Jump to content

Година 14 (22 септември 1941 – 1 август 1942), брой 289


Recommended Posts

БРАТСТВО

Седмичник за братски живот

Брой 289 - год. XIV.

Севлиево, 15 януари 1942 год.

--------------------

Абонамент:

За България – 30 лева

За странство – 60 лева

Отделен брой 2 лев

----------------

Адрес: в-к „ Братство“, гр. Севлиево.

Редактор: Атанас Николов

Съдържание:

Духът Христов – Пламен

Да се молим! – С. К.

Днешната бъркотия – Олга Славчева – текстът не се разчита

Словото на Учителя. Смисъла на живота. (из неделната беседа „Блажени кротките“ – 23 ноември 1941 г.) – текстът не се разчита

Към (стих.) – Д Антонова.

Извор (стих.) – Д Антонова.

Прости, но велики истини – Л. Лулчев

Власт и наредби – М. Стоицев

Мъдрост и съдба – М. Метерлинк

Химн на Амон-Ра (стих.) – Превод от старогръцки: А. А. текстът не се разчита

И туй ще мине. – Йор. Богдар – текстът не се разчита

Издания на книгоиздателство „Братство“ — Севлиево

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДУХЪТ ХРИСТОВ

В човешките умове понастоящем има едно преизобилно от идеи. Хората искат да устрояват, да преустрояват света. Нов строй, нов свят искат да създадат тези в чиито души бликат непрестанно мислите идеите за едно по-добро бъдеще на човека, на човечеството.

Погледнато външно, често пъти тия идеи носят в себе си големи противоречия помежду си. Както в методите, така и в основните си разбирания за нещата, а понякога коренно се различават. И все пак, в тях има нещо общо. И това общо е именно най-същественото — целта, към която се стремят: повдигането на живота, благоденствието на човечеството, разумното и правилно разпределение на благата.

Навред, по всички части на света, като пчели в огромен кошер, хиляди и милиони човешки умове непрестанно работят в една и съща насока: измъкването на човечеството от духовната и материална мизерия, създаването на един нов свят, в който не ще има гладни, онеправдани, изоставени.

Колкото и различни да са схващанията, разбиранията и методите за работа на търсителите на новото, все пак, повече от ясен е техния един едничък Първоизвор:

Духът на Христа стои в основата на всички тия импулси, идеи и опити за преустрояване на света. Той а великия и единствен Първоизвор, от който идват всички тласъци към Доброто. Това, което Той иска. това, което Той е предначертал да осъществи на земята, хората го долавят обикновено в смътни, неясни, често пъти изродени и погрешно схващани форми. Това, което Той възнамерява да устрои по Божествен начин, по най-съвършените методи по пътя на свободата, — несъвършените човешки умове и необузданите човешки воли се опитват да го изградят по пътя на насилието и според своите лични, ограничени, погрешни разбирания.

Между новият свят на Христа и новият свят на хората съществува цяла бездна! Това, което хората днес искат да правят. това, което те могат, в своята слепота и самоувереност, да направят, е само една слаба, несъвършена сянка, то е само едно приличащо повече на карикатура отражение на Христовия План за обновяване на живота на земята.

Импулсът е Негов. Това не може да се отрече. Във всички тия, погрешно работещи и лутащи се по криви, кървави пътища люде, действа Христос. Негов е импулсът. Който ги тласка към по-доброто.

Но те, хората, са оплетени в своите стари пътища. Те все още са роби на своите стари заблуждения. Те все още са свързани с тежките вериги на безброй досега извършени престъпления.

Хората имат да плащат. Човечеството има да плаща. Огромни дългове на миналото има да плаща човечеството, преди да стъпи върху изравнения път към бъдещето.

Това е смисъла, това е и причината на ставащите днес световни катаклизми. Когато човек ще почва да строи ново здание, той трябва преди това да изплати всичките си стари дългове.

Днес Природата е предприела основно разчистване на старите сметки, основно разплащане на старите дългове, основно изгаряне на старите грехове.

Човек трябва да влезе в новия свят с чисто чело, свободен от сенките и престъпления на миналото.

Затова са именно днешните страдания: Светът трябва да се претопи за да се излее на ново. Всичко старо трябва да изгори, за да даде път на новото.

Само огънят може да направи това!

Его защо, ние трябва да гледаме без страх без съмнения и колебания на това, което става. Христос стои зад всичко това! Дълговете на човечеството трябва да се разплатят. Обърканите сметки трябва да бъдат оправени. Убежищата на злото трябва да изгорят. Заблужденията трябва да бъдат прогонени. И тогава, върху така разчистения терен Бог ще положи основите на истинското Ново . . .

Вплетени в кървава борба, хората днес разчистват старите сметки, — разчистват пътя на бъдещето, без дори да знаят какво правят.

Друг е обаче Този който ще каже последната дума.

Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДА СЕ МОЛИМ!

Не за себе си. За другите да се молим. Не за своето семейство. Не за един отделен кръг. Не за частни интереси. Не за един народ или за група от народи.

Не! За Цялото ние трябва да се молим. За всички хора и за всички народи! За цялото човечество, обгърнато днес от вихъра на унищожението.

Само чрез Цялото ний можел да отидем към частното. Само чрез общите интереси ний можем да примирим и да хармонираме отделните частни интереси. Само една грижа, която обгръща едновременно всички, само един поглед, който обхваща всичко, само една истина, която е валидна за всички, може да донесе добро на човечеството и на всичките му отделни части.

Бог съди и отсъжда: Не е възможно един човек или един народ да добрува за сметка на другите. Болката, която причиняваш на другия, ще дояде утре и до теб. Докога ще се заблуждаваме. До кога ще тъпчем по старите пътища, за да изплащаме утре огромните дългове на сторените грешки и престъпления.

ДА СЕ МОЛИМ ЗА ВСИЧКИ! За цялото човечество. За всички хора и народи. Това са наши братя и сестри. Всички те, без никаква разлика, и бели, и жълти, и черни, са наши братя и сестри. Нима ний можем да обичаме истински родината си, ако мразим „чуждата“ земя? Нима ний може м да обичаме истински народа си, ако мразим чуждите народи? Нима, най-после ний можем да обичаме истински дори и един единствен човек, ако същевременно душата ни е пълна с омраза към другиго? Не! Омразата и любовта се взаимно изключват. Затова днес Бог казва: Никаква омраза към никой човек и никой народ! ЛЮБОВ КЪМ ВСИЧКИ!

Днес нашите братя и сестри по всички части на света страдат. И ужасни са техните страдания, защото страдат не само телата, но и душите . . . Да се молим за тях! Да се молим за всички! Да се молим всеки ден! Непрестанно:

ГОСПОДИ, СЪКРАТИ СТРАДАНИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

КЪМ

Към светлите звезди ти поглед обърни,

когато земна скръб сърцето ти притисне;

към светлите звезди в притихналата нощ,

над теб когато тя в мълчание надвисне.

*

Кога се сетиш сам, отхвърлен и разлюбен,

към светлите звезди ти поглед обърни.

И, вслушан във гласа таинствен и дълбок

сам свойта скръб с любов тогава целуни!

Д Антонова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ИЗВОР

Не съм те още приближила,

но чувам песента

на твойто бликане, на твойта

поезия и чистота.

*

А искам веч, защото зная:

във оня дивен час,

когато пия аз от тебе

не ще усетя жажда аз.

*

За векове ще ме наситиш

и ще забравя, знам,

сегашната си смъртна жажда,

парливия, отровен плам.

*

О, жаждата, която изсушава,

измъчва и гори,

и нов пожар голям запалва

в човешките гърди.

*

Ти там си на върха и бликаш,

а аз съм ощ далеч,

но пия ли веднъж от тебе,

на век не ще съм жадна веч.

Д. Антонова

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПРОСТИ, НО ВЕЛИКИ ИСТИНИ

В много отношения хората днес приличат на деца, които обичат плодовете, но не обичат да садят дървета и отглеждат градини. Често пъти дори те се учудват на неща и събития, които са пряма последица от техните собствени деяния, но не виждат връзката между тях. Тая връзка са разкривали мнозина велики учители на човечеството — неговите философи, учени, поети. Достатъчно е било да се вслушват в техните думи, за да се избегнат много страдания.

Нека си припомним някои от тях.

Най великият човек, наречен син Божий, Исус, каза: „Каквото искате да правят хората — правете го и вие тям. С каквато мярка мерите, с такава ще ви и примерят“.

А сега хората обръщат това наопаки и казват: — Тъй ме мерят, тъй меря и аз!“ Без да подозират по тоя начин те губят свободата си и стават роби на външните условия. Но във всеки момент те могат да променят съдбата си щом почнат да мерят тъй, както искат да бъдат мерени.

В същото време, преди две хиляди години, живя друг учител, който добре разбираше времето и неговите грешки и ги сочеше без стеснение (за което плати и с живота си). Запитан как може да оправи положението, каза:

„Всяко, дърво, което не дава добър плод, се отсича и в огън се хвърля. И множествата го попитаха, казвайки: — Тогава какво да правим? А той в отговор им рече: — Който има две ризи; нека даде на тоя, който няма; и който има храна нека прави същото.

Дойдоха и бирниците да се кръстят и му рекоха: — Учителю, ние какво да правим? Той им каза: — Не изисквайте нищо повече от това що ви е определено.

Питаха го и военнослужещи: А, ние какво да правим? Каза им: не насилвайте никого, нито оклеветявайте и задоволявайте се с заплатите си.

Нима това не е една цяла социална програма и за наши дни, казана с най-малко думи?

„Прочие ако някой знае да прави добро и не го прави грях е нему“ казва пр. Яков.

„Не по малко е ясен и Учителя днес. Той казва:

Докато хората не дойдат до пълно съгласие с природата, последната всякога ще разваля плановете им.

От тия думи е ясно, че силата на един човек иде от съгласието, хармонията му с природните закони Тогава нейните сили са и негови. И обратното, отиването срещу тия закони носи обезсилване и ограничения. Добрите резултати за нашата страна са дошли досега по тоя път.

Мир, справедливост и доброта — това са здравите основи на които може да се гради. Человек е свободен да мисли и прави каквито и да са заключения. Истината не зависи от тях, но заключенията трябва да изхождат от истината, ако искаме те да имат сила и меродавност.

Лодкаря е фактор в една лодка до като тя не е претоварена. Претовари ли я — нейната, а често и неговата съдба, са предрешени вече.

Клюмналото цвете не ще речи, а малко вода само. Останалата работа ще си я свърши и то самото, разбира се, когато не е твърде късно.

Ето прости истини, които могат да дадат винаги добри резултати. Но те са само семена. Те трябва да бъдат посети в душите ни, за да дадат плодове - мисли, желания и дела в съответствие с тях.

Признаването на една истина е равносилно с виждането и познаването, че нещо е хляб. Но за да имаш силата му, трябва да го изядеш!

Л. Лулчев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зъболекар М. Стоицев

ВЛАСТ И НАРЕДБИ

Поради създаденото общо световно положение, преживяваме едни анормални и трудни времена. Сега и богати и бедни, и учени, и прости сме смутени къде ще му излезе края. А края за търпеливите и разумните люде ще бъде най-добър — планът Божий ще се изпълни на земята.

Освен смутът, ние виждаме, че при малки липси и неуредици, безпокойството става още по-голямо. Понеже трябва едно по-будно и по-трезво съзнание от всички ни в днешните моменти, за да облекчим до негде своите трудности, ние изнасяме някои неща, които виждаме, както те се проявяват в живота. След това ще спомним как биха се проявили ако ние имаме и имахме един по-възвишен морал, едно по-възвишено съзнание.

От физическо и духовно гледище, тези прояви са едно огледало за всички ни, но особено за разумните люде, та като виждаме отклоненията, да вземаме поука и да ги не следваме; а същевременно да прегърнем разумното, доброто.

Сега се въведоха купони за хляб. Но що виждаме? Още след 1 — 2 дни, несъвестни хора изобраха картофите из пазаря на Пловдив и те от 3 — 4 лв. достигнаха 7,8 — 10 лева килограм. Не е ли това срам, не е ги това престъпление? Какво ще ги правят тези картофи лакомниците за пари, ако се задоволят повечето хора — каквито са тия с по-тежък физически труд, с доволно количество хляб! А ето правителството стори това. И не е ли срамно, при тази добра реколта на картофи, и при 6 лв. кг. хляб, да се купуват картофи по 8 — 10 лева? Ние трябва да благодарим на Бога, че заради чисти и свети души, каквито вярваме че има в България, ние се запазихме досега от чужди крак. Вярно е, че и ние сме в затруднено положение, — имаме липси на много неща, но у нас е пак рай! Сега липси има и в най-велики държави. А тези липси у нас не са само поради това, че от вън не идват стоки, но и търсенето, и безразборното купуване е по-голямо, отколкото предлагането.

Нека се надяваме, че Бог ще ни запази и до край, щом вършим Неговата воля и се отърсим и от тия малки недъзи.

Нашата молба и към производители, и към граждани, и към селяни е: долу страха, долу егоизма, долу лакомията! Нека всеки се надпреварва да се задоволява с най-малкото и да отстъпва на по-немощните, на по-бедните, това е благородство.

Нека всеки тури мисълта в себе си, че при тежки моменти и с много по-малко ще преживеем и пак няма да умрем!

Нека всички знаем, че не в увеличение цените на артикулите: не в увеличение заплати и надници на всички е щастието. Това щастие е във вътрешният мир у човека, по-голямо производство и запазване стойността на лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МЪДРОСТ И СЪДБА

Великите вътрешни събития не се случват никога на онези, които с нищо не са ги призовали в себе си; а между това и най-незначителният случай в живота носи в себе си семето на велико вътрешно събитие. Но тези събития са роби на справедливостта, та затова всеки човек има частица от плячката, що откриваме в щастието и нещастието, които ни сполетяват; и най-неочакваните прищявки на съдбата вземат форма сродна на нашите мисли. Облеклото, оръжието и украшенията на съдбата се намират в нашия вътрешен живот. Ако Сократ и Тереза изгубят в един и същи ден своя едничък син, то Сократовото нещастие не би било еднакво с нещастието на Тереза. И самата смърт дори, която смятаме за неизменна, има по-други навици, по-други жестове, по други сълзи в къщата на добрите, отколкото в онази на злите хора. Като че ли щастието или нещастието се изчиства преди до почука на вратата на мъдреца и сякаш то навежда глава, когато влиза в една посредствена душа.

Колкото повече ставаме мъдри, толкова повече избягваме понякога от нашите инстинктивни съдбини. В всяко човешко същество има желание за мъдрост, което би могло да стане съвест в повечето случаи на живота. А онова пък, което се е променило в съвест, не спада вече към неприятелските сили. Страданието, що вашата душа е превърнала в приятност, в снизхождение или търпелива усмивка, не ще се върне никого вече без духовни накити.

А грешка или недостатък, който сте гледали лице в лице, са грешка и недостатък, неспособни вече да вредят нито вам, нито на другите.

Съществуват постоянни отношения между инстинкта и съдбата, те се крепят взаимно и блуждаят ръка за ръка около невнимателния човек.

Но всякой, който може да намали в себе си сляпата сила на инстинкта, намалява същевременно около себе си силата на съдбата. Сякаш той създава никакво прибежище, неприкосновено съразмерно с мъдростта му и тези, които минат случайно в областта, осветена от неговата придобита съвест, няма защо да се боят от съдбата, докато се намират в тази област.

Има нещастия, които съдбата не смее да предприеме в присъствие на душа, която я е побеждавала неведнъж, и мъдрецът, който преминава, прекъсва с хиляди драми.

М. Метерлинк

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ИЗДАНИЯ

на книгоиздателство „Братство“ — Севлиево

Безсмъртна любов, роман от Дук де Помар. Тази книга е нещо много повече от един обикновен роман. В нея жадния за знание читател ще намери засегнати и осветлени редица проблеми, които от хиляди години тревожат човешкия дух със своята загадъчност: Що е човек в своята същност? От къде той иде на земята и къде отива? Съществува ли безсмъртна човешка душа или пък човешкото съзнание изчезва заедно с физическото тяло? Какво нещо представлява от себе си любовта? Дали в нейната основа стои привличането на плътта или пък тя има и някакви други, много по дълбоки причини? Какво нещо е и самият живот, взет в неговата цялост? Дали той е резултат на сляпото действие на механически закони, или пък неговите основи почиват на някаква разумна и съзнателна, макар и непознато нам деятелност?

Всички тия въпроси са разгледани в романа „Безсмъртна любов“ с една светлина, далеч надхвърляща всичко, което може да се намери в хилядите обикновени романи и дори в философската и научна литература на нашето време

Животът на Исуса, разказан увлекателно за деца от великия английски писател Чарлз Дикенс. Луксозно издание. Името на автора, които и факта, че той е написал тази книга специално за своите деца, са доказателство, че в нея подрастващите поколения ще имат възможност в най-лека и достъпна за тяхното съзнание форма да възприемат и усвоят основните истини на Евангелието и всички по-важни подробности в живота на Спасителя. Книгата е отпечатана на луксозна хартия, голям формат, с портрета на автора и много илюстрации от прочути световни художници.

Одобрена и препоръчана от М-вото на Народната просвета с окр. №32 от 2. I. 1940 год. същата подвързана.

Що е красота — защо красотата ще спаси света — от Ангел Томов. Едно дълбоко проникване в глъбините на живота, ни показва че истинските пружини, които движат света, не са от материално, а от духовно естество. Бъдейки израз на висша духовност красотата, разбирано широко, е мощен лост за освобождението на човечеството.

Прераждането, надеждата на човечеството, от Ървин С. Купър, с предговор „Прераждането е факт“ и приложение „Пререждането в сваляната на Учителя“ от Сава Калименов. Прераждането е великата и вечна истина за човешкия живот. Без  неговото знание, човек е сляп за реалността на живота

Творческата сила на мисълта, от Джеймс Ален. Едно малка книжка, в която търсещия може да намери ключовете на успеха и всестранните постижения

Пътят на звездата, от Георги Радев. Има една наука, която прониква по-дълбоко в живота, от науката, която може да се почерпи в нашите училища и университети ... Това е окултизма — науката за скритите, истински пружини на живота, за невидимата страна, за дълбоките причини на нещата, които стават. Познавайки тази наука, Г. Радев ни напътва към едно по-дълбоко познаване на света.

Живите сили на слънцето, от Георги Радев. Една загадка, която е всеки ден пред очите ни и за която като че ли никой не мисли, получава в тази книга от Г. Радев едно смислено разрешение

Орфей, животът и делото на един велик мъдрец и музикант, от Андрей Андреев. Каква огромна разлика между това, което днес наричаме музика и музиката на Орфей — онази мощни сила. която вършеше чудеса! Наистина в музиката има по-големи възможности от тези, които ний виждаме достигнали в наши дни. Музиката не е само средство за удоволствие и за приятно прекарване на времето. Тя е още и свещенодействие, което претворява нещата. Тя върши чудеса, когато с нея борави този, който има божествената чистота на Орфей.

Почерк и личност, от Д. М. Зуев - Инсаров, научно ръководство по графология — наука за изследване връзката между почерка и характера на човека. В тази книга, която е превод от съвременно съветско издание, са разгледани подробно почерците на редица бележити люде, като: Толстой, Пушкин, М. Горки, Ан. Луначарски, Наполеон, Бисмарк и др. С нейна помощ. читателят може да проникне в душата на интересуващите го люде само като има на разположение техния почерк.

Проблемата на храненето, от Д-р Мих. Стоицев. Правилното хранене е източник на живот, a неправилното хранене носи преждевременно остаряваме и смърт. Да се нахраним правилно, значи да се подмладим. „Проблемата на храненето“ съдържа много научни данни за състава и влиянието на различите храни и наставления за правилното хранене и съчетание на храните.

Отче наш — като завет Христов и социална програма на бъдещето, от Авг. Циешковски. В учението на Христа се съдържат всички пътища и методи, с помощта на които ще се изгради новия свят на социална справедливост, на братство и любов между хората. Гениалния полски мистик Циешковски с пророческо прозрение ни разказва, че това, което ще разреши наболелите въпроси на живота, и което ний напразно търсим  разни из изкуствени, политически и стопански формули, съществува вече, в своята най-съвършена форма, в учението на Христа.

Защо вярвам в безсмъртието на човека, от проф. Оливер Лодж, ректор на Бирмингамския Университет. Не всички учени вървят по течението на всеобщо признатото, макар то да бъде и заблуждение. Има такива, които не се страхуват да вървят по нови пътища, въпреки предразсъдъците на техните колеги. Един от тия учени е проф. Оливер Лодж, който въз основа на дълги изследвания, заявява, че „продължаването живота на личността след смъртта на физическото тяло е доказан факт“.

Агни Йога, наука за висши психични достижения.

Рила когато проговори, впечатления и размишления от летния лагер на Всемирното Братство в Рила, от Орион (д-р Стефан Кадиев).

Път към себепознание, от Д-р Руд. Щайнер

Отбрани приказки (10 отделни номера)

ЕСПЕРАНТСКА ЛИТЕРАТУРА

Учебник по Есперанто с 316 картини в текста, от Д-р Захариев, пригоден за самоуци и курсове. Този е най-добрия учебник за изучаване на международния език Есперанто. С него изучаването става бързо и леко. Учете международния език Есперанто. Той ви разкрива нови, широки хоризонти, като ви свързва по най-лесен начин с целия свят!

Практична граматика на Есперанто, необходимо помагало за всеки есперантист, от Емил Стратев

Пълен есперанто-български речник, от Атанас Николов. Обема около 500 страници. Този е единствения най-пълен есперанто-български речник, който съперничи с есперантските речници на големите европейски народи и затова е гордост на българските есперантисти.

Есперанто-български речник, от Атанас Николов.

Есперантско-български разговорник, от Атанас Николов.

Batalo, разказ от Николай Райнов

La Nova Evo, (Новата Ева) от П. Дънов

La tri fundamentoj de la vivo, П. Дънов

ЗА ЧИТАЛИЩАТА

Допълнение към каталога за пиеси, издаден от книжарница „Братство“ — Севлиево

Милена, (Скопска девойка), драма от Ст. Савов

Делба, драма в 3 действия от Илия Енчев

Пролетен лъч, Илия Енчев

Драгойци, Стефан Савов

Анга, от Ив. М. Балканов

Пристанала, драматиз. Ботева песен Д. Герасков

Калната топка, Балканов

Секулова невеста, Дим. Бабев

Новото пристанище, комедия от Ст. А. Костов

Убитата лисица, от Конст. Мутефов

Член 223. комедия от Ст. Л. Костов

Две жертви, Гиз. Алкалай

Аз убих, драма Морис Ростан

Гостилничарката, комедия от Голдони

Наполеон 931, Армон

Сляпата, Гизела Алкалай.

Тигърът, комедия Дам Калфов

Дина, драма от Ив. М. Балканов

Азманка Евгенин, драма от Иван М. Балканов

Изстрел, от Ст. Савов

Между две жени, от Лука Говедаров

Кара Танас, Ст. Савов

Фани, от Марс Паньол

Война и хора, от Лука Говедаров

Любов и смърт, от Лука Говедаров

Към другия бряг, от Илия Енчев

Седем часа лъжа, комедия от Ст. Савов

Пристанушка, битова комедия от Ст. Савов

Еленово царство, от Георги Райчев

Винаги на пътя ни една жена, от Ст. Савов

Тлъстото кокалче, А. Н. Островски

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Романи и романизовани биографии на бележити люде, от писатели със световна известност

Доставя книжарница „Братство“ – Севлиево

Гьоста Берлинг, от С. Лагерльоф

Мария Антоанета, Стефан Цвайг

Свещена нищета, Ем. Силанпее

Стомана, Ълтон Синклер

Кооп, Ълтон Синклер

Лекуващия нож, Д-р Г. Банков

Мостът на Сан Луис Рей, Тронтън Уайлдър

Песента на фиорда, от Зигрид Ундсет

Човекът който уби, К. Фарер

Сбогом, мистър Чипс, Джон Хилтън

Вълни, Юзи Юмамото

Огнени сърца, Раф. Сабатини

Непознати, които могат да обичат, Урсула Пярот

Мадлена Фера, Ем. Зола

Звездите гледат отгоре, Д-р А. Ж. Кронин

Примадона, Съм. Мохем

Гирлянди от Хавай, Съм. Мохем

Палми край тропическо море, Съм. Мохем

Героични години, Съм. Мохам

Ариана, Ане Клод

Пътят към славата, Вики Баум

Хотел Шанхай, Вики Баум

Син на Тигъра, Пърл Бък

Младост, Пърл Бък

Неаполитанска кръв, Ф. Верфел

Катя, Люсиен Деко

Фуше, Стефан Цвайг

Дизраели, Андре Мороа

Суворов, Жан Жакоби

Познавам тези диктатори, Уорд Прайс

Бисмарк, Емил Лупвиг

Метерних, Анри дю Кудре

Азия без маска, Джон Гънтър

Неспокойно сърце, Стеф. Цвайг

Ел Хеким, Джон Нител

Господарът на Хествикен, Зигр. Ундсет

Човекът който знаеше всичко, Луис Бромфийлд

Съдбата на хирурга, Д-р Г. Банков

Испански дом, Ел. Смит

Сине мой, сине мой, X. Спринг

Достоевски, Анри Тройа

Наполеон, Емил Лудвиг

Магелан, Стефан Цвайг

Микел Анжело, Ромен Ролан

Елеонора Дузе, Ол. Р. Синиорели

Еразъм Ротердамски, Стефан Цвайг

Мария Антоанета, Стеф. Цвайг

Мария Кюри, Ева Кюри

Животът на Шели, Андре Мороа

Животът на Шопен, Ги дьо Пурталес

Жозеф Фуше, Ст Цвайг

Микел Анжело, Р Ролан

Мария Стюарт, Ст Цвайг

Безсмъртна любов, Дук де Помар

Знахар, Мостович

Нови божества, Пърл Бък

Ново поколение, Пърл Бък

Човекът, който имаше всичко, Л. Бромфийлд

Патриций, Дж. Голсуърти

Сребърната лъжица, Дж. Голсуърти

Отвъд горите пеят, Трюгве Гюлбрансен

Наследството на Бьорндал, Трюгве Гюлбрансен

Земя на хората, А. Екзепюри

Разглезените деца, Ф. Ерна

Китайски разкази, Пърл Бък

Благодатна земя, Пърл Бък

Гордо сърце, Пърл Бък

Кораби по небето, Г. Гунарсон

Дъждове, Л. Бромфийнд

Един съвременен герой, Л. Бромфийлд

Нощ в Бомбай, Л. Бромфийлд

Съвършенство, А. Нербю

Лекарска съвест, П. Бурже

Гневът на мравките, Джон Стайнбек

Пъстри сърца, Е Кайзерлинг

Син, В Лидин

Песента на света, Ж. Жионо

Героични години, Д-р А. Кюнин

Неспокойно сърце, Ст. Цвайг

Насрещен вятър, Мар. Грубешлиева

Берта, Фани Хърст

Градът без тайни, Вики Баум

Без догма, Хенр. Сенкевич

Евсей Климков, Максим Горки

Изгнанница, Пърл Бък

Кралят на автомобилите, Ъптон Синклер

Гвади Бигва, Лео Киачели

Край ледниците, Г. Будковски

Алексей Жмакин, Юрий Герман

Мартин Идън, Дж. Лондон

Студентката по химия, Вики Баум

Четирите конника от Апокалипсиса, Бласко Ибанес

До Адама, Дж Лондом

Ингебор, Келерман

Малката стопанка на голямата къща, Дж. Лондон

Сияйна зора, Дж. Лондон

Морски Вълк, Дж, Лондон

Петър Първи, Алексей Толстой

Дванадесетте стола, Илф и Петров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...