Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 46-то.

Обезсмърти духа си.

Всяко постигнато желание става образ, който доказва, че в недрата, на истината действа една върховна воля, която, в стремежа си да изяви всемирното творчество, се определя като фактор на безсмъртие.

Велика истина е живата на човека, защото той е начало на изгряващия нов свят, безсмъртна симфония на живота и тържеството но Върховната Воля. Нямаше по-голяма радост на тези висши сили, когато те станаха изявление на върховните желания и копнежи. Прииждаха сенките на смъртта, засенчваха издигащата се душа, но решено бе да се обезсмърти човешкият Дух. И безсмъртието стана блян, велика цел, върховна мечта, велик идеал. Обезсмърти се Бог у човека. обезсмърти се Божието желание и изгря душата на безсмъртието.

И тъй, ученико, имаш вече пътя на безсмъртието, имаш необятния живот, в които недра душата ти живее епохата на вечността и сега имаш като условия дните на безсмъртието. Използвай безсмъртната вълна на древните култури на Вавилон, Асирия, Египет. Те дойдоха да докажат пътя на безсмъртието.

Ученико, обезсмърти се, това е твоя идеал. Това си ти. Извън идеята на безсмъртието, всичко друго е тъма, робство на Духа. Помни това и знай: Бог е в твоите очи. Виж великата му светлина и бъди като нея. Небето за теб е като огледало, през което ще видиш истинския си образ. Вселените са твоя същина, а земята твое подножие – дървото - стъпало на твоето възлизане. Тава знай и излез от тъмната сфера на незнанието пред благодатните лъчи на това небе, за да обезсмъртиш Духа си, защото си дух на истината, творчеството, свободата, любовта и красотата. Върви по пътя на безсмъртието, по който минаха твоите братя - адептите, които всяка заран при изгрев слънце, нежно те галят и нашепват песента на безсмъртието. Слушай всяка заран благоуханията молитва на жреца, който е трептящ пламък за твоята душа. Слушай сладкия напев на девите, които те викат да те отведат в градината на красотата. Там ще те целуне великата дева на безсмъртието и ти ще бъдеш вечност.

Ученико, обезсмърти Духа си, за да се изяви великата истина на живота.

Няма извинение за стария и за младия, защото началото на греха е разкрито и пътя на безсмъртието благовествуван. Отрезви духа си от опиума на сладострастието и всеки ден изкачвай се по стъпалата на мировата стълба към царството на посвещението. Учи се да знаеш законите на истината и истината ще разкрие законите в тебе.

По силата на строги закони си създаден. Пази да не нарушаваш един от тях, защото у Бога няма отстъпление. Бог е благ, но безпощадно справедлив. Ако не бе така, не би имало велико равновесие в живота на вселените. За тебе Бог е вече разкрита истина, за тебе пътя на безсмъртието е блестяща осветен, затова бъди трезвен, не опетнявай мисълта си.

Никога небето не е било така щедро, никога небето не е било така безпощадно към злосторниците. Като венец на създанието ти си олицетворение на небето, свещена връзка между земята и небето, чрез когото Бог коригира всеки миг законите на творчеството. Всякога бъди буден, защото не знаеш кога ще надникне Бог в твоето сърце и ще потърси твоя дух, за да узнае от него, какво е равновесието в битието. Разума воля си в Битието. Без теб Битието на съществува. Но ако ти не искаш да съществува битието, първо унищожи себе си.

Велик е проблемът, пред който е изправен човешкият Дух, за да тръгне по пътя за безсмъртието. Знай, висши същества се занимават с тебе, защото си представител на битието. Внимавай ангел Господен те гледа, богове ти служат. Внимавай, Бог те вика днес от сърцето на Израел. Иди при Бога, стани негов законен син и ти ще бъдеш негов съветник. Твоето начало е божествено. Първият трепет на твоя живот е великото желание на Бога. Бог пожела и ти тръгна. Бог те възлюби, а ти заспа.

Не, ученико, събуди се! У Бога сън няма. Безграничен е пътят за Бога. Върви вечно, върви за да обезсмъртиш Духът си. У Бога няма стари, няма юноши,. а има само безсмъртни духове.

И тъй, кажи на света тази истина, че човешкият дух е безсмъртен. Кажи на света, че човешката душа вечно живее. Най после, изнеси пред света, че началото на живота е човешкото „АЗ“. Успокой човешкият дух, насърчи човешката душа и закали човешкото „АЗ“, за да засвидетелства върховната истина, че човешкият дух е безсмъртие, красота. Той е в началото и в битието. Кажи на своята раздвоена душа, че има една върховна воля в света, а тя е силата да победиш смъртта.

Такъв е образът на творческия дух - от смъртното към безсмъртното, от живота към битието. Това е твоето отечество в битието на боговете. До там се простират радиациите на твоя Дух. Върви до крайния предел, за да завършиш а последствията на еволюцията. Никога не се обезсърчавай. Заради дългия път. защото пътят е твой поглед. Върви, върви до като стигнеш Бога.

Днес всеки казва: кой е началото на всички начала? Кой е първичният Бог, който е създал Бога? Ето загубеното съкровище. Върви към Бога, за да намериш началото на Бога. Бог и началото, това са две величини, които са непреривни в себе си, вечно неразделни. Една без друга те не съществуват - величини, дистанцията между които е творчеството.

И тъй, ти трябва да знаеш това. И въпреки твоето желание, ти ще бъдеш това.

Труден е пътят на пилигрима, но велик е неговия стремеж и блян. Едно свещено начало го води все нагоре към върховете - там под омайния дъх на божествените цветя. Бъди пилигрим неуморен всред пустинята, за да засвидетелстваш,. че живота е безсмъртен. Кажи на тази пустиня да отвори своите хлеби, за да избликнат сладките извори на живота.

Символичен е езикът, но благодатно е словото.

Ученико, ти сам разтвори недрата на пустинята, за да бликнат живите реки на безсмъртието. Това е целта на твоя дух, за да се домогне до великите сили на безсмъртието. А тези сили са близо до пустинята. Те са на високите върхове, готови да ти съдействат.

Върви към необятното битие на тези сили и знай; те никога няма да ти изменят и оставят. Велика е тяхната обязаност и голяма е тяхната отговорност. Те бдят над законите, по които човешкият дух е координиран. Ние ти говорим за безсмъртните духове, за светлите сили и великите братя на посвещението, а за другите йерархии, времето ще говори. Искам да събудя, да подчертая у тебе онова чутко осезание и осъзнаване в теб, че си безсмъртна творческа душа и да обезсмъртиш духа си. Превъзмогни формата и влез в детайлностите на нейната организация. Влез в малкия атом - в клетката и като велик химик, обезсмърти ги. Направи ги съд чист, в който ще налееш безсмъртното вина на живота. Съгради свещен олтар в сърцето си и повикай всички клетки да дойдат и се поклонят и вземат от живия огън на безсмъртието.

Бъди знание на изток, запад, север и юг. Всичко знай, защото името ти е знание. Очисти очите си от праха на смъртта и съзерцавай светлината. Измий лицето си от праха на тъмнината, за да бъде то отражение на виделината. Пречисти мозъка си от горящите мисли, за да бъде той скиня на Духа! - Прави това и ще обезсмъртиш Духа си.

28 Април 1933 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...