Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 14 - то

Семката на Духа.

Ученико, имай смелостта да призоваваш великият ръководител - Духът на светлото царство Христово, гдето животът е песен, благост, любов, светлина. Имай този кураж винаги да призоваваш за съдействие духа на светлината, която е била в основата при съграждането на великото царство на Бога, царство на необятни простори, които представляват гръдта на великата дихание на Вечния - проявен чрез живота.

Така смел, така крепък, войнствен, ти винаги ще бъдеш пред зоркото око на Бога. Тъй както учениците на Йоана Кръстителя видяха слизащия Дух във вид на гълъб върху Христа, така и ти бъди свидетел на идващия дух, който носи елемента на светлото царство, в което цари безмълвна тишина и се проявява необятна красота. Днес Духът не ще се изявява във ферма на гълъб; нито във форма на животно, нито във форма на растение, а той идва като слънчев лъч и минава през тъмните царства, пътува далеч, далеч!

И като така, къде е мястото на Духа? Ето един важен, съществен въпрос. Мястото на Духа, целта на Духа, творчеството на Духа, най после проявената разумност на Духа.

Що е това състояние на тази сила? На времето, в миналото го видяха във форма на гълъб - символа на чистотата. А днес . когато човешкото съзнание достатъчно се е освободило от омаята на старата езическа култура изобразена в чудовищни зверове, то това напреднало съзнание ще има вече, реална представа за безформеността на Духа. Духът е вечно изливаща се енергия, която въздава института на съзнанието, което се проявява в Божествена мисъл. Казано е: „Аз и Отец ми ще дойдем и ще направим храм на Бога живаго във вас.“ Те значи: човешкият Дух ще бъде олицетворение на сила и власт.

Така знай, Ученико, за великия ръководител на светлото царство - Царството на Всемирното Братство. Сега животът, дейността, силата и властта на Всемирното Братство са в този мир на възшествие. Тъй както земеделеца е посял своята мисъл и очаква дебрите условия да пожъне своята нива и събере плода от който ще се ползва бъдещето от настоящето, така, Ученико, запази онова хладнокръвие и търпение за настъпващите добри условия. Те ще дойдат през време на огряващото светло утро. Така уверен, доволен от своята работа, ще влезеш в горницата. Сега настъпва благодатна Пролет, тържественият ден за трудолюбивия земеделец, който ще пожъне с голяма радост своята мисъл и ща каже на великия Господар: „Вземи ме в своята градина – живота за да бъда свещен плод за голямото ти семейство и бъда под властта на закона, който е себесъхранение и размножение. Така посята семката на тези плод в градината на господаря, се разлага на малки частици с помощта на един силен фактор - земния магнетизъм. Тази неумолима воля преорганизира силите на разлагането и тогава се има в резултат опитаната чиста мисъл. Така мисълта, в качеството си на плодовита семка завършва един важен процес на действие. Тогава се явява онази самоотверженост на човешкия Дух и се ползва от огряването на разумния, светлия лъч на слънцето и под динамичните сили на активния Дух. Такъв е законът в царството на раждането и растенето, които процеси се обясняват чрез силите на бялата ложа и черната ложа. Тук се взема черната лежа като опорна точка. Черното братство изпълнява онази велика работа, както малката семка в почвата. Черното братство живее в онези условия, гдето действат волевите твърди сили на земния магнетизъм и динамичните влияния. Така черните братя, в кондензацията на страшната стихия са една важна очаквана във време и времена. За време се подразбира царството на черната деятелност, а за времена се подразбира придобиване еликсира на живота. Затова Белите Братя работят непрестанно и правят дееспособна цялата система на отрицателната воля. Връзката между Бялото Братство и, чернете братство е фокуса, който определя границата, дистанцията на разума от безволието. Бялото Братство подразбира разцъфтяването на човешката душа, а чернете братство подразбира ограничението или оня напор и разложител на въплътената семка. В живота всяка една проява има своите семена. Затова дойде Христос да посее семката на Духа. То подразбира разцъфтяване на човешката душа.

Какво представлява от себе си тази семка на Духа? Семката на Духа е оня процес, който се нарича жертвата. Бог вечно се жертва. И е никои времена, в никои векове не се е жертвал за разложението на човешката душа. Това е секрета и ключа, който са го имали само великите представители на Бялата Ложа в Храма на познанието. Бог вечно се жертва и никога не е бил жертван за разложението на човешката душа. Това добре знае посветения. Това знание е негово посвещение. Това е великото - вечно неизменно правило. Така магът - посветеният е достигнал де житницата на тази семка на Духа. Тази семка на Духа е, която разцъфтява онова красивото в човека - този, който е на нивата и под почвата.

Такъв е животът на Бялото Братство в царството на светлината. Но каква е онази импулсираща мисъл на посветения от Бялото Братство? Тя е координацията на ония съчетания между земния магнетизъм и пространственото електричество. А какви са чувствата на посветения? Координацията в разцвета на човешката душа и правилното оформяване на ония Божествени сили, които са израз на Божествена благост. А какви са отношенията на посветения към самия себе си, към своите заложби? Тук разрешаваме един личен, важен въпрос и разгръщаме страницата на сърдечния живот на посветения. Сърцето на Белия Брат е житница на Духа, а семето от житницата е онази велика жертва за разцвета на човешката душа. А какво е жилището на Белия Брат? - Красота, небесно съзвучие, жилище, което няма определено място и състояние. То е вечна движещо се. То не попада под закона на благоустройството и под линията на архитектурата. То е вечно свободно обиталище. Тук е проявена свободата в пълната си независимост. Белият Брат живее в свобода. Свободен е от стихийната упорита воля, от закона на карма и възмездие на ограничението на духовете. Белият брат е изблик на свободна проява, на свободен живот, на свободно творчество. В царството на Белия Брат има само един език: „Аз всичко зная“.

Така издигнат, Белият Брат представлява дихателен орган на Бога. Той гордо пази своята свобода и своята мощ, когато е в контакт е отрицателните сили. Той е един свят на дивна хармония. Белият Брат е дете на слънце то. Неговата обитаема земя е слънцето. Неговото небе а слънцето. Всички негови възможности са от естеството на слънцето, защото колективната мисъл на Белите Братя е огъня, който подържа устоите на вечния живот в слънцето и светлината му, защото слънцето не е нищо друго, освен едно селище на ония същества, които имат девиза: „Аз всичко зная“. Така енергиите на слънцето се изявяват по закона на творчеството. Това разумно слънце казва: „Моето око всичко вижда чрез светлината на разумните същества“.

И така Ученико, ще знаеш: когато ти говори един Бял Брат, все равно ти говори светлото девствено небе. Това е факт. Затова слънчевите лъчи прииждат на земята да донесат ония благодатни струя на вечния живот, които благоприятно действат върху жизнено-нервната система на човека. Факт е: когато дойде Христос на земята, дойдеха и представителите на слънцето като изгряващи звезди.

И така и ти трябва да видиш светлата звезда и чуеш архангелския глас от твоите ясли. Ако не може да видиш тая проявена звезда и чуеш великия зов, теб те очакват още дълги страдания и разцвета на твоята душа ще закъснее. Сега слънцето делегира своите представители, които се изявяват в нежни трепети и колективна мисъл. Така магите на мъдростта ще видят вашата звезда и ще дойдат да се поклонят и благословят вашия Дух. И тогава ще се разцъфти твоята душа, защото в земята ти ще бъде внесена свещената семка на Духа. И ще потекат силите на съзнанието и те ще ти продиктува езика на тази доктрина - аз всичко зная. И тогава ти ще бъдеш заведен на оня кръстопът, където силите на времената, на вековете ще ти послужат, тъй както изток, запад, север и юг, могат да ти бъдат ориентация в живата.

Използвай мистичните течения, които идват по пътя на великата опитност на дадените култури. Поддържай тези дух на знанието и трудолюбиво отглеждай посятата вече в теб семка на Духа. Нека тя се разцъфне и твоята душа за да бъдеш нейния адепт на красотата. И тогава ще дойдат свещените деви на чистотата, великата богиня на Любовта и силния жрец на мъдростта. Девите - онези способности, богинята - твоята душа, а жрецът - твоя Дух.

Така е. Стани място за свещенодействие. Стани верен служител. С пот на чело, с крепки гърди, с разтворена душа и с нежен трепет на сърцето бди над живота на тази семка на Духа, защото тя е внесена в глъбината на твоята душа. Бог ще пребъде винаги и ще бди над там посятата семка. И ако ти заспиш, ще бъдеш изкупителна жертва. Затова бъди като ангела на целомъдрието, за да имаш всички условия да се влееш в Единния.

Сега условията са благоприятни, защото Белите Братя са по-близо до земята и са в услуга на малкото пеленаче, което на може да се опазва, не вдъхва доверие за да стане син на знанието. Сега ти казвам: „Знание , знание се изисква“. Посвещение, преорганизация на клетките на мозъчните центрове на нервната система, на костната система, на гръбначния мозък. Преорганизация на всички центрове, за да им бъде достъпна новата светлина, която ще освети земята. Земята е едно малко око, в което е отразено великото бъдеще на един миров живот. Затова, ангелът е към онези, които имат оня свещен усет за живия Бог в царството на Духа. - Това е новата мисъл, коте ще бъде представителка на една важна епоха на велико съзнание, мисъл на творчество, мисъл на Братство, Що е мисъл? Това е връзката да бъдеш скачен с Разумното Начало, защото Разумното Начало е започнало соята деятелност чрез силите на мисълта. Мисълта е творец на характера и фермата.

Мисли и ще бъдеш нов създание, защото мисълта се вечно подновява. Тук е безкрайността на Бога, защото вечен в своята мисъл. Божията мисъл е вечното, безкрайното. Само по стълбата на мисълта ще издигнеш душата си де пълния й разцвет и чрез великото смирение и живата вяра ще имаш плодовете от семката на Духа. Който има мисъл, има вяра. Който има вяра, има любов. Който има любов, той е син на мъдростта. А да бъдеш жрец на мъдростта, значи да имаш Божията мисъл.

4 юли 1931 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...