Jump to content
Ани

Глава XXVIII – Никога не Преставайте да Обичате

Recommended Posts

Глава Двадесет и Осма –

Никога не Преставайте да Обичате

Тази сутрин обещах да ви разкрия една голяма тайна. Вие обичате тайните, нали? Проблема ви обаче е че не знаете какво да правите с тях. Вие може да използвате малките секрети, но какво ще правите с големите тайни?

Всъщност, вие вече знаете тайната която днес искам да ви предам, но не познавате по-висшите и аспекти. Вие я знаете, но не я разбирате и затова не можете да я приложите. Всъщност, аз не знам дали ще можете да я използвате дори когато ви я повторя днес. Не казвам това защото съм станал песимистичен или скептичен, но наблюденията ми над човешката природа и личният ми опит са ми показали, че каквото и да даде човек на хората, те никога не са доволни и щастливи за много дълго. Не след дълго те отново са недоволни и тъжни. Нима не сте го изпитвали вие самите? През живота си вие сте имали и сте се радвали на толкова много неща, но нито радостта, нито доволството или чувството за хармония продължават за дълго. Това постоянно ви кара да търсите и се стремите към нещо друго. Вчера например вие бяхте в такова състояние на радост и екстаз, че си мислехте че ще продължи вечно. Но днес сутринта когато се събудихте вие установихте че нивото на съзнанието ви се е върнало към нормалното, като река след наводнение. Струваше ви се че ще потопите целият свят в радостта си, но ето че пак сте в обичайните си канали, мирни, спокойни и неразвълнувани! Прилива не продължи много дълго.

Това е вечният въпрос: как да достигнем до постоянно, стабилно състояние на щастие, което не варира, което зависи само от вас, което е винаги под ръка, винаги в душата ви, което да не може да ви избяга. Някои хора прибягват до талисмани, обекти които те вярват че ще въздействат състоянието им или житейските им условия и ще работят в тяхна полза, без те да правят и най-малко усилие. На практика, това е предназначението на всички машини и инструменти. За съжаление след време дори най-силните талисмани губят ефективността си. Никой талисман, камък или амулет не може да запази силата си вечно. Само това което е постоянно захранвано от духа може да продължи вечно, тъй като само духа е вечен. Всичко друго се променя. Така че не се заблуждавайте. Нищо не е вечно – нито здравето ви, нито богатството, нито любовта, нищо. Милиарди мъже и жени се кълнат един на друг във вечна любов, но само след няколко дни или години те започват да се карат, развеждат се и са готови да се разкъсат взаимно! Един хубав ден двама стари приятели се срещат на улицата. Единият казва на другият: „Радвам се да те видя, приятелю, не сме се виждали дълго време. Как я караш? Другият отговаря: „Готвя се за развод!” Какъв умник само, за него женитбата е просто първата стъпка към развода. Каква предвидливост!

Добре, какво искате от мен? Вие не оценявате тайните които вече съм ви дал. Според вас те не са ефективни. Да предположим че тайната за която искам да ви говоря днес се нарича любов! Ето, аз виждам, вие не се интересувате. Всъщност сте разочаровани. Не съм ли прав? Вашата реакция е следната: „О, това ли? И ако това е тайна…!” Да, няма по-велика тайна от това. Проблема е че вие така често чувате думата „любов” по телевизията и радиото, в театъра, книгите и песните, че тя вече е загубила смисъла си за вас. Любовта е най-мощната сила която съществува, но има много, много различни степени.

Любовта не може да бъде дефинирана или обяснена. Тя съдържа прекалено много елементи. Тя е сила и в същото време принцип, чувство, мотив, разумност и състояние на съзнанието. Любовта включва всичко. Но за да бъде действена трябва да я разберете коректно и да я използвате като инструмент, магическа сила и постоянно да се придържате към нея. Например, когато всичко тръгне накриво, когато се чувствате тъжни, обезкуражени и разочаровани, когато сте в беда, когато изглежда че целият свят е против вас, когато чувството на вътрешна тъма и хаос е толкова силно че не знаете къде да отидете и какво да правите – тогава само любовта може да ви помогне. Каквото и да стане с вас, единственото решение е да продължавате да обичате, обичайте цялото творение, обичайте цялото човечество. Най-висшата философия, най-мощната светлина е скрита в тези думи: обичайте постоянно.

Във всяка област на живота виждаме сблъсъка на две противоречиви тенденции: положително и отрицателно, добро и зло, светлина и тъмнина, любов и омраза и т.н. Но днес нямам намерение да разисквам философската гледна точка, да ви доказвам че съществуването на два противоположни полюса е само външна проява, че те се обединяват от един уникален принцип и са просто външни прояви на едно цяло. Не, днес искам да ви говоря относно много по-практични аспекти на въпроса: относно факта че хората основно имат склонността да виждат реалността много повече в отрицателните и аспекти, отколкото в положителните. Това е много опасна склонност, защото когато цялото им внимание е съсредоточено в негативният полюс, те са слепи за другия и това спира еволюцията им. Когато човек се фокусира изключително върху отрицателният аспект на човешката природа, това така се отразява на характера му, че той става неспособен да обича и разбира другите, да бъде щедър и безкористен. Не можем да кажем че глупостта, жестокостта и покварата не съществуват, това не може да се отрече. Даже и да не съществуваха повече в света, те биха съществували в ада.

Но, нека сега се спрем на последствията от този лош навик винаги да критикуваме и пребиваваме в най-лошите аспекти на хората и нещата. Нека вземем един прост пример: показвам чаша вода на някого и го питам: „Какво виждаш?” Той отговаря: „Чашата е наполовина празна.” После показвам същата чаша на друг и той отговаря: „Чашата е наполовина пълна.” Единият вижда липсата, другият изобилието, и техните отговори предопределят бъдещето което им предстои. Когато в съзнанието ви преобладава липсата, вие привличате нищетата и около вас. Във всяка ситуация вие виждате само недостатъците и дефектите. Когато съдите за някой човек, може да решите че той е наполовина изпразнена чаша, но също така може и да кажете че той е наполовина пълна чаша, и това е много по-добре. Защо? Защото липсата, както и пълнотата, е активна: тя ви изчерпва, докато пълнотата ви изпълва. Ако се концентрирате върху пълнотата, ще имате материали да работите в остатъка на живота си и ще направите много открития. От екстремна важност е да промените навиците си и да възпитате децата си по същият начин. Разбира се, на децата трябва да им бъде показана и отрицателната страна на нещата, за да могат да се пазят от тях, но има голяма разлика между това и наблягането върху отрицателната страна на нещата до такава степен че да се изключи всичко позитивно.

Хората са странни същества! По цял ден те се питаят само с негативности и дори не забелязват че това ги осквернява и омърсява. Те вечно обръщат внимание на грешките на хората, уж за да им помогнат да се поправят, но аз казвам: „Не, това не е правилният подход. Ако искате да помогнете на другите да се поправят, започнете да работите върху себе си. Само чрез собственият си пример може да им покажете че грешат, че вървят в грешна посока.” Да, важен е личният ви пример, собственото ви съвършенство. Като работите върху себе си, вие спомагате за напредъка на другите. Когато видят че сте истинско изключение, че сте толкова по-напреднали от тях, това ще им помогне, защото ще почувстват желанието да станат като вас. Но ако продължите да се спирате на недостатъците и пороците на другите, вие ще сте достойни за съжаление, защото ще си останете точно толкова непривлекателни и невдъхновяващи колкото тях. Така че първо се стремете към собственото си усъвършенстване и оставете другите на мира. Ако искате, поучете се от мен: ако се опитвах да поправя грешките и слабостите на всички братя и сестри, отдавна щях да почина от отравяне. Така че аз не се безпокоя за тях, това си е техен проблем. Моята грижа е да работя върху собственото си усъвършенстване и благодарение на тази работа в целият колектив има известно подобрение. Трябва да се научите да не се бъркате на хората, да ги приемате такива каквито са, да бъдете търпеливи и толерантни, да работите здраво ден и нощ докато сте в позиция да покажете че е възможно да се придобие нещо велико и те могат да направят същото. Ако те не се уверят с очите си, с никакви думи не може да ги убедите в това!

Когато сте обезкуражени и разочаровани, когато не намерите подкрепа, топлота и щедрост в другите, позовете се на любовта си. Помнете цялото богатство, изобилие и красота които съществуват в света. Да, защото всички тези добри неща също така съществуват. Когато постигнете това, любовта ще ви посети, ще ви донесе всички елементи от които се нуждаете и вие отново ще си възстановите вкуса на живота. Бързо ще се възстановите, ще станете силни, светли, жизнени и пълни с красота. Паметта ви, живеца, младостта отново ще потекат във вас, защото това е любовта: преизобилие на всичко.

Но хората, с целият си разум и ученост, никога не са разбрали че не трябва да се задържат потопени в отрицателно състояние, че могат да поправят ситуацията и стъпят на нова пътека като се позоват на любовта. Те търсят всякакви лекарства, които само влошават ситуацията, но никога не помислят за лекарството на любовта. Ако можеха да го направят, всичко би се променило незабавно. Може да обичате, може и да мразите. Зависи от вас. Любовта винаги е налице, стига само да я пожелаете. Единственото което се иска от вас е да решите: да обичате или да не обичате.

Ако искате знания, трябва дълго време да учите. Ако се стремите към силата, дълго време трябва да практикувате и полагате усилия. Но, ако искате любов, може да я постигнете незабавно, в следващият момент. Знаете ли колко често аз самият прилагам това! Давали са ми най-силните отрови. Имал съм повече причини от всеки друг да мразя целият свят, но аз винаги съм си казвал: „Не, почакай, ако спреш да обичаш, ще изгубиш всичко.” Така че аз се хванах за любовта и продължих. Ако хората са зли, неблагодарни лъжци и негодници, ако ви клеветят и преследват, всичко това е напълно нормално. Това са хората! Но нима трябва да допуснете да бъдете пометени само за да им направите удоволствие? Хората са такива каквито са. Не можете да направите нищо по въпроса. Единственото което трябва да ви интересува е да продължавате да обичате, нищо друго. И същата тази любов ще ви донесе знание, сила и слава, ще ви води към съвършенството, по целият път към Извора. Можете ли да ми кажете че това е нищо? Виждате ли, хората не знаят как да разсъждават правилно. Най-малката обида ги кара да спрат да обичат!

Това което ви разкрих днес е тайната на всички тайни. Ако наистина искате да преодолеете всички трудности и препятствия и да спечелите вечен живот, никога не трябва да спирате да обичате. Аз не казвам че трябва да обичате само един или два човека: не, трябва да обичате цялото човечество, цялото творение, цялата вселена. Приемете любовта като ваша охрана, като единствената ви гаранция за оцеляване. Нека не ви е грижа дали човечеството заслужава любовта ви или не. Ако дойде време когато бъдете изкушавани да изоставите всичко, кажете си: „Не, аз ще умра, но човечеството ще продължи да съществува и земята ще продължи да се върти. Няма начин да премахна злите хора по света и дори ако имаше, други щяха да ги заменят. Паразитите, комарите, осите и змиите ще продължат да се плодят. Аз съм този който реагира глупаво. Ела, скъпа любов. Моя единствена любов, всесилна противоотрова и космическа панацея, ела при мен!” И, преди да се усетите, във вас се отварят фонтани от любов и уреждат нещата. Когато всичко останало се провали, остава единствено любовта. Това е решението и ако никой не го разбира, то е защото е прекалено просто.

Вие ще кажете че всички обичат. Да, но повечето хора обичат по начин който носи разруха и опустошение. Разбира се, тази любов също си има положителните страни, но те никога не продължават дълго и тя не е абсолютна. Докато ако имате имперсонална любов към всичко създадено от Бога, вие се поставяте в директен контакт с Океана от живот от който можете да черпите сила, здраве, светлина и радост и по този начин да станете по-малко уязвими, по-просветени и по-щедри. Така че в последна сметка, любовта е просто най-доброто и най-подходящо отношение към живота. С други думи, към Бога, природата и събратята ни хора. Докато не се научите на това отношение, няма да имате нито радост, нито вдъхновение. Очите ви и дори изражението на лицето ви ще покажат че сте избрали най-лошото възможно решение.

Разбира се, съгласен съм че в свят като този да не внимаваме за лошата страна на хората е рисковано. Всеки е добре инструктиран да не бъде прекалено доверчив. Но аз гледам на нещата от друга гледна точка, от духовна, магическа гледна точка. Хората никога не се замислят за това. Това което ме интересува е да пролея малко светлина върху най-важният аспект на въпроса: какво става във вътрешният живот на някой който упорито се фокусира в отрицателната страна и какви закони и сили са задвижвани от такова отношение. Някой който винаги е готов да намери грешките на хората и да ги обсъжда, който дори се наслаждава на разнищването на пороците им, задвижва точно същите отрицателни прояви в самия себе си и рискува да стане дори по-лош от хората които критикува. И не само това, но си навлича тежък дълг към тях. Когато очерня другите чрез мисли, чувства и думи той нарушава закона на любовта.

Ако някое създание се е спънало и паднало, трябва да му помогнете да стане. Никога не трябва да се държите по начин който да препречва усилията му да се пречисти и еволюира. Във всеки случай, дори и да не са ясновидци, хората ще чувстват че им изпращате лоши вибрации и ще ви избягват или просто няма да ви понасят. Докато, ако придобиете навика да се спирате предимно на добрата им страна, ако се фокусирате върху това в мислите си и в начина по който говорите за тях, това ще усили тези качества в тях, и в същото време ще ги предизвика във вас. По този начин рано или късно ще постигнете всички качества на които се възхищавате в другите. Това е магически закон. Когато не се доверявате на някого, той чувства вашето недоверие като студено течение и въпреки че може да не знае съзнателно че то идва от вас, инстинктивно ще се защитава от вас като ви избягва и вие ще загубите приятелството му. Ако искате да станете привлекателни за някого и да спечелите любовта му, трябва да говорите само добро за него. Той може да не знае точно защо, но ще чувства топлината ви и ще бъде привлечен към вас. Вие ще бъдете като магнит за него. Колко малко знае човек за тези неща! И само какви ужасни неща си причиняват хората просто като подхранват лоши мисли един към друг!

Мили братя и сестри, трябва да знаете какво губите или печелите с отношението си към другите. Посветените определено си правят сметка за определени неща. Те не се интересуват от губене, но от печелене. И какво искат да спечелят? Те искат да спечелят изобилие от Небесни благословии, за да могат да ги дарят на цялото човечество, те не искат нищо за себе си. Така че, най-голямата от всички тайни е да се научим да бъдем позитивни, така че да можем да се борим против негативното. Не бъдете слепи за отрицателното, но не се задържайте на него за да не разрушите живота си само защото в света има зли хора.

Каквито и средства да опитате, нищо друго не може да ви направи щастливи, защото щастието не може да бъде постигнато благодарение на знание, богатство или занимания. Щастието е продукт на любовта. Любовта е единственият начин за постигането на щастие. Запомнете това. Човек е истински щастлив само когато обича. Някои от вас може да кажат че, точно обратното, откакто са се влюбили са напълно нещастни! Това е напълно възможно, но за каква любов става дума? Истината е че само любовта може да ви даде щастие и живот. Дори когато нямате видима причина да бъдете щастливи, вие ще сте щастливи, просто защото сте пълни с любов. Да, но само докато любовта ви е безкористна, защото безкористната любов не ви връзва, но ви прави свободни, напълно свободни.

При другите видове любов винаги има връзки, задължения, обещания, подписи. С други думи това е вид робство. Никога не може да бъдете щастливи за дълго ако не сте свободни. Докато ако обичате цялото човечество, цялото творение, и не искате нищо в замяна, вие сте свободни и в същото време пълни с нещо което ви прави щастливи. При тези условия всичко става лесно и каквото и да правите ще бъде свършено по-добре, просто защото е правено с истинска любов. Другият вид любов ви връзва, парализира и обременява. Например, опитвате се да четете, но не разбирате и дума от прочетеното, защото другата любов ви разсейва и ви кара да мислите за всякакви други неща. Тя не може да ви помогне при никакви обстоятелства. Само божествената, безкористна любов може да ви помага във всичко което правите. Тя винаги е налице за да ви окуражи. Ще се чувствате богати, защото ще можете да видите резултата от усилията си, ще чувствате прогреса си. Другите видове любов ви връзват, оковават във вериги и ви спират да правите това което искате. Те са сили, енергии, които изискват и налагат волята си над вас, насилват ви и вие неизбежно им се предавате. И не само че им се поддавате, но с течение на времето в този процес губите цялата си сила и енергия. Те ви изсмукват и ви захвърлят като празна опаковка.

Истинската любов не уморява. Напротив, тя храни, подсилва и ви окуражава, защото тя е безкрайността, самата необятност, тя е неизтощимият Извор от който можете да пиете непрестанно. Другите видове любов съществуват на по-ниско ниво и са по-далеч от нас, в малки бутилки или кутийки … Което показва че човечеството не е много умно, защото разчита толкова силно на малки неща, които могат бързо да бъдат изчерпени. То никога не разчита на божественото, необятното и неизтощимото. Вие ще кажете: „Но какво да правя с всичко това? Всичко е толкова далечно и мъгливо!” О не! Мислите ли че не знам колко нелепо мога да звуча като говоря тези неща при положение че целият свят вече хиляди години следва същата стара пътека? Но аз също така знам че както в миналото, така и сега винаги е имало Велики Посветени които са прониквали в тайните дълбини на живата природа и са откривали други аспекти на любовта, видели са че Създателят е дал на хората неограничени възможности за проява, в зависимост от степента на еволюцията им. Но тези които са прониквали в тези велики мистерии са държали знанието за себе си. Те са го поверявали само на доверените си ученици, които са били готови да го получат. Всички останали послушно следвали традициите на предшествениците си. Аз много добре знам че мнозинството няма да ме разбере и ще продължи да обича по така добре познатият ни начин. И въпреки че не очаквам да бъда разбран или следван, аз ще продължавам с надеждата че след време ще се появят неколцина които ще искат да живеят и обичат съобразно други закони.

Господ е дал на мъжете и жените нуждата да се обичат един друг защото тази любов е нужна за изпълняването на определена цел, но тя не е абсолютна. Не трябва да прекъсвате връзките си с човека когото обичате, но не трябва да се заблуждавате: не си представяйте че можете да се откъснете от Божеството и да се концентрирате изключително на тази малка любов с надеждата че тя ще удовлетвори всяка ваша потребност. Защо вместо това не просветлите, обогатите и разширите любовта си с помощта на новото си разбиране, с помощта на живата си връзка с Бога? Това е единственият начин да я превърнете в наистина красива, светла и разумна. Не се залъгвайте: без това ново разбиране, без тези нови елементи любовта ви неизбежно ще свърши с разруха, съжаления и разкаяния. Аз не ви моля да се откажете от любовта си към даден мъж или жена. Ако исках това аз бих бил пълен невежа, нереалистичен глупак. Всичко си има място и цена, но това не значи ако виждам стойността му, трябва да се задоволя с нея. Ето защо аз казвам: „Не се отказвайте от любовта която вече имате, но и придайте ново разбиране за необятната, космическа, висша и всесилна любов. Ако направите това, ще бъдете зашеметени от новите радости, щастие, надежди и хоризонти, от новите светове които се разгръщат пред вас!”

Когато казваме че Бог е Любов, това е единствената реална любов за която говорим: любовта която твори светове. Нашата човешка любов е само отражение, много замъглено отражение, тук долу. Тя може да ни помогне да разберем съответстващите сили и закони във висшият свят, но не е началото и края. Оттук нататък, каквото и да става, кажете си: „Винаги ще продължавам да обичам! Отказвам да допусна извора да пресъхне!” Когато сте в неприятност, когато сте разочаровани или обидени, погледнете добре очите, клепачите си, устата и цвета на кожата си, и тогава призовете любовта, призовете я с цялата си душа! След няколко минути, ако отново се погледнете в огледалото, ще видите разликата: лицето ви ще бъде живо и изразително, нещо меко, нежно и фино ще еманира от вас, и това ще ви окуражи. Не може да бъдете безразлични за естетическият аспект. Ако имате малко огледало и можете да видите колко погрознявате когато сте в отрицателно състояние на съзнанието, сигурен съм че ще бъдете толкова ужасени да видите колко неприятно изглеждате, че ще решите веднъж завинаги никога да не допускате да изпадате в подобно състояние! Напротив, ще побързате да се потопите в благородно, издигнато състояние, което да се отрази на лицето ви. Но хората не се самонаблюдават, те не се изучават. Разбира се, това не е съвсем вярно за жените!

В моята къщурка аз имам много огледала. Често когато някой види това, аз му падам в очите. Според тях огледалата са измислени от дявола и дадени на жените за тяхно проклятие! Но тъй като не съм жена, няма опасност да загубя душата си! Напротив, огледалата ми помагат да еволюирам. Вие ще кажете че има други, вътрешни огледала. Това е абсолютно вярно. Всъщност аз предпочитам вътрешните огледала. Но кой се сеща някога да се вгледа във вътрешното си огледало? Ако хората не се самоизучават дори във физическите огледала, как може да очаквате да се видят във вътрешните? Според традиционният морален код, не е културно често да се гледаме в огледалото. Но как си мислите че мога да различа определени състояния които някой се опитва да прикрие? Мога защото вече съм ги изучавал изразени на собственото си лице. Ако не изучите собственото си лице, никога няма да можете да станете физиономист. Няма да можете да четете по лицата на хората и всеки ще може да ви излъже. Виждате ли? Преди да почнете да ме обвинявате че не се съобразявам с моралните традиции, по-добре първо ме попитайте. Може да научите нещо от отговора ми. Може да започнете да виждате че съм се освободил от някои стари схващания, които с нищо не спомагат новият живот, които нито просветляват ума, нито разширяват съзнанието, нито освобождават волята. Истините които аз следвам са в акорд с един по-висш морал.

Аз винаги съм търсил пълнотата вместо празнотата, защото човек винаги може да спечели нещо от пълнотата. Разбира се, може да се спрете и на празнотата, но само при условие че я разбирате като пълнота. Тогава, да, ще направите някои чудни открития, защото ще видите че тя се състои от по-фини, по-етерични частици от пълнотата. Ако искате да си имате на представа какво е истинската празнота, трябва да я потърсите на много високо ниво, равнище на което човек открива че празнотата всъщност е пълнота. Това е разбирането за празнотата в Ориента, където тя не е виждана като нещо отрицателно, пагубно или опасно, но като много богата и издигната реалност. Може дори да намерите големи богатства в злото, при условие, разбира се, че сте много просветлени и чисти. Винаги трябва да вземате нужните предпазни мерки. Само Великите Просветени и Йерофанти, достигнали най-високите възможни степени на еволюция могат да се спускат в ада за да експлоатират богатствата му, защото само те са подходящо екипирани за това. Всички сте виждали как са екипирани пещерняците, пожарникарите, миньорите, дълбоководолазите, тези които трябва да унищожат гнездо на оси или да работят с токсични газове или смъртоносни вируси. Човек може да използва злото, но само при условие че е много силен и добре въоръжен.

Но нека се върнем отново на тази висша любов за която говорехме. Пожелайте я с цялото си сърце и душа, с цялата сила на ума си, и когато дойде, тя ще ви каже: „Каквото и да става, без значение дали хората го заслужават или не, продължавайте да обичате, никога не спирайте да обичате!” Аз често чувствам как някои от вас си мислят: „Нима този тука наистина е Учител? Нима не може да види в какво състояние се намирам, не може ли да почувства мръсотията в която току що се валях? Защо ме посреща така топло, защо така ми се усмихва? Не, не, той не би могъл да бъде ясновидец, иначе нямаше да е толкова добър и сърдечен с мен!” О, да, аз виждам мислите които преминават през вашите съзнания. Но, ако спра да обичам хората само защото не са каквото трябва да бъдат, защото не заслужават да бъдат обичани, аз ще бъда този който ще загуби. Разберете че аз не обичам вас, но себе си! Аз просто се грижа за собственият си прогрес, за собственото си бъдеще. Когато виждате че ви се усмихвам и ви посрещам с любов, въпреки всички низости които понякога вършите, вие си мислите че аз никога не ги виждам или усещам. Но нека ви кажа: „Не се грижете за мен, аз знам какво правя. Аз не го правя толкова за вас, колкото за себе си, защото така се чувствам много по-добре. Колкото до вас, ако придобиете нещо благодарение на моето отношение, толкова по-добре!” Ето че проблема е решен. И ако някои хора не са готови да ме разберат и искат да се придържат към старата си философия, за мен няма значение, аз ще продължа по пътя, защото така трупам богатства които раздавам на другите.

Ако искате да постъпвате като мен, толкова по-добре за вас самите. Това само ще е във ваша полза. Защото същността на Божието Царство е в това: в любенето. Срещал съм толкова хора които се интересуват само от придобиването на сила и знание. Те не се интересуват от любовта и смятат че тя е безполезна и неефективна. Аз съм претеглил любовта, знанието и силата и, разбира се, не казвам че знанието и силата са за пренебрегване, но любовта заслужава първото място. И не само защото тя е центъра, сърцето на всичко, но също защото тя зависи изцяло от собствената ни воля. Всички могат да обичат, дори децата, даже неграмотните. Докато за да придобиете знание се нуждаете от добре организиран мозък, който вече е готов да го приеме. За да придобиете сила, се нуждаете от силна воля, решимост и стабилност. Тези качества не са достояние на всеки, но всеки е в състояние да обича. Това е най-простото и естествено нещо на света. Освен това, не забравяйте че любовта е свързана с другите качества: любовта ще ви донесе също сила и знание. Когато се чувствате напълно пометени от обстоятелствата и отчаяни, ако повикате любовта на помощ, незабавно ще се почувствате по-добре. Ще седнете и ще си кажете: „Всичко ще е наред! Ще оцелея!” Нима това не е знак че ви е била дадена сила? Може би не силата да възкресявате мъртвите, но достатъчна да вдигне вас самите! По-късно ще можете също да възкресявате и мъртвите. Любовта ви дава също така и по-голямо разбиране, защото част от топлината и огъня на любовта се трансформира в светлина и ви позволява да видите нещата по-ясно.

Да, любовта ви носи също така сила и знание. Но, ако пренебрегнете любовта и се концентрирате само върху другите две, може и да ги постигнете, но те ще бъдат твърде опасни за вас. Знание без любов ще ви направи надменни, горделиви и пълни с презрение. А силата без любов ще ви направи резки, жестоки и безкомпромисни. С какво ще ви помогне силата, ако ви направи чудовище? Какво ще ви донесе знанието, ако ви направи ледено недостъпни? Но ако имате любов, знанието ви ще просветлява хората, а силата ви ще бъде използвана за да ги спасява, лекува и възкресява. Любовта е способна да хармонизира и обединява всичко. Ето защо аз работя с любов. Да кажем че нямам нито знание, нито сила, но само любов. С любовта аз автоматично имам вяра и надежда, и с надежда и вяра е напълно достатъчно да се живее, дори без големи знания и сила.

Севр, 25 декември, 1967

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×