Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 18 - то

Прозорливо око.

Ученико, упорството е качество на минералите, а добрата воля - качество на Духа. Твоето око е красота на света, а Божието лице е блясъка в недрата на живота. И от този блясък затрептя дивната хармония в битието и в резултат имаме пълните условия за развитие те на човека. Така Бог се прояви у човека и човек укрепна в неговата слава и затрептя в него лъчът на разумната душа. Прояви се силата на Духа и човек стане, красота за света. Ще е красота? - Вечният трепет на живота е красота. Извън този трепет няма друг фактор да даде идея за красотата. Животът на красотата е неуморния двигател, сила, полет, стремеж, вечен копнеж и блян за будната душа, която се е издигнала високо и е седнала върху крилете на красивия живот. И затова, днес се говори на човека за ангелска йерархия, за дивота на висшите същества на друг стадий на развитие, който е образния идеализъм за съзнанието на човека, живот, който кипи в душата на красотата.

Сега, слушай завета на тази ангелска йерархия: вглъби душата си, проветри ума си, разтвори вратата на сърцето си, за да се въплъти духа на тази йерархия. Тогава ще зацари вечна свобода, ще затрепти истинска светлина и ще потече реката на любовта, за да напои твоята земя – живота ти. Стъпи върху гръбнака на мъдростта, за да огрее слънцето на новия свят, който е близо до човешкия живот. Така организиран в трите свята, в йерархията на светлите същества, теб ще ти стане ясна за доктрината на вечността.

Пази живота, който имаш от светлото слънце и знай, че той е изкупен със скъпи жертви. Пази живота, защото е искра от Бога. Пази живота, защото е отломък от душата на Бога. Пази живата, защото той е истинския образ и истинското подобие на Бога. Обуй нозете си във сандалите на благочестието, облечи мантията на благородството и тури шлема на волята и властта върху главата си и така влез чист и свят в храма на познанието.

Ученико, отвори прозореца на своята душа, за да видиш окото на Бога и видиш неговата слава. Бъди винаги готов да обходиш безкрайния му мир. Никога не. забравяй да насладиш душата си от неговото дихание. Винаги дръж лицето си открито да те огрява вечната Му светлина, необятната Му виделина и бъдещ закон в битието. Бъди разкрита земя във вселената, за да дойдат разумните братя и се населят на твоята земя. Бъди книга написана от вековете и разтвори страниците й за да прочетат в нея за епохата на Йехова, Мойсея, Буда, Кришна и Христа. Бъди олицетворение на миналите епохи за да се прослави и твоя век.

Ученико, така говори Бог на боговете. Прослави твоя златен век на живото слово - векът на Духа, векът на новия живот, на силното преливане на Божествената вълна, зарите на разума и лъчите на любовта. Бъди прозорливо око за Бога. През. теб да съзерцава живота на цялото Битие. Увенчай твоя век с . диадемата на безсмъртната любов. Любовта на Бога те роди, а безмълвният му Дух те обезсмърти. Ти сега си възкресение, сочен плод на великата любов. Избирай, но стой извън зоната на смъртта. Не гаси Духа. Не угасявай пламъка, който е свидетелство в зарите на живата. Твоят век е пълна проява на Божия промисъл. Святостта е жарта на Духа, и пламъкът е обхванал човешкото сърце. Освети този век, който е ожидание на създанието на боговете, на светиите, на учителите, ангелите, серафимите, херувимите и адептите на разумния живот.

Ученико, гледай на нещата през Божието око. То е чисто, безкористно и светло. Пази това око да не напрашиш зеницата му и се пречупят лъчите му и облаци да не замъглят небето ти. Не оскърбявай твоите вътрешни сили, които изнасят тежките страдания за успеха на твоя дух. Не потушавай шепота на сърцето си и не пренебрегвай стенанията на душата си. Не обличай дрехата на падението и не покривай лицето си с черно покривало, за да не опетниш ума си, защото опетниш ли ума си, твоето небе на красотата ще бъде тъмен хаос. Обтегни струните на своята душа и чакай пред вратата да посрещнеш майстора, облечен празнично и изпълни великата симфония - песента на слънцето. Просвещавай ума си, да бъде готов да встъпи в длъжността - капелмайстор, който ще изпълни песента на живота. И тогава небесните светила в безкрайното пространство ще изсипят светеща енергия и ще обновят твоето съзнание.

Това с твоята велика цел, това е копнежа на душата ти - да бъдеш трептящо светило, което ще осветява пътя на възлизащите души. Днес Бог ти говори не като сила, а като власт, защото силата се употребява върху немощния, властта върху разумния, а насилие - върху падналия. В три сфери на прогрес е проникнал човешкия Дух: слизане, покой и възлизане. Слизане се подразбира обединението на силите. Покой се подразбира очакване на силите, а възлизане - пренасяне на всички богатства, чрез силата на съзнанието в общия склад на разумния живот. И така, минал през тези три процеса на общия прогрес, на човешкия Дух предстои да мине през четвърта сфера - освобождението и ще настъпи оня стадий на свръхсъзнанието за да потече живота. като струя от светлина, а това значи всезнание или „Аз всичко зная“. Ти ще кажеш: моето око всичко вижда, възприема и пресъздава. В моето лице всичко се отразява и всичко туй съм аз. То е огледалото на моята душа, през което виждам славата на битието.

И така, Ученико, съхрани завета на живота й го пази за вечния ден. Бъди пазител на тази светиня, защото ти си живота. Всеки ден преливай, от светлите струи в твоето море, за да изобилства безсмъртната енергия в безкрая. Това е твоето предназначение - да пазиш чиста тази дева - живота. Ако не се опази чиста тази дева - живота, ще настъпят нови дълги цикли на страдания, които ще погълнат хиляди, милиони души за изкупление, защото има закон строго справедлив между небето и земята, между Христа и дявола, между силите на подобието и отрицанието, между силите на творчеството и разрушението. Затова, пази чисто това стъпало и силно вярвай в следващото. То е високо, по-широко и лесно се живее и съзерцава от неговата платформа. Нека живота ти стане изобилие, богата градина, красива дева, да олицетворява висшия живот. Люби живота, тази същина на Бога. Слушай гласът Му - то е глас на Бога. Само чрез живота ще опознаеш Бога и ще се освободиш от закона на деградацията и преражданията. Използвай силите на новата епоха, на новата култура и на новия свят.

И тъй, що е живот? - той е клетките на душата. Душа и живот са две сестри неразделни. Те са процеса на развитието. Те са разковничето на двубоя на всемирната загадка във вековете. За тях се дадоха в жертва велики същества, учители на човечеството. Но Христос събори тъмната стена между двата свята и потече река от светлина за човешката душа. Затова, Ученико, пази тези струи от светлина, вечно да се вливат в твоя разум. Пази този жар и раздухвай го да пламне, за да стане живота твоя любов. И тогава ще имаш благоволението на Божия Дух. Вслушвай се в безсмъртната песен на живота. Тя е импулса на вечността. Знай; Бог се издигна като стълб между твоя народ и изявява светлото слънце за да го познае. Познай Бога, разгърни неговото сърце, обходи неговата душа, възлюби неговия ум и бъди истинска координация на Неговия Дух. Имай онова светоусещане за неговата велика любов. Нека потече неговата мисъл през лабиринта на твоя ум и той да стане слънце лъчезарно за бедните души. Преклони нозе, вдигни ръцете си, отвори сърцето си, разширявай душата си, пред величието на Божия живот. Това прави с пълно съзнание и вяра, защото Бог никога не те е забравил. Той е бил винаги твоя опора и твой копнеж. Учи се от Него, за да станеш като него. Люби като него, за да бъдеш нов свят ново небе. Дай сърцето си за неговия живот, за да станеш святост между твоя народ. Освети ума си, който ще служи на твоя народ. Обогати душата си, която да храни гладните в твоя народ. Влез в обятията на този Учител – свещения живот, за да. служиш с любов, истина и правда на твоя народ. Бъди прозорливо око!

27 Септември 1931 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...