Jump to content
ayhama16

Главни моменти в живота и делото на Емануел Сведенборг

Recommended Posts

Главни моменти в живота и делото на Емануел Сведенборг

 

ГОДИНИ И СЪБИТИЯ

 

1688 Емануел Сведенборг се ражда в Стокхолм, на 29 януари, в семейството на полковия пастор Йеспер Сведберг.

 

1692 Сведбергови се преместват да живеят в Упсала, където бащата става професор по теология в университета там.

 

1696 Сара Бем, майката на Емануел, умира.

 

1697 Йеспер Сведберг се жени втори път - за Сара Бергия.

 

1698 На шведския престол се възкачва Карл XII.

 

1699 Емануел постъпва в Университета в Упсала.

 

1703 Йеспер Сведберг е ръкоположен за епископ на Скара.

 

1709 Емануел завършва образованието си в Университета на Упсала.

 

1710 Отправя се на своето първо задгранично пътуване, което започва в Лондон.

 

1712 Продължава престоя си в чужбина с посещение на Холандия.

 

1713 В Париж е, където остава до 1714 г. Поема към Швеция през Лайден, Хага, Хановер и Хамбург. Завръща се в родината след престой в Рощок и Грайфсвалд. В Рощок систематизира резултатите от постигнатото през четирите години дотогава в овладяването на знанието в редица области на науката и съставя списък на четиринадесет свои изобретения.

 

1716 Започва сътрудничеството му с Кристофер Пулхем. Съставя и редактира „Северен Дедал“, първото научно периодично издание в Швеция, списвано на шведски език.

 

Двамата с Пулхем се срещат с Карл XII в Лунд.

 

Емануел Сведберг получава назначението асесор в Кралския колегиум за минно дело.

 

1717 Активна съвместна дейност с Пулхем по няколко големи технически проекта (шлюзове на река Йота при Тролхетан за канал между Стокхолм и Гьотеборг; съоръжения за добив на сол; изграждане на сух док в Карлскруна...).

 

1718 След гибелта на Карл XII през същата година, Емануел Сведенборг има служебни проблеми - отнето му е щатното място със заплата, което е получил благодарение на протекцията на краля. Това решение той самият отказва да приеме.

 

1719 Сътрудничеството с Пулхем бива прекратено.

 

Емануел Сведберг става Сведенборг, фамилия, която получават също неговите братя и сестри поради факта, че (заедно с 147 други видни шведски семейства) биват въведени в дворянското съсловие с благороднически титли.

 

1720 Втората съпруга на Йеспер Сведберг, Сара Бергия, умира. Епископът на Скара се жени трети път.

 

Емануел Сведенборг участва в работата на риксдага, шведския парламент.

 

1721 Той предприема своето второ пътуване - до Хамбург, Амстердам, Лиеж.

 

1722 Завръща се в родината през Лайпциг и Хамбург.

 

Предлага нов начин за топене на мед и внася в риксдага седем меморандума с идеи за подобряване на икономическото положение на Швеция.

 

1723 Участва в работата на шведския парламент, представя обосновани становища за ползата от стимулиране на износа на шведско желязо.

 

1724 След като упорито отстоява правата си, Емануел Сведенборг официално заема позицията на щатен служител със заплата в Кралския колегиум за минно дело.

 

1725 Изучава възможностите за модернизиране на минната промишленост на Швеция. Пътува често до Бергслаген, нейния център, командирован от Колегиума.

 

Продължава участието си в работата на риксдага. До следващото си, трето, пътуване зад граница пребивава в страната.

 

1733 Заминава за Дания, Германия и Бохемия с цел проучвания в областта на минното дело. Все повече се интересува от сферата на духовното и търси способи за формулиране на теория за отношението на материята спрямо духа.

 

1734 Отново в Швеция. Участва в работата на риксдага.

 

Излага становището си относно важността на провеждане на

 

мирна политика от страна на Кралство Швеция и на въздържане от военен реваншизъм спрямо Русия. Избират го за член на Руската (Петербургска) академия на науките.

 

1735 Умира епископ Йеспер Сведберг.

 

1736 Четвърто задгранично пътуване за Емануел Сведенборг.

 

Той посещава Копенхаген, Хамбург, Хановер и Париж, където остава година и половина. Във фокуса на вниманието му на учен са теоретични и практически изследвания в областта на анатомията и физиологията.

 

От Париж се отправя за Торино, Милано, Венеция, Мантуа, Флоренция, Рим. Отново в Амстердам и през есента на 1740 г. се завръща в Стокхолм. Подновява участието си в работата на риксдага.

 

1741 Избран за член на Кралската академия на науките в Швеция.

 

1743 Отправя се на ново пътуване в чужбина - Бремен, Хамбург, Амстердам, Хага. Купува къща с градина на улица „Хорнсгатан“ в южен Стокхолм.

 

1744 Изпада в религиозна криза през пролетта по време на пребиваване в Хага. От видение, свързано с Иисус Христос, получава прозрение за мисията си (6-7 април). Пише дневник, отразил странните му сънища. През май напуска Хага и заминава за Лондон.

 

1745 Виденията продължават. Завръща се в Стокхолм. През април в странноприемница в Лондон на Сведенборг се явява Бог и му възлага да разкрие духовното значение на Библията. Издава „За почитанието и любовта към Бога“. Отново в Стокхолм, където възобновява работата си в риксдага.

 

1746 Нанася се в къщата си на улица „Хорнсгатан“ № 41-43 в южен Стокхолм.

 

1747 Напуска по свое желание Колегиума за минно дело. От тази година до 1772 Сведенборг създава не по-малко от 15 труда с теософски характер, повечето от които виждат бял свят, докато той е жив.

 

Заминава за Холандия, оттам за Лондон (1748) и прекарва зимата на 1749 г. в Аахен.

 

1750 Завръща се в Стокхолм през Амстердам. Подновява дейността си в риксдага. Работи над „Небесни тайни“, чието първо издание в осем тома излиза анонимно в Лондон до 1756 г.

 

1757 В духовния свят настъпва Страшният съд, твърди Сведенборг, според когото нито хората, нито ангелите следва да бъдат засегнати от катаклизма му: целта на въздаването на справедливост от

 

Господ е пречистването на духовния свят чрез освобождаване от онези църкви, в които се е внедрила „вавилономания“, и благодарение на създаването на ново небе, на нова църква божествената истина и светлина ще стигат до хората, съхранили чистотата си.

 

1759 Завръща се в Швеция от Лондон. От разстояние - в Гьотеборг -вижда пожар в Стокхолм.

 

1761 Участва в работата на риксдага. Чрез контакт е покойния холандски посланик в Стокхолм уведомява съпругата му мадам Дьо Мартвил къде се намира квитанцията за изплатена от него крупна сума.

 

1764-5 В Копенхаген и Амстердам, където отпечатва „Разбулването на Апокалипсиса“.

 

1768 Висшето духовенство в Гьотеборг започва разследване на „чистоплътността“ на сведенборгианството като учение. За целта е създадена специална комисия.

 

1770 Атаки срещу привърженици на Сведенборг (от 1766 г.) Неговото учение бива осъдено като ерес. Той се обръща към крал Адолф Фредрик (1710-1771) за защита от несправедливите нападки. През юли заминава за Холандия и оттам за Лондон.

 

1771 Емануел Сведенборг е парализиран вследствие на мозъчен удар. През същата година излиза неговият последен труд „Истинната християнска религия“, считан за най-добрия му опус, характеризиращ се със стройност и яснота на изложението.

 

1772 На 29 март умира. Погребват го в шведската църква в Лондон. През 1908 г. тленните му останки биват пренесени в Швеция и положени в саркофаг в катедралата на Упсала, в съседство с този на Карл Линей.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×