свързват с Небето, те са като откъснати плодове. Те вече нямат същата енергия, същият магнетизъм, така че какво могат вече да ви дадат? О, да, разбира се, ще намерите няколко трохи които да гризете, ще изпитате някои сензации, но няма да можете да преживеете чувството на директен контакт с необятният извор на божествена любов. Докато, ако обичате някой който е свързан с Дървото на Живота, ще получите друг вид енергии. Ще се радвате на усещането че сте в единство със сърцето на вселената, с Космическият Океан. Хората никога не мислят за това. Какво значение има ако „плода” който ядете е откъснат от дървото, ако връзката му с източника на живот е прекъсната? Какво значение има ако вече е изсъхнал и набръчкан? Нека ви кажа: има огромно значение. Не говоря за връзка с източник от физическото измерение, но от духовното, защото то е източника.

Плодовете и зеленчуците които консумирате обикновено са мъртви от много време и въпреки че може да си мислите че сте се нахранили много добре, тъй като стомасите ви са пълни, това не е достатъчно. Стомаха ви е пълен, да, но с мъртвите тела на плодовете и зеленчуците! Разбира се, знам че е трудно да се постъпва по друг начин. Същият е проблема с водата която пием – не можем винаги да отидем и пием директно от извора. Водата която пием обикновено е или замърсена или дезинфекцирана в определена степен. Кой може да се катери по планините всеки ден за да пие чиста вода? Добре, но аз говоря за духовното измерение: напълно възможно е да намерим духовният извор и да се катерим към него за да пием всеки ден.

Севр, 31 декември 1963

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×