Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 15 - то

Царят на душите.

„Имай е сега единствената чиста, светла, безкористна, възходяща мисъл само за царя на душите. Царят на душите е обекта и висшата цел на космичния живот, който се прелива от недрата на Великия океан - Всемогъщия Бог. Такъв е Велият закон който е поставен като основен, крайъгълен камък за устой, който е загадка и за съзнателните сили, защото несъзнателните сили нямат пред себе си проблемата за загадката. Те са още в потенция, в недоразвитие. А загадката, великата загадка е за съзнанието, защото то трябва да се самосъзнае. Законът, който дирижира силите небесни в закон за самосъзнание, а то ще рече: завръщане на онези произволни души обратно в своето лоно, там, гдето е техния първоначалник, който е Великото Начало.

Когато дойдеш до силите на самосъзнанието, имаш да оперираш в седем области, които седем области се изявяват чрез седемте цвята, които са в съприкосновение с интуитивните чувства у човека, за да може той да разгадава и има онзи тънък усет - обонянието, слушането, зрението, интуицията и ясновиждането. Самосъзнанието подразбира да имаш ясновидство, ясновиждане, както нещата са в своето начало, иначе си в областта на суетата.

Царят на душите или светлият венец на душевните прояви! Седем прояви са в недрата на душата, седем сили, които са представителите на небесния мир. Седем сили са, които представляват седемте епохални живота на висшите същества. Царят на душите е великото проявление в човешката душа, защото тия седем йерархии са в контакт с абсолютното, божественото и чрез силите на абсолютното е в проява човешкия Дух.

И така седемте свята представляват човешкото естество, неговото битие. Числото седем е емблема в живота на човека. Той е тясно свързан е него. Затова и учениците Христови определено казват на Христа: „седем пъти ли да прощаваме?“ Не, Христос е казвал: „седем века ще прощавате“, защото седемте века са пълното развитие и освобождаване чрез самосъзнанието на човешката душа.

Тези седем велики духове са, които извайват като художник - майстор, тази интересна статуя - човека. Седем века прощавай, за да се освободиш от седемте смъртни грехове. Апостол Павел ги описва в своето послание до своите. Тези седем смъртни грехове ще трябва добре да ги знаеш и тогава сам ще се освободиш от тях. И тогава ще дойде пролетта за разцвета и освобождението на твоята душа.

Седем века са посветени за великата работа като Ученик за да влезеш въз връзка с онези творчески сили, които са небесни светила за твоето освобождение.

Така изготвен за работа, ще имаш покровителството от царя на душите. Казано е: „шест дена работи, а седмия посвети!“ шест дена развивай своето естество и премахни онези стари форми на миналото, които били спънка за твоето развитие. А когато настъпи седмия ден в твоето съзнание, тогава го посвети в светилището на вечния живот.

За душата настъпва вече нова епоха, която си служи е нови проблеми, нови принципи, нови усети, нова светлина и знание. Чукът на духа кове нови центрове за мисълта, нови гърди за диханието и нови форми за проявлението. Така творят седемте светли духове. Така говореха на Йоана Богослова, който прослави Бога и се сля в неговата душа - в любовта. Венеца на седемте просветени века е любовта. Затова, седем века се посвети за да имаш любовта, тази Богиня на безсмъртието. Такова е историческото развитие на душата.

А от где води своето начало тази седморка като силова вариация в живота на човека? - Тя води своето начало от онзи миг когато Бог излезе от себе си и даде на душата този талисман - седемте сили, които са основата на Битието. И когато Бог се оттегли в себе си, човек остана с тия седем прояви. И когато човек се прояви в седемте области на живота, нему му предстои да мине в новата област - себепознанието на Божественото в душата. И когато се минава през тези преход в живота му ще настъпи мъртва епоха, епоха на изпитание, която има особено изпитателни последици - силните сътресения на седемте гряха. Заспива съзнанието, дойдат силите на подсъзнанието, които отклоняват енергиите на душата. Седмият ден подразбира състоянието на посветения в силата на Духа. Така, се изграждат вековните сфинксове на мълчанието, чрез развитото будно съзнание.

Ученико, днес небето е много щедро, Духът благодатен и силата му достъпна. Цялото небе е в своята интензивност по отношение на Ученика. Тия седем сили две хиляди години работят за вътрешното самосъзнание на онези сили, които са се отклонили от правилния път на живота. Тия седем сили работят в трите мира на човешкия живот: физическия, астралния и божествения, защото, посредством духовния и астралния светове ще се прелее духовната вълна и на физическия мир. Такава е градацията на душевния мир. И днес, тия седем сили, под ръководството на великия Баща, на живота, изграждат великия, храм за синовете на светлото бъдеще. Затова духваната вълна иде посредством божествения свят и се развива във физическия. И днес на Ученика предстои като работлива пчелица да събира духовен нектар и го внесе в общия кошер за културни придобивки на човечеството. Така работейки, Ученика ще бъде оня фактор, който ще има великата способност да разкрие откритите сили в човешката душа. И тогава ще настъпи златната епоха. в която ще се излее Духа като нектар в общия кошер на човешкото житие.

Ученико, бъди олицетворение на този кошер и съдържанието му. Трябва да бъдеш голям майстор и организираш всички душевни сили в общия лабиринт - в душевния институт. Така организиран, благороден, украсен с диадемата на съзнанието и огряван в седемте цвята на развитието, ще имаш великата възможност чрез колективния дух да разрушиш стария храм на измамата, убийството, смъртта.

Ученико, застани на тези фронт на успеха и действай чрез седемте цвята - седемте ангела и бъди уверен във великата победа. Казахме ти и пак повтаряме: разцъфтяване предстои на човешката душа, тъй като посята е семката на духа. И тя е вече бременна с новия, живот, който е предвестника за идването на Царството Божие на земята - в съзнанието на човека. Днес човешкия Дух има най-голямата възможност да проникне в света на тия ангелски сили, които непрестанно внасят оня божествен елемент в живота на цялото създание. Днес човешкия Дух има възможност да бъде а пряка връзка с Адепта на този небесен кошер, който кошер а кондензатор на изобилен разум и свръхсъзнание.  - Това е великото бъдеще, Ученико. Проблемът на човешкия Дух в светлата царство на царя на душата. За него няма вече упадък на Духа, измама на душата, поквара на сърцето и суета на ума. Днес Ученика трябва да представлява великия Галилей - Христос, организирал своите сили, завладял време и пространство, с пълно изявление на съзнателните, свръхсъзнателните сили и е освободен от корабокрушението на потопа, от изгнанието в пустинята. Той е общ сбор на много вековни прояви, защото всеки свят има представител в човешкото Битие и затова настъпва новата епоха на великата разнообразие. Така се изкачва човешкия. Дух по стълбата на великото развитие и самосъзнание. Христос дойде на земята, но Той се задоволи само с това, да отиде и в преизподнята - в Ада и когато видя, че идат сили - Той се скри в кулата на мрака. Но извика Христос и паднаха и паднаха стените на тази кула на мрака и отрицателният дух бе съкрушен и освободи се обременената душа от смъртта. И настана епохата на освобождението и преселване на. душите в царството на Духът.

Този подем и импулс за човешкия Дух бе придружен с велика жертва, затова Ученика на съзнанието трябва да пази свободата на своя Дух. За да си извоюва великата свобода, Съзнанието трябва да мине през купела на посвещението, за да се домогне до областта на свръхсъзнанието. Само тогава човешкият Дух ще се освободи от връзките на всички души, с които е бил в съприкосновение , защото човешкия Дух представлява сбор от опитности на многото изстрадали души. И затова ти казваме: душата представлява древността. Тя има всички атрибути на миналото, а в зародиш бъдещето, защото нейното първоначално естество, като семка е начало и безкрай, а сега се е проявила формата съчетана от клетките на Духа. Но, не разбирай форма на Духа, защото Духа на всемира не живее въз формата. Той е извън всякакво ограничение. Клетки на Духа подразбира условности, при които силите на творчеството си служат с Тия излъчвания на Всемирния Дух. От тук следва да кажем - индивидуалност на Духа.

При тези тъй сложни вариации на силите, живо, безсмъртно участие вземат и седемте цвята, които дават формата на познанието и от тук се съчетават способностите на всяка душа. Това са закони, при които човешкия Дух се закалява, става устойчив в борбата си за освобождаване от животинското състояние. За този възход към миропознанието са необходими силни радиации на духовните вълни, които са магията за бързия процес на освобождението. И когато силите на магията изтласкат душевните сили от ограничения магичен кръг, тогава човешкия Дух ще се срещне със силите на възкресението и владетеля - смъртта ще освободи гения на новото. Тя няма да има власт над тия сили, защото в тия сили е Разумното начало - Божественото - или проява. на колективната душа Христос - Свещената жертва.

Свещена жертва - проява на индивидуалността на Духа. Дали има такъв в Битието? Аз ти описвам образно нещата. Индивидуалност на Духа, то значи условности при които Духат е изявен в творчеството. Така се прояви като индивидуалност Духа чрез Христа, и реализира идеята на колективността. Следователно, потече космичната сила и възприе човека силите на ангелската йерархия и видя лицето на Христа.

Тези е най-тържествения момент, когато човек чуе и види великото във форма, понятна за него. Сама тогава става достъпна за него великата прокламация, която е вселяване на ангелските сили в човешката душа и пълна проява на всемирния Дух чрез човешкия Дух. Каква представа имаш за ангелските сили? Вечен копнеж и разцъфтяване на душата и издигането й като мълния в царството на Вечния: Вечният, това е свидетелства, което ясно, положително и истинно изявява силите на живота, които са проблем на учителите на човечеството. Тяхната опора е стълбът на проявяващия се живот по пътя на разума и Духа. Така учителят Буда се вглъби в безмълвието и влезе в света на съзерцанието. И дойде серафим, докосна се до устните му и го запали с пламъка на вечния живот. И рече Буда; „Аз всичко зная“. Пред моите очи стоеше заблудата, но сега видях Брата си, кайте е роб, оскърбен и унижен и сега вече зная“. Така също и Христос се вглъбяваше в себе си четиридесет дни в пустинята и видя там многото велики сили - херувими, серафими, власти и царства и те му казаха: „Поклон пред бъдещето. Ти ще въздадеш новата епоха на девството, в която ще се засели душата. Така също и през тази епоха има един гений, който се е вглъбил в Божествената душа и идва. Кой? - „И ще дойдем и ще направим жилище у вас“;

И така Ученико, идва този гений във време на безверие, на безправие, но той ще разреши великата дилема: „Да“ или “Не“. Дали ще намери вяра на земята?

Ученико, вярата е първото. стъпало по стълбата на възлизането. Тя се изразява чрез дела. Вярата ражда девствеността, защото силните с вяра ща имат връзката е Бога. Бог се проявява чрез нежните усети на вярата. Който има вяра, има Бога, защото Бог се проявява като светлина в делата на душата. И затова човек чувства онзи копнеж на Великото Начало и силна вярва в своите сили. Когато вярата отсъства, душата скърби и чувства, че е загубила разковничето на нещата - вярата в себе си и в Бога. По пътя на вярата ще дойде и мъдростта, защото мъдростта е олицетворена чрез делата. Посредством вярата, се определя пътя към вечността. Затова е казана: „Вяра без дела е мъртва“. И дела без мъдрост е тъмнота.

Разковничето на онези енергии от естествата на душата, от които е комбинирана, ще имаш само тогава, когато влезеш във връзка със силите на великото знание. Ние искаме да имаш ключа на знанието, за да познаеш по естество сложността на Битието. Ще е душа? - Ти си душа, посята семка от житницата на вечността, в почвата огрявана от слънчевия лъч. Когато семката почувства по-осезателно топлината на слънчевия лъч, тогава в нея се ускорява сложния процес, тъй като вярата е, която превъзмогва всички мъчнотии в процеса на разлагането и процеса на разцъфтяването и в резултат я виждаме пред лицето на слънцето. По същия път се развива и душата, като посята семка. , в нивата на битието и благодарение на процесът, подкрепен от вярата, се идва до благодатния плод - живота. Плод, това значи мъдростта, проявена чрез вярата в дела. А що значи душа? - Душата символизира живота. Има ли живот, има и душа. Отвън живота, нищо не съществува. Следователно, съществува само душа, вечна душа. Душата е, която разкрива философския кодекс на живота. Животът е функцията на душата, за това всеки се радва на живота. Но жалкото е, че съвременната материалистична философия отрича най-брутално съществуванието на разумната душа. Що си ти? - Процес на измама, процес на известни функции или какво? Дали процес някакъв недоказан, непредвиден в битието, случаен, от никога непредвиден? Не, ти си душа, изявление на Духа, проява на божествения живот. Има толкова много прояви, които са изразени чрез културата, чрез техниката, изкуството, музиката. Целият културен живот има за своя майка разумната душа.

Това е душата. Душата е импулса на Духа, координация на живота. Живот без разумна душа е немислим. Спекула на ума, сyeта на интелекта . Ученико, имай ясна, течно определена мисъл за душата и вярата, за да имаш всякога на твоя страна съвършените сили на разумния живот. - Кое е онова, което характеризира най-спонтанно душевните композиции? Словото е езика на душата. Словото е разумна проява, защото без словото нищо не е могло да се изяви в реалния живот. Слово - значи изявление, а изявление значи познание, а познание значи виделина. Чрез словото и делата се познава до колко е трептяща човешката душа. Чрез еловото живота стана виделина за човека. Има живо слово, има и слово което убива усетите на Духа. Живото слово е дреха с която се облича езика и чрез езика се изразяват най-красивите форми, които форми са стъпала за възхода на човешкия Дух. Че е тъй, и Христос казва: „Ако децата млъкнат, камъните ще викнат”. - Децата са рожби на живото слово. Казахме ти: душа та е навсякъде, всичко е одухотворено. Не сега всичко слово ли е? - Всичко е душа, а над всичко е словото. Това е една форма, за да ни разбереш, защото за тия разсъждения се изискват сетива от друг мир. Ако ти говорим с езика на другия мир, ще бъде глас в пустиня - недостъпен.

Сега моя апел: иди и кажи на всички глупци, които отричат живота на душата и разумното начало на Духа, че ще бъдат под санкциите на един от великите духове от седемте векове, който е безпощаден в словото. Нека всички коригират словото си в мисъл, чувства и постъпки. Чрез мисълта се излива благодатното слово и потича хармоничния тон на чувствата. Що е мисъл? - образно елово, колективните трепети на душата - духовните начaла у човека. Стреми се чрез този фокус - словото, чрез мисълта да създадеш епоха на висша култура, която ще внесе новия елемент на мировия Дух - царя на душите.

Бъди този вековен дъб, съчетание на вековете, величие на природата, изгрев за цветята, бликащ извор всред планината и вечен блян за душата, висша култура за душата и живо слово за душата. Той ще дойде като ангел серафим за да те ръководи по пътя за царството на светлината и ще се възцари дивната организация на Бялото Братство по лицето на земята. Образец бъди, стълб несъкрушим и опора бъди. Бъди първия пионер в новата епоха на Духа, който ще разкъса желязната ограда на затвора в който лежи окован човешкия Дух, който ще разруши златното скривалище, где мисълта е робиня на златния телец. Бъди този рицар, с препасан меч - словото, облечен в ризницата - постоянството, вземи щита - волята и тръгни за царството на свободата. Не се плаши. Оръжието на тъмната ложа е фалшиво. Тя използва стихиите, а ти използвай изгрева на слънцето. Бъди смел и Духа ще те подкрепи. Архангел Божий ще те ръководи в славната борба против робството на греха. - Сега, Ученико, настъпва епоха на живото слово на Духа. Бялото Братство има да направи една величествена екскурзия по лицето на земята. Ще бъдат тържествени дни, в които ще има прием, гостуване за всеки Ученик в Школата на Духа. Тези посетители ще имат нежни обръщения, сладка усмивка, свежа целувка към учащите се деца. Те имат голямо благородство, положителна вяра и необятна виделина. Тези светли посетители ще имат висша конференция за изпълнение - те са плана в бъдещото развитие на новото поколение, което има да изгради великата светиня - храма на свободното слово. Така казва царя на душите.

Сега, един малък секрет за посещението на тия велики гости. То ще стане под знака на слънчевия зодиак. Ти ще почувстваш тяхното присъствие, ще видиш техните дела, ще чуеш тяхната песен и ще възприемеш ароматния им нектар. Те имат едно нежно трепетно сияние, което се изпитва чрез клетките на мозъка и от там се излъчва чрез мисълта и минава през вкуса ката реализиране, обективно вещество, минава през дробовете като потайно дихание и се влива в сърцето като велико подбуждение , към радиоактивност, съсредоточение, става ария за ларинкса, мелодична поема, силен полет към възвишеното.

Очаквай това посещение, приготви се! Имай вяра в себе си. Имай словото като висша проблема да познаеш Бога. Ти имаш тази привилегия. Учи се в святост и стани член в тази конференция. Бъди за почит, вкусен плод в живота на бъдещето. Освобождавай се от малодушието. Знай, че твоята душа е голяма и може всичко да направи. Бъди обект, внимание за светлата души. Те ще дойдат в теб по пътя на словото. Стани тяхно изявление. Всеки момент посвети за тези процес - разцъфтяването на душата всред градината на живота и ще дойде Духът - царят на душите.

6 юлий 1931 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...