Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 1-во

Образът на светията.

Прекрасни са нозете на светията, защото разнасят мир и великия завет на Бога в царството на душата.

Благодатни са ръцете на светията, защото раздават висша Божествена правда. Светли като лазурно небе са очите на светията, защото са очи, от които блика светлина. Огнен океан е сърцето на светията, защото разпръсква нежния пламък на светлината, която осветява пътя към високия идеал. Чисто и свежо е лицето на светията. То отразява Божествения образ в слава и величие.

Така украсен, светията представлява Божествено очакване. Облечен в небесна одежда, светията е същество, което представлява едното лице на Бога! Едната страна на Бога. Велика красота е светията пред лицето на Бога! Той носи в душата си началото на Бога, изявената му същност. Светията е настоящето и бъдещето в Бога. Той трепти в природата, тъй както Слънцето отразено в небесната обител и дава своя образ, който е вечен в себе си. Той представлява оня живот, който не помни сенките на смъртта. Душата на светията не се засенчва от тъмнината на смъртта, защото, Дух Божий живее в нея, Дух Божий се излива от глъбината й. Светията е евангелието на висшата правда, и свещената истина. Светията е същество от висша Божествена йерархия и никое същество не е Видяло Лицето му. Той не ходи в тъмнината, не знае греха. В душата му пламтят пламъците на непреривния свят живот.

Такъв е истинския, светия, който е бил свят в миналото, който е свят сега, който е свят и в бъдещето. Светията познава само един живот. ЖИВОТА НА ВЕЛИКАТА ЖЕРТВА. Той е както вечното изгряващо слънце, в което се съдържа само вечния ден.

Светията е пазител и олицетворение на Божия завет, който завет съществата не са могли да разгадаят. Светията е строго определен. Той е вечно равновесие. Той само грее и разнася светлината, защото в душевния му храм е записано великото мото: ЖЕРТВА, ПРАВДА И ИСТИНА. . .

Светията е закона на Божествената дисциплина и дело на Духа. Той живее и вечно се проявява. Той свети и винаги е изявление.

Душата на светията представлява седнал жрец на трона, турил шлема на силата, скиптъра на правдата, облякъл мантията на необятната любов и държащ жезъла на мъдростта. Така седнал на трона този жрец-душата представлява всемогъща власт, свещена планина, висок връх.

Велика е душата на светията, защото е велико послушание, необявен лабиринт, красив свят. Той не е тъй случаен в битието, защото е светлото лице пред лазурния слънчев свят в мировия живот. Той е бъдещата земя, живият Триъгълник, петолъчна та звезда, истина, любов и добродетел, чрез който сили се проявява Божественото слово и силата на Духа.

Светията е благ, защото Разумното Начало в него е красота. Той е строг, защото е безпощаден към греха. Той има поглед дълбок, съзерцателен и умен. В погледа му всички силови линии са хармонично съчетани и осветяват вечния път на душата. От диханието му се излива живата елексирна вода и напоява градината на вечната душа.

Светията е изявление на висшите дарби: интуиция, ясновидство и пророчество. Той има и великата възможност да ходи по пътя на слънцето. Той има способността да респектирала координира силите на съзнанието в моменти на възшедствие на душевните сили. Той е моста между Бога и човека, между земята и слънцето. Той е Месия, очакван от страдащите души. Негово е правото да разкрие завесата между мъдростта и любовта. Той е великата инсталация, през която потекоха Божествените енергии, който са в контакт с душевните сили. И човекът се възродява. израства и завладява вечността. И затова казва Великият Учител Христос: „И мъртвите ще чуят Гласа му и ще възкръснат“. И ада ще даде своите жертви, защото няма да има място за него в света на възраждането.

Ето свещеният образ, Божественият образ, който е в очакване, образ, който няма в своята основа свършека на света. Тъй е писано. В неговата душа няма свършека на света, а има вечно начало на живота.

Блажени са очите, които видят този представител. Блажен е този, който може да види неговата усмивка и да почувствува неговата светлина.

8 Януари 1931 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...