Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 74-то.

Божествена вяра.

Добрите чувства, добрите желания и добрите стремежи ще бъдат богато възнаградени. Духът ще се изяви и Бог ще проговори. Вашата душа ще разтвори вратата, за да дойде вечната светлина, а великият светоносец - Духът ще дойде и ще ви научи, що е вяра.

Вярата е усет на душата. Щя не е атрибут на ума. Вярата е огледалото на душата или вярата е очите на душата. Тя всичко вижда, на всичко се радва, всичко преценява и го одухотворява. Тогава как може човешкия Дух да заблуждава душевните сили и да казва: когато видя, когато проверя, тогава ще вярвам. Целият проверен живот се изпитва от живата вяра на душата. Всички дела на Бога, това са вяра за човека. Човек гледа делата, ползва се от тях и казва: не вярвам.

Само умът иска да има изпитана вяра и да прояви себе си в чудо. Но, преданият ученик, който има живата вяра в Христа, венецът на неговата глава е живата вяра. Той вярва в Божиите дела, защото живее в тях. Той ходи в правия път, защото пътят за него е вяра. Той се радва на живота, защото за него животът е вяра. Ученикът от Школата на Духа знае, че вярата е душа от душата му. Тя е предвестника за великото, което идва да укрепи неговия Дух. Вярата на ученика е светилника, който му осветява пътя към великата истина. Вярата, това е езикът на душата, песен на душата, изблик на душата. Те са, които подхранват нейните сили. И тя вярва, защото нейната вяра е божествено знание.

Душата вярва, че Бог е такъв, какъвто тя го чувства. Душата вярва, че Бог е нейната сила, която ще я отведе в царството на светлината. Душата вярва, защото светлината я озарява.

А кой не вярва? Спекулативният ум не вярва - тази сила, която е присадка, сила, която е рожба на стълкновение, рожба на насилията и противоположностите. И затова дойде Христос - човекът на вярата, човекът на любовта, за да каже да се смири умът. И когато той се смири, ще протече мъдростта, ще проблесне светлината и ще бъде озарена орбитата на душата, И тогава тя ще бъде пълна с всемогъща сила, неотстъпваща на никакво приключение.

И тъй, любезни ученици, дайте власт и сила на Духа и той ще ви разкри първичната семка на вярата и ще знаете от къде тя произхожда. Вярата е вашето „сега“, „след една минута!“ Вярата е вашето „след едно денонощие“. Вярата е вашето „бъдеще“. Вярата е, която хвърля своите зари, своите лъчи към вас и подхранва едно велико чувство У вас. Това е НАДЕЖДАТА. Така подсилено това чувство, вярата е вече като велик артист, който с разпален Дух внедрява във вашата душа бъдещето постижение.

И тъй, разбирай вярата. Това е усета на душата. Безверието, това е стълкновението на вашия ум с противоположностите. И тъй, смири ума си. Не мъдрувай без душата. Вярата провежда смирението и тогава ще разбереш великото слово, което казва: „блажени тези, които без да видят вярват“.

Необходимо е физическото гледана, но не е от такава голяма стойност. Важното е да имаш усета на душата, гласа на душата, слово то на душата, прозрение то на душата. Ако би сложиш ръката в язвата, това още не разрешава въпроса, защото и там има условия на съмнение. Но когато влезеш в светая-светих на своята душа и съзерцаваш великото творчество на Бога, тогава твоята вяра е велико знание.

И тъй, като ученик на великите мистерии на Духа, винаги се води от духовния свят. Пренеси своето сърце, повикай силите на своя ум, организирай силите на своята воля и влез в духовния свят и от там разсъждавай, произнеси се, критикувай и знай - никога няма да сбъркаш.

Нови сетива, нови чувства ще се внесат в човешката душа. Тия нови чувства ще се разцъфтят в човешката душа и ученикът на мистериите ще може чрез великата светлина на Духа да потърси великите източници на словото. И когато Бог види, че неговите любими синове са се отзовали да работят на великата Господня нива за негова слава и величие, тогава той ще им даде великото угощение, защото достоен е работникът за своята заплата. Ако днес духа, твори, то е само за това, че иска да обърне внимание на учениците на това, което сега се приготовлява за Господнята трапеза, за новата блага вест, която ангелът разнася. И тази вест дойда до вас. Вие сте поканени, вие сте повикани. Бог ви обикна, Духът ви възлюби, духовният овят ви приюти и вече сте граждани - достойни граждани на едно Ново царство - царство на Духа. Не се уповавайте на критическия си ум. Бъдете внимателни. Внесете в него духовния елемент, да бъде той вече духовно сетиво. Нека вашите деви поставят масло в този светилник, за да се запали и вечно да гори, да пламти този свещен огън - огънят на словото. Тези деви са придворни на вашата душа. Та са облечени в чисти бели премени. Тяхното лице е красота на красотите, а техният поглед е най-милия свен.

Те са готови. Носят маслото, но смирете ума си и те ще налеят масло, а Духът ще запали този светилник - умът. И тогава царят на душата ще тръгне по великия път на посвещението, воден от върховния жрец - Духът.

За духовния свят говорим. Там искаме да пренесем вашите чувства, за да бъдат те вече огън неизгарящ; там искаме да пренесем вашите мисли, за да не бъдат вече камък на препъване. Там, в духовния свят, искаме да пренесем вашите волеви сили, за да не бъдат вече отрицателни в действията си. Искаме да ви освободим от влиянието на противоположния Дух и направим вашето естество прозрачно, за да може ефирният лъч да проникне. И тогава вашата вяра ще бъде нива, а вашата любов-безкористна, абсолютна, неотклонна, не почиваща на корящи чувства!. От духовния свят ще дойдат духовни люде, духовни светци, духовни апостоли, пълни с Дух, които ще пренесат духовния елемент на земята във физическия живот като сила и мъдрост. „И ще излея в последните Дни от Духа си на рабите мои и рабините мои и ще пророкуват за славата моя”.

Отворена е вече вратата на духовния свят. Не се плаши, ученико, не се стеснявай. Смело тръгни и пред голямата опасност пак ще съзреш светещата десница, която ще ти бъде подадена. Това ще бъде резултата на твоята вяра.

Духът иска да ти направи достъпен Бога, Божеството да те въведе и представи в другите висши светове, за да може да опита благата Господни, защото благата за твоята душа са от духовно естество. Това е духовна философия, философия на Духа, който те запознава със скритите сили на духовния свят. И тези духовни професори, които идват от този висш свят, ще внесат духовното знание за човешката душа. Те са вдъхновени. Божествения Дух ги ръководи. Божественото знание ги обладава. Божията светлина грее в техните умове. И вие бъдете като тези професори. За вас чака, с ожидание потиснатата душа и угнетеният човешки Дух. Вие бъдете за тях този глас всред пустинята, този глас на живот, този глас на мъдрост и изблик на любов. С това Духа не ви надценява, но той проведрява вашето съзнание, цени вашите способности и подържа пламъка на духовния огън - огънят на първичното.

За апостоли, за светци, за пророци, за жреци днес ожида целият свят. Днес Духът подготви, разкрива, премахва всички препятствия за тези избраници, да могат достойно да възприемат лъчите на духовната светлина и да засвидетелстват словото на Духа. Не приспивай чувствата си, не притъпявай качествата си, не подценявай способностите си, но с любов ги предай на Духа и той ще изгради от тях сфинкса на загадките, който сфинкс само ще мълчи и ще съдържа в себе си древността, сегашното и бъдещето.

Бъдете този сфинкс. Бъдете това мълчание, тъй както Бог мълчи и само работи. Духът на Бога е в езикът на праведния, затова праведникът не говори, а пее и славослови. Езика на праведния е молитва. Тогава задава се въпроса: що е словото? СЛОВОТО Е ПУЛС НА ДУХА. Следователно, доберете се до този пулс, турете ръката си до вариациите на този пулс и ще имате приятния усет.

Като на ученик от школа ти, на Духа ти се говори. На теб, посветеният на тази школа, на теб, който обеща да гледаш право в очите на Бога, на теб, който реши да отвориш вратата на душата си, прозорците на сърцето си, за да може да проникне Божия лъч. Съхранявай дълбоко словото в душата си и цени го, защото то ще те издигне и ще те направи достоен пред човеците и ангелските същества. Ако си млад, радвай се на младостта си и вглъбявай се в абсолютната любов. Ако си стар, радвай се на мъдростта и трезво раздавай от огъня на любовта.

И тъй, не давай място на безверието, но издигни своя ум до пределите на духовното царство. Нека там бъде запален и гори сведеният огън, от който искри ще се разнесат по цялата земя за проява на Великата божествена мисъл. Вярвай в делата, които са пред твоите очи. Но защо ще вярваш, когато ще знаеш? Вярата тук е вече знание. Ти знаеш, че слънцето ще изгрее, не ти е нужна вяра. Ти знаеш, че природата ще се разцъфти. Ти знаеш, че животът се ражда. Ти знаеш за великата красота на Бога с която Той е облякъл цялата природа. Твоята вяра тук е истинско знание. Вярвай в природните чудеса. Не се уповавай на своя ум само, който търси изключителни чудеса. Ще дойдат свръхестествени чудеса, но когато твоя ум бъде запален със свещения огън, когато твоята душа бъде в преки връзки с духовния свят. Тогава, твоя Дух ще знае порядките и правилата на духовния свят. Сега ще зададете въпроса: какви са порядките и какво е устройството на този духовен живот? Наистина ще се наложи една духовна екскурзия, за да може да се проверят някои тайни, за да станат те жива вяра. Бъдете естествоизпитатели. Изучавайте с изпитване духовната материя. Изпитвайте, естеството на духовния живот. Само тогава ще имате като резултат едни много чувствителни везни, с които ще мерите атомите на духовната материя.

Като такива опитни изпитатели ще имате възможността да изучавате новака духовна астрономия, новото устройство на битието. Там, в духовния свят, ще има да се запознаете със света на душата, Защото този свят е тъй обширен, тъй интересен, тъй, бих казал, съблазнителен, защото много души се съблазниха и слязоха долу на земята, Сега има прилив на душите и този прилив се дължи на тази съблазън. Но, що е тази съблазън в духовния свят? Нима Господ на световете трябваше да постави съблазънта - този камък на препъване? Не, драги ученико, Бог иска и привежда в изпълнение неговата програма. Той иска да минете през неговото духовно естество До като не минете през Божието духовно естество, винаги пред твоята душа ще има съблазни. Ти, ученико, не се съблазнявай. Мини през Бога. Влез в неговата клетка. Почувствай неговия пулс. Бъди агент в неговата движеща се кръв. Иди при Него като агент с пълна на гърба си раница с добродетели, духовни ценности. И когато Божиите клетки видят твоята способност, ще ти дадат място да минеш през Божественото естество и тогава няма да има съблазън, защото няма да те върне „назад.“

Вие, учениците от школата на Духа, изучавайте Бога! Той е толкова любвеобилен и благ, че изоставя себе си да го изучавате. Той търпи, не се смущава, а цял е станал академия на науките. Изучавайте тази написана книга буква па буквар стих по стих и слово по слово, за да може да се обогатите, да внесете ценности, богатство в съкровищницата на вашата душа. На вашия Дух говорим. Внимавайте, или сега, или в много далечно бъдеще. Използвайте прилива на Духа и той ще ви разкрие ценното слово На Христа и всички божествени дела. Говори с езика на Духа, мисли с ума на Духа, люби със сърцето на! Духа и действай с волята на Духа . Нека Духът ти бъде най-добрия и верен приятел, най-верния брат, най-благородния учител.

На вас, българите, Духът казва: вярвайте в доброто, вярвайте в доброто бъдеще на България. Вярвайте в духовните сили, които работят в тази страна. Вярвайте в добрите хора, които са светилници на българския народ. Вярвайте във вдъхновените проповедници, които известяват доброто бъдеще на България. Обичайте България, защото и Бог я обича. Бог е стъпил в България и неговата нога целия свят ще я почувства. Бог е проговорил на България и неговото слово целия свят ще го чуе.

И тъй, там, където е Бог, там където се проявяват Божиите сили, тъмните отрицателните сили ще отстъпят.

Вярвайте в гения на България, подкрепяйте го с Дух и сила. и ще бъдете една знаменита нация. Тази нация ще съдържа духовни, ценни богатства, най великата мирова библиотека, най-ценните знания. Тя ще бъде люлка на новата зора.

Нов живот ще се влее в жилите на човека, нови сили ще се прелеят в костите на човека и ще укрепне един гигант - силен, красив и верен, млад народ. Той ще разнесе великото слово на Духа по всички краища на земята.

Но не само това. Нещо по велико идва. И от Другите планети ще се внесе любов и знание. Дали ще има резултати или не? Ще има резултати, затова, защото Духът ви безпокои. Духът чука на вашия мозък. Той ще го направи по-пластичен. Няма да имате мир. Духът чука върху вашето сърце. То ще стане по-пламенно. Спокойствие няма да имате. Всяка минуса ще се изменяте. Такава е интензивността на Духа сега върху вас.

Оставете се от стария занаят да ленувате, да се приспивате, да се заблуждавате. Оставете се от старите навици. Няма да имате мир, разберете.

Нов човек сега се създава, нов Дух се излива, нов свят се изгражда.

Бог се излива, Бог твори във вас. Не сте вие, Бог сега живее, а вие се радвате.

Вие възкръсвате от мъртвите. Никога не влизайте вече в гроба!

Чуйте този бащински зов!

Елате под неговия покрив. Влезте в голямото сърце на вашия Баща. Вие не сте вече изпъдени синове. Той ви възлюби. Той ви намери. Оставете, нека той занапред ви облече с дрехата на любовта. Възкръснете и започнете да градите нов храм, в който да свети вашата мисъл. Нека вашия Дух се почувства свободен от стария живот. Нека вашата душа бе почувства освободена от веригите на греха. Възлюбете човека, мъжа и жената без корист, без страст и нисши чувства.

Ето; към това ви призовава Духът. Бъдете гиганти, силни, мощни, защото Духът ви призовава и слага печата си върху вас. Тежко на този, който разруши този печат. Богове са между вас. Чувствайте ги, възприемайте ги. Нека направят свето обиталище у вас. Нека влязат във вашето тяло и го направят свят храм за Духа Господен.

Напуснете старите останки, преобразете себе си и внесете работлив елемент, за да използвате всички енергии в творчеството.

Това е вашето призвание!

Разберете този важен момент!

Ако не го разберете, ще отмине тази духовна вълна и вие ще останете пак всред пустинята, където има жажда и глад. Напуснете пустинята на живота и влезте в райската градина, където дърветата са окичени със сладки узрели плодове. Идете при източниците на живота и утолете жадната си душа.

Духът е винаги между вас, но вие не го приемате, вие затваряте вратата на душата си. Но сега вие обещахте. Ще направите това пред него.

Който отстъпи, смърт го очаква. Освободете се от старите останки, които гнетят душата и Духа ви.

Възлюбете се и останете едно златно звено, за да ви прикачат към безконечната верига и вие да допринесете нещо за творчеството на Бога.

Влезте в духовното царство. Там няма страдания и мъки. Има само души ожидащи истината. Повдигнете се. Там има място и за вас. Има духовна къпалня. Ще ви окъпят. Така чисти, ще възприемете с достойнство Духа светаго. Под вещи грижи сте. Духът работи във вас. Вслушвайте се в неговия глас и неговата съвест.

Сега е епоха на Духа. Духът ще разреши всички спорни въпроси между човека, между нациите, между расите.

Духът е, който ще преустрои живота на земята. Той ще преустрои социалния, обществения живот. Той ще внесе новите закони, които ще бъдат святост за човека. Няма да има оскърбени, онеправдани и нещастни.

Духът на новото носи нова струя, нова вода, нов хляб, нова светлина, нова мисъл. Всичко ново, неизвестно човека.

Разберете този нов цикъл от време и се приспособете към тези изисквания. Не чакайте да дойдат скърбите и страданията да ви научат, но тръгнете. Смело и разумно се ориентирайте по пътя на светлината.

Не чакайте да изгонят и последните останки от старото във вашата душа, а побързайте да премахнете тези останки, за да не се разгори буен огън и пострадат вашите душевни сили.

Пробудете силите на вашето съзнание. Нека да просветнат и съзнанието ви да обхване по-широко Божия свят.

Нов свят се разкрива пред вас - ЦАРСТВОТО НА ДУХА.

Отпушен е духовният бент. С голям устрем ще мине през човечеството. Научете се да плавате смело в живота. Повдигнете силите на съзнанието си, за да може да се разведри пътя на свръхсъзнанието и тогава свръхсъзнателните сили ще бъдат ръководство на вашия духовен живот.

24 Януари 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...