Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 78-мо.

Духовното убеждение.

Ученико, сега няма да ти говорим като на човек, защото не сме облечени в дрехата като човеци. Ние ще говорим като на душа, която има убеждението във великата мъдрост. Що значи убеждение? Само този, който може да бъде в пълна връзка с великото у Бога, само той има убеждение. Душа с убеждение е отражение на Божественото лице, на Божествения, Дух, на Божествената душа. Убеждението се проявява като върховна независима сила, която създава импулс в живота. Душа с убеждение цени живота, скъпи силите на живота и се стреми да разцъфти всички възможности в себе си като красота.

Убеждението представлява златния мост между небето и земята, по който се изкачва душата.

Искаме да ви напомним за важността на убеждението, защото, вие повиканите, сте вече на първото стъпало на тази стълба. Затова, не се страхувай те, но стъпвайте по-здраво, по-смело. Стълбата е здраво устроена. Убеждението е подкладка от великата душа на Учителя. Затова стъпвайте по-здраво по-смело по стъпалата, като знаете, че покрай перилата на тази стълба са наредени същества - помагачи, които зорко бдят за вашето убеждение и жертва. Те ви помагат за да можете да се изкачите и на следващото второ стъпало.

Ние ви говорим за убеждението, защото у вас още се гнети съмнението, което обезверява и самите вас.

Знай, ученико, записан си в книгата на възпитаниците, затова върви смело. Не пречупвай в своята душа лъча на волята си, не слагай препятствие на политващия си Дух, но върви с твърдото убеждение, с живата вяра, че зад тебе стоят силите на творчеството, който изграждат устоите на бъдещата култура на земята, на която се създава нов свят и се изпълва нов храм, който не ще бъде като този на Соломона, защото Соломон го изгради без да има това твърдо убеждение. Той казваше: „суета на суетите ; всичко е суета!“ Но вие, убедени във Върховното Начало, в светлото бъдеще, вървете смело и не унасяйте пламенния си Дух, а вливайте се в Божествения Дух и той ще отведе отредената ви душа в царството на светлината. Всичко това не е играчка, а е Върховна работа. Затова, навреме занесете златното камъче и го предайте на опитния зидар да го съзида на този изграждащ се величествен храм, в който ще се преподава словото на безсмъртието, словото на вечното. Затова с радост и любов отнесете това камъче, подайте го на този зидар и той с усмивка ще го зазида в зида на храма. Бог се закле, че ще иззида този нов храм и ще повика душите да му свещенослужат. Оставете съмнението. Вие нямате дело в него, но като души с убеждение, сливайте се с душите на осветените и тогава, вашето убеждение ще бъде ръководно начало за всички души, които сега се ангажират да посрещнат дните на царството Божие на земята.

Позволяваме си като мъдри да ви говорим, като знаем вашето състояние, вашите копнежи и вашата неустойчивост. От сега нататък мир и спокойствие няма да имате, както в сън, така и в будно състояние. Ще хлопаме на слабо открехнатата ви врата на вашата душа. Дали вие ще искате да влезем или не, ние сме решили да влезем. Това е решението на небесния свят. Това е желанието: на слънчевите братя - да се направи непреривна връзка между физическия, духовния и Божествения свят, чрез която връзка ще потекат вълните на Божествената душа във вашите души и вие ще се събудите. Който направи това от любов, лъчите на любовта ще го сгреят. Който направи това с радост, Божията усмивка ще придобие. Който започне с пламтяща мисъл - Божия Дух ще проникне в него.

И Тъй, ще бъдете свидетели на важни явления при раждането на великото в света, което ще сроди народите и отрезви душите им. Народите ще служат в един храм - храмът на святостта. Никога не ще мислят отрицателно, а ще имат винаги праволинейния лъч на божествената мисъл. Затова, с готовност отворете душите си, да бъдат светини за тази мисъл. И като живи камъни; зазидани на това светилище, да бъдете живите свидетели, когато свещенодейства Духът в това ново светилище.

Като на мъдри говорим. Знаем вашето свещено убеждение и го ценим, защото е плод на много обети същества - убеждение във вярата, убеждение в силата, убеждение в светлината.

Ученикът със свещеното убеждение никога няма да попадне под влиянието на тъмната зона, защото една светяща ръка ще Го води.

И тъй, не оскърбявайте Бога в себе си. Животът е ценен. Не допущайте в ума си мисълта, че вие сте една нищожна прашинка по отношение голямото, силното в битието. Не, вие сте тъй ценни, както е и голямото. Ние ценим вашето убеждение. То ни трябва. С него ще провеждаме непреривния живот на голямата Божия душа.

Не се обезсърчавайте в силите на вашето убеждение, а ценете тези сили, защото много същества се жертват, за да ви убедят в разумността на Бога. Ние не искаме да не знаете за съществуванието на тия същества , които работят за вашето убеждение. Те са разумните сили, чрез които ще можете да преорганизирате вътрешния си духовен мир, който да послужи като благодатни условия за тяхната свещена работа. Затова прочистете своето естество доброволно. Иначе, те ще направят това. Ще бъде поставен въпроса: или, или, Не се спирайте по пътя, не задръствайте стъпалата на стълбата, за да не става нужда да бъдете върнати обратно или бъдете смачкани, притиснати.

Труден е, пътя за святостта и красотата, но ценна е радостта на неуморимия ученик, който съзнателно проучва светещите мисли на ония работници, които са минали преди него.

Какво искаме ние от вас? Да опазите и изучавате безсмъртното слово на Духа и да бъдете образцови в отношенията си. Да бъдете добри и гостоприемни и когато ви дойдат гости от многото, да бъдете внимателни и достойно да свидетелствате за святото име на братството и да влезете в душите на братята, в живота на цялото. Да имате предвид святостта на вашето място, на което стоите, да не би някоя тъмна сила да ви изкуши и се внесе бацила на раздора. Искаме още с жива вяра и упорит Дух, с несъкрушима воля да подхранваме убеждението на всички братя и сестри от братството, да могат крепко и смело да вървят по пътя очертан от Учителя, да бъдат верни последователи, който има великата идея, за създаването на един велик свят народ, с всемирни убеждения за живота и да въведе безсмъртна, всемирна реформа в социалния и моралния живот на човечеството.

Но, сега кажете: коя е тази реформа? Имаме ли нейните параграфи и нейното знаме? Да, Духът на братството е емблемата. Той е великан, независим от ничие влияние. Той е знамето, предвещаващо светлото бъдеще. Духът на братската култура създава великата епоха на новата реформа. Той е, който моделира новата съвършена форма. И вие ще бъдете удостоени като от тия - първите, да вземете участие в това свято дело на тази епоха, като изразители и изпълнители.

Какво искаме още от вас? То е най-ценното. Да разтворите душите си за съществата от новата реформа, представляващи новата духовна епоха. Със съсредоточени мисли да очертавате светлия път, по който те ще ви посещават. А когато възприемате мисли от Божествения свят, кажете на вашия Дух да бъде жизнерадостен и да проектира възможността като духовна вълна. излизаща от глъбините на душата и по нейната светлина Духът ви ще възприеме Божествените мисли.

С тези мисли искаме да обърнем вниманието ви в сериозността на работата, която ви предстои. Нека да стане това достояние на всички братя, които искат да възприемат вълната на Божествената любов.

Изявление закона на възмездието е изразено в днешните военни събития на човечеството;

Всичко ще се, преобърне на добро, но на Бога трябват люде, които да преценят и одобрят това добро. Сега се ратува не за някакъв си национализъм между народите, а за побратимяване на нациите. Бог е благоволил и в душата на Българската нация се заражда новото братско всемирно чувство. Всички народи ще дойдат тук на поклонение. Тук е новият Йерусалим.

За благословените люде Бог се грижи.

Апостолски Дух ще се излее върху всеки от вас, който е брат. Духовното царство е дошло вече на земята. Отворете очите си. Дръжте сърцето си в чистота и любов. Бъдете добри пастири. Бъдете новия Израел. Бедете пророци, светии и апостоли, да се разнесе по цялата земя ВЕЛИКОТО СЛОВО НА ДУХА.

29 Август 1941 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...