Jump to content
Ани

Кой е Омраам Микаел Айванхов?

Recommended Posts

Кой е Омраам Микаел Айванхов?

Той е моят най-добър приятел - ми казва един възрастен човек на име Кирил. - Той е и моят духовен учител.

И вади от джоба на палтото си снимка на човека, който е бил негов духовен водач, модел за подражание, приятел. Разговаряме, седнали на пейка в една градинка в София, срещу гроба на Петър Дънов, основателят на братството, превърнало се в духовното семейство на Микаел. Розите, лозниците, отрупани с гроздове, слънцето - всичко пази спомена за някогашното обиталище на братството. Днес на това място в българската столица има само един малък парк.

Годината е 1992. Вече работя над биографията на Ом-раам Микаел Айванхов, този велик български Учител, проправил нов път в духовността, който той нарича пътя на Светлината. Предстоят ми седем дълги години упорит труд, преди да се очертае образът на една изключителна личност, много по-мащабна, отколкото предполагах. Един пророк на красотата, обичта и братството за цялото човечество, предвестник на нова епоха на земята.

Казваха му: ,Дошли сте на земята с четири века по-рано“. Докато слушахме беседите му във Франция, Швейцария или Канада, понякога и на нас ни минаваше през ума тази мисъл. Това, което той желаеше за човечеството, ни се струваше толкова далечно и трудно постижимо. Но превъплъщението му в нашия свят дотолкова е свързано с житейските реалности, а учението му е така добре адаптирано към нашите нужди, че всички надежди ни изглеждаха възможни.

Възможни са и сега. И стават все по-силни. В десетилетията, които бележат края на една епоха и началото на новата епоха на Водолея, Омраам Микаел Айванхов постоянно се връща към темата за братството и обичта, любовта към светлината и чистотата. Той знае, че те могат да възродят в съзнанието на синовете и дъщерите на нашата земя мисълта, че са Божии чеда.

Силата на неговото учение намира израз в убедеността му, че най-важното нещо е да се промени всеки отделен човек, но също толкова важно е да се промени и земята, за да стане тя райска градина. През този конкретен период от човешката история мъжете, жените, дори и децата осъзнават много по-силно от когато и да било колко е необходимо да си помагат един на друг, за да стане човечеството като едно истинско семейство, в което царят обич и мир.

ЛУИЗ-МАРИ ФРЕНЕТ

Шербрук, Квебек Юни 2002 г.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×