Jump to content

12. Разум. Свръх разум. Съзнание и Подсъзнание


Recommended Posts

РАЗУМ. СВРЪХРАЗУМ.

СЪЗНАНИЕ И ПОДСЪЗНАНИЕ.

В реалния „физически свят” човек живее в третото измерение, т. е. координатите на неговото съществуване са по осите „X”, „У” и „Z” на пространствената Декартова система. Тези координати от своя страна определят начина на човешкия живот и го ограничават в своите три страни: време, пространство и скорост, /фиг. 1 /

Duhovnite_uchenia_029.jpg?fbclid=IwAR2t6

Знанията, които ни се дават в тази пространствена триизмерима система, са безсилни да обяснят редица явления и преживявания, които съпътстват човешкия род в неговия многовековен ход в материята. Тези знания, наложили се вече като непоклатими догми, отричат много или малко реалността на всяка една духовна практика, която ни повежда към вратата на необятните простори на по-високо измеримите светове. В нас се поражда закономерно необходимост не само от умствени процеси, но и от духовни, за да се достигне до ключа за отваряне вратата на Истината за човешката поява, съществуване, призвание, предназначение и смисъл.

Трябва добре да осъзнаем, че всяко по-ниско измерение е врата към следващите по-високо измеримите светове. Това, което не може да се види и обясни от едното измерение, може лесно да се види и обясни от следващото по-високо измерение. Независимо от нашите догадки и предположения, човешкият живот протича едновременно в трите свята: физически, духовен и Божествен. Научно и практическо доказателство за това твърдение в момента няма, но това едва ли е нужно. Процесите и в трите свята си вървя; и се развиват по неизменимите Принципи на Всемира и на тези принципи им е безразлично дали ги признаваме или не. Единствената полза за нас е познаването на тези неотменими закони и тяхното съзнателно и разумно прилагане в човешката ни практика. Нека погледнем в човешкото поведение на мислене. То е организирано и подредено в енергийни нива е следната последователност: подсъзнание, съзнание, разум и Свръхразум. /фиг. 2/ Седалището на този вид организация се намира в нашата т. н. „мозъчна кутия”.

Многобройни са научните изследвания в изучаване мисловните области на човешкото същество. Според професор Ян Стифънсън от университета във Вирджиния, САЩ. подсъзнанието е обширно поле от информация за миналите ни животи, която за съжаление в нормално състояние не можем да възпроизведем. Тя се активизира частично при определени условия като: хипноза, медитация, стресови състояния или по време на сън. Съзнанието като особен вид организирана енергия е присъщо на всичките царства на земята: минерално, растително, животинско и човешко. Неговото качество зависи от формата, в която е вложено. Разумът е качествено нова, по-висока организация в мисловните процеси, присъща на човешките същества. Той е онова качество, което ни отличава рязко от всичките други нам познати живи организми.

Duhovnite_uchenia_030.jpg?fbclid=IwAR2t6

От началото на двадесети век човекът навлиза в етапа на изграждане и развитие на своя Свръхразум. Създадени са условия за тези величави процеси - от една страна в човешкия физически организъм, от друга страна - от активизиране на духовни центрове както по повърхността на земята, така и в необятния Космос. Един от активно работещите елементи в тези процеси са и циклите на прераждания на човешкото същество. В тези цикли активна роля играе нашата душа. Тялото ни, като материална физическа съставка на Всемира, се променя, мени своята форма, но неговото вътрешно съдържание, главно душата, остава вечна - тя променя само своя енергиен интензитет. Всяка земна човешка смърт е трансформация, раждане на душата и обратно - всяко раждане е затвор, смърт за човешката душа. За духовно зрящите не е тайна, че душата сама е избрала физическото тяло, в което ще се прояви в своя земен път. Тя слиза в материята, след като е завършила своето т. н. обучение и пречистване в по-високо измеримите светове на Всемира. Периодите ни на прераждания преди около 8000 години са били в цикъл през 1000 години, сега този период е скъсен на 40 - 45 години. По-точно казано: ние сме на прага на критичната точка, когато нашето Свръхсъзнание, достатъчно развито, може да прониква в обширното информационно поле на подсъзнанието. От друга страна, в своя еволюционен ход през материята ние натрупваме определения максимален брой прераждания /за човешкото същество 777/, които от своя страна ни предоставят възможността като духовни същности да навлизаме в по-високо измеримите полета на Вселената. Така, както в Природата нищо не се губи, а само променя своята външна форма в зависимост от вътрешното си еволюирало съдържание, и ние, като фрагмент от този процес, не правим изключение и се променяме във форма и съдържание. Веднъж записани в „книгата на живота”, не можем да бъдем изтрити, само можем благодарение на нашето лично поведение и човешка практика да се движим нагоре към действителната си триединна човешка същност или да се върнем обратно в старите си нива на развитие. И от там със съжаление да чакаме отново милиони години наново благоприятни условия за растеж.

Ще се спрем малко по-подробно на процеса прераждане, той придобива в днешните дни актуално звучене. Самото прераждане е затворен цикъл, кръговрат, при който душата навлиза в периода от зачеването до раждането на детето. За да се променят и изчистят предишните ни грешки в миналите животи, прераждането е подчинено на т. н. закон на Кармата, от Санскритски - „действие”. Законът за прераждане е неделим от закона на Кармата, който закон действа единствено и изцяло само в земни условия. В него съществуват определени правила: това, което си излъчвал или извършил като мисъл или действие в предишния живот, се връща обратно при теб. Омразата се връща като омраза; любовта - като любов и т. н. Като процес прераждането се подчинява и на определени математически зависимости, една от тях е матричната - матрицата винаги трябва да бъде запълнена по редове и стълбове. Съществуват и принципи в мястото на прераждане. което се провежда в строго определени географски координати, в дадена народност. държава и т. н. Изпълняват се и определени обществени функции, заемат се ръководни постове или сме под тяхно подчинение, променен е и полът... Ситуациите в поредиците от животи привидно се повтарят, участниците са едни и същи, само дрехите и гримът на актьорите са променени. Много често човек усеща, че е бил в дадена ситуация вече, интуитивно се учудва на своето поведение при изиграване на ролята, сякаш предварително хиляди пъти е репетирал тази сцена. Логично е тук да се зададе въпросът: може ли да се променя Кармата? Да, може! Само и единствено с поддържане на здрава връзка с Любовта. Мъдростта и Истината. Любовта от хармоничните трептения на цялата Вселена, Мъдростта в пътя на човешкия дух, душа и тяло и Истината на Вечността, в която живеем.

Юни 1995 година, гр. Плевен

КАНИСКА

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...