Jump to content
Ани

4. Истинното кръщение

Recommended Posts

4.

Истинното кръщение

Всеки ден трябва да държите в съзнанието си мисълта да се пречиствате. И не казвайте, че вече сте направили това вчера или завчера. Вчера си е било за вчера, а днес трябва да започнете отново. Всеки ден трябва да мислите за чистенето, за пречистването, за освещаването,- да, всеки ден, чак докато цялото ви същество не бъде изцяло обновено.

Някои си въобразяват, че понеже са били кръстени в църква, вече са очистени и осветени за цял живот. Минали са кръщение, това е ясно; но ако си мислят, че злите духове повече няма да се осмелят да влязат в тях само защото, когато тези хора са били малки, върху челото им са излели светена вода и светено масло - те се заблуждават. Всички дяволи си влизат, без да се страхуват, изобщо не са впечатлени от кръщението. Самият човек трябва да работи през целия си живот, за да съхрани и усили въздействието на кръщението - и ако не го прави, скоро от това кръщение няма да остане вече нищо. Само че идете да обясните това на християните! Те имат корави глави, християните, вярват в абсолютната ефикасност на кръщението, както вярват и че проливайки Своята кръв, Иисус ги е спасил - и че дори впоследствие да извършат всички грехове, са спасени веднъж завинаги. Тогава обаче аз задавам следния въпрос: „Защо тези хора са все нещастни и болни? Защо имат дългове за плащане, щом Иисус вече е платил дълговете им?“.1 Отговор няма.

Кръщават ви, измиват ви от греховете - това е хубаво; но трябва да продължите през целия си живот да поддържате онова, което е било заложено във вас в момента на кръщението. Всеки ден трябва да се чисти човек, при това - съзнателно, с цялото си сърце и цялата си Душа. Някои са толкова горди и доволни от това, че са кръстени, че си въобразяват, че повече не се нуждаят от каквото и да било; но поживееш ли с тях, виждаш, че са като всички други, които никога не са били кръщавани, или дори по-лоши. Ето защо казвам на тези хора: „Но Вие нищо не сте разбрали, нищо не сте научили, не бива да се задоволявате само с идеята, че сте били кръстени и че Иисус Ви е спасил: Вие самите трябва да направите нещо за собственото си спасение“.

Ако прочетете Стария Завет, ще видите например как пророк Елисей наредил на Нееман да се потопи седем пъти в река Йордан, за да се излекува от проказа.(IV Царе 5:1–19) И пак в река Йордан, Иисус е бил покръстен от свети Йоан Кръстител.(Матея 3:13–17) Кръщението и обливанията с вода имат огромно въздействие, но това въздействие зависи също и от Духовния ръст на онзи, който ви кръщава или който изисква от вас да се потопите във водата. Същото важи и за талисманите.2 Силата на един талисман зависи от човека, който го е приготвил. Ако той е невежа, талисманът няма да действа, защото не е могъл да приеме в себе си особено голяма сила. Един предмет се превръща в талисман само когато бъде проникнат от силата Телезма. Именно благодарение на тази сила Телезма, „Силата на силите, най-могъщата от всички“ (както я нарича Хермес Трисмегист в Изумрудените Скрижали), този талисман има силата да въздейства - иначе предметът присъства, но силата Телезма отсъства и следователно това не е истински талисман.

Водата е елемент, стихия, много благоприятна за пречистването, защото е населявана от същества, работещи вътре в нея - и когато човек се мие, тези същества са способни да накарат някои нечисти флуидни пластове да изчезнат. Хубаво е да се потапяме във вода, но най-същественото е да съзнаваме нейната могъща сила. И най-вече, ако водата е благословена, заредена с магнетизъм, ако някой Посветен я е осветил, изричайки молитвени формули - тогава тя ще има мощно въздействие. Ала дори и в този случай, нейната сила не продължава вечно. За известно време човекът ще бъде избавен от някои безпокойства или натрапчиви състояния, но впоследствие ще изпадне отново в същите негативни състояния, защото пречистването му е дошло отвън. Пречистването е истински трайно само когато човекът, който е бил пречистен и от когото са били изгонени злите духове, повече не допуска същите грешки. Той самият трябва да поддържа тази Чистота чрез своите мисли, чувства и постъпки; тогава - да, пречистването може да бъде окончателно, но само при това условие.

В Духовния път, никакво външно средство не може да въздейства дълготрайно, ако човек не живее Чист и Разумен Живот, изпълнен със Смисъл. Само че, тъй като тези Истини не се обясняват на хората, те си правят илюзии. Например, понеже кръстът е благотворен, те носят на себе си кръст. Да, но този кръст наистина ли има силата да избави човека от болестите и слабостите му? Виждал съм хора, носещи кръст, които обаче все са били в плачевно състояние. Защо кръстът не е могъл да ги спаси? Защото кръстът трябва да бъде носен вътрешно, под една друга форма, като специфично качество, като Добродетел.3 Единствено при това условие, кръстът има сигурно, благотворно, магическо въздействие. Един кръст, който носите само външно, дори и да е от злато, от слонова кост или от каквато и да е друга материя, с нищо не може да ви помогне; но ако заредите този кръст с магнетична енергия, ако вложите в него своята вяра, своята Любов, и ако чрез него се свържете с Христа - тогава, да: този кръст може да се превърне в изключителна, могъща сила.

Християните носят кръстове, медальони, палят свещи,4 четат молитви, прехвърляйки своите броеници, но понеже нищичко не правят, за да оживотворят всички тези предмети, нищо не ги спасява. И тогава всичко това става даже смешно и нелепо. Трябва да престанат да разчитат само на безжизнени предмети и вместо това - да осъзнаят, че от тях самите зависи да ги изпълнят с живот.

Един ден хората ще започнат да си дават сметка, че повече не бива да възгордяват, че са били кръстени в католическата вяра, защото това съвсем не е достатъчно. Хората трябва да станат и да останат вярващи, и то съзнателно, за цял живот. Едно дете е било кръстено в католическа църква, но никой не му е искал мнението за това; може би по-късно то би поискало да бъде по-скоро даоист или незнайно какъв... И това не е повод да бъдете скандализирани! Трябва да разберете онова, което ви казвам, защото аз ви водя към едно много по-обхватно разбиране. Някой е бил кръстен в католическата, протестантската или православната вяра, но не живее Божествен, Ангелски Живот, а един живот някъде по средата между животинския и човешкия. И тогава, какво значение изобщо има това кръщение?

Не, мили мои братя и сестри, не бива да се задоволявате само с това, че сте били кръстени в католическа църква, а трябва да си кажете: „А сега е нужно да стана осъзнат „католик“*, тоест всеобхватен, всемирен: да няма повече никакво разделение в моето сърце, да няма повече никаква омраза, никаква враждебност, а единствено убеждението, че всички хора са чеда Божии“. Засега все още си мислите, че които принадлежат към друга религия, не са Божии чеда и че трябва да бъдат отхвърлени. Точно в това отношение обаче не сте вече никакви „католици“ - защото, ако бяхте истински „католици“, тогава, въпреки различното им мнение, бихте прегърнали всички хора с убеждението, че всички те са Синове Божии.

Бонфен, 22 септември 1972 г.

Бележки:

* Католик - от гръцки, „католикос“ : всеобщ, всемирен (бел. прев.).

1. Виж Qu’est-ce qu'un fils de Dieu?, колекция „Извор“ № 240, гл. XI: „Le sacrifice de Jésus sur la croix: les puissances du sang“.

2. Виж Le Livre de la Magie divine (Книга за Божествената Магия), колекция „Извор“ № 226, гл. V: „Les talismans“ („Талисманите“).

3. Виж Le langage des figures géométriques, колекция „Извор“ № 218, гл. VI: „La croix“.

4. Виж Les révélations du feu et de l'eau (Откровенията на Огъня и Водата), колекция „Извор“ № 232, гл. XIII: „La flamme de la bougie“ („Пламъкът на свещта“).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×