Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 27-мо.

Трите адепта.

Ученико, ние казахме в началото и сега казваме, че баща на всичките неща в живота е Висшият Разум. Разумът е мярка, с която мерим истините в живота. Чрез разумът ще дойдеш до ония принципи, с които ще разрешиш всяка загадка в живота и ще знаеш разковничето на посветения. Умът оперира с време и пространство, а разумът оперира само с времето. Физическите явления се определят от време и пространство, а психическите явления - само от времето. Коя е онази сила, която може да определи времето? Кога започва едно психическо явление и кога то свършва? Коя ще бъде мярката с която ще определиш даден момент, когато започва психичното явление или явлението на сърцето? Сърдечните явления вибрират с непозната скорост. Само висшият Разум може да прочете всяка вариация, чрез мембраната на душата, затова никоя друга, сила в природата не е в състояние да определи началото и края на психичните явления и сърдечните излияния. Що е сърдечно излияние? Сърцето е централен орган и е в постоянно движение. То не помни покой. За него няма умора. В него живеят психични сили. То е един адепт, който трансформира животоклетката в царството на човека. Сърцето е лаборатория, в която работи този адепт. Затова красивите, добрите подбуждания изхождат от тази лаборатория - сърцето. Усилията на този адепт са да подържа в порядък, в равновесие силите на кръвта. И тъй, проявата на сърдечните чувства, сърдечните излияния са подбуди от силите на адепта,

Интелектът - умът е втория адепт, който подържа творчеството на човешкия Дух и направлява сърдечните излияния. Ние казахме: никой адепт не може да знае началото и края на интелектуалните проявления. То е затова, защото интелекта - умът представлява адепта, който има в естеството си организмите на Духа, а то значи, проявлението на Висшия Разум.

Има и една друга, трета проява - трети адепт - разумната воля. Що е разумна воля? Проявите, излиянията, вибрациите, чувствата и стремежите за изучаване на духовните организми се явява третия фактор - волята, за канализиране на тия сили в психиката на човека.

Кога започват силите на волята и кога свършват? Кога е началото им и кога края? Разумната воля е проявление на всички сили, които са плод на сърцето и интелекта - ума. Умът ще разбираш комплекция или сцепление на мозъчното вещество в сила, в динамика. Това са сили. които се направляват от този адепт - волята.

Ето сега имаш вече представа за трите главни фактора. които проявяват всички способности в човека. Тези три адепта имат едно лице. То е лицето на Висшия Разум. А кой е Висшия Разум? - Великото съчетание на организмите на Духа. Той е централата, космогонията, към която се стремят всички сили. От това трябва да се знае. колко е сложен механизма на човека. ръководен от тези три адепта.

Да. има смисъл да се жертва посветения за красотата на живота! Не напразно са дадени толкова много жертви от великите хора. Човека е галеното, милото дете на Бога. Затова великите Учители са жертвали живота си, само да освободят това дете от детските слабости и са му изпратили тези три адепта; умът, сърцето и волята. Големи жертви са дадени от духовния свят за това малко дете - човека. Той ще оправдае жертвите! Единствено човешката душа, която е била арената на тия големи събития от които в резултат имаме ясната представа за промисъла на Първичния. Затова предстои на човешката душа да се увенчае с онази магическа сила - висшия разум. Бъди разумен, защото твоята душа е отломък от този висш разум. Що е разум? - Ум, сърдечни изявления и волеви действия.

Къде е центъра на разумната воля в космоса на човека? Кой е онзи орган, където волевите сили се концентрират и действат. Когато майсторът зидар почне да съгражда здание, той най-напред поставя здрави основи. От основите ще зависи масивността на сградата. По същия закон се определя и онова специфично място на Разумната Воля. Майсторът е копирал този закон от тази творческа водя на Божеството.

И рече Бог: „Да направим човека по образ и подобие нашему!“  А то значи: всяка работа трябва да бъде направена по даден образ и подобие или закон. Коя е онази част в човешкия организъм, където са съсредоточени силите на разумната воля? - Тя е гръбначната костна система. От там започва творчеството на разумната ръка на Бога. Ти знаеш службата на физиологическите системи: как човешкият ум радиира чрез мозъка, как сърдечната система трепти, но не забравяй гръбначната система - равновесието на организма, където е складирана енергията на разумните светлинни работници. Той е склад на висши сили. Там са скрити скрижалите на Божествения промисъл. От дейността на гръбначния мозък, зависят силите на интелекта и сърдечните функции. Те имат центъра сърцето. Сърцето е централа и всички други сили са във връзка, тъй както семката в центъра на земята и всички сили се концентрират в нея. Сърцето представлява тази семка и респектира всички сили на кръвта. Затова, най-важен орган в човешкото битие е сърцето. Сърцето е извора, от който се изтичат изобилни енергии и напояват полето на интелекта и полето на волята. Ако този апарат - сърцето не изпълни на време своята работа и не пречисти кръвта, отровите ще отровят, ще парализират мозъка и той не ще има тази способност пластично да вибрира.

Тогава ще зададеш въпроса: интелектът ли е господар или сърцето? Ако сърцето не се подчинява и не изпълнява онази симфония Па ума, то ще бъде атакувано от много неприятели или от отровите на други светове, които са извън него. Щом сърцето има оня усет на разумната воля и бъде страж в изпълнение на своята функция, то ще бъде благоприятното условие на ума и волята. Но зависи ли интелекта от сърцето? - Напълно. Ако интелекта не се вслушва в симфонията на сърцето, той ще поквари сърцето. Той ще бъде причина да оскърби този адепт - сърцето. Интелектът ражда мъдростта, а сърцето ражда истината. Те не ги раждат, те съществуват, те са баща на нещата, но чрез тях се определят за човешкото съзнание. Може ли да се определи едно явление само с времето? Въпросът е труден, но чрез опита за установяване правилното движение на тия изявления на сърцето и висшите вибрации на интелекта, ти ще израснеш и ще се изкачиш до онова стъпало на еволюционната стълба, от където строго математически, чрез времето ще определяш функциите на тези три адепта. Каква ще бъде тогава твоята дейност? ДЕЙНОСТ НА РАЗУМНАТА ВОЛЯ.

И така, ти не можеш да имаш определение за Висшия Разум, защото той се определя от времето, а времето за човека е само едно понятие. Дадено време. Кой ти дава време, когато ти си във времето? Но да оставим този въпрос за по-друго време. Постепенно ще се изкачваме по стълбата на времето и ще стигнем до факторите на времето. Сега е важно да се изучават организмите на Духа, за да укрепне психиката на Душата и по пътя на това изучаване, душата ще навлезе в областта на Висшия Разум. Волевите сили са упорити. Те са безпощадни, когато сърдечните са меки, приятни и красиви. Интелектуалните са занимателни, а волевите - неумолими. Волевите държат нещата горе, интелектуалните - равновесието, а сърдечните - долу, в нивата на живота. Адептът на волята казва: „Аз Съм началото“. Той не се подава на сърдечните влияния, не се подава на фактите на интелекта, но казва: „Братя, мои, свещена троица сме. Ний сме началото, същността и безкрая. Пътят ни е път на Боговете, а полета ни е този на Бога.

И така, Ученико, издигни главата си горе високо, изправи тялото си, хармонизирай пулса на сърцето си, за да бъдещ достоен адепт в три лица: Бог отец, син Божий и Дух святий - троица неразделна.

Ние ти описваме физиологичните действия на волята, а ти ще съчетаващ словото и ще намериш мястото на висшия разум. Ще подреждаш нещата според логиката на съвременната мисъл, въпреки че ще ти бъдат непонятни тези термини. Очакват те благоприятни дни когато тия три адепта ще бъдат в пълна хармония и в зависимост от Висшия Разум и тогава психичното знание ще процъфти, за да даде очакваните плодове.

24 Януари 1932 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...