Jump to content
Ани

XIV. Слънцето може да даде решението на въпроса за любовта

Recommended Posts

СЛЪНЦЕТО МОЖЕ ДА ДАДЕ РЕШЕНИЕТО НА

ВЪПРОСА ЗА ЛЮБОВТА

СИЛАТА ТЕЛЕЗМА

А сега, скъпи мои братя и сестри, какво ще кажете за това? Този изгрев на Слънцето надминава всички други... Нещо необикновено, изключително! Наистина изключително! Ето това е Славата: видяхме Славата, видяхме Чистотата, видяхме Великолепието... Нямам думи да ги опиша! Наистина, имам желание цял ден да повтарям: „Това е нещо необикновено, изключително - благодаря, благодаря, благодаря... „Слънцето - казвал съм ви - може да разрешава всички въпроси, и по-специално - един въпрос, който измъчва целия свят: този за любовта и сексуалността. Хората търсят решения навсякъде: обръщат се към биолози, лекари, психоаналитици, търсят да разберат как холандците, датчаните или пък американците са разрешили този въпрос - но, горките, намират само противоречиви отговори. Колкото до мен -аз ще ви кажа, че разрешението на всички сексуални въпроси и проблеми се крие в Слънцето. Да, само то може да ви даде ключа към тази Тайна - и това е особено важно в нашата епоха, в която хората отхвърлят всички морални традиции, идващи от древността, и са се отдали на собствените си импулси и внушения.

Любопитни сте да узнаете тази Тайна?... Но какво сте направили, че да заслужите тази привилегия? Не, скъпи мои братя и сестри, това е една толкова скъпоценна Тайна, че не мога да ви я кажа - но ако истински я търсите и се стремите към нея, сами ще стигнете до нея и тя ще ви се разкрие. Това е най-великото Откровение, което човек може да получи от Слънцето, и затова трябва да го поиска от него. До- като не приемете да се отнасяте със Слънцето като с едно интелигентно, разумно Същество, нищо няма да получите от него: то на нищо няма да ви научи... Занапред, когато идвате за изгрева на Слънцето, задайте му този въпрос с цялото си сърце, с цялата си Душа - и после чакайте... То ще направи така, че да почувствате отговора. Защото, очевидно, Слънцето не говори като хората: то говори безмълвно, в тишина - изпраща вълни, частици, които вие трябва да разкодирате. Ако знаете как да го слушате и как да тълкувате думите му, ще прозрете с изумление, че то е способно да разрешава и най-трудните, най-неразрешимите проблеми. Ала за да стане това, трябва да престанете да го считате за нещо мъртво, механично: трябва да повярвате, че Слънцето е живо Същество - най-интелигентното, най-разумното, най-могъщото, надарено с виеше, върховно, Божествено съзнание, притежаващо Вечната Мъдрост и Абсолютната Власт и Могъщество. Именно в този миг ще влезете в общение с него, вибрациите ви ще се доближават все повече и повече до неговите, между вас и него ще се установи истинска връзка, истински обмен, и ще започнете да получавате вътрешни Откровения, нови представи, понятия, идеи и пояснения, без дори да знаете, че именно Слънцето ги е вложило вътре във вас.

Вече съм ви казвал: най-съвършената йога, която съм открил, е Сурия-йога, защото това е йогата на Необятното, на изобилието и Пълнотата, на Вечността, на Абсолютното Великолепие. Другите видове йога можете да ги практикувате, но рискувате да изгубите много години, без да имате резултат. Докато тук, дори и да спите, вече имате резултати, защото Слънцето все пак внася във вас някои от своите частици. То вижда, че сте дошли с велика и прекрасна, достойна цел. Разбира се, заспали сте „насред път“, но това не е нещо чак толкова фатално. Слънцето е милостиво и състрадателно - то казва: „Това е едно дете: то спи, но нека му дадем все пак нещо, защото целта му е Божествена“. Докато при другите видове йога - например при Хатха-йога, която сега е толкова разпространена на Запад - ако заспите, ако се огънете твърде много и прекалите, никой не ще дойде да ви подкрепи, да ви помогне: оставени сте сами на себе си. Трябва да правите дихателни упражнения, да заемате всевъзможни пози, с главата надолу, с краката нагоре - и ако не успеете, ако позите ви не са правилни, дори и да работите години наред, не само че няма да постигнете никакъв резултат, но и рискувате да си навредите. Докато Сурия-йога, как- то виждате, е една йога с много предимства. После, нищо не ви пречи да практикувате и всички други видове йога, за които също сме говорили: ще имате дори по-голям успех, благодарение на Сурия-йога.

Когато човек тръгва на екскурзия, на дълъг път, той трябва поне малко да се екипира: да вземе няколко сандвича за похапване или дори шишенце, което да надига от време на време, тъй да се каже, за кураж! Е, добре - и тук е същото: преди денят ви да започне, идвате за изгрева на Слънцето. Това е един специален магазин, от който си пълните раницата със сандвичи, бутилка вода или дори, ако предпочитате - ракия или саке; а после през целия ден може да си продължавате екскурзията, защото сте напълнили раниците си сутринта при изгрев слънце. Ами да: там има един извор, който постоянно блика - един магазин, пълен с всякакви провизии. Ако не искате да вземете от там, няма да имате нищо в своите раници - и тогава, когато от долу тръгнете на „далечна екскурзия“, тоест на двадесетина метра, за да се срещнете със своята любима, да разговаряте с нея, да й се полюбувате - е, добре: това е цяло нещастие, защото ще се чувствате вътрешно празни, изморени, безизразни - нищо не ще можете да й дадете. Трябва да идвате да посрещате изгрева на Слънцето, за да можете след това да я гледате по-добре, да й говорите по-добре, да я водите по-добре към Небето.69

Но да оставим настрана всички тези аргументи. Аз се слушам какво говоря и виждам колко са жалки тези аргументи, които ви давам: те са толкова недостатъчни, че не искам да продължавам повече... Когато Слънцето е толкова сияйно, толкова лъчезарно и преливащо от Любов, изгубвам ума и дума! Чувствам се щастлив, усещам вътрешно разширение - но когато искам да изрека някакви думи, вече не знам къде са думите ми: отлетели са към Слънцето и трябва да ходя да ги търся, да ги викам да се върнат пак при мен. Виждате: дори и думите са толкова удивени и омаяни от Слънцето, че си отиват и няма начин да бъдат накарани да се върнат!

А сега - как се чувствате? Аз съм по-привилегирован от вас, защото гърбът ми е изложен на Слънцето, а именно чрез гърба човек възприема най-много енергия. Да, трябва от време на време да излагате гърба си на слънчевите лъчи, защото именно там, по продължение на гръбначния стълб, се намират корените на чакрите.70 И когато излагате гърба си на слънце, те поглъщат слънчеви енергии, които ги активират.

Днешната ми беседа е най-слабата от всички, които някога съм ви изнасял. В действителност обаче, за мен тя е най-съществената и съдържателната, защото ви говорих с цялата си Душа, с цялото си сърце, с целия си Дух... „А тази Тайна - ще кажете вие - тази Тайна, отнасяща се до Любовта, за която преди малко ни говорихте?“ Ако ви я разкрия, ще има много християнски съзнания, които ще бъдат скандализирани - затова и не смея. Хората си имат свои идеи по дадени въпроси, без даже и да подозират, че самият Бог може да мисли другояче: Той е създал Слънцето, а Слънцето представлява точно един образец за подражание, чрез който Той ни обяснява как да обичаме, как да разбираме тази Любов, че да сме в добро, балансирано състояние... Аз обаче не се предоверявам на християните: струва ми се, че те ще бъдат последните, които ще схванат това Велико Тайнство на Космичната Любов, на Божествената Любов.

Много будисти, индуисти, тибетци, както и много суфи и кабалисти още преди хиляди години са разбрали точно онова, което е трябвало да разберат - и се ползват от сила, красота, разумност и ясновиждане, които са просто нечувани. Ако християните бяха разбрали дори само Евангелията, биха открили, че Иисус е познавал тази Тайна, за която ви говоря. Да, Той я е познавал, но я е разкрил само на Своите ученици - другите все още не са можели да я разберат.

И така, аз ви съветвам да попитате Слънцето за неговата Тайна по отношение на Любовта. Колкото до мен - аз не се осмелявам да ви говоря за нея, защото някои от вас все още не са просветени, не са правилно ориентирани, нямат вътрешна яснота - и би било опасно да им се разкриват неща, които са толкова далеч от тяхното разбиране: те или биха полудели, или биха се обърнали срещу мен, за да ме разкъсат. Знаете какво е казал Иисус: „Не... хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да... се обърнат, та ви разкъсат“.71

Най-великият Посветен, бащата на цялата Наука за Посвещението, както в Египет, така и в целия свят - Хермес Трисмегист, чието име означава „Трижди Велик“ „Трижди Могъщ“, казва в Изумрудените скрижали: „Това е Могъщата Сила на всички сили, защото тя ще преодолее всичко фино и ще проникне всичко плътно“ Той нарича тази Сила Телезма и казва още: „Слънцето е нейният Баща, Луната - нейната Майка; Вятърът я е носил в утробата си, а Земята е нейна кърмилница“. По-нататък добавя: „С това средство ще придобиеш славата и сиянието на света, и всеки мрак ще стои далеч от теб“. Тези няколко думи са достатъчни, за да покажат колко са важни за нас изгревите на Слънцето. Това означава, че за ученика, който е разбрал, че Светлината е всемогъща, болестите, терзанията, всичко негативно ще изчезне и от него ще започне да се излъчва една Слънчева сила, която целият свят ще бъде принуден да признае.

Ще кажете: „Да, но това още не е станало“... Разбира се - то няма и да стане, докато не разберете защо трябва да идвате всяка сутрин да се явявате пред Слънцето. Именно съзнанието, начинът на виждане на нещата определя всичко.

Хермес Трисмегист е проникнал в най-големите дълбини на Тайните на Природата - и в Изумрудените скрижали е представил в резюме цялата Древна Мъдрост; но дори и алхимиците не са го разбрали. Когато Хермес Трисмегист е казвал: Слънцето, Луната, Въздухът, Земята, той всъщност е говорел за Четирите стихии-, докато, под понятията Слънце, Луна и т.н., алхимиците са се опитвали да разбират други неща, за които Хермес Трисмегист дори не е и помислял. И все пак, то е толкова просто и ясно! Именно Четирите стихии пораждат тази Могъща Сила на всички сили, наречена Телезма. Всички ма- гове, магьосници, окултисти, вещици и заклинатели, които са практикували така наречената талисмания, са се опитвали да вложат в разни предмети тази Сила Телезма (от където и идва названието талисман), но невинаги са знаели от къде идва тя, нито как да я уловят и насочат. И макар че Хермес Трисмегист го е казал много ясно: „Слънцето е нейният Баща“ -следователно Слънцето я поражда и трябва да бъде търсена у него. „Луната е нейната Майка“... В своя нисш аспект, Луната представя светът на илюзиите, неуравновесеността, лудостта и безумието - докато в своя висш аспект представя Чистотата на Божествения Живот. Именно този висш аспект на Луната е Майката. Следователно Бащата, Слънцето, поражда Силата - а Вятърът, тоест Въздухът, я пренася в утробата на Майката, Луната, която започва да работи върху нея. Ала тази Сила, която тук е представена под формата на дете, трябва да бъде хранена - и Земята е тази, която става нейна кърмилница.

И така, Хермес Трисмегист го е казал ясно: има една Сила, която идва от Слънцето. И понеже Слънцето ще играе в бъдеще главната роля, трябва да побързаме да го разберем, да имаме едно ново съзнание по отношение на него и да се подготвим да приемаме всички негови еманации, всички негови сили и енергии. Зад светлината на Слънцето се крият още много други сили - и точно Телезма е една толкова Могъща Сила, че „ще преодолее всичко фино и ще проникне всичко плътно“, както е казано и в Изумрудените скрижали. Само че, за да бъде тази Сила наистина ефикасна на физически план, тя трябва да бъде фиксирана и стабилизирана, да стане Земя: „Нейната сила или нейното могъщество ще останат цялостни, ако се превърне в Земя“ - казва Хермес Трисмегист. Защото в първоначалното си състояние тази Сила е от Огън -но Огънят трябва да стане Земя. Огънят е летлив, неустойчив, а Земята - фиксирана, устойчива... Ето откъде идват термините „фиксиран“, „устойчив“ и „летлив“, с които си служат алхимиците. Следователно тази Сила, която е толкова фина, трябва да кристализира, да стане плътна, да се материализира: тогава става всемогъща - не по-рано. Именно това е имал предвид Хермес Трисмегист, но го е казал толкова завоалирано, че дори препрочитайки Изумрудените скрижали стотина пъти, пак може да не го прозрете.

Ето това ми е разкрило Слънцето. Ще кажете: „Как! Слънцето може да ви разкрива такива неща?“ Ами да - може, понеже е Източникът на всичко, то може да ни разкрие всички загадки, всички Тайни. Очевидно, това е грандиозна работа, която продължава дълго време: нужни са години, векове дори, за да успеем да направим така, че Силата Телемза да слезе и да се кондензира, да се уплътни до такава степен в нашите собствени клетки, че да стане материална, осезаема. Тази идея е вложена също и в двата триъгълника на Печата на Соломон.

Mihail_Ivanov_032.jpg?fbclid=IwAR3Kh3AdG

Долният триъгълник, чийто връх е обърнат нагоре, е символ на материята, която трябва да се издигне, да стане толкова фина и ефирна, че почти да изчезне в Безкрая. А горният триъгълник, чийто връх е обърнат надолу, е символ на Духа, който слиза в материята на физическото тяло, докато се възцари и установи на своето място. В действителност, двата триъгълника продължават да съществуват, но под една друга форма: върхът на първия докосва Небесата, а върхът на другия докосва дълбините на подсъзнателното. И съединени, двата триъгълника пораждат съвършенството, изобилието, пълнотата.72

Тези, които могат да разберат, ще ме разберат. Всичко, което ви казвам, се върти все около една и съща идея: материята трябва да се одухотвори, а Духът - да се материализира. Възлюбената изминава разстоянието, което я отделя от нейния възлюбен, който слиза от Небесните селения: те се срещат някъде в пространството и там се сливат. Духът се спуска чак до дълбините на човешкото същество - и всичко, което е било грубо и страстно, изчезва, за да отстъпи място на Величието, Благородството, Разумността, Светлината, Красотата, Любовта, Чистотата, Благостта на Духа.

Цялата работа на ученика, скъпи мои братя и сестри, е дадена в резюме в тези няколко думи. Каквото и да правите, с каквото и да се занимавате, каквото и да четете, експериментирате или упражнявате - всичко трябва да води към онова, което аз обобщавам в две думи: одухотворяване на материята и материализиране на Духа. Аз се упражнявам сега да правя като Природата: сгъстявам се, кондензирам се - и се развивам. Природата кондензира цяло дърво в една семка - но ако посадите тази семка, от нея ще поникнат толкова много неща, че цял живот няма да ви стигне да ги анализирате! После, това дърво, със своите цветове и плодове, може отново да се кондензира и събере в умален вид в една-единствена семка.

Посветените, които подражават на Природата, са успели да кондензират, да съберат в сбита форма цялото си познание например в картите Tapo. Ала, за да ги разберем, трябва да познаваме техния Метод. Тези карти са като семки: трябва да ги посеем,, да ги поливаме, да бдим над тях - и тогава от тях ще поникнат изключителни дървета, животни, същества или светове!... И тогава ще разберете, че този, който е създал Таро, е познавал изкуството на символите. А един символ не е нищо друго освен резюме на множество закони, Истини, понятия, представен под най-проста геометрична форма: триъгълник, кръг, квадрат, кръст, конус...73 Впрочем децата ни показват, че са велики Посветени: те рисуват човека само с две-три линии - и това е всичко. Ако не можете да ме разберете, то е, защото не сте Посветени. По този начин детето представя човека в резюме, но това е нещо, което трябва да бъде разбрано...

Бонфен, 30 август 1967 г.

_________________________________________

69. Виж Vie et travail à VÉcole divine, колекция „Събрани пълни беседи“, том 31, гл. IX: „Hiérarchie et liberté“, част II.

70. Виж La pierre philosophale - des Évangiles aux traités alchimiques, колекция „Извор“ № 241, гл. XIII: „La croissance du germe divin“.

71. Виж Матея 7:6 (бел.ред.).

72. Виж La Balance cosmique - Le nombre 2 (Космичните Везни. Числото 2), колекция „Извор“ № 237, гл. VIII: „Pour faire les miracles d’une seule chose“ - „Le symbolisme du 8 et de la croix“.

73. Виж Langage symbolique, langage de la nature, колекция „Събрани пълни беседи“, том 8, гл.XII: „Le langage symbolique“.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×