Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 19 - то

Целта е мярка.

Тъй както мъглата покрива лицето на земята и всичко остава в мрак и човек блуждае всред тъмнината, така също и тъмната мисъл потъмнява съзнанието на човека и той бива негоден за творчество. И когато, човекът с потъмнено съзнание поиска да определи своята дейност в полето на живота, той бива малодушен, несръчен, за да може да се справи с дадено състояние на своите чувства и воля. Но какво става с животните? Животните до природен инстинкт определят времето за своите чувства и по този справочник - инстинкта, се справят със законите на живота. Но какво става с човека, който има помрачена мисъл? - Той е жертва на съдбата. А будният по мисъл определя времето, състоянието й целта по Дух.

И тъй, когато Духът създаде интересът и целта е строго определена, тогава копнежите на душата биват лесно реализирани. Пази е мярката на духовния живот. Време и пространство не съществуват, а само безграничен копнеж и импулс. Когато Духът създаде интересът, тогава душата се ръководи от разумната воля Божия. Този е ръководният принцип на светлите Братя, които имат благия поглед, кроткото сърце и сладката усмивка, която е изблик на Духа. А сега, без цел и копнеж не може да има творчество. Затова ти напомняме, Ученико, за бъдещето, за целта, които са главната мисия в живота ти. Не са те инстинкт, а върховна воля на Духа. Бъдещето е строго определено за човека - Брат. Бъди служител на добрите мисли, които се продиктуват от тази Върховна Воля. Пресъздавай всеки ден своя образ, за да бъде той почвата на жаждата и копнежа. Така подвизавайки се ще бъдеш вниманието за светлите Братя и те ще пожелаят да се слеят с теб. Отвори тогава сърцето си за тях, защото те идват от света на светлината, от Божиите селения. Направи, щото естеството на твоята душа да бъде достъпно за тяхната светлина, защото тя е клетка от мировото съзнание. Тя не е твоя. Не обсебвай чуждото. Не обсебвай Божественото. Дай възможност на тези светли адепти да се вселят в твоята земя. Богата градина е тя. В нея живее ангелът слязъл от зеницата на Божието око. Слушай този ангел и душата ти ще бъде в разцвет. И тогава от всички краища на вселената ще дойдат същества в твоята разцъфнала градина да вкусят от плодовете на твоята будна мисъл. Бъди достъпен за Духа за да живееш във вечността.

МОЛИТВА

Рано преди зората, аз изгрях, Господи и твоето око ме видя. Аз минах от смъртта към живота и подадох ръка на сродните души. Възлюбих истината, напуснах неправдата. Турих за начало в живота си любовта, а за бъдеще - мъдростта. Ти, Господи си моя същност и мой стремеж - изгряваща звезда на небосклона ми. Моят Дух сега е по силен и могъщ отпреди да си ме родил. Сега съм младенец и пия словесно мляко за да стана първо целувание. Ти ми откри истината и аз станах летящ като орел. Аз ида при теб, защото ти ме повика. Ти ме чакаш и аз тръгнах. Ти ме целуна и аз те възлюбих.

15 Септември 1931 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...