Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 52-ро.

Разумните сили.

Песента за ученика е говор с Бога. Когато пееш, ти обещаваш на разумните сили. че ще служиш на великата клауза-изпълнение на Върховната Воля, с всичкото си сърце, душа и воля. Когато пееш, не забравяй - дори и боговете спират мисълта си и слушат този твой велик апел, който е вдъхновение и медитация.

Ние в миналото ти говорихме за медитацията. В основата на тази лекция лежат три основни елемента с които ученикът на окултната школа трябва да се запознае. Школата е представителка на духовни познания, които обемат елементите на материята, светлината и Бога.

Напомняме ти за това, като искаме да те освободим от старите вярвания, които са непосредствени плодове на една материалистична школа, която е изучавала метода за противодействие. Вярата е жива сила, дадени опитности, придоби ти чрез функцията на материята, чрез действието на светлината и проявлението на Бога. Така освободен от старите вярвания, които приемат като реалност само материята, силата и движението, ти ще имаш нови условия и възможности за работа, тъй като познаваш разумния закон на градацията. Човешкият мир не се състои само от материя, сила и движение. Човешкият мир е светлина, сила и Бог. Така знаят посветените за своята същина. Материята е кондензирана светлина, която в миналото е била етер. В желанието си този етер да стане най-голямата точка на замръзване или на сцепление, в резултат се прояви сянката и етера стана материя. Що е етер? – Сила - агент на светлината. Що е светлина. Индивидуална ли е, дете на светло ли е? Кой знае нейното начало? Кой е източникът, който е запалил първата свещ на светлината, за да светне необятния простор? Велики духове паднаха в немилост при голямото желание да разкрият източника на светлината. Не че паднаха да бъдат забравени, но слязоха и започнаха от начало своята еволюция, стремейки се към този връх - светлината. Светлината е първопричина, първа искра, която е запалила свещта в миросъзданието. Но тези духове не разбраха така светлината, а искаха да завладеят нейните източници и се забравиха в своето тщеславие.

Пита се: как рожбите на светлината търсят, източниците на светлината? Нали те са искри, произлезлият първичната свещ на светлината? Тук е тайната, ученико. Това е епохата, която е създала битието с, многочислените вселени, а вселените създадоха условията за развитието на индивидуалния живот. Какъв е замисъла на източника, на първоизточника за всичко това, все си остава тайна. Това е един тайнствен кодекс, който е голяма съблазън дори и за боговете. До кога светлината ще търси себе си? Не е ли тя самата истина в космоса? Не е ли тя огъня, който възпламенява и искрата, която гори във вечността на живота? Да, това е най-великата доктрина, която се изучава от посветените. Те преобърнаха тези понятия от понятието материя на понятието сила, от понятието движение на понятието светлина, а от понятието светлина, на понятието Бог.

Тогава, що са разумните сили? Не са ли те движение? Не са ри те била и материя проявявайки се в живота на кондензацията? РАЗУМНИТЕ СИЛИ СА РЪЦЕТЕ НА СВЕТЛИНАТА: Какво знае мисълта? Знае ли мисълта, какво е онова, което знае? Незнанието е лош порок. Незнание то е бедна земя. То е изключено от разума. То няма място. За него никъде не е писано, но все пак то съществува. Тогава Разумните сили извън незнанието, какво представляват? Разумните сили са проявили най-съвършеният образ на битието. Ако нямаше съвършенство, нямаше да има и незнание. Всяка съвършена сила си има отгласник. Всяка сила излъчва грамадна етерна енергия, за която енергия светлите сили в желанието си да жертват, не държат сметка. Тази етерна енергия окръжаваща колосите на съвършенството, определя пластичността на формите в разумните действия и от недрата на тия пластично действащи форми, произтича асимилираната префинирана светлинна енергия. Агентът на светлината е богат труженик. Той е носител на изкусното оръжие на творчеството на гения. Той е архангела, който съобщил за първата депеша, която е подклала първите огнища на мисълта и живота.

Що; е животът? Животът е божество, което държи в ръцете би скиптъра на светлината. Извън светлината нищо няма, освен тъмнина. Всичко е Светлина. И за да дойде знанието за светлината, се изискват по-активни вълни на етер, който етер гори но не изгаря; който чезне, но никога се не губи, който се материализира, но вечно се излива, който никога не е спънка във великото развитие при тези процеси. Такава е волята на Единния ум, на Единната душа и Дух. Где са те? Резултатите знаем, незнанието го чувстваме, светлината я виждаме, тъмнината я живеем, грехът ни излъчва, а любовта радва.

Тогава къде е единният ум, единният Дух и единната душа? - Те мълчат. Защо мълчат? Дали. мълчанието не е грях? Мълчат и вечно мълчат. За тях никой нищо не знае. Без начало и без край са. Но не е още това. Те са толкова далеч, но живеят в човека и във всяка твар. Ти казваш: аз съм човек. От где знаеш, това? Не се измамвай. Кой ти е казал това? Това е лъжа, защото друг ти е казал това. Човек си ти само тогава, когато знаеш, че в тебе живее един ум, един Дух и една душа. Ако ти сам не си опитвал и не знаеш, ти си в измама и лъжа.

Ученико, знай положително за своята същина, небето ти да бъде оросено със светли звезди. Никога не се осланяй на външните влияния и внушения. В теб е всичко. И Бога и дявола, и вечността и смъртта, затова неотклонно върви към своя вътрешен духовен мир и там ще намериш разковничето на своята същност като човек. Върви, никога не спирай, защото почивката е незнание, упадък на Духа. Влез смело през свещената врата в школата на светящите и там ще изучиш с голяма бързина под закрилата на светлинната магия елементите на Единния Дух и Единната душа. Иди при посветените. Върви с тях и ще знаеш историята за самия себе си и тях.

Три елемента трябва да знаеш. В това се състои твоята просвета и качествата на твоя характер.

Ученико, познай себе си. Това да ти бъде първата стъпка към великото знание. Знай: не си само материя, движение и сила. Ти си светлина, единен ум, единен Дух, душа и разум. Имай живата вяра, опитана, доказана от първия повик на живота. Гледай на разумния живот не като случайност, не като сляпа сила, но като разумен акт, като светлинен акт, защото, проявленията на разумните сили са пламъците на съвършената любов.

Говорът на окултния ученик не е дело на личите схващания. Той е дело на вътрешната духовна светлина, дело на Духа. Кога то научиш езика на Духа, ще млъкнеш. За теб и вековете не ще съществуват. Когато намериш извора на вътрешната светлина, в теб ще настане голяма тишина и мълчание, защото за началото на светлината не се знае още, защото тя не търпи форми й образи. Тя е огън, който гори и не изгаря. Ученикът мълчи, а от него се излъчва светлинна енергия, която раздвижва формата и образа. Човек протестира против терминологията на духовните източници, защото не разбира естеството на светлината. Терминологията на Духа е вариация на светлината. И ще затрептят крилете на знанието в твоя ум и ще бъдеш светящ фокус извън време и пространство, извън материя и сила. Ти си разум. Не се заблуждавай че си друго. От този момент млъкни за светлината. Освободи се от мярката, която ти е служила до сега да определяш радиацията на светлината. Остави да се упражни мярката на Духа, която е Разумно Начало. Ти си цел за душите, а не ограничение. Целта не подразбира ограничение, стремежът не разбира ограничение, защото те са вътрешни духовни процеси. Те са нюанси, които никоя друга мярка не може да ги определи, освен безмълвния Дух.

В трептенията на Духа е красотата на живота. Песента е говор на душата. В словото на Духа е вечния копнеж. В живия огън на девите, жреците, ще познаеш свещения образ на Бога.

Ученико, смирението е наука, покаянието е цел, а любовта – знание.

Човек е умрелия Бог. Когато Бога в човекът е умрял, възцарил се е на негово място живия Бог, за да възкреси умрелия Бог. Тези думи са символични и само ученикът на светлата школа ще ги разбере.

Сега те отведохме в една друга област. С това искахме да те свържем със светлия пояс на светящата школа на Духа, но ти все защищаваш школата на умрелия Бог. Казано е: „Както на небето“. Къде е небето? - Ти в дадения момент си небе и Бог, разбери това. Ти си умрял, за да оживееш.

18 Февруари 1934 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...