Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 31-во.

Причинният свят.

Една реалност има в човешкия живот. Тя е, че зад живота на човека стои една разумна сила или човешката душа придобива сан на свръхсъзнанието и нейния живот се издига във висините като факел всред кипежа на живота. Свръхсъзнанието обогатява човешката Душа, събужда съзнанието, което бива почва или поле, гдето светлинните енергии на свръхсъзнанието са в творческа дейност.

И така, свръхсъзнанието е стъпало върху устоите на съзнанието и високо издига глас на протест против съдбините, които се определят в причинния свят. Причинния свят е опитната станция на провидението. От там се дирижира живота, на проявленията, който е продукт на свръхсъзнанието. В причинния свят е първичната причина за началото на съзнанието и подсъзнанието. Тук е сложена машинацията на действащите сили в тяхното колело. Причинния свят е престол, къде то е седнал великия съдия и държи запаления факел на истината, правдата н Любовта. Причинният свят е подчинен на свръхсъзнанието, защото свръхсъзнателните сили имат възможностите на Духа. Един организъм, който не се подава на измерения на Духа се явява като главен оператор в сложности на живота. Висша академия е живота. Висша академия е причинния свят. Много духове, които са се издигали до този отговорен институт, са бивали отново деградирани обратно в академията на опитностите. Във висшата академия на причинния свят, не се допущат духове без опитни познания защото сложността на причинния свят се явява, като резултат от следствията: Когато Духът се издигне над причините и следствията, той ще бъде господар на живо та. Казваме, господар на живота, не че живота ще бъде подчинен на този господар на живота, но живота е интернационален. Никоя сила не е в състояние да обсеби живота. Тя може да постави граници, да огражда зони да гради кули, да определя слънчеви системи на живота, но казваме: никоя сила не е властна над живота, защото живота, това велико обаяние, произтича от Бога. БОГ Е ЖИВОТ. Тежко е томува, който посмее да ограбва живота. Ето що казва Духът на новото време: „долу всички кумири; долу всички прегради; долу всички системи и най после, долу всички престъпления спрямо Божия живот.”

Ето апелът на ангела на новата Божествена раса. Казваме ангела, с който определяме възможностите на Духа, които са чистотата, красотата и свободата. Този ангел символизира великата чистота на Духа. Но Духът не е само този ангел. Ангелът е само благовестието за новия ден на красотата. Той казва; една реалност има в живота. ТЯ Е КРАСОТАТА. А Духът казва: реалността е възможностите на живота.

Ето, имаш чистотата на ангела и възможностите на живота. Тогава, питам, издига ли се душата ти, чрез тази сложна операция на свръхсъзнаяието над причинния свят? Навярно осезателно си приел благодатните трептящи вълни на духовния свят - света на Духа, който изхожда от ноздрите на Бога. Причинния свят, това е свят на Божественото око, а духовният свят е свят на Божието дихание.

Вашето желание е, да използваш настъпващата пролет - дните на слънцето. Желаем твоята душа да вземе живо участие през това време на слънчевото излияние. Създавай си здрав мироглед, логична мисъл, а то значи чистотата на ангела и възможностите на живота - силата на Духа и навярно ще бъдеш обновен, затова, защото обновлението е необходим зародиш, както е необходима светлината на слънцето за физиологическото ти развитие. Обновявай душевните си сили, заедно с природата. Използвай нейните складове. Тя ги е разтворила и разумният навярно ще ги използва. Бъди разумно дете на майката природа и развитието на Духа и ще влезеш във висшата област на свръхсъзнанието. Като област, още е недостъпна за човека, който е без опитностите на причинния свят. Природата е разумна.

Тя е свят, в който живее Духа на творчеството. Най после природата е представителка на висшата причина, а човешкия живот е резултат от дейността на този разум. Духът на творчеството използва всички причини и последствия и от свойствата им има разумната воля на индивида, който върви непоколебимо по свещения път на свръхсъзнанието. Това е пътят на онези духове, които се издигат над причинния свят. Всяка душа трябва да мине по този път, за да може да запази опитностите придобити от възможностите на природата.

Иди сега всред природата като ангел на чистотата и като силен дух на възможностите на живота. Помни, животът е божествен. Той е божествено право, затова е казано: „В изпълнение Волята Божия, стои силата на човешката душа“. А що е волята Божия? Никога не слагай преграда на кипящия Божествен живот. Никой да не ограничава тази етерна вълна, която трепти с милиарди скорости в Божествения свят. Бъди израз на тази воля, за да имаш силна душа, силен Дух. Това е единствената реалност, която трябва да притежаваш. Иначе, ще попаднеш под закона на деградацията, както скрижалът на Мойсея бе хвърлен от планината, от Божественото висше съзнание, долу в низината на подсъзнанието. Сега ние ти даваме свобода на мисълта. Искаме свободно да бъде твоето съзнание и подсъзнание от известни съблазни. Сега, запасен с нови сили, енергии твоето съзнание и подсъзнание, ще разгатваш, разкриваш оня промисъл, който може да бъде достояние за издигащата душа към великия връх - СВЕЩЕНАТА ПЛАНИНА НА СВРЪХСЪЗНАНИЕТО.

20 Март 1932 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...