Jump to content

58. Чрез веригата на посветените


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 58-мо.

Чрез веригата на посветените.

Огрени от светлия лъч на Учителя, целта на нашето събиране е да се скачим със веригата на посветените и познаем Бога. Сега са усилни времена, в които живее човекът на бялата раса.

Тази епоха на посвещението ще бъде историческа, като обединителна на расовата мисъл и расовите стремежи. Възпитателният Дух неуморно работи, неотклонно направлява духовната вълна, която прегражда човешките стремежи. Ето защо, осъзнай своята дейност в пътя, за да проумееш делата на висшите същества. Тогава, ако днес ти говори мъдрецът, утре ще ти говори Бог. Мъдрецът е предтеча да те въведе при Бога.

За да имаш ясна представа за онова Възвишено същество, предстои ти да отидеш при огнището, при огъня на Духа. Докоснеш ли се до този огън, твоята душа ще се сгрее, ще се разшири и ще бъде обект за Божественото око.

Ученико, иди при това огнище на Духа, запали факлата на твоето сърце, свещта на своя ум, за да устоиш на напора на тъмната материалистична школа, която е завладяла човешкото сърце и човешкия ум.

Ученико; иди при огнището на Духа. Запали светилника на своя ум, за да се проникнат всред тъмнината твоите мисли и да просветни битието на Твоята душа.

Ученико, запали очите си от тоя огън, да пламнат устните ти от неговия пламък и когато говориш, етерните пламъци да оживят словото в теб, за да се възстанови първоначалната красота в тази нова епоха.

Ученико, умий ръцете си в изблика на този огън и когато раздаваш правда, да бъдеш ангела на висшата справедливост.

Ученико, умий нозете си в изблика на този огън, за да бъдеш носител на божествената добродетел, защото теб те чака една цяла нова епоха. Най после, стани светилище - огнище, при което ще дойдат всички слаби, угнетени и оскърбени в живота на неправдата, за да ги сгрееш и им вдъхнеш вяра в живота на безсмъртието.

Когато ти говорим за огнището на Духа, имай ясна преде тава каква е славата, която може да бъде осезателна за твоя Дух. Енергия ли е тя, материя ли е или дисциплина? Какъв е огънят на този Дух, ти трябва добре да знаеш, защото си призван да разбираш великите мистерии на вековете. Огънят на духа не е материя, не е дисциплина, не е и битие, защото, ако беше такова, те щяха да бъдат наложени върху твоя Дух, но ти се ползваш с една всестранна свобода, плуваш в безброй желания, които са родени от твоето естество. Ти се стремиш да проявиш дисциплината на своя ум, чрез който искаш да обединиш силите, които те окръжават. Ти искаш да кажеш: ето това е разковничето на битието. Това са състояния, които биват податливи за твоя ум, но когато дойдем до реалната мисъл и разсъждения за да знаем за тоя огън на Духа, в тебе трябва да настъпи великото мълчание. Когато замлъкнат всички сили в теб и престанат да оказват влияние върху твоята психика, само тогава ще те сгрее една искра от огъня на Духа, но тя ще бъде невидима за тебе, защото не е материя.

Драги Ученико, така възпитан, така посветен, ти ще имаш единствената дан от Учителя да те украси с една от тези искри на този огън на Духа. Вярвай в словото му. Той ще окачи тази брошка върху твоето сърца. Ти няма да я видиш, но ще я почувстваш, ще я живееш.

Сега въпросът е поставен на критика: как тази искра или брошка, ще бъде проявена, дали като творчество или като дела.

Щом огъня на Духа не е материя или дисциплина, тогава как ще я проявиш? Следи мисълта! Аз искам да те наведа на онази мисъл, която е първична в своето естество, която е била ръководство на великите посветени. Естеството на тази искра не се нуждае от дисциплина и творчество. Естеството на тази искра не се нуждае от огъня и светлината, защото тя изхожда от Бога. Казано е: „Бог и Дух и Син човешки“. Бог е всевисша инстанция, до която човек може да се домогне само през тази искра и то само по духовен път. Това е най-голямото благо за човека - да има усета за първичната инстанция, за Божественото.

Докато в твоето съзнание не проникне идеята за висшето Начало, което не се нуждае от дисциплина, до тогава закона ще има власт върху твоя Дух. Днес мъдрецът апелира към човечеството да се освободи от дисциплините, които то е изковало.

Сега ще се зададе въпроса: ако се освободим от тия дисциплини, дали не ще бъдем ексцентрични в живота? Всеки има опорна точка в живота, но мъдрецът иска да бъдеш над всичко: над дела, над чувства и над мисъл.

Ученико, така възпитан, така посветен, ще имаш искрицата на Духа, единствения подарък от Учителя. Вярвай в живото му слово и ще имаш тази брошка закачена върху гърдите си. Затова, той казва: „Аз ти открехнах вратата, за да видиш славата на Бога в земята на щастието и пролетта“. Знай: заедно с теб школуват и други същества. Те вземат живо участие в твоя прогрес. Дай им прием в себе си. Въведи ги в светлата си стаичка и им покажи най-хубавите си начинания, които украсяват твоя път. Те са добри, интелигентни, възпитани. Те ще ти дадат от своята любов и чистота и нищо не ще искат от теб. От теб се изисква само послушание. Бъди всякога верен на тях, за да можеш да носиш достойно брошката на любовта с която Учителят те е накичил.

Мъдрецът казва: „Духът е началото на твоето първично естество и ако се свържеш с адептите на Духа, в теб ще се запали огнището на любовта. Тогава ще разбереш свещените думи на Учителя, които са безмълвието в твоята душа.

Новата култура, новото битие, ще бъдат света на любовта. Любовта е ручея, който неуморно блика и оросява цветята по земята. Тя е океана, който вечно се вълнува, който представлява нестихващ живот в битието. Идват дни, когато човечеството ще възприеме искрата на Божията любов и сърцето ще представлява фара на зората. Това е интимната мисъл на Учителя, да те направи пътеводна звезда. осветяваща пътя, към царството на любовта.

Обичний Ученико, ти имаш вече основното познание на тази доктрина на любовта, но ти нямаш още опитността на слънчевите лъчи. Съкровената мисъл на мъдреца е да те направи дело, акорд на всемирната арфа, да представляваш пълнотата на всемирния живот и да потече изблика на любовта в твоята душа.

Възвишени същества са с теб и работят за твоето издигане. Не се плаши от промените, ако и да са много чувствителни. Остави всички събития зад твоя тил. Нека с това се занимава историята, а ти бъди предан и верен на Божествената любов. Тя ще те закърми с млякото на вечността. Не се плаши от кървавия меч и кървавата ламя. Не се плаши от сатанинския цар. Гледай на всички световни събития като на етапи на живота. На теб мъдрецът казва: косъм от главата ти няма да падне без волята на Бога. Обогатявай своя Дух с нови опитности. Окачвай своята мисъл с великата верига на посветените. Вярвай в силното, разумното и ще бъдеш над условията. Духът те приканва за велика работа в унисон с разумните същества, които са слезли на земята, за да възстановят царството Божие на земята. Бъди чист като ангелите и силен като силите небесни. От такива има нужда днес земята.

Силен бъди. Несъкрушима воля да преобладава в твоя Дух, защото само чрез нея ще превъзхождаш всички условия и над всички дисциплини.

Ученико, предстои една нова година, през която събитията чувствително ще се изменят. Много сплетни ще се изправят. Една разумна ръка ще ги разплете. Вярвай в нея. От това сплетено въже някои нишки ще се скъсат, защото са прогнили, но централната нишка е здрава, корава. Тя е сплетена, от една здрава раса. Тази здрава раса ще внесе в живота новото учение на любовта, мъдростта, истината и правдата. Не се плаши от утрешните събития. Когато страданията са най-големи, тогава Господ посещава земята. Той няма да позволи доброто да се опетни. Знай, че ти си скачен към тази верига на посветените и няма да останеш в тази кал, всред арената на смъртта. Проумей това и бъди верен приятел на новата година. Желанието на мъдреца е да подържа духовната връзка с братството от града ви, иначе ще останете само като четци и духовници.

Затвори се в своята скришна стая. Обединявай душевните си сили, с тия на светлите лъчи, радииращи от всемирния Дух и тогава ще потекат сили в тебе от огнището на Духа. Само тогава ще ти бъде всичко ясно и ще бъдеш знание. Желанието на мъдреца е да култивира тоя огън на Духа в теб, за да можеш да поставиш в основите на своя живот висшия идеал, да свещенодействаш в храма на Духа. Усилвай радиациите на този свещен огън и Духът ще се всели в теб, тъй както се всели в Христовите ученици.

Между духовното общество има вече готови души, които ще чуят безсмъртния химн на Духа и ще им бъде разтворена вратата за царството на великата любов. Желанието на мъдреца е да подклажда този огън, за да се разцъфти здравата мисъл, която е красота на духовния живот.

Желанието на мъдреца е да те направи устойчив, за да бъдеш готов за безпощадните атаки на материализма, който ще направи опит да те унищожи. Но вярвай, силите на мъдростта не ще му позволят. Те ще ти нашепват дори и на сън, кат да действаш, като съсредоточаваш погледа си в зеницата на Божието око.

Това са светлите адепти, които са под давление на Божия Дух.

Бъди истински Ученик и Учителя ще те обича, защото си преднина. Той се радва като види, че ти се разцъфтяваш и даваш плод.

Сплотявайте мисълта си, защото тя първа ще бъде огряна от лъчите на Духа. Тъй като индивидуалния живот е обременен от ред препятствия, се изисква сплотени мисли, чрез които ще настъпи проявата на възвишеното. Така се възпитавай и ще живееш. Благодатни дни ти предстоят - дни на новото царство - царство на Великото Братство. Върви все напред, защото си внимание на ангелите.

10 Януари 1937 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...